Ako robíte kysnuté cesto?

caroline_
13. aug 2017

Ahojte baby, ako robíte kysnuté cesto? Mne nikdy nevykysne. Chcela som robiť posúch, vymiesila som cesto, dala do misky a prikryla som ho utierkou a dala na balkón, ale keďže v byte je teplejšie tak do rúry na 50 stupňov a prešli 2 hodiny a nič... Poraďte prosím ďakujem

julinka66
13. aug 2017

@caroline_ Ahoj pridala si do mlieka S kvasníc mi líčku cukru?ináč ti nevykysne

caroline_
autor
13. aug 2017
sisaka
13. aug 2017

@caroline_ to bude recept za všetky drobne.... už len ten názov chrumkavá focaccia. Odkedy je focacca chrumkavá? A ktorý Talian by dal do cesta na focacciu ovsené vločky? Znie to hnusne a podľa obrázkov to aj nechutne vyzerá.
Sorry, že nie k veci, ale nedalo mi, keď som uvidela ten link.

tetapetra
13. aug 2017

@caroline_ dávala si sušené droždie? Nedala si na droždie náhodou soľ? Ak áno, tak preto nevykyslo.

caroline_
autor
13. aug 2017

@sisaka v pohode, ja som doteraz ani nevedela co to ta focacca je, a podľa obrázkov mi to nechutné určite neprišlo 😀

caroline_
autor
13. aug 2017

@tetapetra
Ano presne tak som to robila

jankalukasova
13. aug 2017

neviem aký recept... ale ovsené vločky a focacca... dobre nekomentujem. Ja robím klasické kysnuté cesto. Mlieko si vždy zohrejem dám do neho cukor a kvasnice. Vajíčko a aj ostané suroviny (vrátane kvasníc), ktoré sú z chladničky nechávam asi 2h pred použitím odstáť na linke aby neboli studené, keď sa stretnú s kváskom. Nezabudnúť na štipku soli. Už ma nič nenapadá...

sisaka
13. aug 2017

@caroline_ daj si do Google focacca a pozri si obrázky. Focacca vyzerá skôr ako koláč, určite nie spľasnutý vyschnuty posuch. Ak si chceš spraviť nejakú tenkú placku radšej hľadaj ďalej nejaký iný recept. Ak chceš focaccu detto skús nájsť iný recept 😉

sisaka
13. aug 2017

@jankalukasova dala link v druhom príspevku na recept, podľa obrázkov to okolo focacca ani nebežalo ...

tetapetra
13. aug 2017

@caroline_ tak si zle spravila 😃 nikdy nedávaj soľ a droždie spolu. Soľ zabráni kysnutiu. Dávaj na jednu stranu soľ, na druhú cukor, na tretiu droždie a potom všetko premiesaj. 👍

osky
13. aug 2017

@julinka66 a preco by nevykyslo?do pizze a ani do focacce nejde cukor😁

katkakovac
13. aug 2017

Treba dat teple mlieko alebo vodu, trochu cukru, vymiesit . Prikryt utierkou a zabalit do deky. Do pol hodiny ho mas pekne nakysnute.

osky
13. aug 2017

@sisaka tam je ze pomletych vlociek.cize nahradia cast muky.
Inak zlozenie je ako na focacciu...
Robim obcas z origial talianskej kucharky.
Robim takto podobne aj celozrnnu pizzu.v dnesnej dobe sa clovek snazi varit zdravsie.predpokladam ze to je aj pripad autorky temy.
Zbuchnut pizzu z bielej muky nie je umenie...
Mozno je zly pomer surovin mozno mas stare drozdie...a na tych 50 stupnov si to mala nwchat len zohriat a vypnut.dufam e nebola rura cele 2 hodiny na 50...ak ano tak si zabila kvasnice,myslim.

janulka1802
13. aug 2017

Kvasniciam sa ťažšie kysne keď je cesto z celozrnnej muky a aj ovsenych vlociek je ťažšie take tuhšie oproti cestu z bielej muky skúšam takéto zdravšie varianty tak viem že biele cesto vybehne viac ako celozrnne ja na balkón nedávam nikdy akosi mám pocit že tam to cesto bude v prievane

sisaka
13. aug 2017

@osky ja som focaccu v živote nerobila, ale vločky by som do toho nedala určite, to sa hodí na kasu alebo Apple crumble a pod. I keď som to nikdy nerobila viem presne ako vyzerá a chuti aj ta práva talianska

osky
13. aug 2017

@sisaka aj ja moja.v It som ako doma.
Ja viem ze vlocky tam nepatria ale ako vravim toto je pokus o zdravsi recept.a su tam ako muka.
By si sa cudovala co vsetko vlocky dokazu😁
Aj v Taliansku uz robia pane integrale viac ako kedysi.
Chvalabohu...

caroline_
autor
13. aug 2017

Ďakujem baby, vaše rady použijem nabudúce. Nešlo mi konkrétne o focaccu ale o nejaké zdravsie cesto ktoré môžem oblozit. Pekný večer 🙂

sisaka
13. aug 2017

@osky nie som síce tvoja a nie som ani doma v Taliansku, ale pokusy niektorých "kuchárov" byt originalny mi prídu ak nie trápne tak minimálne smiešne. Tým mám na mysli nie autorku diskusie, ktorá sa snažila upiecť niečo zdravšie a natrafila na blby recept, ale autorku receptu, ktorý nazvala chrumkavou focacciou ...

osky
13. aug 2017

Talianska focaccia:
460g muky/davam aj celozrnnu,skus hladku bielu a celozrnnu pol na pol..bude rustikalna-chrumkavejsia/,25g cerstveho drozdia,55ml olivoveho oleja,lyzicka soli,cca 200ml vlaznej vody
-voda sa moze nahradit mliekom a olej 60g stopeneho masla

Vsetko poriadne zmiesit,vodu pridavas postupne.podla muky -mozno nebudes potrebovat vsetku....cesto.miesis kym bude vlacne mäkke a nebude sa lepit na ruky ani na misku/dosku.../
Par razy ho ponatahuj zroluj a normalne z vysky buchni o dosku.
Tym "obuchanim" naberie taku akusi vlacnost...neviem velmi tento krok vysvetlit ale ma to svoj vyznam.zopakuj aspon 4 razy.
Cesto ma byt elasticke a ma byt take nadychane ze tvori malinke bublinky.
Urob gulku,vrch nakroj do kriza a daj do.misky prikryte/v igel.sacku alebo pod utierkou/ kysnut na teple miesto.
Cesto ma nakysnut na dvojnadobok.to trva cca 70 min /alebo dlhsie/.
Cesto na doske premiesit a vyhulat na hrubku 0,5 cm-moze byt aj trochu hrubsie.
Mozes si to oblozit podla chuti.
Ak chces pizzu robim toto iste cesto ale vyvalkam na tenko a necham hrubsie kraje.dam omacku a co nam chuti...
Focaccia moze byt aj bez oblohy,celkom biela.napichas si ceszo vidlickou a trochu ho pofrkas olivovym olejom.mozes dat rozmarin.
Piect v rozpalenej rure na 200 stupnoch do zlatista.to si odsledujes podla krajov i spodku.ja peciem na papieri.

osky
13. aug 2017

Este pridam jeden moj overeny recept na zdravsie kysnute cesto.vyborne na zaviny buchty tahany lolac...na vsetko.

0,5 kg muky /ja celozrnna spaldova/
3 dcl vlaznej vody/ja mlieko-moze byt i rastlinne/
20g cerstveho drozdia
3PL medu /alebo tmavy cukor,javorovy sirup,slad.../
1,5 dcl oleja /slnecnicovy ,olivovy.../
Medzi prsty soli/cca polovica mokka lyzicky/

Z vody ,trochy medu a drozdia nechat vzist kvasok,pridaz ostatne-miesit kym sa prestane lepit a nechat vykysnut.
Cesto je take redsie.
Potom bud natiahnes na plech pomasteny mastou ci maslom,na cesto das co chces alebo z neho robis buchty...co ti treba

zabka124
13. aug 2017

Ja som už dávnejšie objavila toto a používam to okrem pizze aj ako univerzálne slané cesto. Je tam prepočet na kvások z divokých kvasiniek, ale aj na klasické kvasnice. Cesto je veľmi príjemné na spracovanie. Niekedy, ked robím slané slimáčiky dám miesto vody mlieko.

http://lyzickavmiske.blogspot.sk/2016/08/kvasko...