Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Ako správne uvariť ryžu?

godsmack
13. mar 2015

Ja som ju robila už neviem koľkokrát aj som si našla nejaké recepty na internete, ale ešte nikdy sa mi nepodarila. Tak keby ste náhodou mali nejaké osvedčené tipy, budem Vám vdačná 🙂 Prajem pekný deň 😉

janickacrazy
13. mar 2015

Ja varím normálne v osolenej vode a presne 18 minút na miernom ohni, nesmie sa ti variť moc prudko, lebo potom je rozvarená, radšej pomalšie, len tak aby sa ti trošku varila. Ja dávam jednu vačšiu šálku 2,5dcl plnú ryže na 2l vody. 😉

tichanska1
13. mar 2015

No teším sa, že nie som jediná, ktorej sa ešte nepodarila ryža 🙂

lucifera
13. mar 2015

2 hrceky ryze,3 vody a varit pokial nie je odparena voda na miernom ohni, v zakryteomhrnci.potom vypnut a nechat dojst.bez problemov🙂 uvarena

simsalabim
13. mar 2015

Takto ma naucila ryzu varit svokra a rzza je super, kazdy sa pyta, ako som ju robila - hrncek ryze osmahnem na oleji, zalejem vriacou vodu (2x viac vody ako ryze, teda 2 hrnceky). Pridam lyzicku soli, zakryjem pokrievkou a varim na miernom plameni cca 12 minut, potom ochutnam, ak je este trvda, varim dalsie 2-3 minutky. Po uvareni je dobre ju enchat trosku odstat. Najlepsie skusenosti mam s ryzou SOS v cervenom baleni.

ichbinich
13. mar 2015

Kup si parboiled ryzu, ta sa nerozvari a nelepi 😉
Jeden pohar ryze, dva pohare vody, trochu soli. Ked sa zacne varit, stisit a nastavit budik na 20 minut. Ja varim vzdy s pokrievkou, ale musim stisit na minimum, lebo inak by mi vykypela.

meusicka
13. mar 2015

ahoj, je to poldla toho aku ryzu kupujes. ci gulatozrnu, dlhozrnnu, alebo parboiled. moja skusenost je ze je lepsie varit ryzu vo vacsom mnozstve vody a podla toho casu co uvadzaju na obale. a samozrejme ochutnavat a ochutnavat aby si nerozvarila. ja ju varim v slanej vode a potom scedim a ochucujem este vegetou.
ked varis v takom mnozstve vody aby ryza vsetku vodu nasala, je to tazsie ustriehnut.
ked som robila 1x rizoto, ani nechci vediet ako som dopadla. a tak som dokaslala asi 4x az kym sa mi konecne podarilo. a odvtedy ked robim, je to zakazdym hotova mnamka, ale chcelo to nevzdat sa a skusat znova a znova. 😝

mirkami7
13. mar 2015

ja robievam len guľatú ryžu a robievam ju v rúre,dávam 0,5kg ryže,lyžičku,dve vegety,osmaženú cibulku a zalejem 1l vody,rozohrejem si rúru na 250° a potom ju tam dám na 35min,nemieša sa nič,väčšinou ked ju vytiahnem tak ju nechám ešte prikrytú

natalym
13. mar 2015

Aj ja robievam v rúre. Dcéra sa mi smeje, že sa to tak nerobí. Tak sa rada poučím.

mawka
13. mar 2015

ja robim tak, ze orestujem cibulku v hrnci, ale len mierne, nesmie byt hneda sprazena, hodim tam ryzu oplachnutu, orestujem to spolu, osolim, zalejem vriacou vodou, hodim gulicku cierneho korenia a jeden klincek. a dusim. nevarim, dusim. ako odmerku pouzivam metodu, kolko ryze, dvojite mnozstvo vody. a veelmi pomalicky. ryza sa nerozvari, je chutna, vonava, nelepi sa.
svokra robievala v tlakovom hrnci ryzu. da sa aj v mikrovlnke, das do misky ryzu, dvojnasobne mnozstvo vody, olej, specie a das na 20 minut. voda sa v mikrovlnke odpari, ryza je uzasna.

dzejn80
13. mar 2015

Ja varim tak, ze dam do hrnca, zalejem vodou od oka cca 1 hanku prsta nad ryzu, osolim, necham zovriet, stisim a varim 7 minut. Vypnem, vtedy je vacsinou este mokra aj vodu vidno, ale uz len prykrytu necham 10 min dojst. Este sa mi nestalo, ze by sa pripalila, alebo bola nedovarena. Po tych 10 min. odokryjem, aby sa odparila. A robim len gulatu.

lenka105
13. mar 2015

toto som sa doteraz (33 rokov) nenaucila, preto pouzivam ryzovac z tuperware a je to v pohode 🙂 super vec

david93
13. mar 2015

ja robím v rúre, do jenskej misy prepláchnutú ryžu, malú lyžičku olenja, osoliť, zaliať vodou tak, aby hladina vody bola dvakrát taká ako hladina ryže, zakryjem a dám piecť do rúry na 200 stupňov, keď zmizne voda vyberám, vždy sa podarí nech je akýkoľvek druh

fopka
13. mar 2015

jeeeej ryža 😀 moja niekolko ročná slabina,kym neprisiel moj muz zo zahranicia a zacal robit fajnovu,tak som sa nastvala,ze toto veru nie...na oleji orestujem cibulku (ked mam cas) inak len dobre premytu ryzu hodim do panvice,na miernom ohni osmazim a zalejem horucou,vriacou vodou od oka...cca 1-1,5 cm nad ryzou aby bola,dam sol,vegetu a necham na plny plyn asi 2 min.zovriet a hned stiahnem na min. Necham prekrytu kym nezmine voda este varit a vypnem,uplne zakryjem,nech dojde

monika837
13. mar 2015

Ahoj, pouzivam iba gulatu ryzu, ktoru si najprv umyjem a necham odkvapkat kym nieje sucha, ryzu potom vsypnem do rozpaleneho oleja a prazim kym mi tak nevrza ako ked chodime po snehu, potom zalejem vriacov vodou a posolim...prikrijem a na najmensom ohni varim 12 min, potom odstavym, neotvaram a necham ju nech dojde.... vzdy ju mam taku fajnu sypku ako mame radi... hrncek ryze, 2 hrnceky vody 🙂

p_etrisha
13. mar 2015

Na oleji osmazim cibulku, hodim preplachnutu ryzu, chvilku orestujem, zalejem vriacou vodou 1:2, osolim, premiesam, zakryjem pokrievkou, necham 3min na sporaku, potom zabalim do deky, do perin. Po pol hodine je hotova 🙂
Moj chvali vzdy, ze lepsiu este nejedol 🙂

babulka82
13. mar 2015

Umyť ryžu,dosiahnuť na oleji minútku,na 1 hrnček ryže dávam jeden a pol hrnčeka vody,zalejem ,rozvíril dám na najmenší horák ktorý dám na minimum a prikryjeme.Potom nechám 15minút variť bez odokryvania miešania.Po 15 minútach odokryjem vypnem,posypeme vegetou a je to.Vždy sa mi podarí.

timea7
13. mar 2015

Ryžu prepláchnem horúcou vodou a nechám na site odkvapkať, dostatočne, až je takmer suchá. Osmažím na oleji malú cibuľku do sklovita,pridám ryžu, premiešam, ochutím soľou, korením, vegetou a podlejem, asi 2cm nad ryžu. Dám pokrievku, počkám kým voda zovrie a vypnem plyn - ryžu mám na plynovom sporáku na tej kovovej platni,tá drží teplotu, alebo ju môžeš šupnúť do stredne vyhriatej rúry. Po asi 18-20 minútach je hotová, výborná,ale záleží aj od kvality ryže, tu sa neoplatí šetriť. Nech sa vydafí 🙂

monika0612
13. mar 2015

Ja som ju robila vždy v rúre na 200 stupňoch 20 minút, šálku ryže, 1,5 šálky vody. V decembri sme dostali hraniec na varenie rýže. Pomer surovín som si nechala, iba ju dám do hrnca, zapnem a nemusím na ňu dávať pozor. Po 30 minutách sa prepne hraniec z varenia na ohrev. Nenechávam ju ale dlho ohrievať, lebo sa moc vysuší.

maminecka2
13. mar 2015

Ahoj, vidím, že každý má úplne iný spôsob, som zvedavá čo si vyberieš 😉
Ja varím takto: varím na plyne, používam nepriľnavú panvicu ktorá má pokrievku, prepláchneme ryžu, (inak ryžu na rizoto dávam bez oplachovania podľa kuchára od kt. mám recept), nechám trochu obschnúť v sitku pokiaľ je čas, orestujem cibuľku, potom k tomu šupnem ryžu, opražím, zalejeme vodou obyč. studenou, nechce sa mi totiž variť, 2:1. Posolím abo povegetím (bio vegetu), pomiešam, prikryjem, nechám zovrieť, potom zoslabím a stopujem 10 min., už nemiešam, po 10 min. ochutnám (výnimočne jej chýbajú 2 minútky, raz som mala ryžu čo jej stačilo 8 min., inak vôbec nekukám čo je v návode), ak sa zdá že je tam ešte trochu vody nevadí, ešte sa vsiakne. Keď je akurát že už veľmi nechrumká pod zubom (pri rizote nechávam trochu chrumkaciu, používam špeci ryžu na rizoto) vypnem a nechám prikryté ešte chvíľku. Raz som nechala omylom odokryté a oschla. Inak to rizoto varím odokryté v panvici a opakovane dolievam teplý vývar.
No a moja svokra varí na elektrickej platni v kastróli, tiež orestuje cibuľku, šupne prepláchnutú ryžu, osmahne, zaleje vriacou vodou, 2:1, osolí abo ovegetí, pomieša, zakryje, a vypne sporák a necháva dôjsť na teplej platničke, myslím že tak cca 15 min., v podstate odkrýva až na servírovanie.
Tak držím palce aj s výberom aj s varením

zamilion
13. mar 2015

ja varím ryžu na viac spôsobov,podľa toho, na aký typ ryže máme chuť. niektoré tu boli spomínané.
ale je ešte jeden spôsob a to variť ryžu klasicky ako cestoviny, t.j. max. 2 hrnčeky ryže vysypať do 6 litrov vriacej osolenej vody a zliať cez sitko, keď zmäkne.
takáto ryža je taká sypká, nelepí sa.

babajaga
13. mar 2015

Ahojte,tiez som varila ryzu klasicky,olej,cibulka osmahnut,potom pohar a pol ryze a 3 pohare vody,sol,vegeta.Posledne sa mi ale nedarilo spravit dobru....kupili sme hrniec na ryzu....mam od vtedy bez starosti a ryza je mnam....pozri niekde v akcii...urcite neolutujes.

lucianakoniku
13. mar 2015

necitala som prispevky predo mnou, tiez som s tym mala kedysi problem, ale nasla som super sposob ako ju urobit:
na panvici na masle osmazim cibulku, potom na osmazenu cibulku hodim 1 hrncek preplachnutej ryze a na moment osmazim aj tu (kto nema rad cibulku, moze ryzu hodit rovno na maslo). potom zalejem 2 hrncekmi VRIACEJ vody (u mna sa toto spolu so smazenim ryze ukazalo ako klucovy kulinarsky moment, odkedy ryzu smazim a pouzivam na zaliatie vriacu vodu, uz sa mi nerozvara), osolim.
potom mam viacero moznosti, osvedcili sa mi vsetky:
1/ ak mam panvicu dostatocne velku a mam pokrievku, ryzu dusim v panvici na velmi miernom az slabom plameni (pokrievka je velmi dolezita, bez nej je ryza nerovnomerne uvarena, na vrchu vacsinou trochu vysusena) alebo na indukcnom sporaku na minime (cca 2 z 10)
2/ z panvice prelejem vsetko do jenskeho skla a supnem do rury na 20-25min., tiez treba aby mala nadoba na pecenie pokrievku, stupne si nepamatam ale nieco okolo 180-200
3/ svokra robi ryzu tiez v rure, ale v hrnci s kovovymi usami, pod pokrievkou a tiez ju ma vzdy vybornu

takto pripravovana ryza sa mi nikdy nerozvarila ani nepripiekla a vzdy bola uvarena vsade rovnako. experimentovat sa da aj s tukmi, ja pouzivam maslo kvoli chuti a voni, olej nepouzivam, akurat zopar raz som do cibulky a ryze priliala trochu vypeku z kurata, to bolo skvele. ja by som chcela skusit teraz ryzu na kokosovom tuku, som zvedava co z toho bude.

dolezite je odsledovat, ktora ryza znesie kolko vody - ja pouzivam casto gulatozrnnu Gianu, tej stacia 2 diely vody, ak robim dlhozrnnu, tej pridam vody viac, cca 2,5 dielu vody.

panvicu pouzivam teraz keramicku, ta je skvela, da sa lahko ocistit, ale samozrejme ze aj na teflonovej je ryza ok, ale treba kontrolovat vrstvu teflonu ci nie je porusena, taketo panvice vyhadzujem, lebo odlupujuci sa teflon je zdraviu skodlivy. preto zasadne miesam cibulu aj ryzu umelohmotnymi alebo drevenymi vareskami. toto vsak len tak na okraj 🙂

(inac v rure som zacala robit v poslednej dobe aj rizoto, nebavi ma stat 20min. pri sporaku a stale to premiesavat a kontrolovat, az taky rizoto fanatik nie som 🙂 )

kacusik69
13. mar 2015

Ja robim v jenskom skle, v mise... na najmensi horak dam platnicku (aby sa rovnomerne rozlozilo teplo), na troche oleja/masla posmazim cibulku a na pohar preplachnutej ryze pridam 2 pohare vody, osolim (podla chuti), prikryjem a dusim... inu ryzu pomaly uz ani nezjem 😀 len ak nemam na vyber...

evka_evka
13. mar 2015

Ja som si v lid..li kupila ryzovac..je tam odmerka kolko odmeriek ryze dvojnasobne mnozstvo vody.zapnem do elektriky a same sa vari same sa vypne.som spokojna .🙂

oladuna
13. mar 2015

Takze po prve nie je ryza ako ryza.kazdy druh sa robi inak (časovo). Basmati nie je taka ista ryža ako Tilda atď. Treba si oskusat rozne sposoby varenia kym prides na to ako sa ta ryza co pouzivas najlepsie uvari.niektore typy ryze treba prevarit, odcedit vodu a zacat varit znovu (+sol a olej) a napr.basmati stači iba zaliat cisto prevarenou vodou a nechat 15 minut močit.potom dat do hrnca a uvarit vo vode kym sa nevypari uplne (+ sol a olej).

zuzka38
13. mar 2015

klasicku ryzu gulatu robim ja ako ma naucil otec, ten vedel urobit ryzu tak ako to stale neviem ani ja, dobre uvarit ryzu je podla mna velmi tazke.. takze ja si ryzu oplachnem, oprazim na bravcovej domacej masti, zalejem vriacou vodou 1,5cm nad ryzu a varim vacsinou 16min.

jana_eyre
13. mar 2015

tak je dolezite aj aku ryzu varis - napr. gulatozrnna sa vacsinou rozvara a pouziva sa napr. na rizoto, kde je ziaduce aby bola viac "mazlava", ak chces taku aby sa nelepila, tak treba pouzit dlhozrnnu, najlepsie tu zltsiu - ta sa nelepi vobec..

ryzu robim uplne jednoducho - naplnim pol pohara ryze, preplachnem ju, dam do hrnca a pridam plny pohar vody.. osolim a varim pod pokrievkou na uplne mini ohni.. zaklad je vzdy pouzit o jeden diel viac vody ako ryze.. t.j. pohar ryze - dva pohare vody..

Tu začni písať odpoveď...

Odošli