Arašidové máslo. Na čo všetko sa dá použiť?

15. augusta 2016 
Ahojte,
pred par dnami som kupila arasidove maslo, ale nejako mi moc samotne, ani tak na chlebe nechuti...nerada by som sa ho vzdavala, mam takmer polkilovu flasticku...Arasidy mam velmi rada, citala som, ze v USA to jedavaju na chlebe spolu s dzemom...tak tuto kombinaciu si radsej ani nejdem predstavovat... Videla som aj nejake receptiky s kur. mäskom, alebo kolaciky s ar. maslom...no rada by som privitala nejake vase osvedcene receptiky, alebo nejake tipy, ako sa to "zvlastne" maslo da konzumovat...dakujem
23. jan 2009 o 21:26  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
no tak ti poradim,mne bolo odporne,a vyhodila som ho.
je to tiez poriadny alergen.
23. jan 2009 o 21:51  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
podobne ako roasha - zhnilo nam v chladnicke
23. jan 2009 o 21:54  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
autor
Baby, tak to ste ma moc nepotesili Ale ja ho just nevyhodim !!!
23. jan 2009 o 21:59  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (2)
graz.., a v ktorom obchode si to kupila?Dostat ho bezne na SK?Tiez by som raz v zivote ho vyskusat
23. jan 2009 o 22:19  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
arašidové maslo je naša obľúbená pochúťka, je aj veľmi zdravé a výživné, je bohaté na kyselinu listovú, železo, draslík, zinok, Niacín - B3... znižuje hladinu cholesterolu, je dobrou výživou pre pokožku... (len sa nemá jesť v podobe nejakej maškrty navyše, ale ako súčasť jedla, náhrada napr. za nejaké mastné mäso a pod.).

Výborne nám chutím napr. natreté na celozrnný chlieb, pečivo, vafle alebo knackebrod s trochou medu a nakrájanými banánmi. To je v podstate maškrta z neho č. 1 pre nás. Môžu to byť napr. raňajky. Iné recepty ani veľmi nepotrebujeme, aj keď ho sem tam použijeme aj inak.

Samozrejme pre Jurka to jedlo ešte nebude ale pre Alexandru áno.
24. jan 2009 o 08:22  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
junovka v lidli.prave nan maju akciu
24. jan 2009 o 10:29  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
my si maslo robíme aj sami, ale teraz sme si tiež kúpili v Lidli
24. jan 2009 o 14:12  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
autor
Ja som maslo tiez kupila v Lidli, nieco vyse 400gr za 50sk, to sa oplati...a tiez verim, ze aj my mu prideme na chut..manzel, ten nie, on nema rad ani arasidy, dcerka ho zatial ani nechcela okostovat, tak ktovie, asi na to budem sama...
A dakujem za tipy... cakam na dalsie
24. jan 2009 o 14:31  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
ja to jem na ranajky na toastovom chlebiku - je to chrumkave a fajn ale davam si to tak 2 x do tyzdna, lebo inak budem vyzerat ako tucka
24. jan 2009 o 14:35  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
problém arašidov a nadváhy je hlavne keď sa jedia ako maškrta - medzi jedlami..., čiže príjem navyše a ešte k tomu vysokokalorický a najhoršia kombinácia slané arašidy, večer a televízia. ale namiesto iných kalorických jedál (napr. namiesto praženice s klobásou, bežného masla...) a na raňajky to by nemalo byť až také zlé pre štihlu líniu.
ale ja mám problém, že by som na posedenie zjedol aj celých tých 454 g či koľko to je z toho Lidla, preto sa musím krotiť nie síce kvôli štíhlosti, ale predsa len je to vysoko koncentrovaná potravina...
24. jan 2009 o 14:44  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
Pridávam zopár použití, toto bude asi lepšie na leto:

Zdravá a výborná zmrzlina

Základ zmrzliny tvoria mrazené banány. Na mrazenie sú vhodné dobre zrelé (ale nie hnilé) banány, ktoré mrazíme olúpané v mikroténových vrecúškach.

Banánová (základná)
• mrazené banány
• teplý med

Banány s medom rozmixujeme na konzistenciu zmrzliny.
Podobným spôsobom si môžeme vyrobiť rôzne zdravé a chutné zmrzliny. Banány tvoria vždy základ a ostatné suroviny rôzne obmieňame. Zopár tipov:

Arašidová
• mrazené banány
• arašidové maslo
• vanilkový cukor
• med podľa potreby
24. jan 2009 o 14:47  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (2)
Tofu s arašidovým maslom.

• 1 biele tofu
• 1 - 2 strúčiky cesnaku
• 2 lyžice slnečnice
• 2 lyžice arašidového masla
• rôzne koreniny (bazalka, oregano, kari…)
• olej
• soľ

Na troche oleja opražíme do hneda na kocky nakrájané tofu, nadrobno nakrájaný cesnak a slnečnicu. Pridáme koreniny, arašidové maslo, soľ, trochu vody a chvíľku podusíme do roztopenia masla vo vode.
Podávame s ryžou Natural a zeleninovým šalátom.

Obmeny: Do opraženého tofu s cesnakom a slnečnicou môžeme pridať nakrájanú brokolicu, papriku a trochu vody a pod pokrievkou dusiť do mäkka. Dokončíme podľa základného receptu (arašidové maslo, koreniny, soľ).
Môžeme tiež pridať trochu celých arašidov.
24. jan 2009 o 14:49  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (3)
Tofu - arašidový dip

• 1 biele tofu (200 g)
• 1 kopcovitá lyžica arašidového masla
• 1 lyžica sójovej omáčky
• soľ
• trochu vody

Všetky suroviny spolu najemno zmixujeme.

Tofu - zelerový dip

• 1 biele tofu (200 g)
• 8 lyžíc vareného zeleru
• 3 lyžice citrónovej šťavy
• 2 strúčiky cesnaku
• soľ
• trochu vody

Všetky suroviny spolu najemno zmixujeme.

Obmeny: Po vymixovaní môžeme pridať nakrájané orechy.

Dipy podávame so surovou zeleninou, šalátmi a celozrnným pečivom. Výborné sú s pečenými zemiakmi. Môžeme ich tiež použiť na obložené misy.
24. jan 2009 o 14:51  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
Arašidové maslo ochutiť carobom (náhrada kakaa), sladidlom (medom...) a vyrobiť nugetu či nutelu...
24. jan 2009 o 14:52  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
toto som vymyslel len nedávno, aj názov je zatiaľ len taký "pracovný", je to výborné, ale naozaj je to najlepšie len na ovocnom šaláte (ako nátierka na chlieb to už nebolo ono)

Maškrtný krém

• 1 biele tofu (170 – 200 g)
• 1 - 2 dl sójového nápoja čokoládového ALFA BIO
• 1 lyžica arašidového masla
• 1 vanilkový cukor

Všetky suroviny spolu vymixujeme na jemný krém. Množstvo sójového nápoja upravujeme podľa potreby.
Krém je výborný na ovocný šalát s celozrnnými lupienkami.

Obmeny: Namiesto čokoládového sójového nápoja môžeme použiť natural a asi 2 lyžičky carobového prášku .
24. jan 2009 o 14:55  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (2)
Tieto všetky recepty robíme len občas, jednoducho celozrnné pečivo, chlieb... a ar. maslo + med a ovocie to je jednička

ešte sa dá použiť aj do palaciniek
24. jan 2009 o 14:56  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
autor
Jaron, tak ty si teda kulinar ..a inac, citas mi myslienky
... prave sa chystam robit palacinky, zeby som to tam skusila supnut? Myslis akoze namiesto plnky, len natriet na palacinky, ci ako?
24. jan 2009 o 17:03  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
jaro
24. jan 2009 o 17:15  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
do palaciniek skús Graziela si napr. trochu natrieť maslom, nakrájať na drobno ovocie (banány, jablká, pomaranče...), dať trochu sladidla alebo hrozienka a pod. Skús experimentovať. Inak pomaranče (ale aj iné ovocie) sa s tým maslom dobre jedia, lebo ono je také lepíve... a to svieže ovocie trochu pomôže pri jedení
24. jan 2009 o 18:19  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
autor
Taak, a palacinky su hotove, uz az zjedene Skusila som ich natriet najskor dzemom a potom na to maslo...bez ovocia...a musim povedat, ze to bolo mnamky
24. jan 2009 o 18:23  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
dobrú chuť, vlastne teraz už len dobré trávenie
24. jan 2009 o 18:28  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
autor
dakujem
24. jan 2009 o 19:38  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
a nie zrovna najzdravsi recept ale velmi dobry je cookies z arasidoveho masla
http://www.cooks.com/rec/doc/0,1710,135184-252198,00.html
Inak moj manzel rad je arasidove maslo na stopkatom zeleri, neviem ci sa na Slovensku predava. Iba si ho nan natrie. A deti maju radi na chlebe s dzemom. Ja s bananmi a medom , taky sandwich.
24. jan 2009 o 21:09  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
mnaaaaaaaam, ja ho milujem na hrianke hocikedy, hocikde ale nesmie byt prisladzovane... len ciste
24. jan 2009 o 23:36  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
autor
Tak ja som si dnes dala maslo na celozrnny chlebik, na to kolieska bananu + medik, to bola mnamka Zacinam mu prichadzat na chut
25. jan 2009 o 10:51  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
tak to si jedla práve to moje (aj naše v rodine) najoblubenejšie jedlo s ar. maslom.
25. jan 2009 o 13:50  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
autor
No, bolo to dobre, len to nesmiem prehanat teraz No, ale u nas doma na to asi nikoho neukecam....dcerka, ked ma videla, tak "fuuuuuj, tak toto by som nikdy nezjedla " no comment
25. jan 2009 o 19:08  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Trochu nechápem ako to nemôže ľuďom chutiť, našej Natálke (6 rokov) to našťastie chutí až príliš, ako nám,
Ale možno aj tá tvoja raz na to príde
25. jan 2009 o 20:55  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
autor
Jaro, no co ja viem, vcera v tych palacinkach, kebyze tam nie su tie kusky arasidov (keby som kupila to druhe hladke maslo), tak ani nevie, ze to tam je Ale ked zahryzla, hned tusila nieco "nekale" Ale inac, arasidy zboznuje, tak uvidime....
A vies co, urcite vela ludi nechape presne naopak, to co ty...ze ako to moze ludom chutit???Sranda..podla mna je to vsetko len otazka zvyku...ja od malicka nie som vyberava, zjem vsetko (okrem slaniny, klobasy, huspeniny a takych podobnych zalezitosti), ja s novymi chutami a jedlami problem nemam....zato moj muz (a dcera to ma asi po nom), ten nezje veru hocico...napr. gulky v paradaj. omacke, zeleninovu, paradjk. polievku, rascovu s vajcom a kopec dalsich veci...to proste nehrozi...a dcerka, ta ma este sirsi "repertoar"...sa ja cosi uvymyslam, kym nieco navarim, aby to kazdemu chutilo...ale sem-tam si navarim len pre seba, aby mi luto nebolo a mojim vyberavym zaltickam nieco ine...Jedno ma tesi, ze nas Jurko (7 mes) zatial spapa vsetko, co mu navarim, juj, aka som stastna On je taky riadny hlados...asi po maminke
25. jan 2009 o 21:19  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
to je dobre, ze Jurkovi vsetko chutí . Ja mám velmi rad vseliake experimenty, aj ked mam vynimky, co nejem, napríklad od mala nemám rád kravské maslo a mlieko, ale jogurty, tvaroh, syry... áno. Vela deti niektoré jedlá nechcu nie preto, ze im nechutia, ale jednoducho nechcu, myslia si, ze je to zlé, alebo si povedia, ze je to zlé, neviem presne, nasa malá tiež napríklad hovorila na fazulu fuj, ale pritom, ked ju ochutnala, tak ju zjedla a este sa mi tým aj chválila a zartovala, ze moju vsetku zje. podobne je to so sosovicou. aj by som sa rozpísal, ale radsej sa budem brzdit, ráno vstávam o 5., to sa mi nikdy nechce musim ist uz radsej spat, dobru noc.
25. jan 2009 o 21:50  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
1 2 3 ... 6
Tvoj príspevok