Čo dať malému jesť, ak má alergiu na tieto potraviny?

lyongirl
2. jan 2009

Ahojte mamičky, aby som bola stručná a hlavne presná, malý má nejakú alergiu, na ktorú dostal mastičku Kuterid + Vigantol. Lenže lekárka nám z jedálnička vyradila veľmi veľa a ja neviem, čo mu mám dať jesť. Takže vás prosím o pomoc, ak máte niektorá skúsenosti s takýmto niečím.
Vyradené potraviny, ktoré nemôžme: čaje, med, žiadne ovocie, žiadna zelenina, samozrejme údeniny a párky, ale to ani nejedol, kečup, horčica, zavárané uhorky a možno si ešte spomeniem a dopíšem, ale ide o to, že nemôže zeleninu, čo je základ nášho varenia a netuším, akú polievku uvariť a on mi nebude jesť suché kuracie maso s ryžou, alebo zemiakom, tak prosím o nejaké rady....
Môžme mliečne výrobky, ale teraz neviem, či môže jogurt s ovocím....asi ani to nie ☹

zdenallicka
2. jan 2009

Napada me pecene kure s bramborovou kasi, se smetanovou ryzi, testoviny se syrovou omackou, cockova polevka, kulajda, bramboracka, syrova polevka s troskou cesneku, palacinky s tvarohem.. Jestli me jeste neco napadne, napisu ti... 😉

zdenallicka
2. jan 2009

Nastavovaná kaše s vaječným žloutkem (oběd, večeře)

* Brambory
* Pohanková (nebo pšeničná) lámanka
* Kousek másla nebo margarínu
* 1 vejce natvrdo (pouze žloutek)

Uloupané a nakrájené brambory uvaříme do měkka a v hrnci rozšťoucháme (pozor, nemixovat,nebo vznikne lepidlo), přidáme uvařenou lámanku (lámanka se ponoří do studené vody, v téže vodě se vaří po dobu 3 minut a potom se nechá pod pokličkou 15 minut dojít.) Společně s malým kouskem másla nebo margarínu vše rozmícháme na kaši.

Z vejce vyjmeme žloutek a podáváme ho místo masa nebo rozmícháme do kaše.

TIP: Místo žloutku můžeme podávat s masem nebo kousky šunky.

zdenallicka
2. jan 2009

Urcite muzes varit krupicku, pudink, mlecnou ryzi... Premyslim, budu psat, vydrz... 😉

zdenallicka
2. jan 2009

Postup přípravy

Pšeničné vločky osmahneme na másle dokřupava, zalijeme vroucí vodou, přidáme zeleninovou kostku a vaříme 10 minut. Pak do polévky vložíme brambory nakrájené na kostičky, mletý kmín a prolisovaný česnek. Vaříme doměkka. Nakonec polévku dochutíme solí a sušenou majoránkou. Už jen chvilku prohřejeme a můžeme podávat.
Suroviny

* 100 g pšeničných vloček BIO
* 2 lžíce másla
* 1 zeleninová kostka bez GS
* 5 středně velkých brambor
* 2 stroužky česneku
* sůl
* půl lžičky mletého kmínu
* 1 lžička sušené majoránky

!!!Vynech zeleninovou kostku - je to zdroj alergie!!! A vlocky taky nemusi byt BIO... 😉

zdenallicka
2. jan 2009

Postup přípravy

Ve slupce uvařené brambory za tepla oloupeme a necháme prochladnout. Pokrájíme je na plátky, oloupaná vejce rovněž pokrájíme na plátky a rovnáme ve vrstvách do vymaštěného, strouhankou vysypaného pekáčku. Každou vrstvu osolíme. Ve smetaně rozšleháme mletou papriku a sůl, vmícháme drobně pokrájenou cibuli, nalijeme na připravené potraviny, poklademe vločkami zbylého másla a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Posypeme usekanou petrželkou a podáváme se zeleninovým salátem.
Suroviny

* 800 g vařených oloupaných brambor
* 8 natvrdo uvařených vajec
* 60 g másla
* strouhanka
* sůl
* petrželová nať
* 250 ml kysané smetany
* mletá paprika
* půlka cibule

Nevim, jak jste na tom s cibuli... 😒

zdenallicka
2. jan 2009

Dušené brambory (bylinkove)

Postup přípravy

Oloupané brambory nakrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme olej, osmahneme na něm na tenké plátky pokrájenou cibuli, přidáme brambory a znovu osmahneme. Osolíme, přidáme kmín, podlijeme vývarem a na mírném ohni podusíme doměkka. Občas zamícháme. Do měkkých brambor vmícháme posekané bylinky a podáváme jako přílohu k rozmanitým pokrmům nebo jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem.
Suroviny

* 1 kg brambor
* 2 lžíce oleje
* 1 cibule
* 125 ml vývaru ze zeleniny
* drcený kmín
* petrželová nať
* pažitka
* kopr
* řeřicha
* sůl

Testoviny nasladko..

Postup přípravy

Uvaříme si nudle v mírně osolené vodě. Scedíme je, rozdělíme na talíře, posypeme jemně nastrouhaným tvarohem, jemně nastrouhaným perníkem a přelijeme rozpuštěným máslem. Nakonec nudle přelijeme javorovým sirupem, který skvěle chutná a nahradí cukr.
Nudle s tvarohem a javorovým sirupem
Suroviny

* 300 g širokých nudlí
* máslo
* kousek perníku na strouhání
* 120 g tvrdého tvarohu
* javorový sirup na přelití

lyongirl
autor
2. jan 2009

Ďakujem za rady a tipy, budem to musieť lepšie preštudovať, lebo som to len tak prešla v rýchlosti..... 😉

a čo je to pohánková lámanka....
cibulu som vysadila radšej sama,pre istotu....

zdenallicka
2. jan 2009

Recept: Ovesná kaše se syrovátkou
Kategorie receptu: Recepty pro děti
Postup přípravy

Ovesné vločky uvaříme v mírně osolené vodě, trvá to asi 20 minut. Ke konci varu přidáme lžíci sušené syrovátky a ochutíme vanilkovým cukrem. Na talíři nebo misce sypeme skořicovým cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem.
Suroviny

* 150 g ovesných vloček
* 1300 ml vody
* vrchovatá lžíce sušené syrovátky
* vanilkový cukr
* skořicový cukr
* máslo
* sůl

zdenallicka
2. jan 2009

Je to nejaky jakoby "odpad" (ale neni to odpad) pri zpracovani pohanky... Kdyz uvaris trochu pohanky, nic tim nezkazis...:o)

zdenallicka
2. jan 2009

Recept: Špenátové placičky
Kategorie receptu: Recepty pro děti
Postup přípravy

Špenát krátce podusíme. Z osoleného mléka, mouky a vajec připravíme těstíčko a vmícháme rozmrazený špenát. Děláme placičky, které pečeme v lívanečníku. Posypeme strouhaným sýrem a podáváme s mlékem.
Suroviny

* půl balíčku mraženého špenátu
* 4 vejce
* sůl
* tuk
* 500 ml mléka
* 200 g hrubé mouky
* strouhaný sýr

zdenallicka
2. jan 2009

Jak jste na tom se spenatem? Poud ho muzete, muzes mu z nej udelat polivku, klasicky spenat, dat ho na testoviny, zapect s nim brambory...

zdenallicka
2. jan 2009

Recept: Těstoviny se smetanovo-sýrovou omáčkou
Kategorie receptu: Recepty pro děti
Postup přípravy

Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a promastíme olivovým olejem. Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli, zalijeme smetanou a povaříme s nastrouhaným sýrem, dokud se sýr úplně nerozpustí. Hotovou omáčku nalijeme na těstoviny a ozdobíme čerstvou petrželkou.
Suroviny

* 1 balíček těstovin
* 200 ml smetany
* 1 menší cibule
* sůl
* olivový olej
* 300 g tvrdého sýra (45%)

zdenallicka
2. jan 2009

Recept: Rychlá polévka z kefíru
Kategorie receptu: Recepty pro děti
Postup přípravy

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme litrem vody, přidáme mletý kmín, Solčanku a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přivedeme k varu a když jsou brambory téměř měkké, vsypeme trochu instantní rýžové krupičky. Vlijeme kefír, znovu přivedeme k varu a povaříme ještě 5 minut. Nakonec přidáme jemně posekanou zelenou petrželku a už jen chvilku prohřejeme.
Suroviny

* 500 ml kefíru
* 5 středních brambor
* 1 mrkev
* mletý kmín
* Solčanka
* instantní rýžová krupička
* zelená petrželka

mRKEV JEDNODSE vynech..:o)

zdenallicka
2. jan 2009

Snad jsem aspon trochu pomohla.. Pekny den a hodne napadu v kuchyni... 😉

zdenallicka
2. jan 2009

Jo a solcanka je se zeleninou - je to jakoby vegeta - taky vynech...;o))

lyongirl
autor
2. jan 2009

Vigantol - mal byť Fenistil, myslela som Fenistil, ale nejak som si nevšimla, čo píšem 😀

lyongirl
autor
2. jan 2009

ten špenát myslím, že môžme, doktorka ho nespomínala a pomohla si dosť, idem niečo vybrať na zajtra, nech mám prehľad, čo budem variť 😉

markettka
2. jan 2009

zadnou zeleninu? vím, že obvykle při alergii, respektivě při kopřivce povolují:
mrkev, česnek - s tím moc nesouhlasím, domácí jablka, piškoty, starší rohlíky, vejce, brambory, maso,těstoviny, trochu tvrdého sýra,pomazánkové máslo, malé množství šunky...
pomohla bych Ti, ale musela bych vědět co vše nemůže

lyongirl
autor
2. jan 2009

no povedala žiadnu zeleninu, ale až keď som odišla ma napadlo, či myslela zeleninu ako rajčina, paprika, alebo aj zeleninu, ktorá sa používa normálne na varenie - mrkva, karfiol, brokolica, kaleráb, kukurica, hrášok atď.
Tak teraz neviem....

lyongirl
autor
2. jan 2009

ale zas 100% viem, že z cukine, karfiolu a kalerábu to nemá, lebo to nejedol ani nepamatám, čiže to mu dám, takisto mu skúsim dať špenát, vajíčko a zel. fazuľku a budem si presne písať, čo kedy zjedol, aby som mala prehľad, lebo ináč neviem, ako prísť na to z čoho mu to je.....

jaron
2. jan 2009

Ahoj lyongirl.
Prepáč, že ti neodpovedám na tvoju otázku ale skôr som ja zvedavý. Ak sa ti chce, môžeš sa trochu viac rozpísať, čo to má drobček za alergiu. trochu ma zaskočilo to žiadna zelenina, žiadne ovocie. Viem, že alergia býva aj na mnohé druhy ovocia a zeleniny, ale to žiadne, to je pre mňa zaujímavé. Tá dieta, to je kvôli samotnej alergii alebo kvôli liečbe (liekom) proti alergii? A tá dieta je niečo dočasné, či to znamená celoživotne pravdepodobne?
Ten kečup, horčica, údeniny a pod. čert ich zober, ale žiadna zelenina, žiadne ovocie, to je už problém. Z nich sú dôležité vit. C, vláknina, rôzne antioxidanty, horčík atď. Vitamín C inou stravou sa nahradiť nedá, takže treba nejaké výživové doplnky. Kys. listovú, vlákninu, horčík, antioxidanty... by mohli nahradiť celozrnné obilniny (ryža natural, pohanka, ovsené vločky ...), strukoviny (cícer, fazuľa...), rôzne orechy (mandle, vlašské orechy...) samozrejme všetko postupne primerane veku a pokiaľ aj tieto niektoré potraviny nie sú z hladiska alergie dieťaťa nehvhodné. Je dobre nepoužívať potraviny chudobné na živiny (biela múka a pečivo), aby bol handicap z nepouživania ovocia a zeleniny čo najmenší.
Ešte raz prosím, ak sa ti chce, mohla by si trochu viac napísať o tej chorobe...?
Nech sa ti darí.
Jaro

jaron
2. jan 2009

Vidím, že medzitým, čo som písal, si napísala trochu viac a trochu vysvetlila to s tou zeleninou🙂. Bolo by dobre sa lekárky pri najbližšej príležitosti spýtať na tie potraviny, aby si to mala presnejšie a mala istotu.

zdenallicka
2. jan 2009

lyongirl: Mrkev, brokolice, kvetak, hrasek se davaji detem jako prvni prikrmy, ale pokud se ti osypal a nevi se z ceho, mela bys dat vzdy jen jednu dominantni potravinu a dalsi dva dny neco neutralniho - brambory, ryze.... a pockat, jeslti se neosype..
Jak pise JARON - zadna zelenina a ovoce jsou velky problem... 😒
Rajcatka se treba rocnim detem uz davat mohou, paprika ne - je tam tezce stravitelna slupka.. Cuketa, kedlubna a kvetak by mely byt celkem neutralni potraviny.. ALe vazne tezko rict.. Napsala ti do zpravy, co presne nesmi??? Zavolej ji, protoze ja kdybych mela varit decku bez zeleniny, bych byla hotova... Zelenina a ovoce jsou pro me VELMI dulezite a stejne tak pro deti....

CO budes tedy zitra varit? 😉

lyongirl
autor
2. jan 2009

ahojte,
jaron - moc ti neviem odpovedať na to, čo si sa pýtal, pretože jediné čo viem je, že malý má alergiu spôsobenú pravdepodobne nejakou potravinou. Jednoducho sa vysypal drobunkými pupáčikmi na tele, obvodná lekárka nám dala borzinkový olej, ktorý mu celé telo vysušil a spravili sa mu také vysušené "mapy" a začal sa tvoriť okrem toho na niektorých miestach exém, ktorý dosť rýchlo postupuje a vznikajú mu aj nové pupáčiky. Kožná lekárka povedala iba, že pravdepodobne spôsobené potravinou a treba zistiť akou, predpísala Kuterid + kvapky Fenistil. Vyjadrila sa tak, že žiadna zelenina, ovocie a to čo som písala, lenže v tom momente ma nenapadlo spýtať sa, aká konkrétna zelenina, to ma napadlo až neskôr.....
Takže tá dieta je kvôli samotnej pravdepodobnej alergii a dúfam, že je to dočasné.....o 5 dní máme ísť na kontrolu a tam sa dozviem viac, doktorka povedala, že to bude ustupovať dosť pomaly.

NO a keďže ide víkend, tak zavolať jej môžem najskôr v pondelok a spýtať sa, čo vlastne môže a čo nie. A už som si našla aj nejaké recepty, zajtra uvarím špenát so zemiakmi, alebo špenátovú polievku a zemiakovú kašu s cuketou a kur. maskom. Cuketu tiež nejedol veľmi dlho, takže tá riziková myslím nebude.

ináč som si vypísala recepty so špenátu, ten sa dá kombinovať so zemiakom, s ryžou, kur. masom, s cestovinami, s pohánkou,
ďalej kôprovú omáčku so zemiakmi, ovsené vločky s mliekom, s masom, cestoviny s vajíčkom, vajíčkovú polievku, kaleráb s vajíčkom, no a idem hľadať ďalej.

zdenallicka
2. jan 2009

S vajicky ale pro tak male dite opatrne... Je moc tezke a je v nem moc cholesterolu... 😒

zdenallicka
2. jan 2009

A pozor - to, co popisujes, muze byt i pocatek atopickeho ekzemu... ☹

jaron
2. jan 2009

Keďže lekárka zatiaľ nevie, na čo je dieťa alergické, do úvahy prichádzajú takmer akékoľvek potraviny - čudné je, že povedala ovocie zelenina, ale alergia môže byť aj na mlieko alebo vajcia atď. Ale snáď to dobre dopadne, keďže pravdepodobne budú chcieť lekári zistiť vyšetreniami viac a tak dúfam sa dozvieš presne čo a ako.

jaron
2. jan 2009

Potom napíš ako si u doktora dopadla, som zvedavý (a asi nielen ja 😉 )

zdenallicka
2. jan 2009

jron: I ja... 😀

lyongirl
autor
2. jan 2009

prichádzajú do úvahy akékoľvek potraviny, ale vyradiť mu zas všetko nemohla, čiže mliečne a vajcia mu zatiaľ nechala...
dám vedieť, keď sa dozviem niečo nové a díky za rady 😉