icon

Čo kupujete a varíte, resp. na čom šetríte ohľadom stravy?

11. sep 2023

Keďže je všetko až extrémne drahé, zaujíma ma táto otázka ako to máte vy..
Príklad ja chodím na nákup dva krát týždenne, podľa toho čo majú v akcii, niekedy platím za 1nakup 30 eur niekedy aj 50 eur. Nákup v tom sú potraviny, drogéria aj malinovky kupujem všetko spolu. Niekedy aj čipsy a čokoládu keď je v akcii. Takto mesačne miniem približne 350-400 eur.
Varím stále to isté dokola. Mäso kuracie bravčové na šťave, zapečené, vyprážané na xy spôsobov, príloha ryža zemiaky halušky cestoviny zas na xy spôsobov. Polievky, bezmäsité jedlá, múčne jedlá, zeleninové jedlá atď atď. Varím každý deň, dva tri krát týždenne máme mäso, ostatné dni bezmäsité jedlo. Na večeru niekedy rožok chleba salám šunka syr zelenina. Niekedy už neviem čo variť. Kľudne poraďte, tak isto poraďte čo kúpiť aké potraviny ako ušetrit a čo variť. Ďakujem

stevvvka
15. sep 2023

Ak už chcete piť sladené vody skus aspoň domáce sirupy robiť, bazovy, ribezlovy alebo "med" z púpavy.

ajn
15. sep 2023

@bajka16 presne tak.a hlavne ked chce clovek kvalitne potraviny bio ovocie,zeleninu,kvalitne maso,vajcia.......a ine.

alienkami
15. sep 2023

Sirup nie je zdravý ani domáci. Tam tiež ide kopa cukru. A keď nemá vlastné zdroje ovocia, tak ani lacnejšie to nebude (OK, bylinky ako baza, lipa... si vie nejakým spôsobom nazbierať, ale je s tým kopa roboty). Ale uznávam, že sirup sa dá ľahšie regulovať a vďaka tomu sa dá postupne znižovať sladkosť nápojov. Na také postupné odvyknutie fajn.

autor
15. sep 2023

@nyusika Ja keď kúpim čipsy a čokoládu tak je to 20 eur mesačne a to není taká veľká suma. Občas si treba aj dopriať.

margaretka
15. sep 2023

Len tak rozmýšľam že koľko toho spotrebujete keď za 20e mes chipsy s čokoládou 😂 to jete zrejme každý deň .

margaretka
15. sep 2023

Čím viac čítam tým viac premýšľam že vlastne autorka chce minimalizovať náklady na stravu čaká odorucania , nevedú zdravý životný štýl , neviem zvláštne myslela som si že je to vážna téma pretože každá zdravozmyslajuca rodina nepije denne litre sladké vody, chipsy, čokolády ...

margaretka
15. sep 2023

Občas dopriať si predstavím raz týždenne ...

zuzubb007
15. sep 2023

Fuha to minas extremne malo ja by som sa nezmestila do sumy 500 euro iba keby rozky jeme suche cele dni, my sme tiez 2+2 a tych 900-1000 eur aj s kozmetikou minieme, a to teda nevarim kazdy den lososa ale bezne veci

zuzubb007
15. sep 2023

@margaretka no tak na cipsy a cokoladu 20 euro mesacne je uplne smiesne pre 4 roch, to mi minieme potom hadam 150 na take veci, vsak jedna mala cokolada stoji cez euro

kulumulu123
15. sep 2023

Ak chces sezrit v prvom rade prestan kupovat hovadiny typu chipsy a malinovky 👍

nyusika
Autor odpoveď zmazal
margaretka
15. sep 2023

My napríklad čokolády ani nekupujeme máme ich z darčekov keď dostaneme na sviatok s to väčšinou sa vždy nakopi a kto má chuť si dá....ale teda neviem si predstaviť dať 150e za maškrty mesačne 🤔 veď to nie je ani možné zjesť toľko a potom aj váha ....

margaretka
15. sep 2023

@nyusika napísala chipsy a čokoláda ....malinovky musia viac veď len ochutený Rajec stojí 0,80

zeldia
15. sep 2023

No potom už len celkovo menej jesť aj tak viac ako polovica republiky ma nadváhu tiež nemusíš mať každý den teplu veceru 😉

margaretka
15. sep 2023

@zuzubb007 prečo smiešne 20e ? Keď si dajú 2 chipsy za týždeň a 1 čokoládu je to cca 4 eura týždeň x 4 týždne máš 16eur mes

natalka81
15. sep 2023

Ja dokážem minút menej, max 300 eur. Robím nákup 2x mesačne a miniem 70 eur za jeden. Cez týždeň kupujem iba čerstvé pečivo.
Nekupujem sladkosti ŽIADNE, nekupujem nápoje v plastových fľašiach ZIADNE. Pijeme čaj, ktorý varim denne aj 4 litre, osladíme si ho, primiešame bylinky občas. Príchuť čajov miešam. Deti pijú ešte vodu a mlieko. Mäso varim 2-3x týždenne. U nás ide tvaroh a jogurty.
Namiesto sladkosti upečieme kysnuté alebo mafiny, vezme.si aj do školy a ja do práce.
Namiesto čerstvej šunky alebo iných údenin, robím rôzne pomazanky. Aj do školy.
Drogéria mesačne asi 30 eur

autor
15. sep 2023

@margaretka Vieš ty vôbec koľko stoja čipsy a čokoláda? Jeden sáčok čipsov stojí aj 2,50 a čokoláda 1,50 tak to vyrátaj koľko toho kúpim keď mesačne dám za to 20 eur. Teda nejem denne čipsy a čokoládu, ale raz za čas. A k tým malinovkam si to obmieňam malinovky Pepsi Kofolu sirupy všelijaké príchute. Áno mám jednu chybu že nevypijem čistú vodu lebo mi to nechutí tak kupujem na pitie z obchodu. Tak isto kupujem normálne potraviny, žiadne bio eko veci.
@nyusika Písala som prehrešky ako čipsy a čokoláda na to miniem 20 eur mesačne. Malinovky a sirupy rátam normálne do stravy. Lososa nekupujem lebo u nás to nikto neľúbi.
@zeldia U nás teplá večera je základ. Keďže v práci nemáme obedy tak varím teplé večere. Deti v škole škôlke tiež moc toho nezjedia, tak aspoň doma nech sa najedia. A nie nemáme nikto nadváhu.

nyusika
15. sep 2023

losos bol len príklad.

Ty si založila tému a pýtaš sa, ako ušetriť - rada je - nekupujte sprostosti.
Vyhodiť 50-100 za chipsy, čokoládu a sladké považujem za nemudre.

zeldia
15. sep 2023

Ja som len žartovala. Ja si myslím že už sa šetriť viac nedá tak potrebujete predsa aj žiť a máš deti tak treba ich kŕmiť.

lienka175
15. sep 2023

ja nechápem, ako sa viete vojsť do 350€. Veď keď kúpiš každý deň len tri fľaše malinovky (pre Teba a pre muža), tak to je 3€ denne, čo je mesačne takmer 100€

margaretka
15. sep 2023

@lienka175 preto mi príde strašne nelogicka táto téma a autorka neviem čo vlastne očakáva

margaretka
15. sep 2023

Hovoríš že kupuješ v akciách tak nepíš plne sumy potravín ....áno viem koľko čo stojí a hospodarim fajn sme spokojní vediem domácnosť 25r

autor
15. sep 2023

@lienka175 Malinovky stále majú niečo v akcii, tak kúpim viac kusov alebo kúpim veľký sirup za 1 a vydrží nám to týždeň. Tak není to také zle.

ibrunova
15. sep 2023

To si tu nikto nekúpi nikdy žiadnu sladkosť ani kolu,čipsy ani zmrzku?

mima1608
15. sep 2023

@ibrunova ja áno 😁 môj muž je chorý keď nemáme doma keksíky. Aj keď ich nie vždy je, ale musí ich vidieť v špajzi 😅

janka2000
Odpoveď bola odstránená
nyusika
15. sep 2023

@ibrunova kúpime...ale nezakladame tému, ako ušetriť.
Ak chcem ušetriť, keksíky idú prvé preč

stanulienkat
15. sep 2023

@ibrunova ale kúpi, len potom sa nevypytujem, kde ušetriť, aby som mala peniaze. Ja domov vôbec nekupujem žiadne sladkosti, žiadne čipsy, ani sladené vody u nás nenájdeš ako je rok dlhý, kúpim si to len vtedy, ak mám aktuálne na to chuť. Keby som to mala doma, tak to celý deň vyjedám a vyzerala by som ako prasa. Potom sa ľudia čudujú, že vyzerajú tak, ako vyzerajú. Keď raz nemám na normálne jedlo, tak nebudem kupovať hlúposti a už vôbec nie sladkosti a malinovky. Radšej kúp deťom ovocie. A už vôbec nesúhlasím s vetou, že potraviny su nenormálne drahé. Ja si myslím, že tá éra spred roka sa otriasla a potraviny sa dostávajú pomaly, ale isto skoro na staré ceny-nie teda uplne. Mnoho potravín som zaregistrovala, že museli ísť s cenou dolu, pretože to už bolo pred rokom prestrelené. Platy išli skoro všetkým hore za poslednú dobu, takže ja si nemyslím, že tie potraviny sú až tak neuveriteľne drahé.

hksls
15. sep 2023

@levandula7 ahoj ako ten obchod je výlučne iba pre potraviny s koncom dátumu spotreby?
Veď v každom obchode to mávajú (ako sa volá?)
Ďakujem

arm3
15. sep 2023

No schválne, mňa by zaujímalo, čo papáte doma tie z vás, ktoré na stravu napr 4 ľudia miniete 800e a viac. Lebo podľa mňa toto už je premštena suma.