Čo variť na dovolenke pri mori?
Ahojte 😉 Kočky poraďte mi, už začínam pomaly robiť zoznam vecí na dovolenku a rozmýšľam tiež nad tým, čo tam budeme variť. Ideme síce až o 2mesiace, ale ja sa už neviem dočkať 😀 .. Keďže ideme do Brely, ktorá je vraj najdrahšia v Chorvátsku, tak by chcela čo najviac jedál pripraviť a hlavne ešte predtým vymyslieť doma. Tiež nemám skúsenosti zo zaváraním mäsa, prípadne aj hotových jedál, tak by som bola veľmi rada, keby ste mi poradili...
Vopred Vám ďakujem za Vaše skúsenosti, prípadne recepty 🙂
@junova
@evittam otazka bola ina a na vas nazor sa nikto nepytal. Kazdy ma svoje dovody preco varit na dovolenke. A boli by ste prekvapene, niekoho to bavi a taku dovolenku si uzije, tak by bolo dobre neodsudzovat ju tu hned ako nejaku chuderu, co sa trepe na dovolenku, na ktoru nema. Mozno to o peniazoch vobec nie je.
Aj sprosty nazor je nazor, ze ano ??? 😝
my ideme síce len na chatu v lete, ale už sme pozerali, kde sú aké reštaurácie, máme v pláne len grilovať, nejakú polievku, riad jednorázový, nemám dovolenku na to, aby som strávila pri sporáku, to by som sa na celú dovolenku mohla vytoto. Keď už ísť na dovolenku, tak tak, aby som nemusela z domu vláčiť zavárané jedlo, vyskakujem len do takej výšky, do akej môžem
nerozumiem, preco niektore nechcete pochopit, kazdy ma ine poziadavky na prezitie dovolenky a kazdemu vyhovuje nieco ine, za to, ze niekto chce varit na dovolenke nemusi byt este chudak, co si to nemoze dovolit... poznam ludi, ktori miluju varenie, ale pocas roka na to bohuzial nemaju cas, ti vyberaju apartmany podla vybavenia kuchyne a vyslovene si to uzivaju, vidam karavanistov, co maju karavany za neskutocne peniaze, v pohode aj cez 150tis Eur a vonku maju vylozene speci grily a varia si aj celu dovolenku a aj na miestach, kde to nie je take drahe, poznam rodiny, ktore maju alergikov, tak jednoducho musia varit...
ja by som napr. uz nikdy nesla do all inclusive rezortu, boli sme par krat vo fakt super 4 - 5 hviezdovych rezortoch, kde bol luxus, jedlo a pitie na kazdom rohu, zmrzliny, nanuky, ovocie, aquapark a pod. ved to viacere poznate, ale uz ani za svet, asi by sme sa tam ukusali, jedine na velku luxusnu lod by ma dostali 😀
mame toho pocestovaneho velmi vela (pre obraz, len za rok 2016, je zaciatok marca, sme boli na piatich dovolenkach a este v marci ideme na dve a to nechodime na dovolenky po slovensku, vsetko su to dovolenky v zahranici), ale na dovolenku so stravou chodime max. dva - tri krat rocne aj to len s PP aj to len v zime, v lete chcem mat volnost, nie niekde byt na ranajky alebo veceru, vstavame po desiatej rano, veceriame po osmej - deviatej vecer, viac mi vyhovuje, ked sme niekde v apartmanoch, kde ma nikto neotravuje, nikto neorganizuje, preto mi aj ako doprava najviac vyhovuje vlastne auto, resp. uplne najviac karavan 😵 a teda nemyslim si, ze som za to chudera, ze obcas navarim na dovolenke (aj ked fakt minimalne a len vo svajciarsku, kde je to aj pre nas moc drahe), radi ochutnavame miestne jedlo v miestnych restikach...
@tilly ale to je iné, čo tu popisuješ 😉 fakt poznám xy ľudí, čo chodia na dovolenky len preto, aby mohli povedať, že tam boli a doma si navaria, zavaria jedlo, naplnia kufor a pri mori nikde nič nekúpia, lebo na to nemajú, aj moji rodičia chodili tak na dovolenky, autom, jedlo len na cestu a stravovali sa v reštikách, na trhoch pokúpili ovocie, zeleninu
my chodievame kazdy rok do chorvatska aspon na 2 tyzdne - na ranajky si pripravime nejaky chlebik so zeleninou a syrom, na obed mavame väcsinou na plazi - ovocie, pecivo z pekarne alebo kukuricu.
vecere striedame - ani jeden z nas nie je nadsencom restauracnej stravy, takze parkrat ideme na rybku alebo pizzu, a inak si pripravime v apartmane nejake cestoviny, alebo si opecieme bagetky a k nim mame pesto, alebo grilujeme.
nie je to vzdy o tom, ze dotycny nema peniaze na to, aby sa isiel najest, niekomu v restauracii jednoducho nechuti kazdy den.
osobne nemusim ani polpenziu na dovolenke - preco by mi mal niekto urcovat cas, kedy pojdem ranajkovat a vecerat? väcsinou spime do tej 9-10ej (strasne sa nam nechce vstavat), a fakt si neviem predstavit, ze by som musela vstavat o 7ej, aby som sa mohla ist naranajkovat. alebo vecera o 18ej - vtedy sme este na plazi - uz nie je tak teplo a nie je ani tolko ludi na plazi
@moni244 stale si myslim, ze je to lepsie ako zostat doma, asi im to tak vyhovuje, ked sa tak rozhodli, ked maju isty rozpocet a do toho sa musia zmestit a rozhodnut sa, ci ist, alebo zostat doma, radsej by som isla aj za cenu, ze budem varit a umyvat riady, mne by to neprekazalo, hlavne keby som mala zavarene jedlo z domu, vzdy je lepsie byt mimo domu, ako doma, aspon pre nas...
moji rodicia zas chodievaju all inclusive aj s mojim starsim synom a mama potom vzdy place, ze pribrala 5 kg, za 10 dni 😀
@tilly
@bubinko1506
@lal
ináč keď si pozriete úvodný príspevok tejto témy, autorka chcela vyslovene rady, čo doma navariť, zavariť, keďže oblasť do ktorej idú, je strašne drahá 😉
@tilly ty si uplne moj clovek - o dovolenke s karavanom po chorvatsku snivam uz asi 3 roky, zatial to nevyslo, ale strasne sa mi paci, ked ideme okolo tych kempov a vidim ludi, ako maju rozlozene grily, rozvoniava to tam, hra hudba - hned by som sa pridala 😀
svajciarsko je fakt neskutocne drahe - dat za pizzu 18 CHF je naozaj strasne vela, takze tam by som si tiez varila sama, ak by ma na vecere nepozyval sef 😉
@moni244 pozerala som, ale prispevok bol z roku 2012, takze nase rady uz urcite nepotrebuje 😉 reagovala som skor na prispevky o tom, ako by niekto nesiel na dovolenku, kde si musi sam varit a ako by nevlacil zavarane jedlo so sebou, co je tiez mimo temu, vsak? 😉
@bubinko1506 anooo, to je uplne iny zivot, milujem tu kempovu atmosku 😵
keby bola vo svajciarsku pizza v restike za 18€, tak by sme si ju aj dali, v miestach, kde sme boli my, bola pizza pri okienku za 24€ 😀 aj to hnusna... polievka 35€ a pod, keby sme isli na obed/veceru ako rodina, to by sme dali 150-170€ za jedlo a to sa mi zda strasne vela... za chvilku ideme do svajciarska zas, nastastie teraz mame hotel s PP, ale obedy na svahu si asi nedame, tiez hladam riesenie, co dat vlkom cez obed a hlavne ako si oddychnut...
@tilly ja som bola v zürichu, ale verim tomu, ze niekde v lyziarskych strediskach alebo letoviskach je to este drahsie. toto bolo skor take bistro, kde sa dalo sadnut si, ale veru tiez ziadna slava - v BA robia lepsiu.
vecere neviem kolko stali, to som ani raz nevidela ucet.
ak si dobre pamätam, tak si nedavno dostala auticko VW sharan alebo touran, mozes mi prosim napisat, ako si s nim spokojna? kludno aj do ip
@moni244 Ja zas poznam vela ludi, ktori napriek tomu ze maju nizsie prijmy chcu zazit more a hlavne ho chcu dopriat detom. Takych je na SK vela, ledva ledva si naskrabu za ten rok na 1x tyzden obligatne Chorvatsko a maju to vrchol roka. Maju preto chodit kanalmi alebo co? A aj tak si este naviac pozavaraju a ponakupuju tu, musia, lebo je to stale este lacnejsie, a pre niekoho aj male usetrenie moze byt to, co rozhodne ci deti to more zaziju alebo nie. Co je na tom zle?
Mne prave prijde vyslovene snobske vyjadrenie ze dovolenka s varenim nie je dovolenka - fifleny z all inclusive machruju. Take vyhlasenia casto citam ze: "ked na to nemaju, nech zostanu doma" alebo "ja musiet varit, doma by som zostala" - vzdy ma napadne: "tak zostan, hviezda" 🙄
A nemam pocit ze v tejto vyssej prijmovej skupine by neboli zeny typu ze chodia na dovce len aby sa tym mohli popsysit a povedat ze kde boli a co si mozu dovolit ako prejav statusu. Ba dokonca by som povedala ze prave takychto je gro, nakolko tam nejdu kvoli moru ale kvoli zradlu a pohodliu a tomu aby sa mohli vytasit so zvucnym menom krajiny ci rezortu, vyberaju v prvom rade luxus a atrakcie, plaze su az na dalsich miestach, o pamiatkach vacsinou nechyruju. Pre take by bola dovolenka na Slovenksu potupa. Nie je umenie ist sa niekde financne rozsupnut, prave umenie je vyjst aj s malom a usetrit a napriek tomu dopriat rodine.
Akoby bola nejaka moralna povinnost v dovolenkovej krajine aj nakupovat a minat - prekvapko, nie je!
Ale teda aj keby neboli na to odkazani a brali to ciste ako pastikarstvo, no a co, aj to je len a len ich vec.
btw: a aby sa nemyslelo ze hovorim so zavisti, my sice tiez na dovce vacsinou tiez aj varime, ale len preto ze ju pomimame dobrodruzne a viazat sa na cas stravovania v zlatej klietke rezortu by som sa unudila k smrti. Som akcna a nerobi mi problem pohnut zadkom, pri sporaku a za 15-20 min urobit chutne jedlo z miestnych surovin, ale ani zajist si do taverny si sadnut. Dokonca marne premyslam, co tie zeny co by kvoli takemu radsej zostali doma na tom tak unavuje, nakolko mna vobec. Akoby snad mali nejaky chornicky unavovy syndrom, ci nizku vitalitu celkovo?
Ako uple chapem ludi co setria, a donesu si, naopak nesympaticki su mi taki, co nimi pohrdaju, mam totiz medzi tymito s nizsimi prijmami viac kamaratov a su to cestni a dobri ludia. Myslim ze prave tato sorta namyslenych ludi by sa mala hanbit, ale je to naopak, ti chodia najviac hore s nosom, paradox konzumnej doby.
@horana my napr. od Vianoc máme kappustnicu zavarenú,tá nám tam chutí najviac,,,,,,,,,,zavarím mäsko so šťavou do napr-4pohárov,,,tam si kúpim ryžu alebo kolienka,,,,,čiže žiadne veľké varenie,,,večer chodíme do mesta(v Crikvenici) a večer si dáme niečo v reštike,,,,, 🙂 tento rok zas to isté,,,,,,,,,,,,,,,,,no my by sme si mohli dovoliť aj dovolenku so stravou,,,ale nám sa páči byť v apartmáne
@horana este doplnim, ze aj medzi ludmi z vyssej prijmovej skupiny su ludia, co neoblubuju all inclusive rezorty niekde v egypte alebo turecku, a radsej idu do chorvatska, kde si kludno varia sami, lebo sa nechcu viazat na pevne urcene casy ranajok a vecere 🙂
@moni244 neries, zhrnula som v jednej reakcii nielen na tvoj prispevok, vypadlo "&all"
ale k tomu tvojmu v skratke: nie kazdy kto si vari a taha so sebou jedlo, to robi preto aby mohol povedat ze bol pri mori, dokonca z tych co takto robia co poznam, nikto nema ako dovd ten tebou menovany
No ja zhrniem moje dovolenkovanie,,,,, nie sme žiadny chudáci, ale poviem pravdu vychádzame na tesno. Ja by som privítala aj all , ale môj muž musí mať voľnosť a rezorty neznáša, jeho to obmedzuje.... Mne je to v podstate fuk , pre mňa je dôležité , že niekam idem a že decká poznajú kus sveta....... Zo začiatku som si zavárala mäso a brávala si základné veci so sebou , ale pár rokov už to nerobím, lebo musím sa priznať ja milujem skúšať práve tie dané veci tej krajiny ...... Uprednostňujem ale apartmány kde sa dá variť, lebo ja si rada dávam čo ja chcem,.,,,,, prvý deň zložím kufre , oddýchneme a prvom lokálnom obchodíku kúpim len to čo potrebujem na daný deň, alebo sa niekde najeme , na druhý deň si vybehnem do väčšieho nákupáku a nakúpim si všetko , po čom mi len srdce zapyští ........Ja vstávam skoro , idem si zaplávať, vraciam sa akurát, že ostatní sa budia , kým sa dajú do prevádzkového stavu, ja uvarím niečo na obed , varím zásadne ľahké rýchle jedlá, v tom teple aj tak nikomu nechutí sa prežierať / polievka , alebo niečo iné jednoduché / , ideme von a sme tam dokedy chceme, lebo však navarené nás už čaká .......... večere čo kto vyňúra, alebo sa ideme najesť .......... Takto nám to vyhovuje. Vyjde nás to presne tak isto, ako keď sme sa zásobovali , ak sa dohodneme , že viac chceme chodiť po reštikách, tak si dopredu odkladame rezervu na to............... radšej jeden týždeň s varením , ako žiadny týždeň ................. 😀
@bubinko1506 my sme boli v luzerne, locarne, ascone, st. moritz, davos, interlaken, zeneva, gruyeres, brock... 😀 vsade neskutocne draho, este aj mekac 4krat drahsi ako u nas... 😝
mala som aj touran, teraz mam tiguan a sharan 4motion, tiguan predavam, ale vzhladom na to, ze sme skoro vobec neboli doma, predavam ho uz 3 mesiace a som z toho nervozna, lebo ine auta som mala do tyzdna prec z domu... no ale k veci, ja som velmi spokojna, sharan je super, vela miesta, ide paradne, so stresnym boxom je to sice lenive (2liter Tdi, 140PS), ale da sa, tiguan aj touran s tym istym motorom boli ako rychle sipy 😀 , ale ten priestor v sharane a tie zasuvacie dvere, parada a 4kolka na nezaplatenie
@horana No podľa mňa práve nejaký all inclusive v hoteli v Egypte alebo Tunise nie je nejaký dovolenkový vrchol. All inclusive dovolenky ťa akurát nútia zostať vazalom rezortu, na takúto dovolenku by som ja osobne nepristúpila (keďže mám za sebou lepšie zážitky) a aj tie pláže vôbec nie sú divoké, akurát masový turizmus - o ničom. Ja som gastro pôžitkár a preto keď niekde idem, tak väčšinou reštaurácie - miestna kuchyňa, zaujímavý interiér a exteriér, výhľady, rada si užívam služby na dovolenkách (ale aj na Slovensku). Ale nerobí mi problém si skočiť na miestny trh - plný čerstvých miestnych potravín a ochutnať niečo takéto, prípadne street food. Aj o tom je pravé cestovanie, spoznávanie domácej stravy, návšteva miestnych podnikov. V jedle sa neobmedzujem tu doma a dosť často jem kade tade vonku, takže proste robím to isté aj na dovolenke. Nenazývala by som preto ľudí, čo nejdú s plným autom rezňov a zaváranín ako fifleny. Niekto má proste taký životný štýl a spôsob cestovania a fungovania. A keď človek ide letecky, tak si veru z domu nedonesie jedlo, nemá na výber...
brela je rovnako draha, ako ine destinacie.
mne nevadi, ze niekto si na dovolenke vari, mna len sokoje to, ze dva mesiace dopredu riesi jedalnicky.
ja by som si skor pozrela, co zaujimave v okili sa da vidiet.
pokial nebudete jest denne morske ryby, tak je tam stravovanie lacnejsie, ako u nas.
vlacit zo sebou pol tony jedla je nielen neekonomicke, ale aj hklupe. potraviny su tam za rovnaker ceny, ako u nas. a nedokazem si predstavit, ze by som pri MORI mala zuvat zavarane maso s ryzou.
ale zazila som uz partiu, co si z domu privliekli segedin, tak tomutio ja vravim sedlacina, s prepacenim 😀
ja tiez uprednostnujem apartmany pred all inclusive rezortom, vzdy si na dovolenke grilujeme, nakupime kopec miestnych potravin a takto sa stravujeme.
@bubinko1506 Urcite ano, ono je to aj vacsi zazitok nez tie uniformovane bufetove stoly, ktore su viacmenej rovnake vsade na svete.
Ja som to pisala len k tomu ze niekto by si to ci uz all, alebo posedenie v tavernach/restikach naopak aj uzil rad, ale nema na to, a nie je preto o nic horsi.
ono je to aj smiesne, este pred par rokmi som sledovala aj v praci take zaujimave snad prave SK specifikum, ako (relativne) mlady clovek/zena, co este donedavna nikam moc nechodili ale tak zlepsila sa financna situacia a zrazu si mohli dovolit ist aj dalej...Turecko, potom aj Thajsko..Kubu a pod. a citili silny tlak na to vymedzit sa oproti tym co zostavali "len" pri Chorvatsku, co je prave pre slovakov akoby podradna krajina, kde chodi len ten co na nic lepsie nema. Pritom v zahranici taku povest vobec nema. A take tie vyhlasenia ze radsej doma na zadku ako s jedlom v kufri k moru, je skor prave o tych pohodlnych typoch, ktorym ani nezalezi kam idu, ale aby boli obskakovani.
Ono je to zaroven aj o nedostatku empatie. Kto sa pyta na recepty robi to preto ze:
-bud nechce sa viazat na stravu a tomu pisat ze "s varenim nie je ziadna dovolenka" uplne odveci, nakolko zjavne nie je ten typ a vie co robi
-alebo na to nema a tam je to o vyvysovani sa a tam citim potrebu zastat sa tychto ludi

@evittam Ako ďakujem za takú dovolenku. Variť a umyvat riad aj na dovolenke. My buď chodíme letecky kde máme polpenziu alebo chodíme na dovolenky po Slovensku kde máme stravu. Aspoň na týždeň si oddychnem od vymyslania jedálnych lístkov, varenia a umývania riadov.