Čo variť pre deti na Štedrý večer?
Pekný večer prajem. Čo varíte na Štedrý večer?
Ja robím bielu kapustnicu s hubami a slivkami, zemiakový šalat s majonézou a rybky nesmú chýbať, na druhý deň je aj udené a rezníky .. ale čo by ste mi poradili namiesto kapustnice pre deti? Oni neziedia ani to čisté 🫣🫣🫣 miesto šalátu im robím rýžu alebo čisto varené zemiačky .. ďakujem za radu.
@linduska7878 vážne?
@anjelicek26 tak u vás by som chcela na sviatky byť 😋
@michaela329 s tým súhlasím, náboženstvo tiež nemá logiku. Mna len zarazilo, ked píšes, ze nejete celý deň mäso a potom vypíšeš tri jedla, kde ho máte. Pekné sviatky prajem.
@deti95060810 jasné
@deti95060810 Ak by bol Štedrý deň v piatok, povinnosť pôstu (nahraditeľná iným skutkom pokánia) by sa končila večer, kedy už začíname sláviť Narodenie Pána. Takže počas Štedrej večere povinnosť akéhokoľvek pôstu pre rímskokatolíkov nie je nikdy, hoci by bol aj piatok.
Naopak, veriaci gréckokatolíci majú cirkevné prikázanie zdŕžať sa mäsa okrem iných dní v roku aj v deň pred Narodením a Zjavením Pána, teda aj na Štedrý deň
Varím to co varievala moja pra babka, Babka a aj mama. A tiež k tomu budem viesť aj svoje deti. Žiadne spekulovanie alebo vymyslanie. Je to večera ktorá sa koná 1x za rok, takže nič co by neprežili. Som za to aby sa tradície dodržiavali. Takže žiadne výmysly by u nás nehrozili 🙂 nakoľko na štedrú večeru jeme najprv kolienka s makom, slivkovu polievku, kapustnicu a šalát s filé, každý si najviac naberie toho na čo má chuť. Ale z každého jedla si dáme aspoň za lyžičku. 🙂 inak milujem tie sviatky ako mama hlavne kvôli tomu ze je navarene na 3 dní 😂❤️
@dadka1997 detom varím osobitne, čo im chuti
Unas bude na štedrý deň kapustnica, zemiakovy šalát, losos a pečene klobasky (tie jedava iba muž, ten ma z domu taky zvyk😃) , malemu spravim vývar, losos a pečene zemiaky ☺️
Detom spravim vyvar, jednemu synovi k reznu ryzu a druhemu kasu zemiakovo-mrkvovu k rybke...
Aby som nikohi nenutila to, co nema rad. Ja si dam rybu a salat, manzel rezne a salat a samozrejme aj kapustnicu, robime uz s domacou klobasou a maskom...
@michaela329 ze by si katolíci v piatky mäso nedali by z nich nerobilo veganov. Ale keď si pozrieš, katolíci vtedajší mohli v case postu jest mäso zo živočíchov kroti žili vo vdde, víza aj taka vydra, bobor, ryby. Ale logiku to nedáva, je to mäso, či ta ryba ci kur
@hortenziaj a to je niekde tvrdim, ze to z nich urobi veganov? Vsak pisem, ze je to iba zvyk. Mbe nedava logiku hladat v tom logiku a ignorovat kontext toho, ze je to postne jedlo.
@michaela329 sama si povedala, napísala ze jete ako katolíci rybu lebo však niqe ste vegani. Čiže logicky z toho zdôvodňujem ze keby ten jeden deň zješ niečo bezmäsité (áno aj bez ryby) tak by si sa cítila ako vegan
@hortenziaj napísala som, ze rybu neberiem ako maso z hladiska katolickej tradicie. Nikde som nepisala, ze by som sa citila ako vegan, ale ze to neberiem ako vegan.
@lulupulu som rada , že nebudem jediná , že napíšem toto ako jedia všetko naše deti a dodržujeme tradície a nikto s tým nemá problém , ani jedno dieťa teda a máme ich 5 , ok najmenší len teraz začal jesť viacmenej nedávno , tomu to trošku upravím ale ma pol roka , to je trošku iné . My máme kapustnicu klasickú aké aj bielu , klasickú vari muž a bielu ja lebo každý mal doma iný zvyk v tomto , potom klasika šalát a ryba - tento rok budeme mať lososa , tuniaka a zubáča , plus opekance . Na ďalšie dni potom máme rezne , kačku , fasirky . Také rôznorodé ale ako pozerám už nikto nemá žiadne tradície 😢 my aj stromček staviame spolu 23.12 , tradícia odkedy sme rodina , atd je toho viac . Na toto sa vždy teším najviac ❤️
@dadka1997 my mávame na večeru ako prvé oblátku s medom a cesnakom, kapustnicu s klobásou, údeným (rebrá, od nich je silnejšia chuť ) a hubami, majonézový šalát a vyprážané hoki a deťom kuracie rezne (neznášajú ryby od mala), syn šalát, no dcéra varené zemiaky 🙂 My sme mávali za môjho detstva aj bobáľky s makom, naši to mali radi, no my deti veľmi nie, čiže od toho sa upustilo 🙂
Poradime ti sosovicovu polievku a tvohe dieta ju nelubi?
Ved uvar co ma rad. Nie co chuti nam.
@michaela329 dnes je ryba luxus a maso lacnejsie a dostupnejsie ako mnoha zelenina
@stanulienkat ryby nepoklada cirkev ako pozemske zviera. Takze sa moze rovnako ako zaba napriklad. Logiku v tom nehladaj ako aj v celej kat.cirkvi.
Pritom kedysi polnoc zacinala o 17.00 ked vysla prva hviezda. Takze svojim sposobom po 17.00 uz mali novy den a maso sa mohlo.
@lucia851 no a? Kazdy je to, co chce .
@dadka1997 Ja to napríklad prerozdelujem do celeho dna. Na ranajky vianocka, desiata ovocie, obed kapustnica bez hub aby nohla aj dcera a rezance s makom, olovrant ovocie a vecera losos,pecene zemiaky a jogurtovy dresing. Mne to nikdy nechutilo vsetko naraz naveceru 😀
@autorka - uplne chapem, ze chces najst kompromis medzi tym, co varis a co by si dali deti, u nas som na to sla od mala pocitovo, teda ked sme jedli kapustnicu, u nas sa je s chlebom, tak si deti dali chlebik - neskor len cistu kapustnicu (ked si predstavis, len vodovu cast polievky a postupne ako boli vacsie, tak si same chceli ochutnat - kapustu, klobasku, huby), salat som vzdy nechala vareny zemiak a mrkvu, neskor aj vajicko....a opat postupne si pridavali co z toho chceli az po majonezu a vies z toho urobit detsku verziu salatiku za moment vlastne na tanieri ...dodnes nemaju rady hrasok ani kyslu uhorku. A rybku opat - zacali sme troskou iba ryby bez struhankoveho obalu, u druhej dcerky prave naopak, chcela len ten 😀 az po dnes, kedy zjedia vpohode celu stedrovecernu veceru. Deti su rady sucastou a ja by som ich zapojila v takej miere ako ony dokazu, chcu, ako aj ty chces a je to v sulade s tebou, so stravou ktoru pre ne chces a podobne. Ale limitovana verzia chlebik, zemiak a mrkva a troska ryby je myslim uplne koser. Ale mozno jedete sosovicu a hus a varianty, nad ktorymi budes rozmyslat su uplne ine. Pokojne daj na vlastny pocit a do nicoho sa/vas nenut. Niekedy ani dospelak nema rad to, co je tradicia a niekedy naopak pritom vydrzi a tesi sa tej ''zlcnikovej diete'' az do troch kralov 😀, teda viem si predstavit, ze si to mozete uzit tak aj tak.
@hortenziaj min.rok som dávala nejaké riasy ale žiadnu chuť to tam nedodalo takže tento rok bez rias. Zeler potriem horčicou, soľ,korenie a citron. Tak obalujem. Miesto strúhanky používam podrvene cornflex.
Veľa sa tu písalo o tom pôste, tak pridávam link, ako to vlastne je:
https://www.postoj.sk/68295/moralna-dilema-post...
Čiže na Štedrý večer pôst vôbec nie je prikázaný a to dokonca ani vtedy, keď pripadne na piatok. To, že to veľa ľudí dodržiava, je len o regionálnych zvykoch.
To, že sa jedáva tradične ryba, má podľa mňa ten dôvod, že je to jedlo, povolené aj počas pôstu, kedy je iné mäso zakázané. Ale je to predsa len mäso, o čom asi nikto nepochybuje. A keďže voľakedy za chudobných čias sa mäso nejedlo denne, ale skôr len výnimočne, v nedeľu a na sviatky, tak keď je sviatok a zároveň má byť pôst (čo síce nemá, podľa linku vyššie), tak ryba je dobrá alternatíva. Navyše je ryba symbolom kresťanstva.
My nie sme ani kresťania, ani žiadneho iného vierovyznania ale tradície dodržujeme také ako sme dodržiavali u nás doma, keď som bola malá.. manžel má ešte mamu, takže tam si môže dať to čo jedavali oni, lebo jeho mama je kresťanka..
No a teda mávame jablko, oblátky s medom a cesnakom, pupaky s makom a mliekom, hubovú polievku, kapustnicu s klobásou a zemiakový šalát buď s rybou (lososom, treskou) alebo rezne.. dá si každý to čo má rád.. hubovú polievku nemajú radi dve deti z troch tak tie vlastne len stavu zjedia lebo tá im chutí (hlavne tie rezne, lebo inokedy ich nerobievam) a dávam ozaj máličko.. ostatné všetkým všetko chuti a veľmi sa okrem darčekov tešia aj na večeru.. dávame si záležať na prestierani a oblečení, takže to berú veľmi špeciálne..
u nás sa robí biela kapustnica (zo šťavy z kapusty resp. jušky) údenou rybou ale aj s klobásou a s údeným mäsom. K tomu zemiaky omastené maslom a cibuľkou. ďalej vyprážaný kapor a treska so zemiakovým šalátom. Syn bude mať zemiaky namiesto šalátu. nemá ho rád a ja ho nebudem nútiť. Kedysi sme mávali aj pečené pstruhy.

@dadka1997 Ja robím mužovi rezne a mne nejakú rybu, on nemá rád ryby, tak čo by jedol, k tomu zemiakový šalát a dcéra si vyberie, či chce rybu či rezeň, nenútim ju niečo jesť nasilu ale ani jej nezakazujem, keď vidí rezne a povedala by som že ty nemôžeš? Iné nevaríme, ja nejem nič až do štedrej večere, dcéra s mužom jedia normálne aj raňajky.