Je jedlo z kuracích vnútorností vhodné pre 14 mesačnú?

junovka
9. júl 2008

Neviete mi nahodou poradit, ako ste na tom vy ?Kedze moja Nely ma 14 mesiacov, rozmyslam, ci by som mohla jej dat take masko ako napr.kuracie srdce s ryzou.Co vy nato?Vdaka 😉

junovka
autor
11. júl 2008

MUDr. K. Babinská PhD.
začiatočník

Založený: 13.12.2007
Príspevky: 323
Zaslal: Pi 11.Júl. 2008 8:21 Predmet:

Dobrý deň. Vnútornosti možno zaradiť do výživy dieťatka už pred 1. rokom. Pečeň je síce bohatá na železo, je zároveň orgánom, v ktorom sa môžu hromadiť škodlivé látky, preto sa odporúča konzumovať nie častejšie ako raz za 2 týždne. Srdcia sú bohaté na bielkoviny a železo, celkovo majú podobné zloženie ako mäso, takže ak ich dobre očistíte od tuku, môže ich dieťa dostávať aj častejšie. Vnútornosti tiež obsahujú veľa cholesterolu.


Toto, mi odpisala dokina 😉

titkovamiriam
11. júl 2008

kuraciu pecen robievam marekovi od 12m,srdiecko mu dam v slizikovej polievke.

dadulka19
11. júl 2008

Jé,u nás tiež papkáme pečienku a srdiečka,len malej som to nedávala,že nesmie 😒 .Tak smie,fajn a dík...

lyongirl
13. júl 2008

ja som tiež minule robila pečeň/kuraciu/ a nedala som, pre istotu, tak nabudúce dám.... 😉

ssissi
14. júl 2008

Baby, a prečo musíte dávať tie vnútornosti? Veď sú aj iné zdroje bielkovín, železa..., ktoré popri svojich pozitívach neobsahujú toľko škodlivých látok, ako práve vnútornosti. V kategórii "mäso", akáhokoľvek, aj rybieho, patria vnútornosti medzi nevhodné jedlá. Rovnako ako oškvarky, klobásy... Sú (okrem škodlivých tukov) plné cholesterolu, spôsobujú hromadenie kyseliny močovej v tele atď. atď.. Lekár povolí dávať nie skôr, ako od veku jeden rok. Ale to neznamená, že sú odporúčané.

titkovamiriam
14. júl 2008

Ja ju robim len vtedy ak robim aj nam napr.vyrazanu,tak marekovi spravim dusenu so zeleninkou-to je tak maximalne 2 krat do mesiaca.No a polievocka s vnutornostami tiez nieje casto,lebo dnes predavaju kurence castejsie bez nich 😠 .

ssissi
14. júl 2008

V malom množstve by nemalo vadiť, ja som však skôr zástanca toho, že načo dávať. Ale ak dávaš, tak prípadne je fajn to korigovať jedlom, ktoré naopak znižuje hladinu "zlého" cholesterolu - napr. používanie olivového oleja atď atď.

emogeon
16. júl 2008

ja sa tiez cudujem ze to vazne davate tie vnutornosti detom, ved to je chemicka tovaren tie pecienky..

sirinka
16. júl 2008

ja vnutornosti nejem a ani babetku by som nedala...v peceni je najviac skodlivin, aj po tepelnej uprave 😒 este ked tak srdiecko, ale podla mna to ma vhodnejsi cas neskor.

mracik11
17. júl 2008

Sirinka a od akého veku by to bolo podľa teba vhodné, ja nemám šajnu a zachvíľu budem tiež riešiť túto otázku. 😉

ssissi
17. júl 2008

Mracik, tie vnutornosti nie su vhodne od ziadneho veku, patria medzi nevhodne jedla aj pre dospelych. Od urciteho veku su "povolene", ale je vhodne ich nahradit inymi (zdravymi) alternativami. Mnohym mamam sa to moze zdat cudne, lebo same vyrastali aj na vnutornostiach a jedia ich, treba vsak citat nazory DNESNYCH pediatrov. Aj mna ako dieta nimi krmili. Apropo vyrastala som v dobe, ked napr. aj opalena pokozka sa povazovala za "zdravu" a UV faktor nikto nepoznal.
Avsak, dnes, ked mam ake take poznatky o vyzive, vnutornosti svojmu dietatu rozhodne nedam. A ani sebe.

ssissi
17. júl 2008

Este k tym nazorom pediatrov - pardon, skor sa priklanam k nazorom odbornikov na vyzivu. Samu ma obcas prekvapi, co z niektorych pediatriciek (povacsinou v preddochodkovom veku) vylezie 😖 .

sirinka
17. júl 2008

mracik ja by som asi vnutornosti ponukla az po troch rokoch...ale urcite nie pecienku, tu vobec.

junovka
autor
18. júl 2008

sirinka, neviem ci si si vsimla, ale ta ista dokina odpovedala na moj dotaz/vid hore/, ktory si udala ty link 😉 🙂

sirinka
18. júl 2008

junovka vsimla...len sa trosicku tie odpovede lisia, tak preto som to tam hodila, ale v podstate to nezakazuje a ani neodporuca... 😅

ivka144
19. júl 2008

Fiiiha, no ja sa tiez cudujem. Mne uz pripada divne, davat decku kazdy den masko, alebo aspon 5-6x ako sa odporuca. Ale vnutornosti? A uz vobec by som nedala kuracie, najma nie z kupovanehoklasickeho kurata.
Ja som malemu nedala este ani kuracie maso, a ak sa bude dat vyhnut, ani sa tak skoro nechystam. (Davame morku, zajaca, v prikrmoch je aj jahnacie, telacie)
Kurcata sa bezne chovaju v uplne hroznych podmienkach. Ani nie tak davno sa im prilepsilo a zvysila sa norma na priestor, ktory musi mat kurca na rast-chov. Je to v stvorcovych metroch asi tolko, ako je jedna A4ka. Aby sa takto nasackovane kury neosalili, pchaju ich mnozstvom liekov a vyzivovych hovadin, aby aj dobre rastli. Maso zvierat, ktore sa malo pohybuju je kvalitou horsie a ma viac skodlivin ako tych, ktore maju vybeh alebo dokonca ziju volne v prirode. A samozrejme, ze v peceni sa vsetoch humus hromadi - tak ako u nas.
Nechcem vnucovat svoj nazor a ani strasit, ale ozaj by som velmi doporucila vyhnut sa beznym kurcatam a najma teda peceni a vnutornostiam. Ked kurca, moze byt od niekoho domace, moze byt bio, alebo aspon take... v Kauflande predavaju pod nazvom Sedliacke tusim, je drahsie, ale nie zas o tolko ako by bolo bio a tie chovaju v lepsich podmienkach vraj, aj ked nie uplne bio. Moja mama nahodou kupila take kurca a nechapala, ake chutne a kvalitou ine a az potom zistila, ze to sa tam aj pise, ze je ine... Tak tolko, dost vela, co? Sorry 😅

kosicanka1
20. júl 2008

ivka plne s tebou suhlasim, nasa simi este tiez nemala kuracie maso, zatial mala iba bio telacie, jahnacie a kralika. to kurca sedliacke si v ktorom kauflande kupila? a je mrazene alebo chladene?

ivka144
21. júl 2008

kosicanka, to kurca maju v Galerii na Terase, ale teraz som si fakt nie ista, ci to bolo mrazene ci chladene

kovanka
12. feb 2011

mne povedala detska sestricka ked mala moja mala 4 mesiace ze jej kludne mozem urobit zemiakcy s pecienkou, no bola som zhrozena!!! ved sme iba isli zacat s prikrmamy a toto vam povie vzdelany clovek. mala uz ma 16 mesiacov a obcas jej pecienku davam a velmi jej chuti no nie priliz casto.

macamliecna
7. nov 2015

@ssissi myslis,ze srdcia maju tiez skodliviny?ja nechcem malemu davat bravcovinu,hovadzinu-doteraz papal len ryby a morcacinu,ale chuda nechcem aby jedol len to-chcela som pre neho zmenu a preto som volila srdcia-ale tiez mu nechcem nimi ublizit..dik za odpoved

katka1981
7. nov 2015

Ja som tusim dcere vnutornosti nikdy nedala a to m skoro 6,5 roka, lebo ani my ich nejeme. Okrem trescej pecene, ale tu posledny pol rok odmieta, tak jej ju nedavam. Vo vnutornostiach je najviac toxinov. No ale taku pecienkovu pomazanku juj dala by som si.

sardinka335
7. nov 2015

Ja som kuraciu pečen tak malým deťom ani nedávala - ani dnes ako ,,velkači,, to velmi nemusia, ma to svoju špecificku chuť, ktora nie kazdemu chutí a ked to máme raz za pol roka tak je dobre...Nie som ziadna ,,bio,, matka ale o pečeni sa neustale hovorí ako o filtračnom organe, hromadia sa tam odpadove latky. Bežne pečienky v Tescu kde človek sa ledva dozvie kde ten vyrobok ,,spachali,, by som nedala. Dieťaťu do roka určite netreba ziadne vnutornosti nech je to pečen, srdce, pluca, ladviny. - 2x mesačne už vobec nie. ..a ani si nemyslím ze mäso musí mat denne.

zuzanagarelova
7. feb 2022

@ssissi nie su kvalitnejšie zdroje ako vnútornosti z bio zvierat sú koncentrovanym zdrojom minerálov a vitamínov v najlepšie strevatelnej forme staré kultúry boli múdrejšie a matky vedeli , že pečeň a žltok sú najdôležitejšie pre zdravie detí ako prvý prikrm, práce a výskum W Pricea, kniha vyživujúca tradícia bestceler výživy pre zdravie bez degenerácie. Naše bábky neboli hlúpe ako dnešný výživový poradcovia. Dnes su známe liečebné diéty GAPS, Carnivore, na opravu autoimunity autizmu a chronovej choroby. Rastliny žiaľ majú aj toxiny oxalaty, antinutrienty, ktore odoberajú vitamíny a minerály s tela. Vývar je liek.