Je sója nebezpečná?

tajava
19. mar 2013

ahojte, uz nejaky cas sa zaujimam o zdravu vyzivu a doteraz som bola v tom, ze soja je jedna uzasna vec. Konzumujeme doma tofu, sojove natierky, sojove mlieko, sojove jogurty a zrazu citam clanky, kde uplne zakazuju soju, tym ze uz vsade okolo seba mame iba modifikovanu soju a ze nikde na svete nie je oficialne uznana soja ako bezpecna potravina.

Kedze tu nemozem zadat web, odkial som cerpala info, tak iba skusim dat kratku citaciu. Prosim, vyjadrite sa, co si o tom myslite, a ci nemate nejake novsie informacie, lebo nerada by som pchala do seba a do svojich deti nieco co nam moze uskodit.

"Blud: Sójové formuly sú pre kojencov bezpečné.

Fakt: Jedlá zo sóje obsahujú inhibítory tripsínu, ktoré bránia v trávení bielkovín a rušia pankreatické funkcie. Zvieratá, kŕmené stravou, obsahujúcou inhibítory tripsínu, vykázali poruchy vývoja a poruchy pankreasu. Príjem sóje zvyšuje potrebu vitamínu D, ktorý je potrebný pre budovanie kostí a telesný vývoj. Fytinová kyselina spôsobuje zníženú biodostupnosť železa a zinku, ktoré sú potrebné pre zdravie a vývoj mozgu a nervového systému. Sóji tiež chýba cholesterol, taktiež nevyhnutný pre vývoj mozgu a nervového systému. Vysoké dávky fytoestrogénov v sójových formulách pre kojencov, značne prispievajú k predčasnému sexuálnemu vývoju dievčat a oneskorenému až retardovanému vývoju u chlapcov.

Blud: Sójové estrogény (izoflavóny) sú prospešné.

Fakt: Sójové izoflavóny sú fytoendokrinnými narušiteľmi. Môžu zabraňovať ovulácii a stimulovať rast rakovinových buniek. Už konzumácia tak malého množstva, ako 30 gramov denne (4 čajové lyžičky), môže spôsobiť hypotyroidizmus (zníženie funkcie štítnej žľazy) sprevádzaný príznakmi letargie, zápchy, priberania na váhe a únavy.

Blud: Fytoestrogény v sóji môžu podporiť duševnú výkonnosť.

Fakt: Nedávna štúdia zistila, že ženy s najvyššími hladinami estrogénu v krvi, mali najviac znížené kognitívne funkcie. Konzumácia tofu u japonských Američanov v strednom veku je spojená so zvýšeným výskytom Alzheimerovej choroby v neskoršom veku.

Čítajte etikety a snažte sa vyhýbať prílišnej konzumácii sójových proteínov alebo iných sójových produktov. Fermentovane sójové produkty ako sójová omáčka a Tempeh sú relatívne bezpečné lebo sú pripravovane fermentáciou a sú konzumované v malých množstvách."

wewe22
19. mar 2013

neviem kde ale kedysi so citala clanok o tom ze deti do 3 rokov by sojove vyrobky nemali konzumovat vo zvysenej miere boo tam popisovane cosi o vyvoji mozgu ale viac o tom neviem nic

fuska
19. mar 2013

Soja bola prvou GMO plodinou. Pre mna je to hnus.

warholette
19. mar 2013

@tajava samozrejme zalezi na tom kolko tej soje denne skonzumujes a ako je pripravena, ako bola spracovana a podobne. A tiez na tom, odkial cerpas informacie. Stranka typu jedna pani povedala nebude taka doveryhodna ako stranka overenej univerzity, medicinska stranka alebo stranka nejakej statnej organizacie. Osobne si myslim, ze ziadna soja nie je horsia ako choroba sialenych krav, prasacia a vtacia chripka, olovo v rybach a vsetky ostatne chutne geneticky modifikovane antibiotikami napichane a vodou napumpovane masa na pultoch obchodov.

makda
19. mar 2013

ja som dokonca citala, ze soju by nemali konzumovat deti do 6 rokov !!! lekari asi vedia, preco to pisu. a za druhe, ako pise @fuska, soja je GMO. nehovorim ze vsetka, ale dopatrat sa k povodu je asi nemozne

soldi
19. mar 2013

@tajava su dva typy soje, GMO- geneticky modifikovana a potom ta, ktora je prirodzene fermentovana (napr. sojova omacka). . tu je viac info: https://www.modrykonik.sk/fotoblog/acko/album/v...

co sa tyka sojovych estrogenov- o tych mam zalozenu temu, pri spravnom uzivani su prospesne, takze to mam overene, ze blud nie je- to len na margo spolahlivosti informacii.

na druhu stranu je pravda, ze soja znizuje ucinnost vstrebavania jodu a zhorsuje endometriozu.

takze za mna: raz za cas neuskodi, ale pravidelna konzumacia je urcite nevhodna, a detom by som ju uz vonkoncom nedavala

dejka77
19. mar 2013

Raz som citala o tom clanok od jedneho fitness trenera, ktory sa vyzna aj v strave. Detaily si presne nepamatam, len viem, ze nebol velmi za konzumaciu soje. Odporucal len urcite druhy soje. Ak vies po anglicky a mas zaujem mozem to pohladat v maily a poslat ti to.

trojmamka
19. mar 2013

mali sme skolenie s odbornikom cez stravovanie a chemiu a povedal,ze soja a vyrobky z nej su dokonca rakovinotvorne

zulusa
19. mar 2013

Ahoj, tiež sa dlhodobo a komplexne venujem zdravej výžive. Snažím sa prečítať si vždy oficiálne medicínske názory, ale aj krajne alternatívne až extrémne názory študujem a dopredu nezavrhujem. Osobne som tiež rada a často komzumovala sójové výrobky...až do nedávna, keď som sa tiež pokúsila zodpovedať si na otázku, či je sója naozaj zdravá. Pre mňa dôležité zistenia, ktorými sa riadim sú nasledovné: čo sa týka GMO sóje verím slovenskej firme alfabio, že ich výbobky sú zo sóje, ktorá nie je GMO. Čiže príležitostne jeme ich tofu (aj môj malý syn, cca od roka, má ho veľmi rád, keby som to nekontrolovala zje ho obrovské množstvo). Avšak za zdravšiu alternatívu považujem fermentované sójové výrobky - teda v našich podmienkach hlavne tempeh. Od istého času teda pristupujem ku konzumácii sóje s väčšou opatrnosťou. Nahradiť sa dá tradičnými strukovinami (fazuľové, šošovicové nátierky) a semenami, orechami (mlieka, dressingy). Za najdôležitejšie však považujem pri konzumácii akejkoľvek potraviny citlivo vnímať, ako ju prijíma naše telo. Či sa nám ľahko trávi, či nás nabíja energiou a nie naopak.

anuska74
19. mar 2013

A sójové mlieka, môj syn má velmi rád, nakolko ja nie som zas zástnca obyčajného kravského.
Konkrétne aj ja pijem sojové mlieka z dm. Môžete sa k tomu vyjadriť.

aristka
19. mar 2013

bola určitá doba veľkého boomu sóje ,až sa zistilo,že je to veľký alergén pre deti,sojové mlieko,osobne to poviem neviem či je alebo nie je zdraviu prospešná,ale nemienim holdovať niečomu ,kvôli čomu zomierajú ľudia,pretože sója do európy je dovážaná z južnej ameriky,kde nato aby sa mohla pestovať vo veľkom kácajú amazon.prales a s ním klučujú domorodé obyvateľstvo,bez rozdieľu a teraz nech mi niekto povie ako je táto sója zdravá a čo sú schopný pre ňu ešte spraviť ,aby ju vypestovali,keď im nie je drahý ľudský život ☹

kattrin5
19. mar 2013

Tiez som citala ze soja je zla pre cloveka ale na druhej strane ti najdem clanky ktore tvrdia ze maso je zle, mlieko ke zle a aj prenicne vyrobky...clovek by mal jest len rastlinnu potravu a ovocie a zeleninu...

dorota23
19. mar 2013

je o tom velmi dobre pisane v knihe Igora Bukovskeho Navod na prezitie pre baby a na akv.sk , argumenty su vyvratene. V EU musi byt geneticky modifikovana soja, kukurica, atd. vyznacena na obale nad 0,9 % - cize u nas nie je geneticky modifikovana soja v sojovych vyrobkoch. Na trhu boli oleje z GMO a boli oznacene - niekedy Setuza, teraz uz nieviem. Naopak sa nou krmia zvierata, vyrobky z nich oznacovane byt nemusia. V Rakusku ich oznacuju, bezne tam najdete mlieko bez GMO, vajcia, atd.

renatka100
19. mar 2013

Iba taka mala poznamka ku GMO soji su dve polia jedno je oznacene tabulkou gmo soja a druhe pole je gmo free. Myslite si ze ludia dokazu zavranit aby pole opelovali iba vcely s nazvom a a druhe pole opelovali vcely s nazvom b? Je to mozne? Uz teraz su sokovani v mexiku, ktore je velky odporca akychkolvek gmo plodin, ze tam vyrasta monsanto (gmo vyrobca hlavny v usa) kukurica. Ako sa tam mohla dostat?
Vsetko treba brat s rezervou ale viem, ze mojmu dietatu by som soju nedala. Nie je to povodna europska plodina, mame tu sosovicu a fazulunaco davat detom nieco co nejadli nasi prastari rodicia?

lussy23
19. mar 2013

Dnes už škodí všetko. žial. sója do 6 rokov nie? to je hlúposť podľa mňa. Deti s alergiou na mlieko nemajú na výber

estterka
19. mar 2013

tiez neviem co si o nej mysliet. nedavno som citala studiu ze dojcatam dokonca dost skodi ak piju pravidelne sojove-su aj ine nahrady,ine rastlinne mlieka ( @lussy23 ohladne vyberu ) . my obcas,zriedka jeme tofu,raz za par mesiacov.

laura7
19. mar 2013

tak to som teraz dost sokovana co tu citam kedze ja mam velmi tazku alergiu na mliecnu bielkovinu a nesmiem ziadne ani kravske ani kozie mlieko ,lekar mi ho kazal nahradit sojovym ....podobne aj jogurty...pffff tak teraz neviem....

zigzag
19. mar 2013

niaka geneticky modifikovana potravina nie je bezpecna, a soja uz asi ani ina nerastie,,, okr neakych domacich pestovatelov,ktori si pestuju pre vlastnu potrebu,,,soja sa nema pravidelne konzumavat, lebo obsahuje latku, ktora vo velkych mnozstvach skodi,,,, a si zober, taky tofu syr, akou premenou musi prejst,kzm sa z fazulky stane biely syr,, prejde procesom, ktry znici vsetko zdrave co v nej je,,, aj ked jedle to este je,,,,zdrave asi tazko... soja je lacna potravina, preto ju davaju vsade,,,

vroni
19. mar 2013

Ja osobne povazujem soju za totalne svinstvo a absolutne najnevhodnejsiu potravinu. Nebudem davat linky, kto chce, ten si najde, kto je presvedceny o opaku, i tak neuveri 😉 Snazim sa jej vyhybat ako cert krizu, co nie je prave jednoduche, lebo je napchana skoro vsade (rozdycham, ze nemam kupit aku cokoladu, ale preco ju musia pchat aj do zuvaciek ci mleteho maku je mi fakt zahadou) Inak alergia na soju je jedna z nacastejsich, ovela castejsia nez na kravske mlieko (co neznamena, ze mlieko je super potravina), citrusy, lepok atd.
Co sa "mlieka" tyka, fajn je mandlove, orieskove (aj na jogurty) ci makove, je ich spusta, fakt sa netreba "utiekat" akurat k sojovemu.

jaron
4. apr 2013

Tajava,

ak si zoberieš na mušku akékoľvek tvrdenie odborníkov z oblasti výživy (Americká dietetická asociácia, WHO a pod.) a nejaké ich nepochybné tvrdenie, o ktorom už dnes nikto nepochybuje a cielene budeš vyhladávať na internete články proti, tak sa ti podarí ho poprieť. Veľmi však budem pochybovať o dôveryhodnosti, objektivite a serioznosti takého popretia.
To je aj prípad akože "nebezpečnej" sóje. Kopec článkov cielene zameraných proti (často výskumy s málo vypovednou hodnotou, napr. potkany kŕmené izolovanými fytoestrogénmi), popretie jasných výskumov na masách ľudí dokazujúci pozitívne účinky sóje na zravie.
Môj názor je, že je za tým skôr nejaký konkurečný boj a pod.

Priaznivci sóje nevynechávajú aj negatívne výskumy, berú ich do úvahy, na rozdiel od nečestného a neseriozného prístupu odporcov (viď príklad manumupaltívneho článku 100 faktov proti sóji - doteraz iba v angličtine - asi to lepšie znie, keď tomu veľa ľudí nerozumie, zaradené aj štúdie úplne mimo, len aby to bola tá magická 100 atď.)

Dve z viacerých miest dlhovekosti na našej planéte majú spoločný faktor - konzumácia sójových výrobkov a to nie iba fermentovaných, ale sójového mlieka a tofu - je to hlavne Okinawa (asi najvyššia spotreba sóje) a Loma Linda (USA).

Výskumov je veľa, aj odporúčaní jesť tofu a pod.
Za všetky aspoň čerstvu správu z veg. konferencie v Loma Linda 2013:
Soy and women’s healthCDE - Mark Messina, PhD, MS, Co-owner of Nutrition Matters, Inc., Executive Director of the Soy Nutrition Institute, Adjunct associate professor, Department of Nutrition, School of Public Health, Loma Linda University

Mark Messina sa venuje výskumu vplyvu sóje na zdravie. Závery - zhrnutie príspevku: Sója a zdravie žien -

Kardiovaskulárne ochorenia - sója znižuje riziko (obzvlášt u žien po menopauze)
Kostná hmota - dáta nepresvedčivé (nezvyšuje riziko, pre zníženie rizika zatiaľ nie sú údaje presvedčivé)
Zníženie návalov tepla pri prechode - sója efektívna
Rakovina prsníka - prevencia - dôležitý včasný (začať v detstve už u dievčat) príjem sóje, u pacientov - sójové jedlá sú bezpečné

príspevok je veľmi rozsiahly, zahŕňa štúdie, výskumy, analízy štúdii a pod. a to predovšetkým na ľuďoch (nie štúdie na potkanoch s podávaním izolovaných izoflavonov a pod.)

Pre zníženie rizika rakoviny prsníka odporúča dievčatám jesť denne minimálne porciu sóje (výrobkov), 1 porcia - 28 g sóje, 100 g tofu, 240 ml sój. mlieka

Príspevok tiež hovorí o spotrebe sóje v krajinách Ázie, o podiele nefermentovanej a fermentovanej a mnohé iné informácie (napr. spotreba sójových jedál je podľa provincí v Číne - 19, 21, 68, 106 g za deň, podľa fermentácie Korea 30 % fermentované, Japonsko 50 % fermentované, Shangai, Singapur, Hong Kong - väčšina nefermentované).

Iný výskum na niekoľko tisícoch ľudí:
Sójové mlieko znižuje riziko rakoviny prostaty u mužov
Relatívne riziko pri konzumácii:
Nikdy............................ 1
Menej ako 1 x denne.....0,9
1 x denne......................0,7
Viac ako 1 x denne.......0,3

Samozrejme, kto má alergiu na sóju (ktorá je menej častá, ako alergia na mlieko), sóju nemôže, to je však subjektívny argument proti sóji.
Takisto sa dá zdravo žiť aj bez sóje. Seriózny výskum sa dnes však rozhodne nakláňa viac k nej ako proti nej.

keira
5. júl 2013
wild_child
3. jan 2014

Soja je prospesna, len ked je fermentovana ... tj, sojove mlieko, tofu, sojova drt atd su absolutne nevhodne ... vhodne vyrobky su len tieto :
Syr tempeh
Syr miso (alternatívne ako pasta na polievku [miso soup], ktorú majú v supermarketoch v regáloch exotických produktov z dovozu)
Syr natto
Sójová omáčka- ale len kvalitne , ktore prejdu fermentaciou ... napr Kikoman je fajn

demo
3. jan 2014

jaron pise o ohovarani soje z konkurencnych dovodov. z nekalych praktik su rovnako podozrivi aj producenti soje, ktora je lacnou surovinou a masive sa pouziva aj v oblastiach vyroby,kde by to clovek necakal. odmietanie soje by polozilo na kolena znacnu cast potravinarskeho priemyslu. v krajinach, kde sa soja tradicne konzumuje, sa konzumuje takmer vyhradne vo fermentovanych vyrobkoch. vsetko sojove a nefermentovane je tazko stravitelne a podla mnohych vylozene skodlive. Navyse je treba si uvedomit, ze soju jeme na kila a ani o tom nevieme. Ako lacna surovina sa pouziva v masopriemysle, pridava sa do sladkosti a mnozstva potravinarskych vyrobkov. trocha som sa tomu venovala, lebo mame radi tofu, sojovu omacku i tempeh, takze som chcela vediet ci je to ok.

hyta
3. jan 2014

Koľko ľudí, toľko názorov. Moja priateľka sa vždy stravovala zdravo a dostala rakovinu prsníka. Prvé čo jej zakázali prestať jesť sóju.

veverka24
3. jan 2014

V knizke jak prezit dobu jedovou pise autorka Strunecka, ze podavanie detom je nevhodne prave z dovodou obsahu fytoestrogenov a genisteinu. Zvlast u chlapcov mozu sposobit narusenie vyvoja . Dokonca ze pri nejakom vyskume v ámerike zistili vysku hormonov u kojencov krmenych sojovym mliekom akoby prijali 5 antikoncepcnych tabletiek denne.
A tiez ako bolo vyssie pisane, ze soja by sa mala jest fermentovana a nie nefermentovana ako ju zvykneme bastit my ☹

lipa1
20. jan 2014

Ten, kto si mysli, ze fazulou si pomozu, ak vymenia ju za soju, velmi sa myli. Fytoestrogeny a genistein su vo vsetkych strukovinach, len v mensom mnozstve. Jednoducho, myslim si, netreba s nicim prehanat. Vsetko s mierou.
http://www.toxi.szm.com/Rf2004/075_Vollmannova.pdf

nibiru
24. jún 2014

@lussy23 50% detí s alergiou na mlieko majú aj alergiu na soju prave pre jej nadmernú konzumaciu.mojej dcere zistili alergiu na soju čo by ma ani vo sne nenapadlo teraz má 4.r. od cca 2,5r. mala tmavý moč,pachol ale vyšetrenia ok tak sa to neriešilo,velké problémy zo stolicou,odkedy nastupila dom mš tiež s imunitou po polročnej liečbe imunorom žiadna odozva,po zistení alergie na soju po týždnovej diete bez soji moč svetlý,bez pachu,stolica ako má byť,pokožka ružová nie bledá,bola chorá a už na druhý den reagovala na liečbu za 3 dni jej nič nebolo inak to bolo až na 5-7 den brania liekov.čiže všetko spôsobovala alergia na soju bohužial tato doba dáva soju uplne všade rožky,chleba proste najsť niečo bez soje je zazrak a verím tomu že dnešné 12-13r. dievčatá nevyzerajú ako 18ky len tak,nemenštruujú od 10-11r. s domáceho chlebíka soja obsahuje fytoestrogeni a tie spôsobujú predčasnú pubertu to je aj vedecky dokázané.ano beriem že v takej mila kekse je jeje len trocha ale denne zjeme vela potravín kde je jej troška no spolu sú to konské dávky.

radka8388
28. sep 2014

Žijem niekoľko rokov na Taiwane ... Kde sa sója konzumuje vo veľkom denne... Ludia sa tu dožívajú dlhého veku a pýšia sa dobrým zdravím ... Ja som prešla z mliečnych výrobkov na sójové a snažím sa nejesť mäso ... Cítim sa perfektne ! 🙂 predtým ked som konzumovala kravské mlieko a mliečne výrobky strašne ma naduvalo , bolelo brucho a trpela som zápchami ! Po soji sa to zmenilo ... Trpim poruchov štítnej zlazi ktorú mi zistili dávno na Slovensku .... Teraz ked sa občas vrátim domov a dám sa skontrolovať tak je všetko úplne vporiadku a to konzumujem sóju každý deň ! Tu máte jeden veľký dôkaz ze sója je vporiadku ! Povedzte mi o jedním človeku ktorého poznáte ze konzumoval veľa sóje a vážne potom ochorel !!! Je to len takticky ťah spol ktoré vyrábajú mlieko a mliečne výrobky ... A hlavne potom co bolo zistené ze mlieko škodí ( ja sa osobne cítim zle po mlieku a nie po soji ) !

parsifal211
15. apr 2015

nejako to tu moc prežívate ... Sója je hnus ...No jedol som ten hnus. Teraz nie, rodina to nemusí ...

Články o sóji sú dosť rozporuplné a tie proti až podozrivo negatívne, však podrážka z mojich topánok bude asi zdravśia, že? 🙂 A GMO? A iné nemôže byť GMO? Obilie a pod?

http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&...

mimochodom odkiaľ viete, že sója je len GMO? Potraviny GMO musia byť označené.