Ahojte, chcela by som sa poradiť. Takmer vždy keď robím kurací vývar, tak je kyslý. Taká nepríjemná chuť. Robila som už aj z pŕs, zo štvrtí, z trupov, krkov, z celej zmesi do polievky. Jedine raz, keď som robila z krídel tak nebol kyslý. V čom to môže byť? Zeleninu pridávam väčšinou až na konci a to tiež tú zeleninovú tácku do polievky, čo dostať v obchode. Korenie dávam len čierne, občas nové a samozrejme soľ. Varím tak 1,5-2l vývaru.
Ďakujem za rady.
Kúp normálnu čerstvú zeleninu a nie henten odpad na tácke
Skús hovädzí, dlho ťahaný vývar.
@pribinak ja bežne toto kupujem a všetko ok. nevidím rozdiel či je tá zelenina na tacke alebo inde...
Ja teda kupujem bežne aj časti kurčaťa aj zeleninu na tácke občas a kyslý vývar som nemala nikdy… Je kyslý hneď po uvarení? Ako jo skladuješ? Viem že niekto dáva trochu octu nie je to aj tvoj prípad, s tým že to preženieš? Alebo nejaký zvláštny bujón/vegetu nepridávaš nahodou?
Este sa mi to nestalo. Zeleninu mozes dat hned od zaciatku a korenie nove a malo cierneho. Cierne moze stipat a skreslit ti chut polievky. Vegetu mozes tiez pridat uprostred varenia. Skusala si aj ine druhy vegety?
@lindous hneď po uvarení. Bujón nepridávam a vegetu občas áno, na zachránenie tej chuti. Používam túto bez glutamanu sodného
tej zeleniny na tácke je strašne málo, a ešte keď ju dáš až ku koncu, tak neurobí žiadnu chuť. Daj viac zeleniny skôr, aj celú cibuľu, papriku, paradajku, strúčik cesnaku. Korenieierne celé, nové celé, bujón, vegetu. Podľa mňa máš ten vývar bez chuti a preto cítiš kyslosť.
Nedavas vela masa? Ze je len silny?
Ja davam napr trup ale varim v 5l hrnci.
Naposledy som mala morcacie kridlo a kur.stehno jedno mensie.
A nemôže tú kyslosť robiť napríklad zeler? Aj keď, keď robím zeleninový vývar nie je kyslý ako keď robím z mäsa..
@maryetta no je pravda, že som raz robila tak, že som dala 2 prsia do vývaru (do tých 2l)..velmi bol vtedy kyslý. Nie tak kyslý ako citrón, že ťa strasie, ale taký nepríjemný. Moze byť silný vývar kyslý? A keď je veľa vody, nie je potom bez chuti? Lebo áno, snažím sa robiť silnejší, len v takom menšom hrnci alebo kastroliku (nech ho za deň zjeme)
Ahoj, ja som prestala dávať kaleráb, lebo tiež bol vývar akýsi kyslý a bez neho je už ok.Dávam cibuľu, mrkvu, zeler, strúčik cesnaku, petržlen, pór+ korenie nové celé, čierne korenie celé, a namiesto vegety ligurček, petržlenovú vňať čerstvú po uvarení.
A nemôže to byt mrkvou? Ona vie zabiť vývar, keď sa jej dá veľa
@littlel
@tramtada31 neviem práve, keď robím čisto zeleninový tak nemá tú nepríjemnú kyslastu chuť :/ ale skúsim teraz bez kalerába a menej mrkvi a uvidím
ja osobne odporucam pridat kare kosti. Ja by som kuraci vyvar nejedla, ved vacsina kureniec zo supermarketu je napichana kadecim...ja davam kare kosti a morčacie stehno (idealne aj kus hovadzieho ale to nemam casto). Za mna prave ta rozmanitost je chutna...plus bobkovy list, ligurcek, sol, cele čierne korenie, bujon, kmin, cibula, cesnak, paprika (plod, nie prasok), mrkva, zemiak, ak mam tak kludne aj kalerab, ruzickovy kel, karfiol, petrzlen
Ja len k tej Dobrote "bez glutamanu sodného": Napíšu veľkými písmenami, že neobsahuje glutaman sodný a naivný blbec (tým teraz nemyslím teba, ale všeobecne) to kúpi, celý šťastný, akú zdravú potravinu kúpil. Lebo si zloženie už neprečíta. Áno, neobsahuje to glutaman sodný. Namiesto neho tam máš až dve iné "dobrotky":
Ak chodíte do obyc potravin ala tesco a chcete dobrý vývar, kupte sliepku (mávajú vo veľkom tescu), nešetríte na mäse a zelenine.
Sliepku opláchnite,dajte do veľkého hrnca zalejeme vodou cca 2L.,soľ a čierne korenie. Dajte variť na plno,nech sa spraví pena hore,tu vybereme pridame zeleninu(tu tácky nacistenu+par mrkiev navyse), zavriem pokrievkou a necháme na slabo prerbublavat 4h a polievka je genialna 👌🏻 odkedy takto robím slepaciu, kuracia mi nechut
Nebude to len tým, že ti tam vadí proste tá chuť? Ja napr, nemôžem jesť grilované kurča, ani na prírodno, ani pečené, neskutočne mi prekáža tá chuť "kuraciny", iní v rodine to necítia. Jedine čo dám, je vyprážaný rezeň z pŕs.
@h2 ty brdo fakt som zloženie nečítala... To sú ale... Ďakujem za upozornenie!
@lauruska1234 to určite vyskúšam, ďakujem
@oblecenie99 práveže jeme asi 95% kuracie mäso na rôzne spôsoby, napríklad keď robí vývar svokra tak sa ho nejdem dojesť, je výborný vždy... Skúšala som tak robiť ako ona a výsledok rovnaký... Možno ozaj zlé mäso kupujeme
Nemáš za čo, ja som na to prišla, keď to kúpila moja mama a ešte mi to doniesla, že kúpila vegetu bez glutamanu a je to pre ňu veľa, tak že mi odsype. Myslím, že dosť veľa ľudí sa na to nechá nachytať. ☹
Ahoj,nedávaš veľa cibule,póru? A teda glutamanove "vegety" nepoužívam, mám solčanku. Vývar nemám kyslý.
Ja som mávala vývar kyslý keď bolo veľa mäsa na malo vody. Bol tak silný, že bol proste kyslý. Tak isto je to aj pri hovädzom. Zacalo som dávať viac vody alebo menej mäsa a je všetko v poriadku
To bude isto mäsom.
Nekupuj mrazené (tie bývajú pofiderne).
A kúp len také mimo akcie. Poriadne ho pred varením umy. A var to aspoň hodinu.
Ja zvyknem dávať jeden krk a jedno stehno do veľkého hrnca (viac než 5l). Nedávaj viac. Potom to je tiež také divné.
@lauruska1234 presne to som chcela napísať. Slepačia polievka je iné kafé. Ja zvyčajne hneď rozrežem na polky, stačí nám jedna polka, druhú mam v mrazničke. Niekedy k slepacej polke pridám 4 kuracie krídla, plus zeleninu.
@lenkakravcova jeden krk a jedno stehono na 5l? Strašne málo, veď to je iba voda a nie vývar
@belllinka tak ja dávam dosť zeleniny a nemám rada mastnú polievku.
@lauruska1234 ano slepacia je najlepsia. Aspon mne najviac chuti. I ked ja napr penu nezbieram. Ta sa krásne vyvari.
Nenechávaš ho variť prudko? Vývar, keď sa "pretiahne", tak vie chytiť takú divnú pachuť... Mal by len pomaly prebublávať.
Inak ja vždy mäso najskôr prelejem vriacou vodou, bez ohľadu na pôvod. Potom ho opečiem v hrnci, pridám zeleninu, tú tiež trošku . Až potom ho zalievam vodou (niekedy najskôr deckou bieleho vína, ktoré nechám vyvariť, má ešte lepšiu chuť 🙂). Odkedy to robím takto, nikdy sa nestalo, že by vývar nebol výborný. A samozrejme než zavarí, zbierať penu👍 Mäsa dávam na 5 litrov minimálne kilo a kombinujem hovädzie kosti a kuracie krídla, skelet a spodné stehná (z tých potom oberiem do hotovej polievky).
Ked chces dobry vyvar,treba dat riadne zeleniny,
prave mrkva a cela cibula ti ho osladia.
Zeler,pastrnak,petrzlen ,por,zlta mrkva,1 cela paptrika,mala chilli papricka,par zrniek cierneho korenia,sol,ligurcek, trosku vegety,petrzlenova a zelerova vnat-zväzok,vyvarit prip.este kalerab-osladi to.
Takto vyvar vydrzi dobry aj 10 dni.
Ak das zemiak pokazi sa rychlo!!!ostarne.
Najprv obvarim mäso a pozbieram penu.
Potom pridam vsetku zeleninu.
Ked pride do bodu varu ,stiahnem plamen a varim pomalinky ,sem tam hodi bublinku...
4 hodiny minimalne.
Ja tam mam tollo.zeleniny ze by sme uz skoro nepotrebovali sliziky...
@tramtada31 este som nepocula ze by mrkva zabila vyvar, a to ho varim kazdy tyzden uz minimalne 10 rokov 😁.
Autorka ja varim napr. casto z morcacich stehien, aj 3 hodiny niekedy viac. Minimalne 5 litrov, 4 gulicky nove korenie, 10 cele cierne. Na zaciatku vzdy odoberam zrazenu bielkovinu. Vyvar nema bublat. Pridavam 2 struciky cesnaku, 1 cibulu, 10 cm poru, stvrtku kelu, 3 cm zeleru, zvazok a viac mrkvy, dva petrzleny, kalerab len obcas. Niekedy dam 5 minut pred dovarenim mrazeny bonduelle hrasok. A pouzivam len Solcanku- to je slovenske dochucovadlo, zdrave, bez glutamanu a inych “dobrot”. Ale ani ho netreba, ak ho varim dlhsie je fantasticky aj bez toho. Na zaciatok pridavam len cesnak cibula 1 mrkva a 1 petrzlen, ostatnu zeleninu pridavam tak hodinu pred dovarenim.
Milujeme tu polievku. Inokedy rozrezem kura a to pouzijem, alebo aj ine maso. Ked odkladas polievku vyber maso aj zeleninu a v chladnicke ich uloz zvlast. Nenechavaj polievku dlho vonku. Ked vychladne sup do chladnicky.
@osky vyvar 10 dni? Tak u nas max 3 dni, radsej ho mrazim, 4. den by som ho uz nejedla, i ked viem ze ked sa precedi vydrzi viac, mne to uz proste nechuti. Mozno je to v hlave 😁
Pôvod mäsa? My keď sme nemali domáce, kúpila som celé kurča farmárske a naporcovala. Nekupujem po častiach.a vývar som ešte kyslý nemala,tak neviem