Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Máte dobrý recept na muffiny?

michaela33333
18. mar 2013

Baby prosim poradte mi nejaky dobrý ale že fakt dobrý receptík na muffiny 🙂 dakujem

kyri1977
18. mar 2013

Vynikajúce Katkine muffiny
Vyjde ich z jednej dávky asi 36, preto ak nie ste veľkí jedáci, pečte ich z polovičnej dávky.
Zasa ale vydržia v uzavretej nádobe aj dlhší čas a nič im nie je – otestoval môj brat, ktorý na výslužku odo mňa zabudol a keď ju po 2 týždňoch našiel, potešil sa a zjedol ich. Vraj im nič nebolo. Každopádne – zdravému jedincovi dva týždne nevydržia, lebo sú naozaj chutné a žravé.
Potrebujeme:
Plech muffinový – silikónový alebo plechový. Do silikónového netreba papierové košíčky, ale zasa samotné muffiny nevyzerajú po vyklopení tak vábne ako tie v košíčkoch.
Kto nemá muffinový plech – vraj stačí plniť košíčky a ukladať ich vedľa seba na normálny plech. Ja by som to asi neriskovala – muffinový plech kúpite aj za pár eur a máte istotu, že výsledkom bude muffin a nie placka...
Na základ si pripravte:
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 1 hrnček oleja
- 1 hrnček mlieka
- 2 vajcia
Rôzne druhy muffinov dosiahneme primiešaním rôznych zložiek do základu:
- nasekané jabĺčka bez šupky a jadierok pokvapkané citrónom (aby nezhnedli) a mletej škorice
- zavárané čučoriedky (prípadne černice) a vanilkový cukor (nezľaknúť sa nevšednej modro-zelenej lákavej farby – chuť je výborná) – možnosť nahradiť akýmkoľvek malým ovocím: výborné, i keď kyslejšie, sú ríbezle
- nasekaná celá horká (čím viac percent kakaa obsahuje – tým lepšie) čokoláda a dve poriadne kopcovité lyžice kakaa – doliať trošku oleja a pridať vanilku, aby to nebolo suché
- nasekané miešané sušené ovocie – marhule, brusnice, slivky, hrozienka, ananás a pod.
- testovaniu nových príchutí sa medze nekladú.
Muffiny je možné ozdobiť orechom, lentilkou, takými malými lesklými cukrovými valčekmi (tie však príliš chrúmu pod zubami), čokoládou, a pod.
Ak máte chuť sa s tým prpľať, rozdeľte si základné cesto na viac častí a vyrobte z jednej dávky cesta rôzne druhy muffinov.
Cestom treba plniť košíčky do 2/3 a piecť do zhnednutia v rúre asi na 200 stupňoch.
(nezačať prvé pečenie muffinov čokoládovými – ťažko kontrolovať nadobudnuté zhnednutie. Radím naučiť sa piecť svetlé varianty a až v druhej fáze, už ako pokročilí pekári muffinov, upiecť čokoládové. Pomôcka – ak ste predsa len rozhodnutí začať s čokoládovými – testovať počas pečenia stav cesta vpichnutím špajle do muffinu – ak na špajli uľpievajú čiastočky cesta, muffiny ešte nie sú hotové – rozumej – vráť plech do rúry a po chvíli opäť otestuj. Opakuj podľa potreby až do upečenia.)
Základ úspechu je nielen dobre napiecť, ale hlavne vydržať a nezožrať muffiny ešte za horúca.

hajajanka
18. mar 2013

1 vajce
150 gr praskoveho cukru
1 vanilkovy cukor
8 PL oleja
250 gr hladkej muky
1 prasok do peciva
150 gr bieleho jogurtu

vsetko zmiesat a dat do formy.
Pecu sa cca 20 minut a su vyborne.

alex33333
Odpoveď bola odstránená
Zobraz