icon

Obed pre robotníkov na stavbe

betus1111
25. aug 2025

Ahojte, chcela by som rady od gazdiniek ... staviame dom a máme tam momentálne 12 chlapov... už som snáď navarila všetko a nápady dochádzajú viete odporučiť dáke recepty pre chlapov (čiže niečo čoho bude ozaj veľa) a bude to menej náročné na prevoz?

nyusika
25. aug 2025

a este doplnim - cez firmu mas na robotu ZARUKU
takto mozes dufat, ze to bude spravene dobre a akykolvek problem v buducnosti ta moze vyjst velmi draho.

jaja1979
25. aug 2025

@betus1111 nechápem, prečo tu niektoré potrebujú komentovať niečo úplne iné, ako sa autorka pýtala. Aj ja som pred 20 rokmi varila pre celú tlupu chlapov, čo nám makali na stavbe. Obracali sme kazdu korunu a platiť reštaurácie by bolo pre nás neúnosné... Keďže som bola na materskej, chystala som pre všetkých raňajky, obedy, večere, dokonca robotníci u nás spali, bola to rodina a známi z východu, čiže nemohli dochádzať. Ale vždy nás to vyšlo lacnejšie, ako firma zo západu. Len to chcelo namahu a obetu. A to som mala polročné bábätko a 26 rokov vtedy. A čuduj sa svete, tak ma to vycvičilo, že som sa naučila poriadne variť, aj pre veľa ľudí...teraz mám 4deti a to sa mi teda sakra hodí 😁😁 posielam tipy, čo som varila ja: hovädzí guláš s knedľou, plnená paprika, mäsové guľky s knedľou, koložvárska kapusta, všetky možné druhy polievok, pečený bôčik s kapustou, kura s ryžou, mäso na prírodno so zemiakmi, znojemske s tarhonou, mäso na hriboch, lasagne s hovädzím mäsom, rezne so zemiakmi, rizoto, langoše, mäso na leči, fašírka so zemiakmi...

betus1111
autor
25. aug 2025
@anonym_e5ee1e

my sme mali za kamaratsku cenu a jeden len za naklady na cestu a tak z rodiny a varila som pecenu krkovicku na cesnaku s ryzou a salat, rezne, pecene kura, gulas, pecenen hovadzie na stave, jaternice, pecenu kacicu
raz chceli domace leco, proste tak ako kedysi sa varilo

@anonym_e5ee1e srdečne ďakujem za typy aj my to teraz tak mame 🙂 prekvapuje ma koľko ľudí je zhrozených z toho ze sa nájdu ľudia ktorý sú ochotní aj pomôcť a ze som ochotná im ja na oplátku zaplatiť a dat obed ... Asi ozaj žijeme už iba v dobe kedy len berú nie len dávajú

katarinka121
25. aug 2025
@zuzubb007

Variť robošom to vážne? Však idú do práce majú si stravu zabezpečiť sami, akoze každý deň vyvárať pre 12tich to je vtip, keby dvaja nepoviem, ale ako si naučis tak máš, u nás roboši ráno kúpia jesť bud jedia svoje alebo cez prestávku sa idú dakde najest

@zuzubb007 inak to slovo roboš sa ti nezdá dosť urážlivé?

nyusika
25. aug 2025
@betus1111

@anonym_e5ee1e srdečne ďakujem za typy aj my to teraz tak mame 🙂 prekvapuje ma koľko ľudí je zhrozených z toho ze sa nájdu ľudia ktorý sú ochotní aj pomôcť a ze som ochotná im ja na oplátku zaplatiť a dat obed ... Asi ozaj žijeme už iba v dobe kedy len berú nie len dávajú

@betus1111 nemam pocit, ze by bol niekto zhrozeny.
len by sme to riesili inak.
ja som prekvapena, precotolko ludi vyvodzouje nespravne zavery - ze ked nam priatelia nepomahaju na stavbe, tak vlastne ziadnych nemame.

nyusika
25. aug 2025
@katarinka121

@katarinka121 nie, robos je slangovy vyraz.
nie vsetky mame potrebu slohovat ako sturove nevesty...

betus1111
autor
25. aug 2025
@jaja1979

@betus1111 nechápem, prečo tu niektoré potrebujú komentovať niečo úplne iné, ako sa autorka pýtala. Aj ja som pred 20 rokmi varila pre celú tlupu chlapov, čo nám makali na stavbe. Obracali sme kazdu korunu a platiť reštaurácie by bolo pre nás neúnosné... Keďže som bola na materskej, chystala som pre všetkých raňajky, obedy, večere, dokonca robotníci u nás spali, bola to rodina a známi z východu, čiže nemohli dochádzať. Ale vždy nás to vyšlo lacnejšie, ako firma zo západu. Len to chcelo namahu a obetu. A to som mala polročné bábätko a 26 rokov vtedy. A čuduj sa svete, tak ma to vycvičilo, že som sa naučila poriadne variť, aj pre veľa ľudí...teraz mám 4deti a to sa mi teda sakra hodí 😁😁 posielam tipy, čo som varila ja: hovädzí guláš s knedľou, plnená paprika, mäsové guľky s knedľou, koložvárska kapusta, všetky možné druhy polievok, pečený bôčik s kapustou, kura s ryžou, mäso na prírodno so zemiakmi, znojemske s tarhonou, mäso na hriboch, lasagne s hovädzím mäsom, rezne so zemiakmi, rizoto, langoše, mäso na leči, fašírka so zemiakmi...

@jaja1979 a presne pre toto vidno aký ste dnes dobrý človek a srdečne vám ďakujeme za typy ktoré ešte tento týždeň navarím... som vo veľmi podobnej situácii ako ste boli vy predtým len my sme na lazoch pri máličko mestečku a najbližšia reštaurácia je 40 min pri väčších mestách a rozvoz nerobia.... pracovníci môžu kľudne chodiť do neďalekých potravín na rožky a šalát ale mne stávajú dom pri teplotách aké boli do teraz a dat im teplé jedno a kávičku s koláčikom je to najmenej ako sa im môžem odvďačiť ... žiaľ žijeme v dobe akej žijeme a západ už je mimo realitu ... väčšina Slovákov sa hrá už na niečo čo nie sú a ako im chýba pokora tak aj ľudskosť ...

jaja1979
25. aug 2025
@betus1111

@jaja1979 a presne pre toto vidno aký ste dnes dobrý človek a srdečne vám ďakujeme za typy ktoré ešte tento týždeň navarím... som vo veľmi podobnej situácii ako ste boli vy predtým len my sme na lazoch pri máličko mestečku a najbližšia reštaurácia je 40 min pri väčších mestách a rozvoz nerobia.... pracovníci môžu kľudne chodiť do neďalekých potravín na rožky a šalát ale mne stávajú dom pri teplotách aké boli do teraz a dat im teplé jedno a kávičku s koláčikom je to najmenej ako sa im môžem odvďačiť ... žiaľ žijeme v dobe akej žijeme a západ už je mimo realitu ... väčšina Slovákov sa hrá už na niečo čo nie sú a ako im chýba pokora tak aj ľudskosť ...

@betus1111 ešte mi napadlo francúzske zemiaky, údené rebrá, čo som vyvarila vo fazuľovej polievke s kyslým zemiakovým šalátom, paprikáš, bryndzové halušky, pečienka s ryzou, vyprazany syr so zemiakmi

januska12323
25. aug 2025
@betus1111

@zuzubb007 všetko je o ľudskosti a o človeku aký je. ... jeden dá iný iba berie ... ja ich 30 min tam a 30 min naspäť do reštiky hnať za obed nebudem majú stravu zadarmo u mňa a koľko spapaju toľko si naložia... teploty boli 35+ a makali ako otroci na streche ... prečo im nedožičiť oddych pri teplom obede za ktorý si nemusia platiť? .... žijeme v dobe akej žijeme a asi ma neprekvapia sebecké komenty

@betus1111 tak v tom prípade by som objednala obed v reštaurácii, zabaliť a doniesla domov sama.

glorikarebeka
25. aug 2025

Stavali sme chalupu, ale teda na toto by ma nenahovoril nikto aby som varila....ani keby neviem o akú zľavu by išlo asi jedine,že by makali zadarmo
Chlapci sa zobrali a za pol hodinu sa vrátili z obeda
Kávu som im iba robila

xckaretxxx
25. aug 2025
@anonym_6efc5e

A to máš také veľké hrnce pre 12 ľudí? Mohla by som sa na to vykašľať a radšej by som im zaplatila donášku aj s prirážkou mimo mesta

@anonym_6efc5e to je koment. Ty si naozaj nepochopila. Ona chce varit. Nie je to žienka lenivá. Asi vie prečo im chce poskytnúť obed. Ma na to dôvod.

anonym_53345b
25. aug 2025
@januska12323

@betus1111 tak v tom prípade by som objednala obed v reštaurácii, zabaliť a doniesla domov sama.

@jaja1979 to je super, že vám ľudia makali na stavbe vy ste im za to dali obed a ušetrili ste. Nejaká výpomoc kamarátom občas deň, dva je ok, ale stavať niekoľko dní, týždňov barák a dostať za to obed, no ďakujem pekne, dosť blbo by som sa cítila. Ak na to nemáte, tak nestavajte.

maca1984
25. aug 2025
@betus1111

@maca1984 tak ten pečený bôčik ten ma skutočne nenapadol ... ďakujem za rady skoro všetko som už varila a aj opakujem už recepty ... a ďakujem aj za príjemný koment s odpoveďou k veci🩷 a nie negatívny názor chytrolínou ktorí si myslia ze sú pupok sveta a reagujú odpoveďou ktoré vôbec nie sú k veci

@betus1111 nie je za čo.
X krát sme už mali robotníkov na chalupe, takmer vždy som varila.
Ešte mi napadol mletý holandský rezeň, šošovicová mliečna polievka, langoše, studený cestovinový šalát, zapekané cestoviny a francúzske zemiaky.

anonym_53345b
25. aug 2025
@anonym_f60d09

@anonym_53345b áno mal, predstav si. No ty asi kamarátov nemáš žiadnych, tak to nemôžeš vedieť.

@anonym_f60d09 nemaj obavu, kamarátov mám, ale nevyužívam ich na to, aby u mňa makali zadarmo

xckaretxxx
25. aug 2025
@betus1111

@betus1111 super si to napísala.

katulienkax
25. aug 2025

Autorka a ty nepracujes ze mas cas vyvarat pre 12 tich? Ja si toto neviem predstavit popri praci

zuzubb007
25. aug 2025
@katarinka121

@katarinka121 nie nezdá je to slangový výraz, ste chýbali vtedy v škole?

jaja1979
25. aug 2025
@anonym_53345b

@jaja1979 to je super, že vám ľudia makali na stavbe vy ste im za to dali obed a ušetrili ste. Nejaká výpomoc kamarátom občas deň, dva je ok, ale stavať niekoľko dní, týždňov barák a dostať za to obed, no ďakujem pekne, dosť blbo by som sa cítila. Ak na to nemáte, tak nestavajte.

@anonym_53345b no tak to pozor...všetci boli platení na hodinu, nerobili len za jedlo a nocľah... To, že som to v prvom príspevku nenapísala, tak to neznamená, že makali zadarmo... Ach jaj...
Ale vždy nás hodinová pláca, jedlo a nocľah vyšli lacnejšie, ako firma tu na zapade... Preto sme to takto robili. A čuduj sa svete, asi sa to ešte občas tak aj teraz robí a myslím, že je to každého šikovnosť, ako si to zabezpečí...

zuzubb007
25. aug 2025
@betus1111

@zuzubb007 všetko je o ľudskosti a o človeku aký je. ... jeden dá iný iba berie ... ja ich 30 min tam a 30 min naspäť do reštiky hnať za obed nebudem majú stravu zadarmo u mňa a koľko spapaju toľko si naložia... teploty boli 35+ a makali ako otroci na streche ... prečo im nedožičiť oddych pri teplom obede za ktorý si nemusia platiť? .... žijeme v dobe akej žijeme a asi ma neprekvapia sebecké komenty

@betus1111 akože áno uznávam, keď nerobíš a si celý deň doma, tak máš čas vyvárať, bežné ľudia nestíhajú ani žiť a behajú hore dole a nie ešte variť a piecť a kavičkovat celý deň, ale keď je času tiež by som ponúkla dačo, my sme zväčša prerábali, a my pracovali celý den

anonym_f60d09
25. aug 2025
@betus1111

@betus1111 presne tak

betus1111
autor
25. aug 2025
@nyusika

@betus1111
no ale, pokial by som tri a viac tyzdnov mala varit partii kohokolvek, musela by som ostat doma z prace a pol dnba sa tomu venovat.
lebo - povedzme si uprimne - na toto treba vela casu, nie malo penazi...netreba hned prskat a vytykat, ze "nie kazdy ma peniaze na robotnikov"
castokrat je to praveze jednoduchsie a lacnejsie cez firmu, ako svojpomocne.
lebo mat vlastny dom nie je povinnost...a na dome budu vzdy pot5rebne financie...a byt otrokom domu tiez nie je riesenie.

@nyusika varím im dva týždne a ešte jeden budem, už potom ideme ostatné veci robiť sami... najdolezitejsie zakryt a dat okna postavit komit ... sme od najbližšej reštaurácii 40 min a rozvoz nerobia ... do prace chodím každý deň do 14:00 a potom varím pre nasledujúci deň chlapom niekedy ich je 5 inokedy 12 ... už som varila maďarský aj kolíkový guláš segedin fašírky a šalát pecenu divinu vyprážané rezne, cukety patizony....a ako pracuje aj chlap strechar ktorý má živnosť je za to zaplatení tak aj členovia mojej rodiny ktorí mu pomáhajú ... pri jednom obede nachovam všetko ci ma zaplatené alebo za to nič nechce zobrať, tak ten teply obed kávičku a koláčik pri čistom stole mu doprajem

zuzanita1609
25. aug 2025

Ja som varila vtedy rovno do "paráku" 🤣od gulášu,po kapustu s údeným, fazuľu, šošovicu tiež s mäsom, segedín,cez rizoto,šajtlavu,zamrvenku,po lečo s domácou klobásou 😁. Tiež mi dochádzali nápady a keby som im naservírovala šalát s tofu, pošlú ma tam,k tofu 😄. Ale to boli kamaráti,nie profi firma,to len ponúknuť vodu,či možno kafé,pri všetkej slušnosti 😏.

nyusika
25. aug 2025
@betus1111

@nyusika varím im dva týždne a ešte jeden budem, už potom ideme ostatné veci robiť sami... najdolezitejsie zakryt a dat okna postavit komit ... sme od najbližšej reštaurácii 40 min a rozvoz nerobia ... do prace chodím každý deň do 14:00 a potom varím pre nasledujúci deň chlapom niekedy ich je 5 inokedy 12 ... už som varila maďarský aj kolíkový guláš segedin fašírky a šalát pecenu divinu vyprážané rezne, cukety patizony....a ako pracuje aj chlap strechar ktorý má živnosť je za to zaplatení tak aj členovia mojej rodiny ktorí mu pomáhajú ... pri jednom obede nachovam všetko ci ma zaplatené alebo za to nič nechce zobrať, tak ten teply obed kávičku a koláčik pri čistom stole mu doprajem

@betus1111 vase rozhodnutie a je to uplne OK
len to, ze niekto toto robit nechce, predsa neznamena, ze nie je ludsky, ze nema priatelov ...alebo podobne "perly"
netreba odsudzovat hend vsetko, co sa vymika vasmu chapaniu.

betus1111
autor
25. aug 2025
@zuzubb007

@betus1111 akože áno uznávam, keď nerobíš a si celý deň doma, tak máš čas vyvárať, bežné ľudia nestíhajú ani žiť a behajú hore dole a nie ešte variť a piecť a kavičkovat celý deň, ale keď je času tiež by som ponúkla dačo, my sme zväčša prerábali, a my pracovali celý den

@zuzubb007 ale ja do práce chodím každý deň a ešte aj na smeny ... jedinú výhodu mám že všetko čo navarím vezme muž a obslúži ich počas obedu on sám... kávička v termoske koláčiky v dóze obedy kryje v rúre

betus1111
autor
25. aug 2025
@nyusika

@betus1111 vase rozhodnutie a je to uplne OK
len to, ze niekto toto robit nechce, predsa neznamena, ze nie je ludsky, ze nema priatelov ...alebo podobne "perly"
netreba odsudzovat hend vsetko, co sa vymika vasmu chapaniu.

@nyusika trosku ľudskosť uteká bokom lebo ja som si v komentároch ktoré vy obhajujete precitala že nie som úplne ok keď v dnešnej modernej dobe kedy všetko donesú pod nos robošom varím.... ti ľudia mi stávajú dom vo vysokých teplotách... chcela som inšpirácie o receptoch nie čítať ci som normálna... neviem ci ste sudca alebo prokurátor že tu ideme riešiť pomedzi recepty kto co napísal a kto je aký človek... na nevhodný koment som dala nevhodnú odpoveď..... mate dáky recept alebo ideme ďalej riešiť kto je aký človek?

betus1111
autor
25. aug 2025
@zuzanita1609

Ja som varila vtedy rovno do "paráku" 🤣od gulášu,po kapustu s údeným, fazuľu, šošovicu tiež s mäsom, segedín,cez rizoto,šajtlavu,zamrvenku,po lečo s domácou klobásou 😁. Tiež mi dochádzali nápady a keby som im naservírovala šalát s tofu, pošlú ma tam,k tofu 😄. Ale to boli kamaráti,nie profi firma,to len ponúknuť vodu,či možno kafé,pri všetkej slušnosti 😏.

@zuzanita1609 ja mam miešung .. zaplateného chlapa ktorí rozkazuje rodine 😀

nyusika
25. aug 2025
@betus1111

@nyusika trosku ľudskosť uteká bokom lebo ja som si v komentároch ktoré vy obhajujete precitala že nie som úplne ok keď v dnešnej modernej dobe kedy všetko donesú pod nos robošom varím.... ti ľudia mi stávajú dom vo vysokých teplotách... chcela som inšpirácie o receptoch nie čítať ci som normálna... neviem ci ste sudca alebo prokurátor že tu ideme riešiť pomedzi recepty kto co napísal a kto je aký človek... na nevhodný koment som dala nevhodnú odpoveď..... mate dáky recept alebo ideme ďalej riešiť kto je aký človek?

@betus1111 mimo ineho nazoru na tuto temu som ti poradila x jedal...ale ty si stale vyberas len to, co teba "urazllo"
mam byt aj ja vztahovacna ?

betus1111
autor
25. aug 2025
@martul

@januska12323
@anonym_53345b
@anonym_405135
@zuzubb007
@laurika999 baby úplne základná vec ... dokážete sa vyjadriť k téme?? Čo sa autorka pýtala?!

@martul ďakujem 🙂 no zrejme nie ale to beriem z nadhľadom niekto sa musí vyjadriť inak by mu to nedalo ... 🙂

betus1111
autor
25. aug 2025
@nyusika

@betus1111 mimo ineho nazoru na tuto temu som ti poradila x jedal...ale ty si stale vyberas len to, co teba "urazllo"
mam byt aj ja vztahovacna ?

@nyusika nie som vztahovačna len táto konverzácia s tebou je zbytočná 🙂 len čakám kedy si to ako dospelá žena ktorá ma potreby sa vyjadrovať k veciam ktorá sa jej netýkajú uvedomíš... pekný deň

nyusika
25. aug 2025
@betus1111

@nyusika nie som vztahovačna len táto konverzácia s tebou je zbytočná 🙂 len čakám kedy si to ako dospelá žena ktorá ma potreby sa vyjadrovať k veciam ktorá sa jej netýkajú uvedomíš... pekný deň

@betus1111 nemas za co, rada poradim aj nabuduce. nie, nemusis dakovat.