Ahojte, čo pečiete z jabĺk (okrem pité a štrúdle)? Nejak sa mi ocitlo doma vyše 3kg jabĺk a ja už nemám inšpirácie 😄 ďakujem
@hsara99 pite nemam rada, ale grofkin kolac zboznujem. Idem tiez dnes piect.
https://varecha.pravda.sk/recepty/grofkin-jablk...
obrateny jablcnik. Ked chces poriadny na velky plech je kilo jablk malo
Neviem najst ten recept, ale plus mínus cesto ako bežne na muffiny take hutnejsie (na plech sa to nevyleje ale uhladi) a do toho sa zamiešajú nasekané orechy, čokoláda a asi tri jablka nakrájané, nie nastruhane…a pieklo sa to cca 30 min na 180-190..tie jablka tomu dodali super chut
@pl2y sarissky jablkovy kolac myslis:
https://www.mimibazar.sk/recept/47308/sarissky-...
Ten je tiez celkom ok.
@hsara99 ja robievam takyto sypany jablkovy kolac https://najrecept.topky.sk/recept/najlepsi-sypa...
Tiež obrátený jablkový odporúčam a raz za čas máme radi aj nepečenú piškótovú s jablkami uvarenými s pudingom 😊
Ja robievam tento a vždy sa po ňom u nás len tak zapráši.
8 – 10 veľkých jabĺk
1 citrón
2 – 3 ks vanilkový cukor
2dcl vody
asi 2cm obyčajného masla
2ks puding zlatý klas a pól šálky vody
Jablká ošúpeme, nakrájame na štvrťky, zbavíme jadierok a dáme do hrnca.
Pridáme vodu, šťavu z citróna, maslo a vanilkový cukor.
Varíme kým sa jablká nerozvaria na kašu.
Odstavíme z plameňa a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka.
Pudingy rozmiešame v pól šálke vody a potom pridáme do jabĺk.
Postavíme na sporák a varíme kým nezačnú bublotať a mierne hustnúť.
Keď bublocú odstavíme z plameňa a pripravíme si cesto.
400g hladkej múky
100g práškového cukru
80g obyčajného masla
4 lyžice mlieka
1 vajce
½ balíčka prášku do pečiva
hlboký plech 31x24cm
Zo surovín vypracujeme hladké cesto.
Hlboký plech vymastíme obyčajným maslom a vysypeme hrubou múkou.
Väčšiu polovicu cesta vyvaľkáme a preklopíme do hlbokého plechu na pečenie.
Na cesto nalejeme jablká a uhladíme.
Vyvaľkáme druhú časť cesta a tú preložíme na jablká.
Pečieme na 180°C asi 20minút – kým nie je povrch koláča hnedkavý.
Koláč vyberieme z trúby a necháme vychladnúť.
Vychladnutý koláč dáme na noc odpočinúť do chladničky, aby pekne stuhol a potom pri krájaní držal tvar.
jablkove crumble (originalne je sice slivkove) slivkove je aj stavnatejsie, ale tiez jablkove je super.....
https://recepty.aktuality.sk/recept/8712/jablko...
Odskúšaný a výborný 🙂
Nepečenú jablkovú tortu robievam, alebo Jogurtový závin.