Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Pečenie - zámena pôvodných surovín

ivetak1807
27. feb 2014

Ahojte maminky.
Chcem Vás poprosiť o Vaše rady a skúsenosti, ako mám postupovať, keď by som chcela klasické pečenie trošku upraviť, konkrétne zameniť klasickú múku za zdravšiu, napr. špaldovú alebo celozrnnú, smotanu za sójovú, kraské mlieko za napr. ryžové, sójové alebo ovsenné a klasický cukor za zdravšiu alternatívu, napr. kokosový cukor alebo trstinový cukor. Neviem, či môžem vziať napr. starý recept na bublaninu alebo bábovku a iba zmeniť prísady a ponechať gramáž.
Ďakujem za všetky podnety, návrhy a skúsenosti.
Pekný dník všetkým 🙂 🙂 🙂

ichbinich
27. feb 2014

@ivetak1807:
Cukor sa myslim da nahradit 1:1. Ale bude chutit inak, a ak pouzijes trstinovy, bude cesto tmavsie a chutit karamelom.

Spaldovu muku mozes menit 1:1, ale ak das celozrnnu, musis zvysit mnozstvo tekutin. Ja by som ti odporucala najprv vymenit polovicu davky muky celozrnnou. Najma celozrnna robi kolace tazke a mrvive. Potom sa clovek tesi na bublaninu a zahryzne sa do niecoho, s cim by sa dali vybijat okna :-/ Takze s mukou opatrne. Takisto v niektorych receptoch zohrava ulohu aj obsah lepku v muke.

Mlieko a mliecne vyrobky, mozes vymienat 1:1 bez problemov. Mozno to v niektorych kolacoch bude citit, ale sama som tak menila a v pohode (jeden kamarat je alergik, ked varim aj prenho, davam rastlinne drinky).

Hlavne s topu babovkov by som mala obvy vymenit muku za celozrnnu... Ci by ti vobec vybehla a bola nadychana... Tam by som zvysila tekutiny/vajcia a aj prasok do peciva.

luba28
27. feb 2014

@ivetak1807 skus a uvidis,ci vam to bude chutit,....mne asi nie,...ale ja som napr.nemala dost hl.muky a tak som pridala grahamovu a celkom to chutilo,..sice nie do kolaca

abbey1
27. feb 2014

Mliečne nahradia v normálnom pomere.Trstinoveho cukru dávame o polovicu menej.Zo spaldovej múky pečieme jemné nadychane pečivo ako bublanina, babička,...súper mafinky.Len chuť je jemné orieskovo- karamelova.Klasickú múku,či cukor už vôbec nepouzivame.Kvalitný olivový, či iný olej tiež dávame v menšom množstve.Najlepšie postupne otestovať.

siska53
27. feb 2014

@ivetak1807 ja zatial robim tak pol na pol, cize pol muky bielej, pol inej. Cukor tiez tak, alebo ten zamienam aj uplne. Vzdy davam menej, ako pisu, to som robila i vtedy, ked som pouzivala len biely. S mliecnymi nahradami nemam skusenost.

ivetak1807
autor
27. feb 2014

Super, ďakujem všetkým, každá rada pomôže. Len ešte jedna otázočka, na vyšľahanie je najlepšia klasická smotana 33% alebo je aj nejaká iná náhrada??? A čo sa týka mlieka, čo použiť, mandľové, ryžové, sójové alebo lieskovoorieškové alebo aké prosím...??? ☹ ☹ ☹

standu
27. feb 2014

@ivetak1807 existuje cukrarska rastlinna slahacka pokial viem a mlieko-podla chuti;) niekedy sojove citim a vadi mi, v kokteili nie, ryzove je take asi najviac neutralne...

hyta
28. feb 2014

Mne sa v koláčikoch najviac páči mandľové mlieko. Cukor dávam trstinový, no polovičnú dávku a múku miešam pol bežnej múky a pol grahamovej, špaldovej....olej dávam klasiku, ako som čítala, olivový olej veľmi neodporúčajú používať v teplej kuchyni, radšej len do studenej.Ak by sa ti zdalo cesto pri celozrnnej múke hust až príliš, dolej trošku mlieka.Ja už pečiem len takto.

vejula
28. feb 2014

@ivetak1807 so sojovým mliekom by som bola opatrna... resp celkovo so sojou. soja totiž vyťahuje z pôdy ťažké kovy. Určite radšej zvol inu nahradu 😉

ichbinich
28. feb 2014

@ivetak1807:
Nahrady mlieka podla chuti. Sojovych nahrad je najviac, tam maju aj akoze jogurt, akoze puding, akoze smotanu na varenie aj akoze slahacku. Mne to vsetko chuti surovymi zemiakmi zmiesanymi so surovymi fazulami, bleee. Ja kupujem, ak musim, ryzove alebo mandlove.
Slahacka z kravskeho mlieka je iba z mlieka, tie sojove a ine nahrady: bohvie, co tam je, aby sa to naslahalo :-/ Takze, ak mam byt uprimna, ak to nemusis nahradzat, nenahradzaj 😉 Len si uvedom, kolko technologickych postupov je potrebne, aby z bobu vyrobili napr. akoze mlieko, akoze jogurt a ostatne...

Olivovy olej panensky sa nema zohrievat na vysoke teploty, ten je iba na studenu pripravu. Inak sa odporuca napr. repkovy. Aj mne chuti najlepsie, lebo kukuricny aj slnecnicovy maju dost vyraznu vlastnu chut. Uz kupujem iba repkovy.

siska53
28. feb 2014

@ichbinich no neviem,ako robia take mlieka vo velkom,ale ja som si este za gymnazialnych cias raz robila sojove mlieko sama. Podla receptu z Vegetarianskej kucharky od manzelov Cervenych. Chutilo fajn,nic umele tam nepisali,akurat to bola piplacka..
Ale tiez mi tie sojove jogurty nechutili..este ta tofuneza skor..a to tofu i soju mam rada.

karollka21
28. feb 2014

@ivetak1807 vyslahat sa vraj da aj kokosove mlieko (kupis konzervu, das do chladnicky na noc, rano pozbierat to "tuhe" a vylahat). este som to neskusala, len som citala, ale chystam sa na to

karollka21
28. feb 2014

ja vela pouzivam pohankovu muku. Je bezlepkova, a prekvapila ma chutou - pohanku samotnu neznasam, ale muka mi chuti, peciem z nej palacinky (pol na pol so spaldovou) ci bezlepkove mufinky.

renatka100
28. feb 2014

@abbey1 napises prosim recept na kolaciky so spaldovou mukou? Mne to vzdy nejako zbetonovie a to davam tak polovicu normalnej a poloicu spaldovej

ivetak1807
autor
28. feb 2014

@karollka21 tak nám posuň aj receptíky, ak máš, radi skúsime, keď vravíš, že je to dobré. Ja používam pohánku bežne, najviac na polievku, už sme si na tú chuť zvykli🙂

karollka21
28. feb 2014

@ivetak1807 mufinky z pohankovej muky: 85g masla, 2 vajicka, 200ml mlieka (ja davam ale acidko), 140g cukru (ja davam med), vanilka, 250g pohankovej muky, lyzicka sody. Robievam ich s cucoriedkami v mensich kosickoch, su neskutocne dobre (inspiracia z casopisu Apetit). Palacinky z pohankovej - rovnake cesto ako na klasicke, len davam pol na pol pohankovu a klasicku muku (a cesto zarabam s vodou, nie s mliekom). Inac vo vseobecnosti je mi v tomto smere neuveritelnou a nevycerpatelnou muzou kniha od Hany Zemanovej Bioabecedar Hanky Zemanove, kde su zdrave veci zhrnute polopate, s receptami, vysvetlenim, a hlavne nie premotivovane, ale tak zrozumitelne, ludsky. V knihkupectvach je draha, okolo 30€, ja som ju najlecnejsiu nasla na knihysova.sk 🙂, cca 24€.

ichbinich
3. mar 2014

@siska53:
Ja som aj pisala o tej akoze slahacke... 😉 Ak sa dobre pamatam, bolo tam stabilizatorov dost :-/ Ale zase, tovar bez stabilizatorov a zahustovadiel treba hladat, a to je jedno, ci jogurt, nahrady mlieka alebo chlieb, bohuzial.
Tu piplacku si viem predstavit, my robievame, ale malokedy, mexicky ryzovy napoj Horchata. Nie jednoduchu verziu: pomixovat uvarenu ryzu, ale namacanim, mletim a vyzmykanim surovej ryze...

lunnka
28. júl 2014

@karollka21 ahoj, myslis ze by som do muffinov mohla miesto spaldovej pouzit pohankovu muku? nemam inu len pohankovu, psenicnu celozrnnu-tu teraz nechcem a ovsenu..dakujem

karollka21
28. júl 2014

@lunnka ahoj, jasne, my ich mame velmi radi, chutia tak orieskovo. Ja mam recept z casopisu Apetit: 85g masla, 2 vajcia, 200ml mlieko/acidko, 140g cukor/med, , vanilkovy cukor. V druhej miske zmiesat 250g muky, 1lyzicka prasku do peciva, 1 lyticka sody bikarbony. Zmiesat dokopy, nemixovat, a dat upiect. Ja do nich zvyknem este capnut cucoriedky (mrazene, ak mam), alebo kusky cokolady. Snad budu chutit 🙂

lunnka
28. júl 2014

dakujem za recept, teraz som robila klasika ako vzdy od bukovskeho len 1 a pol hrnceka muky, vajicko, PDP, pol hrnceka oleja, 3 banany, stipka soli a pol hrnceka trs.cukru, alebo 3lyzice javoroveho sir.primiesala som mlete vlasske orechy a ta muka je pisana spaldova, taku som vzdy davala ;)

lunnka
28. júl 2014

Tu začni písať odpoveď...

Odošli