Potraviny bez aditív

aurelkan
10. apr 2013

Ahojte, kedze vacsina potravin dnes obsahuje rozne aditiva, od neskodnych az po toxicke, zaujimalo by ma ake polotovary ktore povazujete za kvalitne a bez nebezpecnych eciek pouzivate. Myslim konkretny nazov vyrobcu aj vyrobku. Prehladavam totiz regaly v superkarketoch a snazim sa najst tie ktore nie su plne chemie.. Napriklad smotanu bez karagenanu, zemiakove halusky bez 4 eciek a podobne... vsetko to co je podla vas ok 🙂

virivka
10. apr 2013

Co sa tyka parok a salamy, tak za najkvalitnejsie povazujem z lidla, maju 96, 98 percent masa. Z eciek byvam aj ja velakrat zhrozena, minule som kukala moravske maso a 7 alebo 9 eciek malo.

aurelkan
autor
10. apr 2013

Vyborne, vdaka @virivka pojdem ich omrknut

anuska74
10. apr 2013

Nuž na začiatok možno nie supermarket, ale menšie potraviny, obmedziť počet a nakupovať menej a kvalitne, ak máš možnosť tak z trhu, najlepšie od babky čo poznáš vajíčka, ovocie zeleninu. Polotovary už vôbec nie, mäso dá sa objednať v bio kvalite, res. určite kvalitnejšie priamo z dvora.
zelenina je dobrá pozri moja debnička.sk
zemiakové halušky robím max. 2x do roka ale určite nie polotovar.
ja som prestala kupovať aj všelijaké cudzokrajné ovocie, stačia jablká, ešte tie banány.
Mixujem tvaroh+ mám namrazené ovocie zo záhrady, alebo tvaroh banán. Jogurty max. zvolenské, alebo tami občas.
Ale aby som sa zas nerobila úplne dokonalá, sem-tam dám deťom aj sladkosti bez podrobného skúmania 😀

aurelkan
autor
10. apr 2013

@anuska74 vdaka, u nas je to podobne, vajicka vylucne domace od svokrovcov, aj maso - iba pre syna, som dlhorocny vegetarian a to co zje drobec nastastie vedia pokryt 🙂 Chlieb peciem kvaskovy doma, aj pecivo, zeleninu a ovocie do jari domace ale uz teraz bieda, vsetko sme pojedli a debnickarom som uz pisala pred par dnami ale su trochen daleko 🙂 Vsetko co sa mi len da robim doma od nuly ale niekedy predsalen ponahlam a rada by som siahla po polotovare, nie je to tak ze sa tym zivime, varim denne z cerstveho ale niekedy aj tie povodne potraviny uz su zasiahnute. Napriklad na slahacke ma jeduje ten karagenan. Mlieko kupujem z automatu a pasterizujem.. Jogurty kupujeme biele lebo tam sa ecka nedavaju a dorabam ich domacim dzemom, namlete orechy, pripadne trosku medu. Lenze niekedy fakt nestihame a tesim sa ze v skrini najdem nieco co mam velice rychlo. Inak, odkedy som zacala kontrolovat ecka, uuuplne sa mi vyprazdnila potrvinova skrina... Teraz tam mam presovar, servitky a zavaraniny od nasich 🙂 ale suhlasim s tebou, tiez malinkemu doprajeme sladkost 🙂 Vazne nepouzivas uz ziadne polotovary? Niekedy ma pocit ze sa to neda zvladnut....

lussy23
10. apr 2013

take neexistuju .... jedine si pestovať v záhrade. A veci, ktoré sa dajú urobiť ako pizza, hranolky a pod si jednoducho urobiť doma........ Ale potraviny úplne bez ečok neexistujú.