Recepty
veronika13
12. máj 2008

Recept na púpavový med

Ahojte, chcem sa s vami podeliť o tento receptík na púpavový med, u nás jej teraz kvitne na tony, tak som dnes s ním začala. Moja mama ho robila a bol super.

Potrebujeme:
400 kvietkov púpavy
1 l vody
citrón
1 1/2kg cukru

Postup:
400 kvietkov púpavy dáme do hrnca, zalejeme litrom vody, nakrájame citron a dáme variť, od bodu varu povaríme 15 minút a odstavíme. Necháme postáť 24 hodín.
Potom kvietky poriadne vytlačíme, do šťavy pridáme cukor a varíme do stuhnutia asi 2 1/2 hodiny.

Ak má niekto s ním už skúsenosti, pridajte nejaké zlepšováky 🙂
Strana
z4
Dole
PredošláStrana
z4
simonko
12. máj 2008
jeeeeeeeeee dakujem,akuratr asom chcela hladat recept
veronika13autor
12. máj 2008
žeby telepatia? 😃
simonko
12. máj 2008
chcem sa este spytat:da sa to aj pokazit ak om to este nerobila?
bianca
12. máj 2008
tak ta telepatia je silna lebo ja som chcela volat mamine ako presne sa robi 😃
veronika13autor
12. máj 2008
pokaziť? no zajtra ti napíšem, tiež ho robím prvýkrát 😃
lyongirl
12. máj 2008
môžu ho aj deti, alebo ako? Osladiť s ním čajík, alebo na čo sa dá využiť - ako klasický med?
emjee
12. máj 2008
my sme si ako prvaci robili pupavovy med v skolskej druzine 🙂 ale recept nemam, tak vdaka za tento 😉 teraz uz len tych 400 kvietkov nazbierat 😃
holly1
13. máj 2008
není v tom trochu moc cukru?? 😉
lyongirl
13. máj 2008
haló, aj nám niekto odpovie? :-N
veronika13autor
13. máj 2008
ahojte, tak medík sa podaril, len je riedší ako som pri mede zvyknutá. Vyšli mi z tej dávky 3 1/2 fľašky, sú trojdecové, počítala som, že bude z toho menej. Cukru som dala nakoniec len kilo, lebo sa mi to zdalo veľa a stačilo to, tak urobte podľa chuti. Neviem od čoho závisí tá hustota medu, či od cukru, či od dlžky varenia... a chutí na nerozoznanie od včelieho
dnes som bola na ďalších 400 kvietkov 🙂
emogeon
13. máj 2008
lyongirl ja by som tento med dietatu nedavala,cukru je tam az moc a predsa v kvalitnom mede cukor nie je..
mama ho tiez robila pred casom a myslela ze vnucka ho bude papat tiez,ale som ju zrusila 😞
lyongirl
14. máj 2008
ja som uvažovala, že cukor tam môže ísť hnedý, alebo nejaký "zdravý" a tiež nie 1,5 kg, ale menej, len som nevedela, či tú púpavu vlastne môžu deti. Zatiaľ sa to nechystám robiť 😉 , ale ktovie... možno sa rozhodneme vybehnúť na nejakú lúku, lebo tu v meste sa zbierať nedajú....
A malému aj tak nesladím, to som len uvažovala, keby som náhodou chcela osladiť 😉
veronika13autor
14. máj 2008
emogeon, v každom mede je cukor, prečo myslíš, že je sladký? :-N
sonica
17. máj 2008
lyongirl pupavovy med je vyborna vec na nachladnutie. skus do lipoveho caju. 😉
emjee
17. máj 2008
veronika ale do normalneho medu na rozdiel od tohto pupavoveho sa rafinovany cukor nepridava vid http://sk.wikipedia.org/wiki/Med
lyongirl
17. máj 2008
hmmm, uvažujem o príprave, určite je to zdravé, ak sa pridá aj zdravší cukor 😉
rohacka
29. máj 2008
Ahojte, mam zlepsovak - to mi poradili - ze na konci varenia pridat Gelfix alebo iny zelirujuci pripravok ako do dzemu a mame z toho pupavovy dzem, resp. skor pupavove zele - uuuuuuplne super.
marceluska3
7. apr 2014
Ahojte, dá sa aj takto http://zdrava-sportova-vyziva.eu/pupavove-recepty/ je tam recept aj na čaj a púpavoví liker
indiankaindi
7. apr 2014
Ahojte, ja som ho robila minulý rok a varila som ho asi pol dňa, nechcel zhustnúť, ale nakoniec zhustol Fígeľ je v tom, že sa musí variť tak, že vrie, teda stále bulbá. Ja som pridávala (tak som našla recept), ešte šťavu z pomaranča a citróna. Celé to bolo potom také voňavejšie. A keď budete púpavu žmýkať, odporúčam cez silonky - dostanete von všetku šťavu a aj také to husté - púpavové čosi, z čoho je to potom hrozne voňavé. 🙂 Aha a tiež som mala v recepte iba 1kg cukru. Je pravda, že je redší, ale tuším po čase trochu zhustol - zostal nám od minulého roka a je trošku hustejší 🙂

Aha a ešte jedno odporúčanie, kým dáte púpavy variť, presvedčte sa, že nemáte nikde ani kúsok stonky - zhorkne to. A najprv všetky kvety dajte do nádoby, napustite vodu a chvíľu počkajte - povyliezajú mravce a pavúčiky 🙂 až potom dajte novú vodu a začnite variť 😉
henikav
12. apr 2014
Pupav plna zahrada, tak je cas ozivit temu, ja idem skusit tento recept, mimochodom velmi podobny receptu zakladatelky temy
http://varecha.pravda.sk/recepty/pupavovy-med-n...
@indiankaindi ten pomaranc je super napad, aj ja pridam 😉
vivusika
12. apr 2014
@henikav super, keď vyskúšaš, hoď prosím info aký je, či je dosť hustý 😉
henikav
12. apr 2014
@vivusika jasnacka, zajtra sa pokusime nazbierat pupavy, dnes este musim na nakup, takze do vecera sa mi uz pupavy zavru, nazbierame hned zajtra zrana
vivusika
12. apr 2014
@henikav vďaka, cez týždeň by som ho urobila, on by sa šikol už teraz, ja aj synátor kašleme tak, že nás ide zadusiť :-|
delfin1411
12. apr 2014
dakujem za recept,,uz sa to vari,,snad sa mi to podari,,,dakujem 🙂
livka299
12. apr 2014
Aj my sme dnes zbierali 🙂 Stále sa mi zdalo málo púpaviek, nakoniec mám dve várky 😃
adulik3
25. apr 2014
Veronika13 aj ja ho idem robiť a deti prečo by ho nemohli však nejde zjesť cely pohar či ako 🙂
nair
25. apr 2014
Práve dnes to navrhol aj môj manžel, že ho robili s mamou ako deti, tak cez víkend ideme na to 🙂
henikav
25. apr 2014
@vivusika vidis, zabudla som, ale aspon po case som sem zabludila. No chutovo je dobry, ale je redsi ako normalny med, pritom sa varil dlho veeeeelmi dlho (zabudla som ho par hodin na sporaku ) 😃
Jaj a dala som miesto citrona dve limetky - zeleny citron a jeden velky pomaranc
adulik3
28. apr 2014
Ja som varila normalne 1a pol hodiny a dala kilo aj pol a pekne je husty tak akurat a aky je dobry mnam
mahulenka87
19. apr 2015
Neskusali ste s hnedým cukrom? (alebo nejakým inym ako bielym)?
Strana
z4
Hore
PredošláStrana
z4