Recept na šošovicovú polievku

tinka8873
31. mar 2014

Ahojte 🙂 Ne som slovenka tak sa ne smejte prosim, ale mam otazku. Chcela som uvarit sosvicovu polievku. Kupila som sacok a na nim je napisane: čočka-šošovica-barevna. Da sa s toho?? A moze dajaky super recept k tomu ?? Dakujem pekne 🙂 😲

hajajanka
31. mar 2014

@tinka8873 🙂 Jasne, z toho navaris, co len chces. Tu je par linkov a ked pohladas este na nete, urcite najdes aj dalsie vec:
http://dobruchut.azet.sk/sosovicova-polievka/

filipal
31. mar 2014

@tinka8873 nekupila si sosovicu oranzovej farby? ta je inac velmi chutna a zdrava, ale vari sa trochu inac ako klasicka sosovica. tento oranzovy druh je velmi rychlo uvareny.
napis najprv, aku mas sosovicu, lebo recepty sa rôznia. 🙂

cerez
31. mar 2014

http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=17110
http://varecha.pravda.sk/recepty/sosovicova-pol...
http://www.hladatrecepty.sk/click/index/478961/...

Vôbec to nie je na smiech. Ja som Slovenka a aj tak varím typické slovenské jedlá podľa receptov vyhľadaných cez net. Ja si vôbec neviem zapamätať recepty. Ešte aj palacinky robím cez blbník. 😀 Snáď ti nejaký recept sadne a pomôže.
@tinka8873

monicm
31. mar 2014

záleží,ako máte radi šošovicu,dá sa na sladko,sladko-kyslo,na kyslo.................sú rôzne varianty.tu treba ísť asi systémom pokus omyl,alebo sa vždy k niekomu "nasáčkovať" a ochutnávať u rôznych ľudí a zistiť,čo vám chutí.našu obľúbenú robím takto:

šošovicu si namáčam,najlepšie večer a nechám do rána,aby zmäkla.potom ju dám variť(ked boli deti malé,tak som vodu zlievala,teraz ju už nechávam a v tej vode varím,samozrejme,že vodu dolejem(na cca tri litre vody dávam cca pol sáčku šošovice) 😉 ).ked sa začne variť,pridám soľ a bobkový list(asi 2 ks) a nechám variť,kľudne sa môže aj dlhšie,ked je takmer mäkká,pridám na kocky nakrájané zemiaky a pekne spolu dovaríme.ked sú zemiaky mäkké,spravím zátrepku ( do dvoch deci vody dve plné lyžice hladkej múky a riadne rozmiešam) a opatrne za stáleho miešania pridám do polievky,nechám prejsť varom,pridám trochu smotany(ja robím tak,že si odoberiem trochu polievky do hrnčeka a do toho pridám smotanu a potom to dám do polievky.opäť nechám prejsť varom,a dochutím trochou octu (treba ho dávať opatrne,aby sa polievka nezrazila),soli a vegety.mňaaaaaaaaaaaaaam

silvikam
31. mar 2014

@tinka8873 Ak si kúpila takú tú malú oranžovú šošovicu, tak tá sa ani nenamáča, varí sa hneď a je lepšia so zeleninou ako so smotanou.
Ale musíš si dať najprv variť do hranca nakrájanú mrkvu s petržlenom a asi tak 10 min. pred koncom pridať prepláchnutú malú oranžovú šošovicu. Nakoniec zahustiť cesnakovou zásvažkou /olej zohriať na to roztlačený cesnak + sladká paprika prášková + hladká múka a všetko trošku popražiť, pohliať vodou, dobre rozmiešať a potom šup k polievke/.
Klasická šošovica sa namáča tak 4 h pred varením a najlepšia je na kyslo /so smotanou/.
Tak príjemné varenie.

celasapremenim
31. mar 2014

to je supana sosovica, tiez som ju pouzivala, ked boli mensie deti a doteraz za hrst hodim do zeleninovej 🙂

tinka8873
autor
31. mar 2014
cerez
31. mar 2014

@tinka8873 To je klasická šošovica. Ja ju napríklad nenamáčam.

tinka8873
autor
31. mar 2014

Dakujem Vam zeny a idem do obchodu kupit zvysok na obed :D

inguna
31. mar 2014

šošovicu vždy aspoň na pol dňa namočím. Do varenia dávam klobásku alebo kúsok údeného. Dodá to výbornú chuť, potom už iba záprašku a zemiačky a chutná polievka je hotová.