Rybka pre ročné dieťa

novamamima
5. dec 2013

Ahojte maminy, ako pripravujete rybku pre svojich drobcov? A aký druh kupujete?

nikolet_89
5. dec 2013

@novamamima ahoj ja kupujem malej lososa z lidla mrazeneho, sem tam cerstveho, tresku ako kedy, ale uz mi moc rybycky nechce to skor ked mala okolo roka

siska53
5. dec 2013

@novamamima no vraj vhodnejsie su sladkovodne a idealne z lovu,nie z chovu. Ale ja to striedam,mali uz pstruha,lososa..hejka,zubaca,jasne,ze pozor na,kosti. Kedze ide o malicke deti,staci,ked uvaris,ja uz aj zapekam,mala,uz ma 20 mesicov,ale len tak s bylinkami,bez soli ci ineho korenia.
a urcite sa daju aj rozne natierky z toho, rybka so spenatom,zeleninkou roznou.
urcite nie vyprazane,ani tak nie,ze das struhankovy obal dole.
vize rybky dusit,maximalne zapiect.

angua27
5. dec 2013

ja som ročnému robila hlavne na pare a roztlačila so zeleninkou, alebo zemiakmi. kupovala som tuniaka (ten je úplne bez kostí), alebo lososa a tam som povyberala kosti pri roztláčaní. obe tieto ryby má malý doteraz rád. teraz ich už hlavne robím pečené v rúre s masielkom a koreninami.

novamamima
autor
5. dec 2013

@angua27
@siska53 píšete že roztláčate rybku, mne môj drobec nechce jesť ešte kúsky má roka niečo. Pediater vraví aby už papal všetko a nemixovať neroztláčať, ale on okrem pečiva a jablčka žiadne kúsky nechce. Robím chybu keď stále tročka rozmixujem?

angua27
5. dec 2013

@novamamima, určite chybu nerobíš. každé dieťa je individuálne a keď Tvojmu ešte nevyhovujú kúsky, netreba ho do toho tlačiť. rozmixuj mu a raz za čas vyskúšaj, či by už nechcel aj roztlačené. nám v tomto veľmi pomohol banán a broskyne - s tými som začala, keď sme prechádzali na roztlačenú nemixovanú stravu. je to mäkké a keď sú tam aj kúsky nerozmixované v puse sa ľahko rozomelú aj bez zúbkov. 😉

monyccka
5. dec 2013

@novamamima k rybkam neviem dodat nic nove, ale k tomu roztlacaniu - moja starsia do roka a pol odmietala kusky, pomohol syr. Ten jej chutil a prestalo ju z kuskov napinat. A mladsia mi odmiet popucenu stravu. Zje bud rozmixovanu na hladko, alebo na moje pocudovanoe jej velmi chuti strava vcelku. Teda uvarim zemiak na kocky nakrajany a davam jej z neho odhryzat. Rovnako kstatnu zeleninu. Brokolicu mi popucenu nezje ani za svet, karfiol detto, ked su uvarene normalne cele ruzicky, pekne si odhryzne, je to makke, pozuje a spapka. A zacali sme s ym tak, ze som jej dala na drobno nakrajany zemiak do misky a nechala ju papat a sa s tym dzabat. Postupne si zvykla, dnes papa krasne aj z lyzicky, ma rok a je to 2 mesiace, co kuskovu stravu davame. Aj ryby je takto dava, masko mixujem, resp ja davam maska velmi malo, takze je to skor zriedkava prichut v jedle, ako samostatne jedlo.

novamamima
autor
5. dec 2013

@monyccka
@angua27
a ako varíte drobcom ? Iba odoberiete pred solením z jedla čo pre seba?alebo varíte stále samostatne pre deti?

novamamima
autor
5. dec 2013

Ešte ak môžem poprosiť nejaký receptík na rybku? Doteraz som mu dávala iba hotový príkrm s tuniakom ale rada by som uvarila niečo sama. Ďakujem

angua27
5. dec 2013

@novamamima, ja už teraz varím pre nás oboch spoločne, ale môj už má 6 rokov. do cca. 2 rokov som mu varila viacmenej zvlášť, postupne prechádzal na našu stravu a hlavne v tom prechodnom období som skoro úplne prestala soliť a koreniť.

jankaba1
5. dec 2013

ahoj, ja robim lososa alebo tuniaka v rure, v janskom skle na masle alebo pokvapkam oliv.olejom, pridam truchu korenia na ryby. K tomu podavam niekedy zem. kasu, + uvarim mrazenu zeleninu- mrkva. brokolica, karfiol.Pre malu vsetko zmiesam a hotovo. Prvy krat som jej ho dala cca 8-9mesiacov.

siska53
5. dec 2013

@novamamima nie,ja som mixovala,obom detom do cca 18 mesiacov,aj dlhsie. Nemali poriadne zubov.mala ma doteraz len 8,ale sama sa rozhodla,ze chce jest take,ako my,cize nemixovane.

novamamima
autor
5. dec 2013

@siska53 Môj malý má tiež iba 8 zúbkov a je na kúsky veľmi háklivý hneď ho začne napínať a raz sa dokonca povrackal ked si strčil veľký kúsok piškótky do pusy. Nechcem mu nasilu dávať hneď celé kusky ako vraví pediater on mi tak takmer nič nespapá a len ho to napína chudáčika.

siska53
5. dec 2013

@novamamima nesil,obcas skusaj,ved si mozno aj sam vypyta ( roztek,piskotku,neslanu chrumku) a postupne sa nauci aj na kusky. Maly jedol dlho mixovane a nema ziaden problem,papa ,vsetko normalne a mala tiez,asi do 16-17 som jej mixovala a teraz uz napriek minimu zubov papa nemixovane.len maso sa jej tazko zuje.

monyccka
5. dec 2013

@novamamima ja rybu len parim na pare. Teda umyjem, dam do sitka, pod sitko vodu a parim. Ked voda vrie, nechavam co ja viem cca 20minut, mozno 30. Skusam. Ked je makkucka, dam na tanier, vyberiem kosti a dobru chut. Ryby nekorenim. Ani nam, malej vobec. Nam len solim, mam rada chut ryby, koreniny to podla mna velmi prebiju.. ale kazdy ma ine chute samozrejme. A najcastejsie robim zubaca, kapra, syuku, pstruha, to mi nosi manzel a ocino z rybacky a z kupenych obcas losos, ale to skor nam, ako malej, tej este morske nedavam, kvoli tazkym kovom.

A varim jej osobitne. Aj starsej som varila osobitne a postupne zaradzovala niektore nase jedla. Najskor mala spolocne prilohy, casto robim parenu zeleninu akehokolvek druhu, potom prilohy ako cestovinky, zemiaky, knedlu, potom som pridala aj niektore cele jedla, ako napriklad granadir, len som jej nedala tu cibulku oprazenu, ale cestovinku so zemiakmi a cervenoj paprikou, samozrejme s citom. Neskor vyvar, dusene masko a peene ryby bez koze. Okolo dvoch rokov uz jedla s nami. Az na vynimky ako je vyprazane, udeniny a velmi mastne jedla, ale to je u nas velmi zriedka.. nezdrave jedla zacala jest az s nastupom do skolky, kde mavaju obcas vyprazanu rybu, ci slaninu v polievke. Ja taketo veci doma nerobim, tak to nejedava, len v skolke. Dnes ma 4 roky a je vsetko zaradom. Tabu zostali parky, pastety, slanina, plesnive syry a na viac si nespominam. S mladsou postupujem rpvnakp. Teraz ma svoju stravu zvlast vaenu a postupne pridavame nasu zeleninu, prilohy atd...

sisaka
5. dec 2013

@angua27
@jankaba1 s tym tuniakom opatrne, je to velka ryba a mava vysoke hodnoty ortute. Jej konzumacia sa nema prehanat ani v tehotenstve, existuju udaje kolko max do tyzdna, malym detom radsej mensie ryby.

angua27
6. dec 2013

@sisaka, ďakujem za upozornenie. u nás to s rybami moc nepreháňame, ja ich nejem vôbec (vždy sa len premôžem kvôli malému, aby ma videl jesť všetko), takže rybu máme tak 4x do roka. viac ju má malý v škôlke (raz týždenne), alebo u svokrovcov. 😉

jankaba1
6. dec 2013

my mavame rybu raz do tyzdna