Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Sirup z omladiny ihličnanov. Ako ho robíte?

danulka2
5. máj 2008

robievate niekto taky sirup? Ako presne ho robite? Ja poznam 2sposoby:1.Omladina sa vari /len neviem presne kolko/, neskor sa prida cukor, scedi sa a da do poharov/ ako med/.
2.omladina sa da do pohara/najlepsie 3-5l/ zasype curkom, uzavrie a da za okno luhovat niekolko dni /asi na mesiac/ a potom sa scedi. Viem, ze najsilnejsi je z borovice, ale moze byt aj z jedlicky.

danulka2
autor
5. máj 2008

este som zabudla dodat, ze sa dava proti kaslu.

bibinka
5. máj 2008

áno áno, poznám a s mamou aj vyrábame.je výborný, kamoške som vyliečila úporný kašeľ beho jednej rannej smeny 😉

danulka2
autor
5. máj 2008

bibinka a ako presne ho robite?

bibinka
5. máj 2008

natrhané omladinky vyfúkať a premyť vlažnou vodou, sypať do fľaše so širokým hrdlom spolu s cukrom-po vrstvách a pridať trošku prevarenej vody. Stáť tak tri týždne, potom precediť,dosypať cukru a vody- na liter vody kilo cukru.(ale môže byť aj menej cukru) a variť do požadovanej hustoty. Penu zbierať lyžicou.
Moja mama robí aj sirup zo žihľavy(májová je najzdravšia)-premytú žihľavu(množstvo cca ako 400 hlavičiek púpav 🙂 )zaliať 2l vody a pridať 1 nakrájaný citrón a nechať lúhovať do druhého dňa. potom pridať na liter šťavy kilo cukru a znovu variť do požadovanej hustoty.

martina.d.
5. máj 2008

ahoj, obidva mám vyskúšané. Kým žila mamka, tak ich varievala. Sú super. 😀 😀 😀

danulka2
autor
7. máj 2008

cez vikend ideme na omaldinu a hura na sirup 😉

duskaf
8. máj 2008

Prosím Vás napíšte mi, čo je to tá omladina, ďakujem.
bibinka, potom , keď sa už ten žihľavový sirup naleje do fliaš, tak sa normálne skladuje trebárs v pivnici, alebo je to len tak na spotrebovanie?

bianca
8. máj 2008

bibinka a kolkotreba dat tej omladiny?Sa nemozem dockat.Prave som to manzelovi oznamila aky super vec a on sa cely rozziaril a vraj im to mamka robila ked boli mali a vraj to bolo super.Doteraz si udajne pamatu tu chut

veronika13
26. máj 2008

tiež chcem robiť ten sirup, len neviem či môže byť aj omladina zo smreka, lebo jedličiek a borovíc na okolí moc nemáme 😉 poradíte?

bianca
26. máj 2008

veronika uz je asi neskoro nie?Uz su tie vyhonky podla mna moc velke

veronika13
26. máj 2008

ale tu u nás akurát teraz začínajú, vieš? niektoré sú ešte malinké, niektoré sú akurát také na zber 🙂

brnka
22. mar 2013

@bibinka prosim Ta, kolko tej omladiny treba nazbierat? A ako potom sirup davkovat? CHcela by som ho pre deti......

bibinka
23. mar 2013

brnka- ja to robím od oka, do fľašky napr od tatárskej omáčky, natlačím, pocukrím a nechám stáť. Dávka-individuálne, 3x denne lyžička

tepka
14. máj 2014

@bibinka ja mamtaky ze sa nevari predsa myslimze doleziteziviny sa varenim stratia len sa zasype a samo pusti sťavu cca 2t a scedit ja mam smrekove vyhonky😉

tepka
14. máj 2014

@veronika13 mam smrekovu😉

Tu začni písať odpoveď...

Odošli