Tipy na netradičné jedlá pre Štedrú večeru
Chcela by som zaviest nove netradicne jedlo na vianocnu veceru. Cize ziadne kapustnice, majonezove salaty a podobne. Kriterium je, aby to bolo chutne, mohli to jest male deti a priprava nezabrala pol dna. Mate nejaky napad, inspiraciu?
Mne pridu netradicne vychodoslovenske tradicie 🙂 (kedze my sme bratislavska klasika - kapustnica, vypr. kapor/losos, majonezovy salat) a vzdy ked moji vychodoslovenski kolegovia hovorili, co vsetko mali na stoloch tak som v dobrom zavidela 😉
Cize ja by som mozno isla tym smerom ak by som chcela doma zmenu, ze co mavaju v inych kutoch Slovenska. Ale ja som celkovo taky typ, ze velmi rada si vyhladavam slovenske recepty a skusam. Napriklad zajtra idem robit modranske sciskance.
A este ma napadlo (uplne som zabudla v predoslom prispevku) - posledne 2 roky som na Vianoce robila okrem majonezoveho salatu aj viedensky zemiakovy salat a teda to bola taka lahoda, ze az. A teda pre nas to bolo netradicne, lebo doteraz sme ho nikdy nerobili. Svokra robila taku jej verziu, ktora mne nechuti, ale tento co som robila podla receptu co som nasla je uplne top.
Špenátový prívarok. 🙂
@dankabetka presne! Dohadovať sa s deťmi a pokaziť si večeru,nie nie! Môj syn už mal na štedrý deň:krupicu, slané tyčinky namáčané vo vaječnom likéry, hranolky s prstami, minulý rok mal iba oblátky s medom a tento rok dostane ryžu a kurací rezeň 😀 nebudem si kaziť vianočnú náladu 🎄
@raffaella východoslovenské tradície? Aké napríklad? Ja som z východu a u nás v rodine bola klasika: kapustnica, rezne so zemiakovým šalátom a tzv. opekance/ bobaľky s makom a samozrejme "milión" druhov vianočných koláčov. Inak doteraz tie bobaľky nemám rada. Nikdy mi to nechutilo.
Jedno co som zachovala sú tie rezne / rybie filé v cestíčku so šalátom, kapustnica a kopec koláčov. Keď môj muž pozve svoju rodinu, tak vtedy máme aj tzv. Gourmetten 🤗 ale to už je ich tradícia.
Mozete si dat naozaj čokolvek, rezne, pečenú kačku, moriaka, rybu s inou prílohou, alebo panenku, alebo rezne z panenky, pečené zemiaky...vyvar alebo zeleninovú polievku, podla chuti 😉
@raffaella na vychodeaju klasiku file salat oplatky bobalky kapustnicu okrem toho macanka, fazulova polievka so slivkami a pirohy
My robime sosovicovu na sladko. Pre nas je to ale tradicne 🙂 a posledne roky sme mali rusky salat. Ale to take nechces, lebo je tam majoneza. Zaujimave na tom je, ze je v tom salate tuniak.
@slavomira236
@bessie12 napr. tie rezne sa na západe nerobia tradične. O všetko ostatné čo ste vymenovali - opekance s makom, macanka, fazuľová so slivkami.
Ale podstata môjho príspevku není v tom si tu vymenovať čo konkrétne ste mali vy na stole, ale inšpirovať sa tým čo majú tradične v iných častiach Slovenska. Alebo aj sveta, čo už ako komu vyhovuje.
Moja dcéra odmietala kapustnicu a majonéza jej nerobila dobre, takže ona mala slepaciu polievku a keď máme chuť tak pečený losos so zemiakmi. Je to rýchle a delikátna chuť.
My robíme rybaciu polievku. Kapustnicu si neviem na štedrý večer predstaviť. Ja musím mať kapra a šalát. Ale muž to nemusí. Máva pstruha a opekané zemiaky a vždy pripraví nejaké nové predjedlo. Takže u nás sú aj tradície aj novoty 😄
V Cechach je este v kurze rybia polievka ( pre mna fuj), ja som verna kapustnici. Mozes ved zmenit nieco vo vasich receptoch, pridat slivky ci kyslu smotanu do kapustnice, inu rybu ako kapor, zrmiaky na iny sposob?
Na novy rok maju sosovicovy privarok, co sa mi velmi paci 🙂
Pises aby to bolo jednoduche, ale to su prave tie slovenske tradicne by som povedala.
Ako keby si chcela idporicit knihu na citnie bez preferencii...
My sme si zaviedli tradíciu, že si dáme zemiakový šalát bez majonézy a lososa na masle, a to zjeme na obed. Potom na večeru trochu kapustnice. My ako deti sme museli zjesť kapustnicu aj druhé naraz na večeru, inak neboli darčeky a načo to bolo dobré? Aj tak nám to naraz nechutilo. Takto sa nám to páči viac.
Ja mam obmenene slovenske menu- vegetarianska kapustovo-hubova polievka, zemiakovy salat, vyprazany kapor na citrone, basmati ryza oblozena pecenymi hrozienkami a mandlami, listovy salat s granatovym jablkom a zalievkou z granatoveho jablka.
@luccija my mavame pyre a lososa. Uz kapra nevysmazam a dcere kedze nevedela ci znesie rybu robim pre istotu rezen s kasou.
@deti95060810 Štedrý večer nie je pôstnym dňom ani u katolíkov. Jedine že by padol na piatok, ale to sa tiež nemusí hrotiť, večera sa dá brať ako že je z vigílie sviatku Narodenia Pána (možnosť iného skutku pokánia než nejedenia mäsa už ani nespomínajúc)...
My na štedrý večer jeme lososa na masle pečeného v rúre. K tomu batátové pyré. Kedysi som robila klasika šalát a rybu. Ale ako prišlo prvé dieťa a nechcela som dávať cca 14 mesačnému také ťažké jedlo, tak som to zmenila. Ďalšie Vianoce už bola 7 mesačná dcéra a stále malý syn, cca 2 roky 2 mesiace a tak to jednoducho už ostalo. Aktuálne máme 3 deti- 7, 5a pol a 2 ročný. Budem robiť aj šalát, ale s jogurtovou zálievkou. Najstarší už prichádza na chuť šalátu. No batátové pyré musí byť, prostredná dcéra nemá rada šalát a najmladší je ešte malý. Kapustnicu varím pre mňa a manžela. Štedrovečerná večera je bez polievky. Sme zvyknutí, že najprv zjeme polievku a po chvíli hlavné, takže na večeru polievku + hlavné by sme naraz nezjedli.
Robim kapra na podkovicky namoceneho vo vine a obaleneho v zmesy bylin a korenin,pecene zemiaky, tradicny salat a file ( na vianoce nas byva 7) a dcere avokadovy salat s lososom a citronovou omackou
Ja robievam varene zemiaky v celku( šupku pred podávaním dám dole), klasika majonézovy šalát a na 1.sviatok vianočný robím tento šalát- varene zemiaky, varene vajíčko prepeličie, rajciny, mlada cibulka, olivy, olivovy olej, sol.
Pečiem lososa na olivovom oleji a vyprážam krabie tyčinky- deti to zbožňujú a klasika aj ryba vypr..
Polievku som skúšala hrachovú pre deti - nemala úspech, ale uspech ma francúzka sáčková u nich a nám klasická hríbova.
V zahraničí som sa stretla na 24.12 s pečenou husou - separátne plnka na pekáči a pečenou rybou vcelku v trúbe - chlieb a varene zemiaky
Veď sprav čo ti chutí… zapoj deti do vymýšľania. Keď chceš jednoduché, sprav špagety s morcadellou 😁 moja mama robieva Lasagne. Ale to nespĺňa požiadavku, že príprava nezaberie pol dňa…
My na štedrý deň mäso nejeme.
Mekáč 😜
U nás je kapustnica (od mami), zemiakový šalát, vysmážaná ryba, bravčové rezne, kuracie rezne, zemiakové pyré ...

My mavame falafel so zemiakovym salatom s jogurtom namiesto majonezy a zemiakovo-cibulovy salat.