Tofu a jeho karcinogénne účinky

lulu283283
4. aug 2020

Ahojte žienky,

chcela by som sa vás spýtať jednu otázku a využiť vaše bohaté skúsenosti. Už dlhšie sa snažím zdravšie stravovať, aby som sa po pôrode dostala naspäť do pôvodnej formy, čomu som samozrejme musela prispôsobiť aj môj jedálniček. Medzi suroviny, ktoré som si veľmi obľúbila, patrí aj tofu, ktoré si v pripravených miskách beriem často so sebou do práce na obed. Lenže ma to jeden háčik. Moja kolegyňa ma svojim postojom vystrašila, keďže tvrdí (a myslí to vážne), že tofu patrí medzi suroviny, ktoré majú najväčšie karcinogénne účinky. Preto by som ocenila, aby ste sa podelili s vašimi skúsenosťami, či ste sa s takýmto tvrdením v živote stretli alebo nie. V opačnom prípade budem musieť mierne pozmeniť jedálniček.

Vopred ďakujem.

Vaša Lulu.

krisbar
4. aug 2020

Poziadala by som kolegynu o poslanie clanku, pripadne studie, kde sa dana informacia nachadza a po podrobnom nastudovani by som
si vytvorila vlastny nazor.

normab
4. aug 2020

No to som este nepocula, potom by azijske krajiny uz asi vymierali.. my mame tiez tofu v jedalnicku.. nic vsak netreba prehanat, asi ako s kazdou potravinou..ale raz , dvakrat do tyzdna mame..

luccija
4. aug 2020

@lulu283283 tiež som niečo také zapocula, ale nepatrala som jem ho asi raz mesačne.Skor som počula o gen.modifikovanej soji.
@normab ako pripravujes?

normab
4. aug 2020

@luccija ahoj, bud na na smotane s cicerom a s cestovinou, alebo so zeleninou ako čínu vo woku, v cesticku vyprazane, alebo vyprazane aj ako syr, alebo len tak okorenene a ugrilovane na panvici k tomu salat atd..ale pouzivam vacsinou iba udene tofu, a na nete je kopa receptov, prisposobis podla chuti 👌

tenerifka
4. aug 2020

Tofu a tempeh sa v azijskych krajinach konzumuju odnepamati. Tie famy JPP vznikli pravdepodobne na zaklade rovnice GMO soja=tofu=nebezpecie pre zdravie. Pravda vsak je, ze na vyrobu tofu sa nepouziva GMO soja, kedze nebolo preukazane, ze GMO je pre ludsky organizmus neskodne, ale ak sa bojis, kupuj take tofu, kde je vyslovene uvedene v certifikate, ze nie je GMO. Inak logicky vzate, nic, co je z rastlinnej rise a nie je umelo upravovane (ako napr.umele zahrievanie olejov na vysoku teplotu a nasledna vyroba rastlinnych tukov), nema byt preco zdraviu skodlive. Tofu a tempeh su fermentovane sojove boby, nic viac a nic menej.

tenerifka
4. aug 2020

@lulu283283 my konzumujeme tofu na azijsky sposob, s dusenou zeleninou,ryzou a salatom

marta1987
4. aug 2020

Od 13r som vegetarian (cize 20 rokov 🙈)
Tofu,sojove maso a sojove vyrobky papam pravidelne. Nemyslim ze treba menit jedalnicek .. bludy .

terezia1477
4. aug 2020

@normab lenze v azii maju soju na inej urovni ako tato nasa "nie" gmo soja

normab
4. aug 2020

@terezia1477 a na akej urovni tam maju soju oproti tej, z ktorej vyraba napr. Lunter?

tenerifka
4. aug 2020

@terezia1477 gmo soja sa pestuje na krmenie kraviciek, osipanych a hydiny, nie na priamy ludsky konzum. No a o vacsej kvalite soje v Azii by som si velke iluzie nerobila

basullinka
4. aug 2020

Neboj sa jesť tofu v primeranej miere. Ja som si prešla niekolko desiatok vedeckých člankov cez scopus, pubmed a EFSA a popravde uprednostním sóju pred mäsom.