Toto je varenie?

gita17
6. júl 2015

Baby, jedna vec mi vrta v hlave uz dlhsiu dobu. Neurazte sa tie, co sa v mojej otazke najdete, ale preco sa chvalite v albumoch velmi jednoduchymi jedlami? Myslim tym oblozeny chlebicek, natierka, salat, pecene kura s ryzou, nepecene piskotove torty... To vazne v dnesnej dobe zeny nevedia varit? Ja nemam v albumoch ziadne fotky, ale ak by som mala niecim prispiet tak by to bolo nieco ako - kacica s loksami, svieckova, divina, neaka exotika, pecene torty... ale chvalit sa oblozenym chlebickom? Vazne sa pytam ci vam toto pride ako skutocne varenie 🙂

karollka21
6. júl 2015

Kazdemu pride divne nieco ine...ani ja nemam ziadne fotky, ale fotky jednoduchych jedal mi vobec neprekazaju. Zato fotky tebou spominanych tort zase nemusim...kolko ludi, tolko chuti...

ivanya
6. júl 2015

@gita17 Neviem ci by som to nazvala chvalenim... ja si napriklad velmi rada pozeram albumy s jedlom pre inspiraciu, lebo niekedy fakt neviem co varit... a ked vidim v albume typicke alebo jednoduche jedla, tak si poviem mnam, pozriem/vypytam recept pre porovnanie alebo ak recept nemam... a oblozeny chlebicek patri presne do kategorie kedy si poviem mnaam to som dlho nemala, nabuduce si urobim.

ukulela
6. júl 2015

@gita17 nie je to varenie, ale inspiracia. a to uplne staci. segra raz robila jednohubky - opecene kruzky rozkov, na to nejaka natierka z tatarky a smotany a na o udena rybka - odkukala od kolegyne z Ruska a najlepsie jednohubky na oslave. keby som si fotila jedla, takymito by som sa pochvalila aj s receptom.

bonaqa2013
6. júl 2015

@gita17 je to všetko vec názoru a vkusu.... mne ak sa niečo nepáči - nejaký album - tak zavriem, odídem, otvorím niečo iné....

siska53
6. júl 2015

@gita17 ja to beriem.ako inspiraciu ked niekto potrebuje nieco spravit rychle a jednoduche napr.pre navstevu alebo rychlovku na veceru a nevidim na tom nic zleho.
Lepsie ako chvalenie sa oblecenim deti ci zverejnovanim ich fotiek na maxiverejnom fore,kde si ich moze pozriet kazdy.
No je to vec vkusu..
Ked sa ti to nepaci,tak to nepozeraj. Ja to tak robim.pri temach,ktore ma.udivuju-napr.tema o stokke kociku-ta mi pride divna,preto ju necitam..a takych je kopec.

hennyinnsbruck
6. júl 2015

@gita17 tiez si myslim ze je to inspiracia pre ine zienky 🙂

natalushka
6. júl 2015

Ked varis stale dokola,tak ti akykolvek recept pride dobry..aj obycajne kura s ryzou..a navyse,vacsinou tieto obycajne recepty byvaju aj lacne..co sa myslim tiez zide vacsine mamiciek tu na MK..kedze myslim,ze vacsina z nas obracia korunu na materskej..a preco nevarit lacno aj chutne🙂 ja si rada preklikam albumy s jedlom..a priznavam,na dlhe,komplikovane,vymyslance nemam pri malom ani cas..som rada,ked navarim za pol hodinu uz aj s upratovanim,nech maly neotravuje..takze asi tak za mna..

sardinka333
6. júl 2015

Ja som raz pozerala reláciu o varení kde moderátori, herci prišli a ponukli svoj recept ...celá napätá som čakala na recept...tuším to bola Malachovská čo mala variť. Ked povedala že to bude piškotová torta aj som sa potešila že čo nové aký recept. Ked som následne videla ten ,,piškot,, resp. ako začala kupované detské piškoty ukladať do formy, ,,zalievať smotanou s cukrom,, a ukladať na to ovocie tak mi sanka spadla.....to naozaj povazujem za hanbu ist s takym receptom do TV....
Na druhej strane komu sa chce variť zložité potvory v bežný den, tam chápem že aj z pár obyčajných surovín sa dá urobiť niečo chutné čo nepoznáme. Takže tiež vela vecí vnímam skor ako inšpirácie než ako ,,varenie,, aj ked rada si pozriem čo kto uvaril, upiekol, ,,natrel na chleba,,. Ked to tých ludí baví, tak nech sa realizuju hoci aj nátierkou či ,,trápnou,, jednohubkou...lebo popravde ja som niekedy neni schopná ani takehoto ,,kulinárskeho umenia,, čo sa mi už vážne nechce niečo vymyšlať lebo to varenie, chystanie jedla nemá konca kraja... 🙂

zita19
6. júl 2015

@gita17 ja som si uz vo svojej kuchyni odvarila svoje. Ako matka 2 dospelych deti som sa okolo sporaka nabehala naozaj dost. Dokazem uvarit aj spickovu svieckovu aj uplne najobycajnejsiu medovu natierku.
Podla mna je varenie aj duseny hrasok, na panvici opecene kurca marinovane v kupenej marinade a ryza. Vsak uz len na opecenie kuracich prs na panvici, aby ostali stavnate, treba kucharsky grif. Varenie ryze, tiez nie je jednoducha zalezitost. A pekne naaranzovane kuracie prsia, s ryzou a zeleninkou su nazaj fotogenickejsie ako hocijaka svieckova.
A druha vec je, ze aj ta najfotogenickejsia svieckova, ktorej kucharke venovala pol dna v konecnom dosledku skonci ako kulinarsky priekak. Chut sa z fotky neda vycitat.
A len tak k tym jednoduchym jedlam, ktore podla teba nie su ziadnym kucharskym zazrakom: Velmi rada si ich pozriem a rada sa inspirujem, lebo uprimne povedane, sice zvladnem bozsku svieckovu (s kupovanymi knedlami, co mozno niekto nepredycha) ale dnes uz som ochotna ju spravit tak raz v roku. Radsej spravim nieco rychle, jednoduche a svoj cas venujem uzitocnejsim vecim ako je obskakovanie hrncov.
Nezabudajme, ze taka svieckova nepatri k prave najzdravsim jedlam, Tie jednoduche salatiky, natierky zo sosovice, narychlo opecene masky s kopu zeleniny su rozhodne lepsia varianta.
Keby som mala potrebu vytvarat album portretov mojich kuchyrskych pocinov, tiez by tam bolo viac tych, ktore ty nenazyvas varenim ako svieckovych, plnenych paprik, segedinu.... A pritom mozem s hrdostou o sebe povedat, ze okolie ma povazuje za dobru kucharku. Ja sama seba za vynikajucu 😅

henikav
6. júl 2015

Ja si ich rada pozriem, vzdy sa niecim inspirujem, nie preto ze by som to nevedela urobit, len ma niektore veci ani nenapadnu, niekedy znovuobjavujem stare jedla na ktore si spominam z detstva. Ja skor obdivujem ze ma na to niekto cas

dai
6. júl 2015

@gita17 tak ono niekedy zaujme aj sposob servirovania napr. ... detto vaecsinu albumov o vareni tu skor vnimam ako inspiracie, nie nejake chvalenie sa varenim... osobne sa rada pozeram na fitnes recepty ked chcem nieco lahsie navarit, pripadne ked na detsku oslavu tak prave tie jednoduche vedia inspirovat... ked zlozite chcem tak su tu specialne skupiny kde sa inspirujem...
myslim ze vaecsina sr zien varit vie... na druhej strane ak su doma a varia kazdy den tak ta inspiracia moze dochadzat casom, detto sa v tych jednoduchych receptoch najdu zeny mlade ktore varit zacinaju ( ja som mala problem uvarit vyvar ked som zacala sama byvat )

17alexis
6. júl 2015

@gita17 je to určite lepšie ako sem pridávať fotky svojich nahých detí.

sense
6. júl 2015

myslim ze nejde ani tak o chvalenie i ked ja osobne niektore albumy nechapem alebo sa mi nepacia,niektore mi pridu zbytocne ...tak ich jednoducho neotvaram ...ale byva tu aj kopec inych PRE MNA uplne zbytocnych albumov s par stovkami fotiek a cas straveny pri nahravani fotiek si viem predstavit inak,

ale na druhej strane vytvoreny Album tu mozes sluzi aj pre vlastnu potrebu a nezaberat pamat Doma v pocitaci...

cerez
6. júl 2015

Úprimne ti poviem, že také pečené kura s ryžou je u nás v poslednej dobe skôr prepadák. Robím ho stále rovnako a v poslednej dobe nám vôbec nechutí. Takže ak má niekto recept na obyčajné pečené kura s niečim čo dá lepšiu chuť ako to moje chúďa kura, tak sa veľmi rada inšpirujem.

stary_ujco
6. júl 2015

Keby moja žena vyvarala kačku, lokše a v kuse exotiku, tak ju s tým pošlem kade ľahšie. Nechcem mať doma sluzku, čo strávi každý deň 3 hodiny za sporakom. Oveľa viac ocením, keď za 20 minút zbucha palacinky a zvyšok sa venuje deťom, sebe alebo hoci aj svojmu mužovi...

zita19
6. júl 2015

@cerez nakrajaj citron na tenulinke platky. Rozmiesaj maslo s nejakymi bylinkami (tymian, rozmarin, petrzlen...) a solou. Napchaj maslo a citron pod kozu na prsiach a na stehnach. A normalne upec. Nemam nafotene ( 😖 ), ale je to mnamozne.

cerez
6. júl 2015

@zita19 Super! Ďakujem. Určite vyskúšam. 🙂

buba08
6. júl 2015

@cerez pečene kura v poslednej dobe ani mne nechuti, to bude asi tým, ze su nadopovane kadejakými antibiotikami a bohvie čím ich kŕmia, z detstva si pamätám tu úžasnú vôňu a chuť upeceneho kurčata, dnes to uz nie je ono :-/, škoda :-/

angelheart
6. júl 2015

@cerez http://varecha.pravda.sk/recepty/kurca-pecene-n... Chuť takto urobenej ryže je neskutočná 😉

cerez
6. júl 2015

@buba08 Mňa to už tiež napadlo. Ako dieťa som si ruky, prsty lízala, tá chrumkavá koža, no proste mňam. Teraz doslova zjem resp. ani nedojem.

prego81
6. júl 2015

@gita17
neviem o akych albumoch hovoris , ale z mojej vlastnej skusenosti som viac hrda na to ze urobim chutne rychle jedlo (hoci aj nevarene) zo zopar kvalitnych surovin a je to chutne a vyzivne. Na to ze pracujem na plny uvazok som naozaj hrda na to, ze moj 2 rocny syn zje cerstvu uhorku a paradajku s hocjakou bylinkou z mojej zahradky. Nemyslim ze je lepsia ta kucharka ktora stravila pri sporaku 2 hodiny ako ta co urobi chutnu veceru za 15 minut. Ja osobne radsej ten cas stravim inac. Neznamena to ze neviem varit. Mysli na to, ze kazdy ma ine priority a nie kazdy povazuje svieckovu za vrchol kulinarskeho umenia. To bol len priklad 😉

buba08
6. júl 2015

@cerez ja som minule piekla kura a absolútne mi nechutilo, žiadna vôňa, žiadna chuť, preto vačšinou uz kuracinu ani nekupujem, snažím sa variť bravcovinu a hovadzinu a chystám sa v najbližšej dobe na králika 😉

liviqua
6. júl 2015

Mne príde divný vôbec nápad založiť túto diskusiu 😀

zita19
6. júl 2015

@liviqua no asi chcelo tym byt poukazane na kvality. Vsak upiect kacku a lokse je uz iny kumst!!! Kacka sa pecie samoobsluzne a priznam sa, s loksami je babracka, ale zas nie je to az taky problem.
A kto este neskusal robit 100 oblozenych chlebickov, nemoze ocenit ani to.

cmulinko
6. júl 2015

ja si radsej pozriem album s mastnym chlebom ako album s 500 dupackami ako vybavicka pre babo 😅

tranquillo
6. júl 2015

Ja osobne mám rada recepty akékoľvek druhu, som hrdou majiteľkou dosť početného množstva kuchárskych kníh, recepty si pozerám rada na internete a aj tu na MK. V poslednej dobe, keďže mám práce vyše hlavy, ma zaujímajú práve jednoduché, chutné, zdravé a rýchle jedlá na každodenný konzum. Varím a pečiem rada a vôbec by mi nevadilo stáť pri hrncoch aj pol dňa a robiť zložitejšie jedlá, ako spomínaná sviečková s domácou knedľou, kačica s lokšami, medailónky z diviny, pretože je to pre mňa relax. Momentálne mi to ale moje drobča, ktoré pomaly začína loziť ani nedovolí. Aj v jednoduchosti je krása, niekedy tu baby skombinujú také veci čo by ma ani vo sne nenapadlo a výsledok je že mňam. Tiež si sem chodím po inšpiráciu a vôbec mi to nepripadá ako chválenie sa, a keby aj hej, čo je na tom zlé? Aj ja sa rada pochválim keď sa mi niečo podarí, hoc je to aj jednoduché. Práve sa začínam učiť šiť a tie moje výtvory (pre niekoho zlátaniny) mi pripadajú celkom pekné, aspoň kým sa dostanem na vyššiu úroveň 😀
Mimochodom, tiež mi jedlá ako kačica, sviečková a podobne nepripadajú ako vrchol kulinárskeho umenia.

gita17
autor
6. júl 2015

@stary_ujco ja som to nemyslela tak, ze by mali zenske vyvarat gurmanske hody kazdy den, ja tiez varim rychlo a co najjednoduchsie, lebo cas viem vyuzit aj lepsie. Len sa cudujem, ze to niekto da na web - chleba so sunkou a zeleninou, spagety s omackou... ja keby davam fotky na MK tak len speciality s ktorymi sa mozem pochvalit, bezne jedla som si nikdy nefotila a urcite si rano neodfotim chleba s cottage cheesom 🙂

tomiholjubavi
6. júl 2015

Ja neviem varit a obrazok tejto hnusnej polievky som si aj tak zavesila do albumu 😀 to preto, aby zienky videli, ze nie vsetky sme dokonale a robime kacice s loksami. niektore varit nevieme a podobnymi fotkami sa podporujeme. 🙂 je to nieco ako solidarnost spojena s vymenou jednoduchych tipov a ucenim sa krok po kroku 🙂 nasa pride parada slabych kucharok 🙂 tiez som tu zazila take, ze co som to za zenu, ked chlapovi nerobim domace knedle, szegediny, vlastne slize do polievky.... a aj take, ze to co niektore baby varia, to by nikto nejedol, chlap musi mat tri chody a vsetko jak z knihy slovenska tradicna gazdinka...dalsie dievcata zas vsetko robia raw, vegan, bio......a dalsie zas nieco ine...a kazdy na kazdeho pozera z vysoka 😖

moj muz nevymysla..je rad, ked mi neprihori 😀 som iná a nehanbim sa za to. nech ziju jednoduche recepty 😀

sonula
6. júl 2015

food porn fici🙂 to mas rovnako nepochopitelne ako sa niekto foti jedlo v restike...

zita19
6. júl 2015

@gita17 vies co, pokial tu nedaju fotky nahych deti alebo chlpateho manzeloveho zadku s abscesom (ano, aj toto tu uz bolo) tak nech si daju do statusu alebo do albumu cokolvek. Aj najslavnejsi Satinskeho a Lasicov recept: Cibula na masti. (inac aj ta sprosta cibula na masti od vcerajsich klobas s mierne openilicinovanym chlebom mi v jeden chatovy viken padla tak dobre, ze gablik z restiky s 3 Michelinovymi hviezdami by sa jej rovnat nemohol 😀 😀 )