Varíte každý deň?
Tie, čo chodíte do práce, a nie ste doma na materskej, varíte doma každý deň? Ja väčšinou v nedeľu navarím tak, aby sme mali s mužom ešte v pondelok do práce, potom ešte v stredu alebo vo štvrtok nejaké rýchle jedlo, ktoré máme do práce na druhý deň. Zvyšok týždňa vykryjeme donáškou alebo si niečo kúpime v potravinách ako bagetu, šaláty a pod. na obed. Moju svokru to veľmi poburuje, že potom si jej syn nemá čo zobrať do práce na jedenie. Že ona varila denne v mladosti. Vtedy ale neboli donášky a denné menu. Môjmu mužovi je to jedno, alebo už rezignoval, neviem. No popravde, keď prídem o 17.00 z práce, nemám chuť ešte stáť pri hrncoch do večera. Varím hlavne cez víkend. Dcéra sa stravuje v škole. Ako to máte vy? Som až taká lenivá?
@janettdamian to nám tiež ponúkala, lebo varí tak aj druhému synovi, ale máme to trochu od ruky a musel by si muž pre to chodiť. Občas keď tam v týždni ide, tak mu nabalí jedlo.
@anonym_autor a navari alebo nabali aj tebe alebo len synovi? Vy ste manzelia? Lebo ak ano a trapi ju vylucne on, nabali len jemu, tak mi to pride trochu na hlavu, ci si nezabudla prestrihnut pupocni snuru. To, ze ona cosi nejako robila, neznamena, ze ty v tom mas pokracovat. Vy mate spolocnu rodinu a vy si tam tvorite vase zvyklosti a navyky a je kazdeho fuk do toho, ci a co varite alebo aj keby ste zili vylucne na donaske.
Varit mozete obaja, varit moze len muz.
Neviem, kde sa berie to pravidlo, ze ak spolu jete, tak vtedy udrziavate dobre vztahy. Mozete spolu travit cas inak, ako sa vam paci a mozete mat ovela lepsi zivot nez ine rodiny a pary.
Moju svokru tiez naramne stvalo, ze synik asi nema co jest, lebo nema dve zdrave ruky asi, tak mu jedlo balila a volavala ho k sebe domov najest. 🫠 neviem co maju tieto svokry za syndrom. Teraz varim kazdy druhy den, lebo neviem varit velkoobjemove jedla a som na materskej. Ked sa mi nechce a mame ine aktivity, spravim len cestoviny alebo ryzu s niecim. Ak to niekoho trapi, moze mi prist navarit, ale pokial to niekoho stve, len aby si mohol rypnut, tak mi to pride na hlavu. Ja tiez nekritizujem navyky druhych a to, ako sa rozhodli v rodine stravovat a pod.
Varim kazdy den, alebo obden na dva dni. Odmietam vecerat chleby so sunkou ci parky s rozkom. Aj s ohladom na to, co detom je podavane na obed. Varim rychle 30min jedla, a popritom sa s detmi ucime.
Na denne donasky som chudobna
Varíme 2-3x do týždňa na viac dní a niekedy nemáme navarene a žijeme. Muž vari častejšie ako ja, baví ho to. Ja mam celiakiu a som vegetariánka musim si variť osobitne. Nikdy ani na materskej som nevarila každý deň. Z roboty chodím o 18,30 neviem si predstaviť ešte vtedy variť. Varim keď mam volne dni a ak varíme večer tak vari manžel
Ja varím tiež skoro každý deň, tak každý druhý no...ale je to na nervy, obed už má iba najmenší v ZŠ, lenže keď príde domov, už je hladný. Muž robí na smeny, takže keď je doma tiež chce jesť a dvaja stredoškoláci tiež keď prídu domov tak potrebujú obed... V nedeľu zvyknem aj na druhý deň... Najhoršie je ani nie to varenie, ale vymyslieť, čo navariť a najlepšie je keď sa ich pýtam, a každý mi povie iné...a to dcéra je bezlepková.
Keby som mala riešiť čo mojej svokre vadí.. teda ona mi to nepovie, ale keď k nám raz za čas príde tak začne hromadné žehliť všetky manželove tričká 😁😁 lebo ja mu len ráno prežehlim to čo potrebuje. Mám málo času a nebudem ho tráviť za žehliacou doskou.
@anonym_autor ja si cez víkend vždy najdem hodinku čas naplánujem si celý týžden ...nakupujem vždy piatok alebo sobotu na celý další týžden čiže si to planujem vždy o týzden skor ... pondelok mas vykrytý z nedele ... a treba variť jedlá na dva dni jednoduché perkelt maso na štave atd ... samozrejme sa nic nestane ked si raz za tyzden pracovný niečo kupite objednate ja si volim ked už mame v okoli reštiky kde varia klasicke jedla sviečková a tak mam lepsi pocit ako ked kupis čínu alebo kebab a take 🙂... a prečo by svokra o tom mala vediet ? 😀
@zuzana76 dobrý deň, môžem sa opýtať, aké jedlá varievate pri problémoch so žlčníkom? Ten môj sa tiež občas ozve,čaj keď ešte som nemala žlčníkový záchvat.
@anonym_e07ff3 robievam rozne sote, najma kuracie, dusene hovadzie, dusene bravcove, zapekane zemiaky, rizota napr so zeleninou, kuracie, s tekvicou hokkaido, ryby - morsky vlk, treska, losos , vyvary - zeleninovy, slepaci, morcaci, kuraci, obmedzujem nafukovacie veci, aj ked kvoli detom samozrejme urobim aj sosovicovu polievku, aj zapekany, ci vyprazany karfiol, aj frankfurtsku parkovu polievku, ale ja jem s mierou. Moze sa takmer vsetko len nie velmi tucne mliecne vyrobky, cize nepouzivam slahackovu smotanu napr. ale smotanu na varenie, alebo kyslu smotanu, kludne robim aj perkelt, alebo kuracie na smotane, len teda nie so slahackovou, ale so smotanou na varenie a privarky napr s mliekom. Nezahustujem mukou, ale tapiokovym skrobom, alebo rozmixujem do privarku zemiaky. Odoberiem z tej hmoty, co sa vari, rozmixujem a vlejem spat.
@zuzana76 dobrý deň, môžem sa opýtať, aké jedlá varievate pri problémoch so žlčníkom? Ten môj sa tiež občas ozve,čaj keď ešte som nemala žlčníkový záchvat.
@anonym_e07ff3 dolezite je nekorenit vela, nie pikantne, nie sytene napoje, nie naduvacie veci, cibula, cesnak - do vary pouzijem, samozrejme s mierou, surove ich velmi nejem, len cibulu obcas v salate.
Ja varím tiež skoro každý deň, tak každý druhý no...ale je to na nervy, obed už má iba najmenší v ZŠ, lenže keď príde domov, už je hladný. Muž robí na smeny, takže keď je doma tiež chce jesť a dvaja stredoškoláci tiež keď prídu domov tak potrebujú obed... V nedeľu zvyknem aj na druhý deň... Najhoršie je ani nie to varenie, ale vymyslieť, čo navariť a najlepšie je keď sa ich pýtam, a každý mi povie iné...a to dcéra je bezlepková.
@frzeiovn aj u nas, mne by asi aj hlavu zjedli, keby som nevarila. Tiez pride zo skoly z obeda a hned ide do chladnicky, da si mlieko, alebo tvaroh a potom uz caka, co bude na veceru. A mladsi tiez celiatik.
@anonym_8fb124 to si asi nebola v dobrej reštike ☺️
@linduska86 Ale bola. Min. raz tyzdenne chodime a teda uz som dlllho nebola spokojna.
Ale zase, neda sa varit denno denne, tak co uz.
@anonym_autor a navari alebo nabali aj tebe alebo len synovi? Vy ste manzelia? Lebo ak ano a trapi ju vylucne on, nabali len jemu, tak mi to pride trochu na hlavu, ci si nezabudla prestrihnut pupocni snuru. To, ze ona cosi nejako robila, neznamena, ze ty v tom mas pokracovat. Vy mate spolocnu rodinu a vy si tam tvorite vase zvyklosti a navyky a je kazdeho fuk do toho, ci a co varite alebo aj keby ste zili vylucne na donaske.
Varit mozete obaja, varit moze len muz.
Neviem, kde sa berie to pravidlo, ze ak spolu jete, tak vtedy udrziavate dobre vztahy. Mozete spolu travit cas inak, ako sa vam paci a mozete mat ovela lepsi zivot nez ine rodiny a pary.
Moju svokru tiez naramne stvalo, ze synik asi nema co jest, lebo nema dve zdrave ruky asi, tak mu jedlo balila a volavala ho k sebe domov najest. 🫠 neviem co maju tieto svokry za syndrom. Teraz varim kazdy druhy den, lebo neviem varit velkoobjemove jedla a som na materskej. Ked sa mi nechce a mame ine aktivity, spravim len cestoviny alebo ryzu s niecim. Ak to niekoho trapi, moze mi prist navarit, ale pokial to niekoho stve, len aby si mohol rypnut, tak mi to pride na hlavu. Ja tiez nekritizujem navyky druhych a to, ako sa rozhodli v rodine stravovat a pod.
@anonym_421abe ona väčšinou nabalí také jedlá, ktoré ja moc neľúbim, takže väčšinou si dá len muž, alebo pošle vývar dcére, to si niekedy rozdelíme. Ale napríklad oni majú záhradu, tak nám posiela aj veľa zeleniny, tak to je pre všetkých. Alebo potom sladkosti pre dcéru.
@anonym_421abe ona väčšinou nabalí také jedlá, ktoré ja moc neľúbim, takže väčšinou si dá len muž, alebo pošle vývar dcére, to si niekedy rozdelíme. Ale napríklad oni majú záhradu, tak nám posiela aj veľa zeleniny, tak to je pre všetkých. Alebo potom sladkosti pre dcéru.
@anonym_autor tak este ze vam nabali aspon tu zeleninu a cosi pre dceru. Moja svokra tiez nabalila muzovi take, co ja nejem, pripadne ked som to jedla, tak vzdy len jednu porciu. Teraz nabali pre dceru jednu porciu ked sme u nej a to je vsetko.
@anonym_autor nemyslím, že záleží ako to majú iní ľudia. Dôležité je, čo vyhovuje Vám a či ste tak spokojní. Svokra nech sa stará o svoju domácnosť. My sme chodili jedno obdobie na každý deň na obedy, no začali sme priberať, takže vyvaram. Takmer každý deň, no väčšinou rýchle, ľahké a vyvážene jedlá. Nesmieš mať výčitky pre to, aké máte nastavenie ak Vám to funguje. K čomu je brať si príklad z niekoho čo cele dni vyvara no nefungujú ako manželia a nerozumejú si? Sú dôležitejšie veci ako nejaké spoločenské očakávania
Baby, dajte prosim tipy na jedla navarene do pol hodiny. Dakujem 🙂
@anonym_03f73a tip najedlo do Pol hodiny: v hrnci uvarim malu salku quinoi, to je za 10minut. Potom ju necham.odstat na dalsich 10minut.
Nakrajam farebnu papriku na vacsie kusy, cibulu, brokolicu, tofu na kocky. Hodim na plech, okorenim, polejem olivovym olejom, pridam sojovu omacku. Hotove do 20minut.
@anonym_autor Pre Histamin každý deň.
Moja svokra vari dodnes aj 2x denne. Ale s produktom jej vychovy zijem pod jednou strechou a bola by som ocenila, keby miesto tolkeho varenia radsej venovala cas jeho vychove, aby som ja nemala doma dalsie decko... Pozri, tebe aj muzovi to vyhovuje. Kasli na to, co si mysli svokra a neodvodzuj svoju hodnotu od toho, co o tebe povie ona!
Svokra na pravo na svoj nazor a ty mas pravo zit podla seba, tak by som ju neriesila. Nevarim kazdy den ale vacsinou jeme domace jedla. Robim si prepy do mraznicky, najnovsie napriklad dam do sklenej dozy uverene cestoviny, surovu brokolicu, cibulu, pomiesam s pestom, na to platky mozarely, a dam do zamrazit. V pripade ze sa mi nechce varit, to hodim do rury a mam domacu veceru. Takto mam niekolko jedal v mraznicke ak treba. Donasku tiez obcas ale v principe sa snazim vyhybat ultraspracovanym potravinam, poskodzuju crevnu kukturu co moze viest k depresii, tak si na to davam pozor.
@anonym_8fb124 ty TREPEŠ. V UK zamestnanci nedostávajú žiadne peniaze ani stravné lístky na obedy. Väčšinou si kupujú sendviče, šaláty... populárny je "meal deal" má ho každý supermarket, drogéria... v ponuke, preto má "väčšina" rodín hlavné jedlo varenú večeru. Vážne nechápem ako môže matka kŕmiť deti 2-3 dňovým jedlom, teraz chápem prečo majú oslabenú imunitu, alergie... ale ako sa tu píše, každý má iné priority, zdravie detí to zrejme nieje.
@anonym_2c7fcf ta varena vecera v UK casto vyzera tak, ze na plech sa hodia mrazene kuracie nugety a hranolky, alebo sa spravia burgery, tiez kupene. Briti maju velmi zle stravovacie navyky a vyse 50,% populacie zije na ultraspracovanych potravinach, minuly mesiac o tom vysiel clanok

@smilingwoman presne, tiež hovorím, že domáca strava nemusí byť automaticky aj zdravá strava. My máme v okolí mojej práce indické, čínske, talianske reštiky (nemyslím len pizzu), poké bowl, proste také jedlá doma ja tak nepripravím a rada si na tom pochutím. Niekedy je to pre mňa jediný highlight dňa, keď si môžem niečo dobré objednať. Navyše som teraz tehotná a také slovenské klasiky ako guláše a bravčové na x spôsobov do seba ani nedostanem, je mi zle len keď to mäso krájam.
@anonym_autor domáca strava poväčšine na Slovensku vôbec nie je zdravá strava 😀 tu ti budú gazdinky nadávať na donášky, ale doma pripravujú fašírky, placky či guláše 😃 prípadne jedlá, čo bielkoviny nevideli ani z rýchlika. Takisto to čo deti dostávajú v škôlkách a školách je nutrične katastrofa (česť výnimkám).