Vianočná dobrôtka pre 8 mesačné bábo
Idú Vianoce a nás napadlo že by sme malej pripravili nejakú dobrôtku. Koláčiky s ovocím alebo nejaké sušienky. Najlepšie niečo čo vydrží pár dní a niečo čo je vhodné pre také malé dieťa. Nemáte niekto nejaký recept?
Ahoj ja som citala niekde v starej mame a ja...celkom lahky recept...ale musim este kuknut, neviem najst teraz narychlo.... Islo len o to, ze sa rozdrvia, pomelu ovsene vločky na prach spoji sa to s bananom....urobis take tycinky a das piect....cim dlhsie pecies tym je to tvrdsie. Myslim, ze uz nic tam nejde...ale este overim a napisem.... Je to super aj na prve zuby...
Aj ryba je alergen a moze sa az od roka...aj to len sladkovodne co plavaju u nas....aby by sme sa mali vsetkym tym riadit tak nam mama hrabne a deti budu hladne....kazda vieme co to nase malicke zje...ja poznam mamicku,ktora dava malemu od 4.mesiacov activiu jogurt....to ja som podctivo cakala do 10.mesiacov aj to som dala za lyzicku...dnes ma pomaly 21.mesiacov a ochutna co sa da...teda to co jem ja 🙂
@stanulienkat nechapem tvojej agresivite...
baby, prečo sa niektoré do @lusyke navážate? Položila jednoduchú otázku, s tým, že čakala, nejaké dobré receptíky na koláčik pre dieťa. Tak nechápem vašim reakciám typu, to jej nesmieš dať, načo takému malému dieťaťu koláčik a pod.... Pokiaľ sa nevyjadrujete k téme, tak radšej nepíšte nič...je to prejav vašej inteligencie...
A čo sa týka receptíku, tak ja osobne som malému nič nedávala, ale podľa mňa úplne v pohodičke sa malej nič nestane keď jej upečieš nejakú sušienku alebo niečo na typ piškótového koláčika 🙂 🙂 veď predsa nezje celý plech....a potom tie kupované sušienky sú isto nezdravšie ako to čo ty doma napečieš 🙂 🙂
@mariannan raz som to pisala do jednej diskusie ktora sa tykala priamo Activie. Activia nema s jogurtom nic spolocne. Nejedla by som ju ja a dietatu by som ju nedala ani za trest. Ked jogurt tak najzdravsi pre dospeleho aj dieta je original biely Zvolensky alebo Banovecky. Nasej davam Zvolensky biely a do toho jej miesam ovocie a pridam ovsene vlocky. Miluje to a spapka aj samotny jogurt.
@ichbinich
@lusyke uz mam vacsie deti, ale spominam si, ze na sladenie je vraj najlepsia melasa. a je vhodna aj pre deti do roka. takze ak do domacich susienok chces pridat cosi sladke, skus ju. pripadne stipku nerafinovaneho hnedeho cukru... inak ja som detom nic vianocne nepripravovala, malinki si to este neuvedomuju, ze maju pred sebou ine ako ostatni. aspon obe moje deti si nevyzadovali ine na tanier. 🙂
@lilke:
Melasa ma velmi intenzivnu chut, takze sladit s nou podla mna dost opatrne a hlavne sa necudovat, ze to chuti inak 😉 A biely rafinovany cukor sa tiez da do urcitej miery nahradit nerafinovanym hnedym z trstiny, ale zase, ma vlastnu chut (velmi dobru), ktora potom moze prerazat v hotovom jedle...
No, co sa tyka extra pecenia a chystania: moje deti a ocividne aj dcerka @lusyke su prilis zvedave a nedaju sa len tak "oklamat", ked maju nieco ine na tanieri 😉 😀
Keď si už dala aj jogurt, tak piškótovú tortu s ovocím napr. banán (alebo kompótom) a jogurtom, alebo miesto piškót nejaké maslové keksíky alebo baby keksy. Myslím si, že aj keď je v kompóte cukor, trošičku jej vôbec nezaškodí. Domáci kompót je určite zdravší ako kadejaké polotovary, výživy a pod. z obchodu.
A úplne Ťa chápem, že jej chceš niečo urobiť, naša 9 mesačná slečna chce tiež papať a piť všetko čo ostatní 🙂 A tiež na večeru dostane rybku, chceli by sme mať zubáča a nechám jej jeden zemiak zo šalátu
Ved aj salat jej mozes spravit. Zemiacik, trosku zeleninky, ktoru papa, pripadne zltko z vajicka a biely jogurt. Ak ti teda taketo veci zje. Nas maly mal na prve Vianoce 9 mesiacov a teda ine ako moje mliecko ho nezaujimalo. Ale on sa celkovo rozpapal velmi pomaly.
@dadulienka Ja nechapem zase tvojej otazke. Nemyslim, ze som agresivna. Jednoducho je to moj nazor a keby si citala dalej, tak som sa aj ospravedlnila. Co je na tom agresivne? Ja sa cudujem, co vsetko davaju matky pojest svojim niekolkomesacnym detom. To je podla mna agresivita.
Aky dezert? Nejaka kascicka, na vrchu kolieska bananu ale co si naozaj urcite pochuti, pecene jablcko, myslim, ze aj troska skorice jej neublizi a na tom si neskutocne pochuti aj nasa 4,5 rocna dcer, ale aj my dospeli. Urcite dojdes aj na nieco zdrave, co bezne jedava. Este sa naje somarin az az.
@dadulienka ten recept znie tiez dobre. Budem velmi rada ak ho najdes. Do starych cisel mama a ja som uz pozerala predtym ale nic vhodne som nenasla.
@stanulienkat myslim ze do dcerky nechcem pchat nic nevhodne. Hladam jednoduchy recept na nieco zdrave. Bez cukru a inych sladidiel. Ovocie s niecim na peceny sposob. Na tom nieje nic zle. Treba citat pozornejsie az potom reagovat. Ale chapem..aj mna vytaca ked niekto skludom napise ze do 6 mesacneho dietata pcha Pribinacika. Moj pripad to ale nieje. Podla mojej mami som az prilis opatrna.
@lusyke no tak bolo to v tom špecialy od Mami o jedení...mam roztrhanú uvodnú stránku tak som sa sekla... Ak vies co myslím, niektoré matky ponali tento jeden výtlačok ako Bibliu pre krmenie detí...a nasledne tu vznikaju nekonečné boje na konovi....tak ale tento recept sa mi celkom pači...a nie je to len taka či onaka kaša...
Bananovo - ovsené tyčinky do ruky:
A je to len to čo som písala: banán a za hrsť ovsených vločiek...Vločky pomlieť na prach, banan roztlačiť...vznikne lepkava hmota, dvoma lyžičkami vytvarovať tyčinky, dať na papier na pečienie a pri 180 st. piecť 10-15 min...skúšať čím dlhšie sa pečie tym tvrdšie....
Toto sa aj ja chystám... Lebo náš odskusal už všetky druhy nesolených chrumiek( pohankove, ryžové, kukuričné) a normal ich nechce ...stále niečo nové by chcel.... a mame tiež 8m. Už aj suchy rožok, či piškota je o ničom...
Takže ta plne chápem...najradšej by z mojho taniera...už mam 100 chutí mu aj dať...lebo je to ,,morda"..tie kaše, mi vobec nechce....len teraz mu idu prve zuby...ale surove jablko odkusaval aj tymi dasnami..dokonca aj normal odkrojenu papriku a napodobne......čoby on ,,blivajsi" jedol....🙂))))
.ja tiež nemam čas sedieť na Nete a hladat recepty takže ak ma niekto takto rychlo po ruke, budem rada ked prida...
@lusyke Jaj a ja mu este spravim Vianoce tak, ze mu dam pred neho misku a tam mandarinky a pomaranče...🙂) On zoberie mesiačik, vycucne z toho dužinu...tu tenku šupku hádže na zem...a mrčí o další kusok....Aj citron by si dal...🙂) Tak ho nechám nech sa celý zababre...a podla mna pre neho najkrajší Vianočný darček..🙂
@dadulienka super dakujem za recept. Vyzera to dobre a asi skusime. Inak citrusove plody sa do roka davat nemaju. Je to silny alergen.
@lusyke 😀 😀 to je to co hovorím...netreba vsetko brat ako Bibliu.... je to prirodzeny zdroj Cčka...či radšej mu davat umely vo flaške?... treba dat jeden mesiačik ak sa nevyháže nei je to pre neho alergen... 😉

@katy1979: no ved jasne, ze doma susene su najlepsie 😉
Ja som pisala, ze na trhu a myslela som tym v predaji, dostupne v obchodoch...