Používame cookies. Viac informácií tu. OK

Vianočné koláčiky pre viac ako ročné detičky

fatima30
14. dec 2011

baby napiste sem receptiky kolacikov zdravsich ktore davate svojim detickam,este velmi necukrim a nesladim a neviem co malemu(16 mesiacov) upiect na vianoce okrem pernikov🙂.
to zas bude boj na vianoce u nasich a svokrovcov,ved mu daj zo vsetkeho uz je velky........ a ja ked ste boli mali tak som vam uz davala to a to......hruza uz sa desim ako sa budem musiet stale dookola obhajovat ze preto a preto 😝 😝 😝 a davali ste svojim detom aj makove a orechova,cokoladove v takomto veku dakujem za vsetky receptiky a odpovede.

megi1989
14. dec 2011

Nie je to sice Vianočné, ale my zbožňujeme mrkvové šatečky - 250g masla , 250g muky, 250g nastruhanej mrkvy myslim . ziaden cukor - iba sa plnia slivkovym lekvarom - a su naozaj uuuuuuzasne 😉 😉

fatima30
autor
14. dec 2011

@megi1989
dakujem megi skusim

jarunka111
14. dec 2011

@megi1989
@fatima30 aj ja ich môžem tiež vrelo odporučiť 🙂 Robila som ich minulý rok, len trocha, lebo som sa bála, že čo môj mm mäsožravec povie na mrkvu v koláčikoch 😀 a potom som robila ešte 2 dávky. A tento rok ich mám už tiež ako prvé na zozname 😵 A u nás sa tým pádom stali vianočnými koláčikmi 😉

emily_666
14. dec 2011

@fatima30
no ani ja veľmi malému nesladím a necukrím, ale ved aj v obyčajných keksíkoch, brumíkoch, guličkách a neviem čom ešte, je všade pridaný cukor. A pokiaľ mu koláčiky upečieš doma, vieš presne, čo si mu tam dala a je to bez všelijakých gebuzín. Náš malý už dávno je medovníčky, linecké koláčiky, strojčekové cesto je tiež super, makový koláč, robíme aj suché pečivá z pudingov. Je veľa druhov, ktoré už takého detičky môžu, samozrejme pozor na orechy (silný alergén) a tiež kakao (moj manzel nesmie napríklad to holandské). A radšej si upeč svoje, pretože každý pečie ako vie, niekto si dá tu námahu a kupi kvalitné suroviny, iní chce napiecť čo najlacnejšie a tam už o kvalite sa veľmi nedá hovoriť.

fatima30
autor
14. dec 2011

@emily_666
emily vloz mi recepty aj s upravenym pomerom cukru alebo davas tolko ako normalne??

fatima30
autor
14. dec 2011

@emily_666
emily vloz mi prosim recepty aj s upravenym pomerom cukru alebo davas tolko ako normalne??a tie peciva z pudingov ma tiez zaujimaju.dakujem

emily_666
14. dec 2011

no ja dávam cukor normálne, však zasa nebude jesť celý deň len koláčiky, náš zje tak 2 za deň. Recepty tu môžem napísať, ale až večer, teraz nemám toľko času. Ale vyskúšať môžeš dať menej cukru.

emily_666
14. dec 2011

a tie mrkvové budem aj ja skúšať, ale až zjeme tie škatule suchého, čo už máme upečené 😀 😀 😀

emily_666
14. dec 2011

@fatima30
no a zabudla som na zázvorníčky, len nesmú veľmi štípať, treba dávať menej zázvoru

fatima30
autor
14. dec 2011

dakujem emily

emily_666
14. dec 2011

@fatima30
kým drobec spí, tak niečo popíšem
klasické linecké pečivo:
KOLÁČIKY Z LINECKÉHO CESTA:
240g hladkej múky, 160g palmarínu (alebo maslo +palmarin), 80g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, kôra z citróna; lekvár.
Postup:
Do preosiatej múky pridáme palmarín, žĺtky, práškový a vanilkový cukor, trocha citrónovej kôry a vypracujeme vláčne cesto. Vytvarujeme do bochníka, prikryjeme a uložíme na 2 hodiny (alebo kludne celú noc) do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm a formičkou vykrajujeme rôzne tvary. Uložíme na vymastený plech a upečieme v predhriatej rúre na 150-170°C. Dva a dva koláčiky spojíme lekvárom a posypeme práškovým cukrom. Môžeme ich spájať aj maslovou plnkou a poliať čokoládovou polevou. Kôra z citrona môže byť ale nemusí. Veľmi dlho vydržia a čím sú staršie, tým sú lepšie.

azarijka
14. dec 2011

@megi1989 hned to idem upiect 😉

anjelicek26
14. dec 2011

My malemu robime kolaciky bez cokolady, ma z toho problemy zo stolicou, ale inak... mak je nahodou veeelmi zdravy, ma najviac vapnika zo vsetkeho, co inak poznam ;).... No a to pecivo vseobecne - ved toho nepoje na kila a je to raz v roku. Pripajam sa k nazoru, ze presne vies, co do toho das, tak je to v poriadku. Cukor tam proste patri. Cukor je aj v ovoci, v mlieku, vsade okolo nas a jed to nie je, ale palivo 😉 Len treba regulovat, kolko toho popapa. Napr. skoricove pecivo je pre deti nevhodne. Zatazuje pecen. Tak tomu sa vyhnut.

emily_666
14. dec 2011

@fatima30
jednoduché strojčekové:
65 dkg hladkej muky, 50 dkg hery + palmarin, 25 dkg práškového cukru, 5 ks zlatých klasov, 2 celé vajcia, na štipku noža prášku do pečiva - jednoducho zmiesiť a cez nástavec na mäsový mlynček (alebo lis) pretláčať a piecť pri 200 C. Tiež zlepujeme džemov, zvykli sme aj postrašiť čokoládou. Tiež veľmi trvanlivé pečivo a hlavne dobré. Robila som aj z kakaových pudingov, tiež to bola mňamka (ale to ešte malý nebol na svete 😀 )

emily_666
14. dec 2011

@fatima30
Makové vykrajované:
300 g hlad.múky, 250 g práš.cukru, 250 g masla a 250 g mletého maku - zmiešať, vyvalkať, povykrajovať, piecť na 190 C cca 10 min. Zlepovať džemom, vhodná je biela poleva, ale aj bez nej sú vynikajúce. Ak máš rada mak, odporúčam vyskúšať.

katrinka8
14. dec 2011

Ja som urobila z 2 davok Macie oci a rozdelila cca na tretiny. Z jednej tretiny som urobila klasicke macacie oci s lekvarom, z druhej tretiny pre malu vykrojila sobiky (ani neviem, odkial mame vykrajovacku v tvare soba 😀), namiesto oka som im dala hnedu zdobiacu gulicku a namiesto nosa cervenu zdobiacu gulicku a nechala som to len take, ani v cukre som to neposypala, ani nespajala lekvarom. No a z tretej tretiny som urobila taky kolacik ako macie oci, ale s tym, ze na hornej casti som nevykrojila to koliesko, ale nechala to plne a namocila do cokolady a dala tam na ozdobu tie cukrarske farebne gulicky. Cize 3 muchy 1 ranou, z toho "sobiky" aj klasicke macie oci bude mat aj dcerka. Sobiky chutnala, macie oci este nie, neviem, ci zje - ona nie je totiz velky milovnik lekvarov ci dzemov....

Tu začni písať odpoveď...

Odošli