Recepty
digysa
28. mar 2013

Zdravé raňajky

Dobre som si pozrela temy, aby som nerobila duplicitnu diskusiu. Posledna tema o ranajkach bola zamknuta a ostatne temy o ranajkach sa tykaju prilis malych deti.
Moja dilema je kazde rano pripravit zdrave, chutne a "roznorode" ranajky pre moje skolopovinne deti. Chcela by som, aby tato tema sluzila na inspiraciu.

Potrebujem to striedat pocas tyzdna ale nejako sa mi zda, ze robim stale tie iste ranajky.

Za kazdu radu a kazdy zaujimavy recept budem vdacna.......Fotografie su velmi vitane.......
andrejka1978
28. mar 2013
Ahoj, my jedavame na ranajky kase. vsetci clenovia rodiny, vratane mna a manzela. syn od pol roka doteraz / ma uz skoro 7 rokov /. kupujem v bio obchodikoch kase roznych druhov - spaldova, psenova, kukuricna, ryzova, sedmizrnna, atd. kase zalejes len horucim mliekom, alebo vodou. obmienam do nich ovocie ako banan, jablko atd. nakrajat alebo potlacit, inokedy pridavam nutelu, med alebo arasidove maslo a najnovie manzel kupuje rozne druhy cokolady a nalame ich do kase. nasypeme mlete orechy a semiacka, poleje medom a moze sa jest. ked sa objeme kase, tak si davame pohankove alebo ovsene vlocky a kombinujeme to s Fitness cerealiami alebo spaldovymi a kukuricnymi lupienkami a k tomu to ovocie alebo nutelu atd. existuje neskutocne mnozstvo kombinacii navzajom,moze sa to kupovat vo velkom, lebo sa nepokazia, takze mam vzdy doma zasobu a obmienam. a ked nie je co na veceru, obcas si dame tiez kasicku.....Robim aj natierky do chlebika, chlebik peciem v domacej pekarni tiez rozne kombinujem muky, takze vzdy mame nieco nove. natierky robim vseliake. ale chlebik je super vec, lebo syn iny ani nechce. robim z kukuricnej muky aj pohankovej, raznej atd. chuti vzdy inak a tiez je to s tymi natierkami velmi variabilne.
aurelkan
28. mar 2013
Dobry napad 🙂 Casto rozmiesam trochu kravskeho masla s lyzickou medu a natriem na kvaskovy chlebik. To teraz v zime ked nie je moc kvalitnej zeleniny....
digysaautor
28. mar 2013
Ja pridavam nase vikendove, ked mam viac casu:

zvycajne su to Vajicka (prazenica) s chlebom a zeleninovy tanier- cibula, paprika, uhorky, rajciny, cervena redkovka

Pocas tyzdna:

ceralie s mliekom - rychle ale uz nas to nebavi jest :-|
digysaautor
28. mar 2013
@andrejka1978 Kase vobec nerobim, ale dakujem za napad....urcite vyskusam.
digysaautor
28. mar 2013
@aurelkan Aky je to kvaskovy chlieb?
aliza
28. mar 2013
@andrejka1978 tema je o zdravych ranajkach, nemyslim, ze nutela a cokolada na ranajky je zrovna zdrava volba 😉. Ved to ovocie je sladke dost a je to prirodny cukor, naco to kazit skodlivym bielym jedom?
titkovamiriam
28. mar 2013
pomazanky,prazenica,jogurty,striedam chlieb a pecivo,syry,maslo...
zuzana76
28. mar 2013
@digysa napr avokadova natierka s chlebom - len roztlacis avokado vidlickou a natries na chlieb, mozes pridat cesnak, alebo syr do avokada, ale ked idete medzi ludi, tak cesnak hned zrana asi nie
tvarohova natierka, vajickova, rybacia

pseno ako kasa na sladko s bananom, alebo inym ovocim

na ranajky je vhodne ovocie - napr banan, ovocny tanier atd...

tvaroh vymiesany s bananom, alebo inym makkym ovocim- mango, jahody atd... plus dosladit agavovym alebo javorovym sirupom
zuzana76
28. mar 2013
@aliza je aj bio cokolada , so 70 percent kakaa, myslim ze nastruhat troska neuskodi, sice mne az taketo sladke ranajky nevyhovuju


@digysa este dzemovy chlieb, rozne dipy - avokadovy, syrovy atd a do toho namacat kusky zeleniny, napr paprika, mrkva, kalerab
digysaautor
28. mar 2013
@zuzana76 Vajickova natierka- ako ju robis?

To avokado bude skor pre mna- mnam, dobry napad.


@titkovamiriam -ake pomazanky?? Daj nejake recepty.... Moje decka maju velmi radi chlieb a nieco na nom.


Baby tie pomazanky by som aj na desiatu mohla nie?
briketa
28. mar 2013
@digysa
ranajky su moje oblubene jedlo! tento tyzden:
- pondelok , vajickova omeleta vo vnutri plnena avokadom, rajcinami a posypana syrom, navrch salsa
- utorok, miska naspdu grecky jogurt, na tom ovsene vlocky s mandlami, upecene do hrudiek, navrchu banan a pokvapkane medom
-streda - chlieb vo vajicku a salatova uhorka
-stvrtok, hot panini: zvrchu ugrilovany multizrnny chlieb s Camembertom a platkami hrusky, navrch prosciutto
- piatok, toast z olivoveho chleba s articokovou natierkou, navrch makke volske oko
-sobota, breakfast buritto - tortilla placka plnena prazenicou a kocockami kare sunky, salsa
-nedela, belgicke waffle (doma robene) s cerstvymi jahodami pokvapkane javorovym siupom

dalsie velke jedlo u nas je az vecera. este podotknem, ze ja kazdemu vsetko pripravim a potom nakoniec nejem 😃 lebo uz nie je cas
sendy182
28. mar 2013
@digysa kápiová,rybacia.tvarohová,šunková pena,drožďová,treščia pečeň nátierka,lososová, 😉
zuzana76
28. mar 2013
@digysa vajickova - necham zmaknut maslo, vidlickou roztlacim varene vajcia s maslom, dochutim himalajskou ciernou solou / ma vajcovu vonu/ kludne daj obycajnu sol, ale tato himalajska je zdrava, som ju nedavno kupila zlepsuje travenie, tak ju pre seba pouzivam do vajcovych jedal, lebo dost tam preraza ta vajcova vona , dalej mozes dochutit cim sa tebe ziada

ja natierky milujem

este robim casto bryndzovu, to enviem ci tam u vas zozenies

alebo robim zo suroveho zeleru , alebo mrkvy - zeler nastruham na jemno a zmiesam s maslom, mrkvu miesam s tvarohom a dochutim - sol, pripadne ine koreniny
aliza
28. mar 2013
@zuzana76 to je, ale co ta nutela?
sendy182
28. mar 2013
@zuzana76 mňám mrkvová už dávno son ju nemala 😉
briketa
28. mar 2013
@digysa este dodatok k moj,u prispevku, nase velmi oblubene ranajky su aj ugrilovany plat ciabatty chleba, na to philadelphia, smoked salmon (udeny losos), capers, platok rajciny, platok cervenej cibule a volske oko.
digysaautor
28. mar 2013
@briketa Fantasticke....... breakfast burrito robim tiez.... aj chlieb vo vajicku.... Ale to je vsetko iba vikend... Kedy prosim ta vstavas, aby si to mala vsetko pripravene......lebo my musime odchadzat z domu o 7:35, aby sme prisli nacas do skoly....

..belgice waffle tiez robim... ten javorovy sirup to je maple alebo aky? Ja davam med. Co este sa da dat na waflle? Niekedy ich natieram aj greckym jogurtom
digysaautor
28. mar 2013
@aliza Ale sak ju nechaj 😉 Nutela je ozaj silna (ale priznam sa, mam ju doma schovanu....velmi zriedka ju davam. Nam velmi, velmi dlho vydrzi.......zda sa vsak, ze ju jem iba ja :-| asi by som ju mala zahodit .......)
digysaautor
28. mar 2013
@titkovamiriam Tu pomazanku z tuniaka vyskusam pre muza... 😉
titkovamiriam
28. mar 2013
@digysa inak na tej stranke najdes stovky natierok 😉 a nutelu ako klasika nemam ale robim si doma ovocnu
aurelkan
28. mar 2013
@digysa Taky ako ho robili nase babicky. Bez kvasnic, co je vlastne len vyslachtena zalezitost, kvasnica papa cukor a prdi CO2, cesto iba nafukne ale nespracuje. Trapenie pre nas traviaci trakt, muka zostava nerozlozena. Kvasok je ziva kultura asi 40 bakterii a kvasiniek, ziju z muky a vody, kvasinky spracuvaju cesto a bakterie im robia ochranku aby sa kvasok nepokazil. Mam ho uz par mesiacov doma na linke az neho peciem 🙂 Dlhsie kvasi, muka je nimi rozpracovana, prinos pre nas je obrovsky - vstrebeme maximum vitaminov, mineralov, plus prijimame zdraviu prospesne kolonie bakterii. Kvaskovy chlieb je taky maly zazrak v dobe neustaleho prekyslovania a vsetci ho lubime jest. http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=40913
jkadankova
28. mar 2013
U nás na raňajky je ovocie, veľa ovocia. Nakoľko sa ovocie trávi až v tenkom čreve a je potrebné ho jesť nalačno. Ak je v žalúdku niečo iné, dochádza ku kvaseniu ovocia. preto ho dávam hneď ráno. Potom majú deti na desiatu chlebík, či kašu (tak o 1,5 až 2 hodiny). Týmto pokryjem jeho denný prísun. Donedávna som tiež robievala rôzne kaše s ovocím, medom, chlebík so zeleninkou. No keď som sa dočítala túto skutočnosť, zmenila som to. Zatiaľ nám to vyhovuje 🙂
josenka
28. mar 2013
U nás frčia domáce musli s jogurtom. Musli robím do veľkého 4-litrového pohára, miešam rôzne druhy vločiek (ovsené, ražné, pšeničné, kukuričné, ryžové, pohánkové) so sušeným ovocím, ktoré máme radi, prisypem aj pšeničné klíčky, rôzne potlčené orechy, občas kokos a hotovo. Jogurt riadny hustý, krémový. 🙂
josenka
28. mar 2013
@titkovamiriam Tá tuniaková nátierka je super s tuniakom v olivovom oleji a oregane.
titkovamiriam
28. mar 2013
@josenka tuniakova je dobra na vsetky sposoby 🙂
jkadankova
28. mar 2013
@aurelkan super linka na kvások 🙂 už to mám vytlačené a pustím sa do toho!
alami
28. mar 2013
@aurelkan kvások ma láka už dlho, ale ešte som ho nespravila, teraz ale nesmiem nič z obsahom droždia, tak sa zamýšľam, že kvások by som asi aj mohla. Prosím ťa, máš ho odskúšaný len na chlebík, alebo aj na iné kysnuté cesto - aj sladké. Ďakujem.
briketa
28. mar 2013
@digysa ja este vstavam nutene 😉 s Liamom, on je neuprosny. Asi hodinu pred vsetkymi.
Na kazde tie ranajky mas maximalne 10 min. pripravy.
Articokovu natierku = Philadelphia cream cheese + canned artichokes , ponornym sekacim mixerom rozmixujes. Urob si to vecer dopredu, nechaj odstat v chladnicke. Sol a korenie.
zitaje
28. mar 2013
- razny chlieb s maslom a s medom, pripadne s dzemom
- ovsena kasa s hrozienkami, kustovnicou (gouji - take male cervene susene plody) a s nejakymi orechami, pripadne s kokosovou muckou
- psenova kasa s roztlacenym bananom
- psenova kasa so susenymi marhulami
- spaldova krupica uvarena v mlieku (jedina kasa, ktoru varim v mlieku)
- ovocny tanier
- "vyklapacka" - nejaka kasa uvarena na husto, pripravujem vecer. Ked je hotova, nalejem ju do salok / misiek oplachnutych vodou a rano vyklopim 😃
atd. atd. 🙂
U nas je problem skor s vecerou, kedze varim na obed, tak vecer sa mi uz nechce, a potom pocuvam: zase chlebaaaaa :-S

Začni písať odpoveď...

Odošli