Ako vybaviť rodičovsky príspevok a prídavky v Nemecku?

fabienamata
16. jún 2007

ahojte chystám sa za manželom ktorý oficialne pracuje v Nemecku.Chcem tam priviesť na svet aj naše druhorodené bábo.Mám nárok na rodičovský príspevok a rodinné prídavky z DE ?A kolko to je a čo k tomu potrebujem , ak ano musím tu dať na slovensku výpoved zo zamestanania? Trvalý pobyt ale máme všetci na slov.dakujem za radu som dosť s toho popletená niekde som čítala že 55 % z platu je to pravda?

zuzana222
16. jún 2007

ahoj, tak na slovensku je to tak, ze vydata zena pol roka dostava materske, co je naozaj 55% z platu. je tam aj urceny nejaky maximum, zena co zarabala vela, aby jej vela nemusel tento stat "AZ" 6 mesiacov dat...
slobodna zena to dostava 9 mesiacov.
potom dostava rodicovsky prispevok co je cca.4600korun. po dobu 3 rokov.
+ kazdy mesiac dostavam 540 korun ako pridavky na dieta myslim ze tak sa to vola. nuz ale s tym DE neviem ako to budes mat...papa

titkovamiriam
16. jún 2007

tak to som ani ja nevedela ze slobodna 9m. a ja som mala len 6,hoci mam mareka za slobodna,no to asi preto,ze som uz raz vydata bola.

mitinka
16. jún 2007

zuzana222 ten prispevok je 4460sk nie 4600sk 😀 😀 😀

titkovamiriam
16. jún 2007

teraz nam 120pridaju

fabienamata
autor
16. jún 2007

No to je strašné ...a kedže som dlhodobo PN a už teraz dostavam 50%z platu,takže rodičovsky bude z toho mála ešte 50%.No zaujímalo by ma ,či niekto nemá skusenosti a nepoberá rod.príspevok v Nemecku kolko to je a kto má na to nárok.

julka
28. jún 2007

No ja mam skusenost s Rakuskom, ale kedze aj Nemecko je v EÚ bude to podobné. Odporúčam zájst na Úrad práce socialnych veci a rodiny, tam je pracovník, ktorý má na starosti Európsku úniu (prídavky na deti, rodičovský príspevok). Ak je Tvoj manžel zamestnaný v nemeckej firme, musí zájsť v nemecku na úrady neviem ako sa tam volajú ale v Rakúsku to je Finanzamt - pre prídavky na deti a Gebietkrankenkasse pre rodičovský príspevok. Priprav sa na kopec papierovania ale stoji to zato. Viď príklad prídavok na dieťa na Slovensku 540 Sk/mesiac, Rakúsko okolo 120 Euro/mesiac. Neviem to presne lebo mne to vyplácajú 1x za rok a beriem prídavok na dieťa aj na Slovensku. Vždy to prepočítaju nejakým kurzom a odrataju 540 Sk x 12 mesiacov, ktoré beriem na Slovensku. Prajem veľa šťastia pri vybavovaní, a hlavne veľa trpezlivosti. Nedaj sa odradiť!!!

tina.love555
24. nov 2009

Dobrý. Môj manžel pracuje v DE už tri roky, až teraz sme sa dozvedeli o možnosti detských prídavkov.Nikto vás na to neupozorní, že je to vaše právo, ale máte na to nárok. Podmienka je tam , trvalé bydlisko a platené zdravotné poistenie, čo je dosť veľká položka.cc.180 Eur.mesačne. Dostanete duálne zobrazené tlačivo,ktoré vydáva úrad pre migrujúcich občanov. Veľa šťastia a nervov.

roman983872
19. dec 2009

Ahoj te som tu prvy krat potreboval by som poradit pracujem v nemecku mam zmluvu nemecku na dobu neurcitu mam narok na rodinne na deti? za pomoc dakujem.

emia
20. dec 2009

julka ako je to ak by kamaratka porodila v zahraničí, 😉 má nárok na materskú tu na slovensku ak ma tu trvalý pobyt, len išla za manželom, kde bude chodiť aj v zahraniči k doktorovi? Lebo ak by bola tu na SR daju jej materskú ale k tomu potrebuje potvrdenie od doktora a v zahraniči by jej dali tlačivo v cudzom jazyku, tak by ho poslala tu na slovensko? Nevieš mi poradiť, alebo niekto kto ma s tým skusenosť aby som jej pomohla. 😵

emia
20. dec 2009

roman viem len to že ak tam mate aspoň prechodný pobyt, mal by ste mať na ne nárok ale viac vam neporadim. 🙄

emia
20. dec 2009

ešte niečo roman čítala som niekde na stranke euroinfo.gov.sk, že maš narok na prídavky, vlastne že ti daju nejaký vyrovnávaci príspevok, ktorý ti z rodinných prídavkov doplatia do tej vyšky ktora je tam keďže berieš tu na slovensku rodinné pridavky. 😎

vroni
21. dec 2009

Na rodinné prídavky máte nárok ak platíte v tom ktorom štáte poistenie a prípadne máte trvalý pobyt. V Nemecku je materská 67% vášho platu na dobu maximálne dvoch rokov. Ak bol váš príjem v Nemecku 0 (lebo idete napríklad za manželom, ktorý tam pracuje), je vaša materská 67% z 0 euro. 😀 Čiže žiadna. Ak mám správne informácie, rodičovský príspevok zrušili. Čiže nárok síce máte, len z neho nevyplývajú žiadne peniaze (okrem rodinných prídavkov, pochopiteľne)

ariane
21. dec 2009

rodicovsky prispevok /tzv.matersky/v nemecku je 14 tyzdnov-a 100% z prijmu. rodicovsky prispevok je 36 tyzdnov .bol do 466 eur.

bambulka333
21. dec 2009

ahojte, viete mi poradit?

pracujem v Rakusku v banke, trvaly pracovny pomer, nebyvam tu, aj ked mam sluzobny byt a nahlaseny pobyt, ale dochadzam kazdy den, nechceme tu fungovat s manzelom
cakam babatko a zaujimalo by ma, ze z ktoreho statu dostanem rodicovsky prispevok.
viem, ze matersku mi bude platit rakusko, 4 mesiace , 100% platu
ale ako je to s tym rodicovskym?

dakujem za radu

bambulka333
21. dec 2009

baby, poradte 😢

ariane
21. dec 2009

bambulka333--pozri portal -arbeitercammer.at-

vroni
21. dec 2009

ariane, tento systém je od minulého alebo predminulého roku zrušený. Kompletne ho nahradil nový, o ktorom som písala (informáciu mám od tehotnej kamošky, ktorá bola minulý týždeň na návšteve)

vroni
21. dec 2009

Príspevok dostaneš z Rakúska, len bacha na to, že najdlhší model rodičovského príspevku je maximálne 30 mesiacov na jedného rodiča a zamestnávateľ je povinný držať ti miesto len do 24. mesiaca od pôrodu. Takže ak nemáš PÍSOMNÉ potvrdenie, že ťa zamestnajú aj po dva a pol roku, dlhšiu materskú neskúšaj.

ariane
22. dec 2009

vroni-famlie recht /1.1.2007/-elterngeld-patri rodicovi /po splneni zk.podn/vo vyske 67% z cisteho zakladu ak ento je vyssi ako1000 eur.najviac 1800 eur a najmenej 300eur.aj je nizsi ako 100eur,je to 100% z cist.zakladu.dlzka je 14 mes.teda 12 mes jeden rodic,a dva su ponechane pre druheho rodica.
novum jed od r 2009 v tom,ze ten druhy rodic musi teraz zostat s dietatom doma cele dvam.mes.predtym mohol napr.len jeden.
familien-wegweicer.de.....

ariane
22. dec 2009

a mutterchaltsurlaub§§8a bis 8b-/tzv.materska dov/-bundessrecht.juris.de-

vroni
26. dec 2009

Materská mi je jasná, tá sa nemenila. Na tie dva roky sa musím informovať. Ale tých 36 týždňov a 466 euro som nenašla nikde. Len eventuálnych 300 euro pre nepracujúceho rodiča s trvalým pobytom v Nemecku....

ariane
28. dec 2009

tie dva roky-wie das elterngeld in monat nur halftig in anspruch genommen,kann es so auf die doppelte zeit-also 2 jare -gesteckt verden
a ta druha otazka-to je geschwisternbonus beim elterngeld

ariane
28. dec 2009

a tych 300eur elterngeld-es gibt einen mindesbetrag von 300euro,also auch für alg II.empfänger,hausfrauen studenten gezaht wird.teda nepracujucich rodicov,ale aj tych,co maju nizky prijem a pracuju.

vroni
28. dec 2009

Áno, tak mi to bolo vysvetlené. Ostane tri roky doma, z toho dva roky platené (dokopy 67%) Ostatné nemám kde preveriť, nemám žiadnu kamarátku, ktorá by bola doma alebo mala príjem pod 1000 euro..... Takže si vzdelanie nedoplním 😉

ariane
29. dec 2009

vroni,nemecko ma prepracovanu soc.a rodinnu politiku.a ak as zaujem,klikni si na bundesministerium für familie,senioren ,frauen a jungen.a tie davky zo sozialhilfe-ifo dostanes v kazdom distrikte na od.coc.veci podla tej krotej spolkovej krajiny.neviem,ci zijes v nemecku
vies,najlepsie je sa konkretne iformovat.pretoze kazdy pripad je iny.zakony soc.politiky,dani a pod.su tu dost zlozite.kazdy pravnik sa prednostne orientuje na konkretny druh prava.aj ked sa stava.Rodinne,spravne,soc.pomoc,dane a pod/.takze rada je potom viac kvalifikovana.
inak,pravne sluzby su tu drahe.ale dost vyuzivane.celkovo je v nemecku pravne vedomie obyvatelsva vyssie ako na sk.

vroni
29. dec 2009

No, ja som sa informovala len tak všeobecne, žila som v Nemecku pár rokov a pozostávali mi tam kamarátky, tak si občas občerstvím informácie. Ale vrátiť sa napriek občianstvu neplánujem, v Rakúsku mi to akosi vyhovuje viac(hlavne pracovne a vlastne chlapa by som tiež ťažko nahovárala vzdať sa pozície 😀 ) Ale nikdy nevieš a keď už je to moje dieťa Nemka, tak nech viem na čom som pre strýčka príhodu 😎 😀 😝

ariane
30. dec 2009

jasne vroni,treba poznat svoje prava.spon vseobecne.a vediet,na aku instituciu sa treba v pripade potreby obratit
kedze mate obe s dcerkou nemecke obciansva,takze sa na vas vztahuje aj pravna ochrana nemeckeho statu.
a pokial je viem,tak v eu/v tej zap.casit/ platia skoro podobne zakony o rodine.su male odchylky v dlzkach davok a trosku ina soc.politika.
zalezi,kde mas trvaly pobyt .ak v rakusku,tak sa davky ,na ktore mas eventualne narok /elterngeld,kindergeld a pod/ riadia zakonmi RR.pozdravuj rakusko/ja tiez obcas zajdem,hlavne na letisko//.

ari
6. feb 2010

vybavujem prídavky v rakúsku. z finanzamtu mi poslali list o doplnenie potvrdení, kde žiadajú aj manželov príjem za minulý rok. kde to mám žiadat? mažel dal v auguste výpoved a teraz je nezamestnaný. takisto chcú aby syn vysokoškolák dal potvrdenie o jeho zárobku za minulý rok. mal prerušené na rok štúdium. to mi dajú na sociálnej positovni alebo danovom úrade o nepodaní danového priznania?
o manželovom príjme toho moc neviem, lebo sme pred rozvodom.

labelo
2. júl 2011

ahojte
chcem Vás poprosiť či mi poradíte,manžel ide od 1.8.2011 pracovať do Rakuska,chcem sa spýtať či je možné,aby poberal na syna rodinné prídavky on,ak ano je potrebné splňať nejakú dobu,ktorú tam musí byť zamestnaný?

ivana890
22. jan 2012

ahoj chcem sa spytat moj druh pracuje legalne v nemecku chcela by som ist aj s mojimi 2detmi za nim a chcem sa spytat ci mam narok na rodinne pridavky a prispevok na byvanie nakolko jeho plat nieje dostatujuci na vsetky vydaje dakujem vam za odpoved