Evidencia po ukončení predĺženého rodičovského príspevku

korytnacka1
11. nov 2017

Kedy sa zaevidovat na UPSVaR po ukonceni predlzeneho RP zo zdr. dovodov dietata? Syn bude mat o mesiac 6 rokov, este maju byt vyplatene 3 rodicaky, za oktober (teraz), za november (v decembri) a posledny za december v januari. Kedze sa zdr.stav syna nezlepsil, zhorsuje sa a nadalej si vyzaduje celodennu starostlivost na odporucania lekarov budem podavat v januari ziadost o opatrovatelsky prispevok na dieta. Kedy sa zaevidovat? Na UPSVaR mi bolo povedane, ked dieta dovrsi vek 6 rokov do 7 dni no mne maju byt vyplatene od toho datumu este 2 rodicaky. Pockat na vyplatenie predposledneho RP a az potom? Mozem byt sucastne v evidencii a poberat RP?

matula211
11. nov 2017

Ja by som išla hned, ako syn dovŕši 6 rokov...RP sa vypláca spätne, tak vôbec neprekáža, keď vám bude ešte vyplatený. Treba dodržať lehotu 7 dní od dovŕšenia 6 rokov dieťaťa, žiadosť treba podať v tomto období.

korytnacka1
autor
11. nov 2017

@matula211 dakujem. Nepridem o tie posledne RP? Ked mi totiz schvalili predlzenie bolo mi povedane, ze nemozem byt zaroven v evidencii aj poberat RP

matula211
11. nov 2017

RP vám dajú len vtedy, ak na neho máte nárok, ten vám vyplatia posledný po dovŕšení 6 rokov veku dieťaťa. Ak má syn 6 rokov voľakedy v decembri, ešte v januári máte nárok na RP za mesiac december, teda je len vyplatený v januári. Ak poziadate do 7 dní od narodenín a stále by to bolo v decembri, tak či onak vám ešte vyplatia RP za december v januári, i keby sa jednalo co o len o jeden deň. RP však krateny nebude, ide o mesačnú sociálnu dávku.

mahu74
11. nov 2017

Zaregistrovať sa na ÚPSVaR treba hneď, ako tu už bolo napísané (teda tých 7 dní...). RP vyplatený bude, tak ako má byť, akurát nedostanete podporu (ak je na ňu nárok), dokiaľ nebude vyplatený posledný RP, pretože tieto dve sociálne dávky nemôžu byť vyplácané súčasne - ale to oni už vedia.

korytnacka1
autor
11. nov 2017

@mahu74
@matula211 dakujem. Kebyze nejdem tento tyzden na urad ani neviem, ze je potrebne evidovat sa ked syn dovrsi 6 rokov. Inak by som isla az v januari ked mi pride posledny RP. Neskor by som si zrejme musela zaplatit sama zdravotne poistenie takmer za cely december + januar co vy vyslo hadam viac ako 100 eur

korytnacka1
autor
11. nov 2017

@mahu74 na podporu mi narok nevznikne, jedine na davku v hmotnej nudzi o ktoru si budem moct poziadat asi az v marci kedze sa vyplaca spatne, vzhladom na posledny RP. Vo februari uz bude moj prijem, iba vyzivneho a pridavok na dieta

biba07
11. nov 2017

@korytnacka1 som tiez na predl.RD ktory mi tiez konci onedlho a mne bolo povedane ze nemam narok na nic..v praci mi miesto zrusili lebo skrachovali a zdravot.stav malej je aj velmi tazko skombinov.s pracovnym zivotom..takze neviem na SK normalna zena s chorym dietatom aby vyzila s 26e..otras..Kedze otca malej som nedala na sud neviem preukazat ze ci mi plati a nemam narok na socialne davky ziadne😦frowning2:

korytnacka1
autor
12. nov 2017

@biba07 je to skutocne blbe tuna na SK. Nevide Vam ani davka v hmotnej nudzi? Vyzivne si porieste cim skor, podajte navrh na sud by ste mali aspon nahradne (ktore aj tak neskor treba vratit ked otec cosi zaplati al.exekutor vymoze). Mna najviac hneva to, ze mi rodicak predlzili az tento rok na par mesiacov, od aprila a uz mi aj konci lebo syn bude mat o mesiac 6 rokov. Jeho zdr.stav sa za tych par mesiacov vobec nezlepsil, naopak zhrosil. Syn si vyzaduje neustalu starostlivost a dozor, kvoli jeho zdravotnenu postihnutiu sa ja nemozem zamestnat no napriek tomu sa mam zaevidovat ako uchadzacka o zamestnanie, hoci skrz syna pracovat nemozem , akby tak 3 hodiny a to ani nie kazdy den lebo chodime stale po lekaroch, aj do inych miest. Uz vidim ako mi poslu vyzvu, ze si mam odpracovat 32 hodin vramci hmotnej nudze, ta mi vide 57 eur. To mam ako za 57 eur "pracovat" 32 hodin? 1,78 eur na hodinu, no to urcite. Vobec nevedia, alebo nechcu pochopit, prijat, ze ja sa staram o zdravotne postihnutne dieta. Bude mat 6 rokov no po zdr.a mentalnej stranke nie je vobec zaraditelny do kolektivu (mentalny vek mu bol testami zisteny 3 roky), zapis do zakladnej skoly nam bol vzhladom na stav maleho doporuceny odlozit na 1 az 2 roky.Budem si podavat ziadost o opatrovatelsky na syna. Cele 2 roky som sa bila o predlzenie, ziadost mi 2 krat zamietli i ked syn mal a ma dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav vyzadujuci si osobnu celodennu starostlivost.

korytnacka1
autor
12. nov 2017

@biba07 zrejme nerataju s tym, ze nie vsetky deti su nie plne zdrave, maju zdravotny ci mentalny postih. Nie kazde dieta dostane asistenta do skolky ci skoly hoc ho potrebuje. Cakali, ze sa stav syna po 7- 8 mesiacoch zazracne zlepsi a vsetko bude ok? Nie, je to na cely zivot. Za posledne 2 roky chodenia po odbornikoch nenastalo ziadne zlepsenie, ziadny progres, naopak regres. Zabuda co uz vedel, vracia sa vo vyvoji akoby spat. Hoci fyzicky rastie, napreduje, psychicky a mentalne nie

biba07
12. nov 2017

@korytnacka1 neviem co urobim nejaku pracu na 4 hodiny ale poobede tazko najdem..mala furt chora dokola kopec intolerancii a alergii ze len cerstve a domace moze..bude to zaujimave..vyriesia ze do 6rokov a koneec pomoz si saam..len nie vzdy to ide sklbit vsetko..neni nad zdravie! A co sa tyka vyzivneho nepodam na sud z dovodu ze by "otec" malej ju chcel zobrat vyhraza sa tym..takze sudy neriesim nestoji to aby si decko braval akoze otec ktory ma na haku vychovu a vsetko len aby ma polozil na kolena a psychicky zrujnoval by si ju bral a ten by ju teda "prevychoval" ze by som ju uz dokopy nedala nikdy...ale to je tema uz o inom...ale dojdem na urad ze potreb.nejake davky pikial nemam pracu a oni ze doneste vyzivne kolko mate zo sudu..a ked nemate neni narok ani na cent...a ze 26e pridavy..v rakusku ma jazda mamicka pridavky na dieta zdravotne znevyhodn.300e a na zdravec150..Nase deti nemaju nic..hanba ako vela veci na sk.