Finančné možnosti tehotnej nezamestnanej

siska266
14. máj 2025

Ahojte prosím poradte mi, som po RD, prveho dietatka, nastupila som 5.3.2025 do zamestnania, ale len papierovo inak si cerpam dovolenku stale.Zamestnavatel mi zrusil pracovne miesto, ukoncenie ma byt k 31.7.2025. Lenze som zistila, ze som tehotna, momentalne v 10 tt a neviem co je vyhodnejsie financne, ist sa hlasit na urad prace, alebo vybavit si rizikove az do nastupu na matersku. Vykryt obdobie od 1.8.2025 do cca neviem v oktobri mozno nastup na matersku, lebo presny termin porodu mi este lekarka neurcila,ale asi december. Mam narok aj na matersku aj rodicak, to uz som sa informovala na socialke, ale nikto vam nechce poradit a povedat, co mate urobit.

klara1205
15. máj 2025

Už by sa tu mal nastaviť nejaký normálny systém,aby ludia neodrbavali a nezneužívali situáciu..Chodím do roboty odvádzajú sa za mňa dane,vyplata príde zase zdanená, v obchodoch mi zase zdania nákup, natankujem zase daň, daň z nehnutelnosti, daň za smeti, v každom jednom obchode daň.Toľko daní máme že vlastne nedostávame výplatu ale daň.. A potom je tu niekto kto z toho že my všetko platíme a robíme žije..Ja naozaj ani lekárov nechápem ako môžu ťahať rok PNky keď niekomu dajú výpoveď..celé roky sa neukáže v ordinácii alebo celý rok vkuse pracuje, žiadne zdravotné ťažkosti dostane výpoveď a bam zrazu bolia kríže zrazu bolia nohy a potom si takto lážo plážo prepláva na PNke rok a potom ešte aj UP...moja bývala gynekologička dávala za 25e rizikovu PNKu...Lenže tie úrady majú toho toľko na starosť a taký bordel a chaos v systémé že dovidenia..Ja by som tých PNkárov prospechárov posielala každý mesiac k posudkovému na prešetrenie zdrav.stavu a dovidenia...
Ja som bola na PN raz..aj to len tak tak keď som bola tehotná inak nikdy...našťastie. a ďalšia vec, mne keby končí rodičák a som zase tehotná nedokážem si predstaviť na PNke ako by som chodila so starším dieťaťom von na prechádzky, na výlety skrátka by som bola 2x denne na vzduchu na dve hodiny ? to by som sebe a svojmu dieťaťu neurobila...ale tak Boh suď...každý to máme inak v hlave nastavené..Ja len dúfam že raz klepnu po prstoch všetkým čo cicajú tento štát a to teraz nebolo myslené autorka konkrétne na Teba....

snehovakralovna
15. máj 2025

@zoja6913 ked neodrbes-odrbu teba,to je tusim uz normalne v tomto svete,zial. Mne sa tiez nozik vo vrecku otvara,ked vidim a pocujem tu nespravodlivost. Skoda reci. Sikovnym patri svet a sprostym lopata,ako sa hovori.

zuzu1232
16. máj 2025

@siska266 ak sa pýtaš čo je výhodnejšie finančne tak PN, je to viac na druhú stranu keďže po Materskej a rodičovskom nebudeš mať nárok na podporu je škoda ju nechať prepadnúť ale to už je na tebe a hlavne gynekologovi či ti ju dá ak nemáš problémy

balerina2025
16. máj 2025

@klara1205 niekomu to stoji za to byt doma na PN medzi 4 stenami..alebo mat RD, a mat vylozene nohy. co mna rozculuje je potom, ze PN nechcu davat ked je realna pricina, lebo sak je vela LUdi na PN a SP sliape lekarom po krku.
ano, aj kvoli toomuto umelemu stavu, umelo navodenemu, ze som akoze chora.
a vies, co , toto by som nerobial toboz, aby som si naozaj nic neprivolala. ja som robila s vysokym tlakom az do 8 mesiaca a potom som nakoniec skoncila aj tak na rizikovom v nemocnici a ani ma nenapadlo, system zneuzit. no len teraz tie vychcalky majju preratane vsak tehostenske a plus PN, ved ot vlastne ani robit nemusim, tak na co.

autorka, este raz, nezabudni, ze mas 2 roky na to si cerpat podporu , od skoncenia PP a bud rada ze naozaj dovod na PN nemas, tak si nic neprivolavaj. drzim palce...

takze ak budes chciet podporu cerpat, zas budes musiet prerusit RP.

sa3ka
16. máj 2025

To je take slovenske..ano slovenske..spekulanti a kde ako oj*bar. Vidime to aj v najvyssej Politike,Len neviem kde to zacina a kde konci. Ci su vo vysokej politike taky ludia,lebo ich spravanie podporujeme a napodobnujeme,Alebo oni Su nasim zrkadlom.. zrkadlom spolocnosti
Zijeme uz nejaky rok von svajciarsku,manzel je svajciar a v zivote by na takuto vec neprisiel. Proste by Ho to Ani nenapadlo vydrbavat so systemom. Vsetcia Su TU taky. Teda az na cudzincov,ti vedia stat vycucavat. Aky narod,taky Stat. Uz by sa slovaci Mali zabavit toho sprosteho zvyku vravenia Si, Ale ved aj sused kradne a nikto Mu na to neprisiel,lebo kradne v malom,tak budem aj ja..a podobne..slovensko to Ma uz roky v sebe a treba to zmenit. A az potom sa moze zmenit aj to,kto sedi na vrchole

mircalla
16. máj 2025

@sa3ka Presne a trefne

nyusika
16. máj 2025

@sa3ka vychodoeuropska mentalita proste nepusti...neviem, koko generacii este musi odrast, aby sa nieco zmenilo

balerina2025
16. máj 2025

@sa3ka vystizne. 👏

balerina2025
16. máj 2025

@nyusika neviem ci sa niekedy nieco zmeni, taketo tvory toto potom predavaju na dalsie generacie....sa obavam

dahra
19. máj 2025

@mondolina -nic jej nebrani. Ale uz vidim, ako ludom na pohovore lezu oci z jamiek, ze ci si ta tehotna ozaj mysli, ze ju zamestname. to je stav, kde sa kludne nieco zomelie. Chcela by som vidiet toho, kto ju zamestna.

mondolina
19. máj 2025

@dahra
tu ide iba o formalitu, nikto nečaká že ju niekto zamestná. keď poberá dávku musia byť splnené formality. nič iné. proste ju nezoberú, ale bude mať potvrdenie.

zuzx
19. máj 2025

Ja už dlho tvrdím, že nie cigáni sú najväčší vyciciavaci systému, ako sa všetci rozčuľujú. Ale normálni bežní ľudia, všetci len špekulujú ako kde a s čím vydzubat.

ferret95
19. máj 2025

ja pojdem od septembra cca na matersku, dovtedy som na urade prace. neviem si predstavit, ze by som si vybavila nejaku falosnu pnku a musela by som sediet doma hlavne teraz cez obdobie ked bude pekne vonku :D iba kvoli tomu, ze sa mi to oplati o nieco malicko financne .. na urade prace sice musim tak ci tak nosit potvrdenia o hladani si zamestnania, ale myslim si, ze to je to najmenej.

balerina2025
19. máj 2025

@ferret95 presne. sediet doma cele leto..nuz niektorim to asi nevadi

januska2
19. máj 2025

@siska266 vies co vobec nerieš zeny co ti tu píšu bludy ze chceš ťahať štát. Preboha ten sa asi uz ani viac vymáhať nedá. Ked tmavý nepracujú i cicavci dávok čítajú prečo by si nemohla. Tam nech niekde ine nadávajú na cicavcov.
ANO!!!! ked si môžeš vybaviť si v ochrannej lehote chod na PN! Zeny ona potrebuje piradit nie tu ju zhadzovať cica tu uplne niekto iný!!!!!!! Myslím ze viac doj.. ... štát uz nemôže byť ako je.

janagem
19. máj 2025

@januska2 bolo jej poradene - ak si to jej zdravotný stav nevyžaduje, nech ide na úrad. Dokonca v tejto rade ani nikto neokrada štát. Keď každý uvažuje ako ty, tak sa nečudujem, e sme v takej riti ako sme (i.e. keď on môže tak prečo nie ja)

januska2
19. máj 2025

@janagem urcite to nieje koli pracujúcim ludom 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ ktorý náhle prišli o prácu. Pekny den

kvieta
19. máj 2025

@zuzx Tak to by si sa divila čo sa týka cigánov.

kvieta
19. máj 2025

V podstate je v jej prípade jedno, či si to vytiahne zo svojich odvodov ako PN, alebo cez ÚPSVaR. Neviem, prečo tu toľko moralizujete. Veľký finančný rozdiel v tom nie je a podmienky na dávku splniť musí v oboch prípadoch. Ako tehotnú ju nikto nezamestná, takže jej v podstate nič iné nezostáva. Cigán dostáva sociálne dávky bez odvodov, to len tak pre doplnenie, kto žmýka štát viac.

mandarinka555
19. máj 2025

@kvieta Ono je vlastne super, že celý život dostáva "dobrodruh krížený s uhlím" sociálne dávky, potom aj primeraný dôchodok...pritom celý svoj vyj*ebaný život 💩 robil a ešte mu štát za to aj zaplatí!!!! Chce sa mi z toho grcať🙈

balerina2025
20. máj 2025

@kvieta vies ''biely'' clovek, toho sa neboja, ale Romov ano. staci ze si otvoria hubu a uz sa vsetci boja. ale je to tak...
ale stale to nie je dovod spekulovat, prepac.

siska266
autor
20. máj 2025

@januska2 Dakujem, ze niekto ma chape. Štat ma byt nastaveny tak, aby sa odrbkat nedal a malo vsetko fungovat.
Ja pridem o pracu, otehotniem a chcela som len poradit. Ked som nemusela ist na PN nikdy som nesla, len tak pre nic. Ale teraz som v takej situacii a len sa pytam co je lepsie. A pri tom je to o par eur na 3 mesiace a idu ma zabit, ze vyciciavam stat. Porovnavaju s ciganmi a pod... Pri tom co robia podnikatelia, to nech sa pozru, to su ine peniaze. Kolko si mesacne priznaju a potom na konci roka kolko dostanú.

siska266
autor
20. máj 2025

@kvieta Sak ja som si vzdy platila vsetko a robila. Nechcem nic zle ani ani som to nemysela zle. Ale radsej asi pojdem na ten urad. Koli tej PN som myslela, aj z tej strany aby som stale bola zamestnana do tej materskej co najdlhsie, ale to mi nepomoze uz v nicom. Kedze potom po RD nebudem mat narok na podporu ani zamestnana ani nic. A robotu z dna na den nenajdem, skusala som to ako mi bolo povedane, ze mi rusia miesto. To som nevedela, ze som este tehu.

dahra
20. máj 2025

@mondolina - ja rozumiem, formalita = chladné naplnenie pravidla. Kedysi som tiež stavala zásady a pravidlá na popredné miesta v mojom hodnotovom rebríčku a stále z neho nevypadli. Určite sú výborné, ale majú slúžiť nám, nie my im. Proste sú situácie a situácie.

balerina2025
20. máj 2025

@siska266 t su, len pozor uz som ti pisala ide leto a ty chceš ist na PN, vieš..no..ale asi mas RD, tak to mas mozno ine
....pocas PN asi tazko daka dovolenka, ale to uz mas isto asi premyslene....

a potom, podporu si mozes vybrat len do 2 rokov od ukoncenia TPP, takze ak budes chciet, jedine cerpat pocas RD. ktory budes musiet prerusit...

a to mas tolko dovolenky? ty si ucitelka?

lenkakravcova
20. máj 2025

@zuzx tvrdiť to môžeš.. ale najviac PN má KK a PP okres, kde je aj najviac nezamestnaných tmavších 😃 a panie zo sociálnej poisťovne by ti vedeli rozprávať príbehy o tom koľko si ich zázračné po 2 dnoch zlomí nohu alebo ruku a je pár mesiacov na PN - po 2 odpracovaných dňoch (lebo vtedy už na PN je nárok). Je to strašne ako sa s tým odrbava. A odrbavaju aj bieli aj tmavší spoluobčania. Ale u tých tmavších idú PNky na dračku..
A len by si bola na mieste pani čo im PN neschváli (lebo napr si zlomia tú ruku už po jednom dni 🫡😶) a máš doma hneď od nich návštevu, alebo telefonáty s nadávkami..

siska266
autor
20. máj 2025

@balerina2025 Ano mam RD, ale asi pojdem na tu podporu. Nejdem robit problemy, na dovolenku nepojdeme, tu PN tiez nemam u dr istu, ale dalo by sa jej to vysvetlit. A pravda sa strachovat tie kontroly. Patrim pod ministerstvo vnutra, cerpam dovolenku od marca do juna. Potom 2 mesiace este mam vypovednu lehotu, kedze mi zrusil zamestnavatel miesto, tie dva mesiace nemusim chodit do roboty.

balerina2025
20. máj 2025

@siska266 tak vies, takto si budes sama sebe panom casu. prajem pevne zdravie hlavne.a ak mas este dva mesiace zaplatene bez toho aby si chodila do prace, ved to nemas o com.
neviem ako ti to vychadza, ale podporu si vies potom aj dobrat, lebo neviem ci stihnes teraz cele precerpat.(stihnut to vybrat do 2 rokov od ukoncenia tpp ale som to uz pisala 1000x )