09.02.2025Dobrý deň, 3.3 2025 mi konci rodičovská dovolenka. Zamestnaná som od marca 2017 a na prvú materskú som nastúpila 30.10. 2019. No pred tým som od mája 2019 bola na PN z dôvodu rizikového tehotenstva. Nasledovala druhá materská od februára 2022 na kt som prechádzala z rodičovskej dovolenky a teraz stále trvá rodičovská do toho 3.3. 2025... po rozhovore so zamestnávateľom sme sa na základe nevyhovujúcich podmienok nevedeli dohodnúť na aké miesto by som v zamestnaní nastúpila keďže moja pozícia je už obsadená. Na základe toho mi zamestnávateľ po jeho rozhodnutí ponúkol riešenie....vznikol mi nárok na dovolenku počas obdobia rodičovskej a materskej dovolenky ...zamestnávateľ má naspäť prijme na čerpanie tejto dovolenky a keďže nemá pre mňa miesto mi bude plynúť počas čerpania dovolenky 3mesacna výpovedná lehota. ( BOLA SOM ZAMESTNANA NA DOBU NEURCITU)Je postup zamestnávateľa správny? Budem mat nárok na podporu v nezamestnanosti po uplynutí tejto výpovednej lehoty ak sa mi nepodarí nájsť ďalšie zamestnanie? A ďalšia otázka kedy treba podpísať túto vypoved? Alebo na čo mám ako zamestnankyňa nárok? Ďakujem za odpoveď
@majusqa77 pri skončení PP dohodou nie je odstupné (zákon to nehovorí, iba ak by bol zamestnávateľ veľmi ochotný, alebo to má v zmluve, čo pochybujem)
@truhlicka23 zamestnávateľ je povinný poskytnúť prac.miesto po návrate z RD, čiže ty reálne musíš niekde nastúpiť, nie, že pre teba nemá miesto. Takže 3.3.2025 nastúp do práce. V tento deň ti však hneď môže ukončiť PP s organizačných dôvodov napr. A už je na tebe, či budeš pracovať, alebo čerpať dovolenku. Budeš po výpovednej lehote, dovolenku si môžeš nechať preplatiť. Nenechaj sa nalákať na dohodu o skončení PP.
@denisa_deniska aj pri dohode o skonceni PP je narok na odstupne, ak ide o vypovedny dovod podla par. 63, co nadbytocnost je. Dokonca este o 1 mesiac vyssie, nez pri vypovedi.
Ak vy dostala vypoved s vypovednou dobou, tak nie, nie je na nej ci bude pracovat alebo cerpat dovolenku. Zamestnavatel jej musi poskytnut dovolenku, ktora sa jej nazbierala pocas MD...
@truhlicka23
""vznikol mi nárok na dovolenku počas obdobia rodičovskej a materskej dovolenky""
Dovolenka ti nabehla len za obdobie MD, nie aj RD
ja by som nesuhlasila a navrhla dohodu o skonceni PP s prislusnym odstupnym