Ma pre mňa zmysel ostať na úrade práce?

erienka
17. sep 2019

Ahojte, od 5.4., kedy sa mi skoncila rodicovska dovolenka, som zaregistrovana na urade prace. Dostavam aj davku v nezamestnanosti. Az dnes som zistila, ze ja mozem byt na urade prace zaregistrovana aj dlhsie ako tych 6 mesiacov, pocas ktorych sa dostava davka, len sa tam budem musiet kazdy mesiac hlasit a dokazovat, ze som si hladala pracu. Mam 3 otazky.
1.Ide v tomto pripade o to, ze uz budem "dobrovolne nezamestnana"?
2.na urade prace mi povedali, ze stat mi bude aj po tych 6 mesiacoch nadalej platit odvody. Ja som si vsak nasla teraz na internete, ze dobrovolne nezamestnanym plati stat len socialne poistenie, zdravotne si uz musi platit sam. Je to pravda?
3.mam 3 rocne dieta a v socialnej poistovni i v zdravotnej poistovni som sa nahlasila ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, tym padom mi vraj stat plati socialne i zdravotne poistenie. Ma teda pre mna nejaky vyznam ostat zaregistrovana na urade prace, ked mi stat tie poistenia plati tak ci tak?
Dakujem vopred za odpovede

veronikaszabova
17. sep 2019

@erienka dobrovolne nezamestnana je nieco uplne ine - nie si na Upsvar, vtedy si platis sama.

veronikaszabova
17. sep 2019

@erienka ked zostanes na upsvar, tak stat bude za teba platit. Musis sa chodit hlasit, dokladovat, ze si aktivne hladas pracu a ked ta niekam poslu, nemozes odmietnut - inak ta vyradia z evidencie a budes dobrovolne nezamestnana

veronikaszabova
17. sep 2019

@erienka ak si zahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6r ( neplateny RP) - nema vyznam byt na upsvar.
A dieta moze byt v tomto pripade v skolke len 4h

erienka
autor
17. sep 2019

@veronikaszabova dakujem za odpovede. Este 2 otazky, budem vdacna za odpoved.
1.Ked ostanem na upsvar, stat bude teda platit za mna i zdravotne?
2.Este otazka ohladom tych 4 hodin v skolke. Kym ostanem registrovana na urade prace A ZAROVEN som zahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, moze byt dieta v skolke viac ako 4 hodiny?

lula313
17. sep 2019

@erienka 1, dobrovolne nezamestnana si vtedy, keď nie si vedená na úrade prace ako uchádzač o zamestnanie
2, dobrovolne nezamestnaným “stat” neplati nič, uchádzačovi vedenom na úrade prace plati len ZP

marion09
17. sep 2019

@erienka 1.ano 2. Nemoze

veronikaszabova
17. sep 2019

@erienka nemozes byt na upsvar a zaroven osoba starajuca sa do 6r.
Na nepl RP by si bola preto, aby si sa nemusela registrovat na upsvar a chodit sa hlasit.

veronikaszabova
17. sep 2019

A skolka len 4hod

veronikaszabova
17. sep 2019

@erienka dokedy mas podporu?

erienka
autor
17. sep 2019

@veronikaszabova podporu mam, aspon predpokladam, do 5.10., kedze na urade prace som zaregistrovana od 5,4,...
Ja som si vsak ista, ze minimalnej v zdravotnej poistovni som zaregistrovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Bola som sa tam zaregistrovat, ked muz isiel na matersku a ja som ostala na rodicovskej a myslim, ze mi to tam tak aj nechali. Ja vas tu nechcem s tym otravovat, len sa bojim, ze nieco zasa zle urobim a bude z toho problem.
Asi pojdem radsej osobne na socialku i do zdravotnej

veronikaszabova
17. sep 2019

@erienka na MD bol s mladsou a ty so starsou na nepl.RP?

erienka
autor
17. sep 2019

@veronikaszabova starsia uz ma 6 rokov, Na MD bol s mladsou a ja som ostala na neplatenej rodicovskej dovolenke

veronikaszabova
17. sep 2019

@erienka no ale podla noveho si nemohla ty zostat na neplRP a muz na MD s tym istym dietatom. Ty si mala ist na upsvar sa registrovat, alebo byt samoplatcom na zdr.poistovni.

erienka
autor
17. sep 2019

@veronikaszabova len to bolo este minuly rok

veronikaszabova
17. sep 2019

V zdr.p ta urcite nevedu ako osobu starajucu sa o dieta do 6r, nakolko poberas podporu. Chapes?

Dober podporu a ked uz nechces byt na Upsvar, vyrad sa z evidencie a bez na neplRP. Len mala moze byt v skolke len 4h

sajmiona
17. sep 2019

@erienka takto. To na ZP ti platilo dokým nemala mladšia 3 a nešla do škôlky viac ako na 4 hodiny. Potom ti to padlo a musíš byť na úrade práce, aby ti štát hradil ZP. Ak by si na ten úrad nechcela chodiť každý mesiac sa hlásiť, bud ostaň ako dobrovoľne nezamestnanostnana a plat si ZP alebo dcéra do škôlky na 4 hodiny a ty na ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Nemôžeš to byť pokiaľ je dieťa v škôlke na celý deň. Ak to je zle opravte ma, ale takto si myslím, že by to malo fungovať

danielandreca
17. sep 2019

@erienka Áno, môže byť v škôlke celý deň. Som osoba na predlzenej rodičovskej neplatenej dovolenke.Osobne som bola v sociálnej poisťovni informovať sa, na ako dlho môžem dať dieťa do škôlky. Niekoľko krát mi bolo opakované,že na celý deň. Pani na mňa pozerala ako na vysinutu, keď som sa jej pýtala, či je si stopercentne istá. Takže moje dieťa je tam celý deň.

veronikaszabova
17. sep 2019

@danielandreca a co s tym ma preboha SP??
Ked ti na to pridu v zdr.poistovni, doplatis si zdravotne, odkedy si vedena ako osoba starajuca sa o dieta do 6r.

erienka
autor
17. sep 2019

@veronikaszabova uz posledna otazka, len sa chcem uistit. Pokial ostanem na urade prace a budem tam kazdy mesiac chodit (a nebudem registrovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov), moze ostat dcera v skolke dlhsie ako 4 hodiny?
(ja nechcem zneuzivat system, ide len o to, ze si hladam pracu a bojim sa, ze ked budem teraz brat dceru domov uz na obed, ze si na to zvykne a nebude tam chciet neskor spavat. Pracu si chcem najst do konca roka, uz aj pozajtra mam jeden pohovor. Chcem to preto spravit tak, aby tam uz teraz legalne mohla ostat dlhsie ako 4 hodiny)

veronikaszabova
17. sep 2019

@erienka ak budes na Upsvar, moze byt na cely den 🙂

danielandreca
17. sep 2019

@veronikaszabova práve kvôli takýmto príspevkom som tam zašla osobne sa informovať, lebo som mala dilemu.Na pracovníčku v soc. poisťovni som tlačila, preverovala si to, spomenula som aj zdravotnú poisťovňu, no opakovala mi len to čo som už povedala vyššie. A odchádzala som stamade ako blbec ktorému nestačí raz povedať.

veronikaszabova
17. sep 2019

@danielandreca este raz - bola si sa pytat na zlej institucii, nakolko SP nema nic s neplatenym RP. Chapes?
Staci si zajst do tvojej zdr.poistovne a povedia ti to iste, co ja --- dieta moze ist na 4h do skolky, v pripade ze chodi na cely den a zistia to, daju ti preplatit zdravotne poistenie od doby evidovania sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6r.

erienka
autor
17. sep 2019

@danielandreca som si tu teraz citala prispevky v inych diskusiach na tuto temu a zhoduju sa s tym, co vravi veronikaszabova. Toto neriesi socialka ale ZP a treba si tam nahlasit poldennu starostlivost, inak sa moze stat, ze zena bude doplacat.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/predlzena-neplatena-rodicovska-dovolenka-2/

pannama1
17. sep 2019

tazko povedat, ked kazdy daco ine vravi. podla mna najlepsie spravis, ak si zajdes priamona urad, kde im predostries svoj pripad a isto ti budu vediet povedat, co bude v tvojom pripade najlepsie

danielandreca
17. sep 2019

@veronikaszabova áno, mala si pravdu.Znepokojila ma táto diskusia, a preto som sadla do auta a šla do zdravotnej poisťovne (tel.nikto nedvihal).Tam mi bolo oznámené, že dieťa môžem dať len na 4 hodiny do škôlky ,platí to pre vsetky poisťovne, je to dané zákonom. Musela som to predychat.Nastastie moje dieťa, bolo v škôlke na celý deň len jeden deň, lebo prvý týždeň som ho dávala len na 4 h., druhý bol chorý a tento bol len včera, dnes som po neho utekala.Zvlastne, že na Upsvar mi povedali, že ho nemôžem dať vôbec, odporučili ma na soc .poisťovňu, a tam už viete čo mi povedali.Este štastie že občas si prečítam takéto diskusie.Takze ďakujem.

erienka
autor
17. sep 2019

@danielandreca mna diskusie na MK uz neraz v podobnych pripadoch zachranili, dokonca aj usetrili peniaze.