Materský príspevok. Ako vypátrať jeho výšku?
Ahojte!
Vie mi niekto poradit, ako mam vypatrat, vysku materskeho prispevku, narok na prispevok, atd. ak pracujem, ale nebyvam v zahranici (Rakusko)?
Moj problem je, ze som bola zhruba pred 4 mesiacmi chora a este dnes vybavujem trapne formulare, aby mi vobec uznali v Rakusku, praceneschopnt...
Tak som sa rozhodla, urobit skor maly prieskum. Na slovenskych uradoch mi nikto nic povedat nevedel a rakusanov som este ani neskusala... Ale to bude este horsie, ako u nas!
Vopred dakujem nejakej skusenej mamicke 🙂))
M
Vie mi niekto poradit, ako mam vypatrat, vysku materskeho prispevku, narok na prispevok, atd. ak pracujem, ale nebyvam v zahranici (Rakusko)?
Moj problem je, ze som bola zhruba pred 4 mesiacmi chora a este dnes vybavujem trapne formulare, aby mi vobec uznali v Rakusku, praceneschopnt...
Tak som sa rozhodla, urobit skor maly prieskum. Na slovenskych uradoch mi nikto nic povedat nevedel a rakusanov som este ani neskusala... Ale to bude este horsie, ako u nas!
Vopred dakujem nejakej skusenej mamicke 🙂))
M

•
15. jan 2007baby neviete nieco o tom, ze ked ste na materskej ze uz neplati za vas odvody socialka? Neviete co je na tom pravdy? Ze sa ani dochodkove nerata, iba keby som sa dobrovolne prihlasila na platenie?
0
aaandrejka - na matersku sa nastupuje 6 - 8 týždnov pred pôrodom presny datum určí lekár. Materská bude taká ako teraz dostavaš PN.
Mirka - na dôchodkove by mal prispievat stat len prispieva z malej sumy. Naspamät ju neviem. Stat neprispieva na nemocenske a myslim, ze ani do fondu zamestnanosti.
Mirka - na dôchodkove by mal prispievat stat len prispieva z malej sumy. Naspamät ju neviem. Stat neprispieva na nemocenske a myslim, ze ani do fondu zamestnanosti.
mirka... dochodkove plati stat... a to az sest rokov od narodenia dietata... treba sa vsak prist prihlasit... do 15 dni od narodenia dietatka... stat bude za teba platit aj zdravotne... to treba s kopiou papiera od doktorky zajst do zdravotnej poistovne... nemocenske a so zamestnaneckeho fondu si mozes (ale nemusis) platit aj pocas materskej... to, ak by si nahodou po skonceni materskej bola este nejaky cas nezamestnana a chcela poberat davky v nezamestnanosti... a PN
alex, dakujem ti pekne za odpoved 🙂 myslela som si, ale nebola som si ista 🙂 cize mne je vyhodnejsie ist na matersku cim neskor 😉
Kočky, zas som nieco zistovala a som o nieco mudrejsia (aspon dufam 😃)
Hlavne pre Yesno:
bolo mi povedane, ze v Tvojom pripade (alebo v hociktorom pripade, kde ide o tehotnu zamestnanu zenu) sa materke rata z priemerneho prijmu predchadzajuceho roka. Vraj nie je rok rozdeleny do juna a od jula. Vraj aj keby si isla 1.1.2007, tak sa Ti rata z roku 2006. Tak si zisti, ako to naozaj je, ale toto su moje info 😉
Hlavne pre Yesno:
bolo mi povedane, ze v Tvojom pripade (alebo v hociktorom pripade, kde ide o tehotnu zamestnanu zenu) sa materke rata z priemerneho prijmu predchadzajuceho roka. Vraj nie je rok rozdeleny do juna a od jula. Vraj aj keby si isla 1.1.2007, tak sa Ti rata z roku 2006. Tak si zisti, ako to naozaj je, ale toto su moje info 😉
Alex, na socialke v KE 🙂 Ale vies ako to je s tymi uradmi. Kazdy Ti povie nieco ine, takze radsej vsetko beriem s rezervou 😉 Uz mi neraz na urade povedali blbost, ale nastastie som si to overovala cez viac ludi a cez poradne, takze som nedopadla zle "vdaka" ich radam... (napriklad na danovom ]-( )
Ale tiez aj na porade.sk toho je velmi vela popisaneho. Odtial cerpam najviac info, ktorym aj najviac verim 😎
Ale tiez aj na porade.sk toho je velmi vela popisaneho. Odtial cerpam najviac info, ktorym aj najviac verim 😎
Cau baykalac. Si fakt dobrá a máš dobru informáciu. Tá moja je zastaralá ]-( s tým výpočtom do pol roka a od pol roka to bolo dakedy. Vsetkym, ktorým som zle poradila sa ospravedlnujem. Je to naozaj tak ten do odchadza na MD v roku 2007 hoci aj v januári sa berie do úvahy na výpočet materskej rok 2006. Uz som si to aj ja zistila. Na poradu nechodím ja sa skôr hrabem v zákonoch a tie sa velmi často menia. :-S
Nestaci si nechat zvysit plat, lebo ked zamestanie nezmenis, materske sa rata z priemerneho prijmu predchadzajuceho roka (momentalne z roka 2006)
Ale ked zamestnanie zmenis, rata sa to z posledneho zamestnania, no a kedze je to akoze nove zamstnanie, nemozu ratat z minuleho roku a tak to rataju od zaciatku zamestnania do nastupu na matersku dovolenku.
Ja viem, ze zamestnavatela neplanujes zmenis, ale v tom je prave ten figel, ze ked das akoze vypoved a znova Ta zamestna, je to akoby nove zamestnanie.
Ale ked zamestnanie zmenis, rata sa to z posledneho zamestnania, no a kedze je to akoze nove zamstnanie, nemozu ratat z minuleho roku a tak to rataju od zaciatku zamestnania do nastupu na matersku dovolenku.
Ja viem, ze zamestnavatela neplanujes zmenis, ale v tom je prave ten figel, ze ked das akoze vypoved a znova Ta zamestna, je to akoby nove zamestnanie.
ahojte, neviete mi poradit ako je to s materskym prispevkom, ked nemam soc.poistenie? mam narok na niaky prispevok? viem ze poistena musim byt 270dni do porodu, su to pracovné dni? tym padom mi staci poistit sa 2 mesiace pred otehotnenim? alebo sa mozem poistit az ked otehotniem a doplatit si to?
velmi vas prosim o radu na moje vycerpavajuce otazky 😉
velmi vas prosim o radu na moje vycerpavajuce otazky 😉
droby - na to aby si dostavala rodičovský prispevok naozaj nemusis urobit nic. Ten sa pobera od narodenie do 3 rokov veku dietata. Na matersku by si mala narok len ak budes poistena a materská sa berie 6-8 týzdnov pred poôrodom to urci lekar a beria sa 28 tyzdnov pripadne 37 ak si sama alebo budes mat dvojičky. Materská sa počíta podla výšku vymariavaceho základu z akeho si platis nemocenské poistné Tento rok sa môze vysplhat maximálne na 14250,- korun. Ak beries matersku nemôzes brat sucasne rodicovsky ale prechadzas nan po skonceni materskej.
Začni písať odpoveď...

Odošli