Môžem brigádovať, keď poberám rodičovský?

loren
21. júl 2008

mozem brigadovat ak poberam rodicovsky prispevok

titkovamiriam
21. júl 2008

mozes aj pracovat kym nedas dieta do statneho zariadenia dostanej aj rodicovsky,ja som po dvoch rokoch isla do prace a mam aj plat aj rodicovsky a pri marekovi je babicka 😀

luciaakubko
21. júl 2008

mirka a mas normalne trvaly pracovny pomer na dobu urcitu? alebo len na dohodu sa da...

titkovamiriam
21. júl 2008

ja mam na dobu neurcitu,vratila som sa tam kde som robila pred materskou

gapa
21. júl 2008

počas poberania rodič.príspevku možno pracovať aj na dohodu aj na prac.pomer. Je tam dôležité len to čo píše mirka, nedať dieťa do zariadenia, ktoré je dotované zo štát.penazi.

Ak ide o prac.pomer, potom v prípade, že si mamička dala prihlášku na SP a štát za nu platí dôch.poistenie, si musí dať do 8dní odhlášku, lebo štát za nu platí len v prípade, že nie je dôch.poistená ako zamestnanec. Po ukončení PP, ak ešte poberá rodič.príspevok, resp. riadne sa stará o dieťa do 6rokov, si podá znovu prihlášku.

loren
autor
21. júl 2008

diky dievcata

gapa
23. júl 2008

loren, ešte myslím, že treba oznámiť, že pracuješ na UPSVaR. Tam ti asi dajú podpísať nejaké prehlásenie.

ikke
1. jan 2010

mataaaaa • 1d • Včera o 22:13
ahojky maminy, chcem sa spytat ci treba nahlasit upsvar - u ze nastupujem na brigadu, ked som na rodicovskej dovolenke, a poberam rodicovsky prispevok?

hga
2. jan 2010

http://blog.etrend.sk/mihalblog/2009/12/05/rodi...

Rodič má nárok na RP, ak spĺňa všetky tri nasledujúce podmienky:
- riadne sa stará o dieťa,
- má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky,
- nevykonáva zárobkovú činnosť

Zárobková činnosť = činnosť, ktorá zakladá nárok na akýkoľvek zdaňovaný príjem zo závislej činnosti alebo z podnikania. Nesmie poberať ani náhradu príjmu pri PN, ani ošetrovné, ani nemocenské (ani z dobrovoľného nem. poistenia).

Znamená to – rodič nesmie mať príjem ani na dohodu o vykonaní práce, pracovnej činnosti či brigádnickej práci študentov. Nesmie mať ani žiadne iné príjmy zo závislej činnosti, napr. odmenu spoločníka v s.r.o. alebo odmenu konateľa alebo člena štatutárneho orgánu, odmenu poslanca obce a pod. Nesmie mať príjem z príkaznej zmluvy, považovaný za príjem zo závislej činnosti.

janazuza
3. jan 2010

Aké príjmy rodič môže mať?

Rodič môže mať príjem oslobodený od dane, resp. príjem ktorý nie je predmetom dane, napr. príjem z podielov na zisku. Problémom teda nie sú podiely na zisku, ktoré získa spoločník s.r.o,. akcionár, člen družstva, štatutár obchodnej spoločnosti (konateľ), alebo aj zamestnanec, ktorý nie je ani spolumajiteľom spoločnosti ani štatutárom spoločnosti.

Rodič môže mať príjem z prenájmu nehnuteľností, zdanený podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov. Môže mať napríklad príjem z prenájmu bytu, domu, pozemku, poľnohospodárskej pôdy atď.

Rodič môže mať príjem zdanený podľa § 7 zákona o dani z príjmov, čo sú príjmy z kapitálového majetku.
Ahojte. Prečítajte si ten článok celý, mna na to tiež upozornili: Hlavne posledný odstvec

Rodič môže mať príjem zdanený podľa § 8 zákona o dani z príjmov – čo sú príjmy príležitostné. Rodič tak môže mať napríklad príležitostný príjem na základe zmluvy o dielo alebo zmluvy podľa § 51 Občianskeho zákonníka.

Keďže nárok na RP za kalendárny mesiac je aj vtedy, ak rodič spĺňa podmienky na priznanie RP len za časť kalendárneho mesiaca, znamená to, že rodič môže mať príjem aj z príjmu na dohodu o vykonaní práce, dohodu o pracovnej činnosti, či dohodu o brigádnickej práci študentov, ak takéto dohoda netrvá celý kalendárny mesiac ale len časť mesiaca.

Z toho istého dôvodu rodič môže mať príjem z nemocenských dávok – ošetrovné, nemocenské – ak takéto príjmy nemá vyplatené za celý kalendárny mesiac ale má ich vyplatené len za časť mesiaca. 🙂 😉

janazuza
3. jan 2010

treba čítať pozorne, mňa na to tiež upozornili 😉

hga
3. jan 2010

janazuza: a co ma byt? vies co je to prilezitostny prijem? vies co je to zmluva o dielo?

vacsina brigad ktore mozne vykonavat mamicka na materskej nie su vhodne na zmluvu o dielo alebo na par dni v mesiaci na dohodu o vykonani prace. len si zamestnavatel koleduje o sankcie od inspek. prace alebo danoveho uradu.

okrem toho, ak by loren mala prijmy z kapitaloveho majetku, z prenajmu alebo sko spolocnik sro asi by nemusela pisat do tohto fora kvoli brigade.

gapa
3. jan 2010

aj môj názor je, že treba čítať pozorne 🙂
a predposledný odstavec toho, čo sem pripla janazuza by je v tejto veci podstatný.

hga
4. jan 2010

iste, zamestnaval sa roztrhne aby prijal do zamestnania niekoho kto nebude moct odpracovat cely mesiac napriek tomu ze je rekordna nezamestnanost a na kazdu volnu poziciu je desat uchadzacov.

okrem toho si precitaj prvych 8 prispevkov v tejto teme. nikto (ani ty) ste tam neuviedil ze musi pracovat len cast mesiaca, pisali ste ze pokojne moze pracovat ako sa jej zachce, co nie je pravda.

gapa
4. jan 2010

hga,
ja sa tu nechcem s nikým hádať 😅 , no pozri sa z ktorého roku sú tieto príspevky

ikke,
odkedy poberáš RP, lebo v pase nemáš uvedené, že by si už mala dieťa. Je podstatné podla ktorého zákona poberáš RP. Ak podla zákona do 31.12.08 (a asi aj do 31.12.09?), tak treba oznámiť na upsvar, kto sa počas tvojej práce na dohodu stará o dieťa. Ak budeš žiadať o zvýšenie RP, tak už nemôžeš mať príjem z dohody za celý kal. mesiac, ak chceš poberať RP.

veronikazm
22. feb 2010

Neviete mi náhodou niekto poradit?
Poberám RD a v novebri a decembri 2009 som bola zamestnana na Dohodu o brigádnickej práci. Chcem vedieť či si z tejto brigády mám nárok požiadať o vrátenie daní. Zdá sa mi že ak je niekto brigádnik nemá nárok na vrátenie daní. Tak ako to je? Mám nárok alebo nie? ďakujem

nadhera
22. feb 2010

veronikazm,aj ja som v decembri brigadovala,ale ak si na rodicovskej, nic ti nezdanuju. to je ta vyhoda. 😉

ena
14. máj 2010

Ja sa chcem opytat na konkretnu situaciu, chodia mi maily - rozne dotazniky a naposledy to bola pozvanka na jeden prieskum. Je to jednorazova zalezitost, kde sa vyplaca na zaklade Dohody o vykonani prace na mieste konania prieskumu. Je to problem , ked som na rodicovskej dovolenke (od 07/2008) ?

greguska
14. máj 2010

ena,
ak si na RD od 2008 a nežiadala si o zvýšený RD tak môžeš kľudne pracovať, len to treba na upsvar oznámiť.

ena
15. máj 2010

greguska, dakujem.. a treba to, ak ide fakt len o jednorazovu brigadu, a jednu dohodu?
ten zvyseny RD bol zaujimavy, platil od 1.1.2010 a nas krpec mal 31.12.2009 2 roky 🙂

greguska
16. máj 2010

ena,
ja som mala tiež dohodu, síce nie jednorázovú, ale bolo mi povedané, že všetko treba oznámiť... dala som im kópiu dohody a potom aj kópiu dohody o ukončení...

ena
17. máj 2010

greguska: dik, tak asi sa spytam rovno na upsvar, nech nie su kvoli par euram zbytocne problemy, este raz vdaka 🙂

gapa
17. máj 2010

ena,
ak poberáš Rd od r.2008, tak to nárok na RP neovplyvní, a vlastne ide len o 1den, tak by to nevadilo, ani keby si mala zvýšený RP.

ale ide o to, či sa popri práci na dohodu osobne o dieťa staráš. Ak máš dieťa so sebou a napr. na ulici robíš prieskum, tak splnaš podmienky osobne=riadnej starostlivosti. Ak nemáš dieťa pri sebe, tak by si sa možno podla inštrukcií SP mala na 1den odhlásiť, t.j. odhlásiť a nanaovo prihlásiť najneskôr v den po ukončení dohody. Ale to neviem, či by som to kvôli jednodnovej práci odhlasovala a nanovo so všetkými prilohami prihlasovala.

Ono je to so SP trochu 😠

adus123
17. máj 2010

Ahojte, viete mi prosim niekto poradit...., momentálne som nezamestnaná, na rodičovskej dovolenke, synček bude mať tri roky v auguste 2010. Od konca mája 2010 do ukončenia rodičovskej dovolenky by som chcela pracovať na dohodu. Chcela by som sa spýtať, aké zmeny budú z toho pre mňa vyplývať, čo sa týka platenia odovodov a poistení do sociálnej poisťovne. Čo všetko si budem musieť platiť sama a v akej výške. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

ena
17. máj 2010

gapa: to je len taka jednorazovka nejaky prieskum pre radio, 2-3 hodinky podvecer. Aj by som sa na to vykaslala, len som zvedava 🙂)

tin007
17. máj 2010

ena som v podobnej situacii, len ja by som dostala jednorazovo odmenu clena volebnej komisie. napisala som na upsvar a cakam na odpoved. ked ju dostanem, tak dam sem info

gapa
18. máj 2010

tin,
na upsvar to nevadí, ale zaujímavé by bolo napísať na soc.poistovnu. 😨

greguska
18. máj 2010

áno, súhlasím s gapou, to zo sociálkou ma hneď nenapadlo 😅

ena
21. máj 2010

http://blog.etrend.sk/mihalblog/2009/12/05/rodi...

podla toho:
"RODIČ, KTORÝ ZAČAL POBERAŤ RP V ROKU 2008 (2007) a RP POBERÁ AJ PO 1.1.2010

Aj pre rodiča, ktorý poberá RP už od roku 2008, či dokonca od roku 2009, platia aj v roku 2010 podmienky rovnaké, aké pre neho platili v rokoch 2008 a 2009.

To znamená, že nárok na RP (v základnej sume 164,22 €) mu zostáva aj po 1.1.2010, ak:

- riadne sa stará o dieťa,
- má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky,
- dieťa má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky.

Takíto rodičia majú nárok na RP (v základnej sume 164,22 €) aj v prípade, ak vykonávajú zárobkovú činnosť. Čiže môžu pracovať v pracovnom pomere, môžu podnikať – pokiaľ spĺňajú podmienku riadnej starostlivosti o dieťa."

potom nie je problem s Dohodou.
A z tej brigady mali Dohody posielat so SP, takze dufam, ze to je OK...

gapa
21. máj 2010

ena,
s nárokom na RP nebude problém. Ale ako som už písala, zaujímavé by bolo stanovistko SP, lebo oni vyžadujú starostlivosť o dieťa podla aktuálneho zákona o RP, ak ked vraj prislúbili, že by pre mamičky, ktoré si dali prihlášku počas predchádzajúcich znení zákona o RP (t.j. inej definícii riadnej starotlivosti o dieťa) možno spravili nejaké "výnimky" (sa zvolebnieva, tak slubujú).

Ale ak ide len o 1den, tak by som sa tým nezaťažovala.

ena
21. máj 2010

gapa: keby aspon o jeden den, ale tri hodinky vecer 🙂 to keby uz chceli tak vsetko poctivo, tak by tam mali nocne tahat, pred 18.00 by som sa odhlasila a 21.05 by som sa isla opat prihlasit.. 🙂 uz to necham tak, uvidime, co sa z toho vykluje 🙂