Otázky ohľadom nástupu na MD.

ivetanr
6. sep 2019

Ahojte. Potrebovala by som poradit. Od 10.6. som zamestnana u jedneho zamestnavatela na dobu urcitu do 10.9. Nastup na matersku mam 2.10.
Chcem sa spytat ci budem mat narok na matersku ked som odrobila 90dni u tohto zamestnavatela.
Dalej sa chcem spytat ze ked sa pojdem 3.10. zaevidovat na urad prace tak ci sa mi vyrata materska z tohto posledneho zamestnania alebo mi ten nastup na urad prace uskodi?
Dakujem za kazdu odpoved

evinkakub
6. sep 2019

ja nechapem, na co sa mas registrovat na urade prace ked budes od 2.10 na materskej?? to teda aj mna zaujima....

veronikaszabova
6. sep 2019

@ivetanr ak chces MP, musis mat za 2 roky 270 dni NP. Aktivne NP alebo byt v ochranej lehote.

lubik87
6. sep 2019

@evinkakub lebo tam.bude.mat skoro celý mesiac prázdny takže musí až si nechce sama platiť zp alebo pn.
@ivetanr neuškodí ti Up nijak. Nárok na md vznikne až máš np 270 dní spolu a rátať sa ti bude od posledného zamestnávateľa až si počas pp nebola ocr,pn a podobne

lubik87
6. sep 2019

@evinkakub teraz lepšie pozerám že 3.10 sa chce .. asi si sekla dátum a myslela 11.9 🙂

ivetanr
autor
6. sep 2019

@evinkakub lebo 10.9. budem mat ukonceny pracovny pomer (nezamestnana) a do 2.10 musim bud na urad alebo na pn.. To je skoro mesiac do nastupu na MD

ivetanr
autor
6. sep 2019

@lubik87 ďakujem.. 270dni mam.. Toto som potrebovala vediet ci mi ten UP neuskodi.. Ďakujem

lubik87
6. sep 2019

@ivetanr len si sa tam sekla.mas písané že 3.10 sa chces registrovať na Up 🙂

ivetanr
autor
6. sep 2019

@lubik87 ano 11.9. Tam malo byt.. Mam tam chybu 🙂

evittam
6. sep 2019

@ivetanr Lepsiu mas PN. Ci chces žiadať o podporu? Ak mas narok na podporu tak odporúčam do nástupu na MD ísť na PN a po MD ziadat o podporu a RP na otca dieťaťa.
U noveho zamestnávateľa mas 93dni bez PN a OCR? Ak ano tak tvoj VZ bude hruby príjem z tohoto zamestnania.

ivetanr
autor
6. sep 2019

@evittam ano 93dni mam odpracovaných bez pn a ocr.
Na PN som moc nechcela lebo doktorka mi da asi len dvojhodinovu vychadzku denne.. Preto skor ten urad prace

evittam
6. sep 2019

@ivetanr Zbytočne papierovačky a ked nemáš nárok na podporu tak aj bez príjmu.

ivetanr
autor
6. sep 2019

@evittam to mas pravdu.. Takze lepsia moznost bude dat sa vypísať?

evittam
6. sep 2019

@ivetanr Urcite. Hned po skončení PP. Žiadne ine papierovacky a este aj prijem.

asfodelka
6. sep 2019

@ivetanr no ten up by som zvazila. Never vsetkemu co kto radi a chod na socialku. Ja som teraz riesila podobny pripad. Koniec zmluvy 31.8. Nastup na md 23.9. Bola som na up a jasne mozte sa evidovat, aj na dohodu mozte robit bla bla pohoda. Nedalo mi a isla som na socialku. Tam mi pani povedala ze v ziadnom pripade nie na up, ziadne nove zmluvy. Aj ked pojdes na up dostanes od nich peniaze az po skonceni md a viac si uskodis ako pomozes. Mne odporucili pn. Nebud leniva a chod sa spytat na socialku.

ukulela
6. sep 2019

@ivetanr vychadzky zvyknu byt 2x2 hodiny. ak dok vysvetlis, ze ti konci zamestnanie a mesiac na UP su zbytocne komplikacie, nemyslim, ze by ti chcela nejako kratit vychadzky. mesiac vydrzis. (osobne "bezdovodnu" PN neuznavam a baby, co s ocikanym testom utekaju na rizikove, lebo v praci dvihaju papiere z tlaciarne a pod. kritizujem, ale toto povazujem za tolerovatelny dovod zneuzitia systemu 🙂 Radsej PN ako upsvar.)

evittam
6. sep 2019

@asfodelka Od UP dostane jedine RP a rodinne prídavky. UPSVaR nevyplaca podporu. A radu dostala. Kvalifikovanu.

ivetanr
autor
7. sep 2019

@evittam
@ukulela
Ďakujem vám 🙂

evittam
7. sep 2019

@asfodelka A ano môže sa evidovat, poberať podporu ak ma narok a v termíne nastupit na MD. Nic sa tym nezmení na poberani MD v takomto prípade. Dokonca môže pracovať aj na dohodu-40kal.dni za rok a max.zarobok cca 210Eur. A nie je to ziadne "bla-bla".
Tetuska na SP ti dala jej kecy od veci písomne? Ci len veris jej lebo je to tetuska co robi na SP?

asfodelka
7. sep 2019

@evittam ano moze sa evidovat, ale podporu dostane po materskej, ano moze pracovat na dohodu ale materska sa bude pocitat z dohody nie z predosleho zarobku co u mna by bol podstatny rozdiel, a aj to musi odrobit 90dni a to bla bla tam bolo lebo co sa tyka financii na up mi nedala ziadne info o tom ako to znizi matersku. A co Ty robis na urade prace ze sa chces silou mocou vadit o tetuske na socialke? 😉 ja verim tomu cloveku ktory rozprava konstruktivne a aj mi odpovedal.. na up na mna hodila tetuska priblbly usmev a uhm ano vsetko mozte, vsetko sa da ale ani slovo co mi to spravi s materskou. Ja by som napr za mesiac 90dni neodrobila.

evittam
7. sep 2019

@asfodelka To su kraviny. Ak poziada o podporu pred MD tak za obdobie do nástupu na MD podporu dostane vyplatenú.
Ďalej-skus čítať co pisem. Z dohody ak je to dohoda na pravidelny príjem bude v jej prípade pocitana MD len ak aj z dohody splní podmienky nároku na MD nakolko jej PP trvá.
Ďalej UP nemá nic spolocne s MD takze neviem preco si cakala, ze ti niekto na UPSVaR da informáciu o ktorej pises. Ako ani nema nic a vyplacanim podpory.
Nie nerobím ani na SP ani na UPSVaR. Ale mam bohate skusenosti s "odbornými radami" uvedenych tetusiek.
Ja ti odpovedám konštruktívne, k veci a odborne. Nakolko velmi dobre rozumiem danym veciam a xy mamiciek a nielen tych je mi tu a nielen tu vďačných za moje rady a za max.MD ci podporu.😉
Tebe odporucim ak nerozumies a pises len na základe jednej "konštruktívnej" informacie od nejakej tetusky na SP tak nerozdavaj zaručene rady. Lebo su uplne zle a mimo.

evittam
7. sep 2019

@asfodelka Btw.cim by si akoze uskodila ak by sa aj evidovala ako nezamestnana na UPSVaR do nástupu na MD. Poprosím konkrétne. Ďakujem

natalienka12
7. sep 2019

Ženy, čitajte, čo piše @evittam pretože tomu naozaj rozumie a obdivujem, ze aj polopate to vie vysvetlit. Za jej rady, ktore su zdarma, by ste tie, ktore tomu nerozumiete, mali byt vdacne a nie jej oponovat.

evittam
7. sep 2019

@natalienka12 Pan Mihal pyta za jednu radu 60Eur a este aj zle poradil. Keby sa kočka držala jeho rady a nie nasich tak ma prd a nie max.MD. Ale poslal knihu.😀😀😀😉

natalienka12
7. sep 2019

@evittam To ako vážneeeeee? 😂😂😂

natalienka12
7. sep 2019

@evittam vidíš Jani, koľko by si mohla zarobiť? 🙂

evittam
7. sep 2019

@natalienka12 Jj, vazne. Tiež mi "klesla sánka". No vidis, nezistne pomáhame....😉

natalienka12
7. sep 2019

@evittam a ešte sú nespokojné, oni sa radšej pôjdu opýtať do SP alebo na ÚP 😂😂😂😂

evittam
7. sep 2019

@natalienka12 Ale ved nech idu. Mozno budu mat naozaj šťastie a natrafia na naozaj znalu a ochotnu pracovníčku ktorých je ako safranu. Bohužiaľ. Ale v kazdom pripade by som žiadala nech mi to co mi povie da aj pisomne ak si za tym stoji,ze to je podla zakona a správne. A to neurobí žiadna. Cize v tomto prípade radšej kontaktovať mailom na ich stranke kde však väčšinou poslu všeobecnú odpoved so samými paragrafmi,ktorym aj tak laik v konecnom dôsledku nerozumie a je tam s informáciami kde bol na začiatku....

asfodelka
7. sep 2019

@evittam kde si Ty nabrala ze reagujem v prvej odpovedi na to co si Ty pisala a ze chcem aby si mi odpovedala na prispevok... Skus citat Ty - jej pp je na dobu urcitu tak netrva. Jedinu radu( a nikde nepisem ze zarucenu a ze som najmudrejsia na svete a vsetko viem) som napisala aby sa isla autorka opytat na socialku co je pre nu najlepsie. Neviem kde si prisla k tej pyche co z Teba razi ale jazyk si s Tebou merat nebudem.

natalienka12
7. sep 2019

@evittam Ja som sa s takou ešte nestretla 😂