Návrat do práce počas rodičovskej. Aké sú moje práva?

svorka
25. apr 2014

Po viac ako 4 rokoch s 2 detmi sa chcem vratit spat do prace a ukoncit predcasne rodicovsku dovolenku, mensia bude mat 2 roky v maji. Mozem sa uz aj teraz vratit spat do prace? Momentalne som dostala jednu ponuku z nasej firmy, nakolko hladaju cloveka, ze ci by som to nezobrala ja. Neni to praca, aku som vykonavala ja pred nastupom na matersku. Bude mi musiet zamestnavatel zmenit pracovnu zmluvu a moze mi siahnut aj na plat, nakolko budem vykonavat inu pracu? A co napriklad nadcasy, moze ma nutit pracovat nadcasy pokial nebudem suhlasit? Pokial by sme sa nedohodli na tejto praci ake ine su moje prava, ked sa budem chciet vratit spat do prace? Moze ma prepustit z nadbytocnosti, kedze moju pracu momentalne robia 3 baby? Dakujem za odpoved.

majusqa77
25. apr 2014

mozes. a ostatne je vsetko na dohode. zmluva by sa menit mala - a iba s tvojim suhlasom, to iste plat. berie sa to ze sa vracias do prace. a moze ta aj prepustit. ale zase - ty sa mozes vratit spet na RD

stefka33
25. apr 2014

Na svoje pôvodné miesto máš nárok, len ak sa vrátiš po skončení materskej, to jest do pol roka po pôrode. Ak neskôr teda ako napríklad ty tak ti môže ponúknuť iné miesto. Takže pôvodné miesto ti nemusí držať, stratila si nárok.

babika23
25. apr 2014

mozes sa vratit kedykolvek pocas RD, musis to oznamit pisomne mesiac dopredu. Ako pisala stefka33, na povodne miesto nemas narok, takze ti moze ponuknut akekolvek (a upravit ti plat). Ked by si nesuhlasila s ponuknutym miestom, tak nasleduje dohoda o ukonceni pracovneho pomeru... a nadcasy zalezia podla zmluvy, ale zo zakona ti moze zamestanavatel pisomne nariadit tusim 150 hodin rocne a tam nemas na vyber, iba tehotne nadcasy robit nemusia...
Ak je ta ponuka dobra a ked budes spokojna s platom, tak to urcite stoji za zvazenie, hlavne ked si si nie ista, aka pride o rok, ked sa do prace budes musiet vratit 🙂))

lucinkab
25. apr 2014

este dodam ze nadcasy zo zakona nerobia nielen tehotne ale aj slobodne matky!!!!

liz_lemon
25. apr 2014

zákonník práce § 157 odsek 2
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.
@babika23
@stefka33
ak neviete, ako je to, tak nepíšte, zbytočne zavádzate