Mám nárok na podporu, keď trojročný syn nastúpi v septembri do škôlky?

cica563
6. apr 2019

ahojte syn bude mat v juni 3 roky v septembri nastupi do skolky, mam narok na podporu? pred otehotnenim som pracovala v cechach od ....2013 - do 2015 ked som otehotnela nepredlzili mi zmluvu a skoncil mi pracovny pomer, matersku som poberala z ciech , rodicovsky zo slovenska. ked syn dovrsi 3 roky budem sa hlasit na UPSVa R, bude za mna stat platit odvody alebo si budem platit sama, mam narok na podporu ? ak by som pocas tejto doby otehotnela mam narok na matersku ? ak otehotniem pocas trvania podpory z coho sa mi bude ratat materska ? kolko sa pobera ta podpora?? z coho mi to vyrataju ? mam sa radsej najskor zamestnat az splnam tych 270 dni poistenia a potom planovat druhe mimi. trosku viac otazok ale snad sa najde niekto kto mi pomoze a trochu vysvetli dakujem. kludne aj IP

lubik87
7. apr 2019

@cica563 celkovo na všetky otázky nie na poslednú áno zamestnaj sa

loginexistuje
7. apr 2019

narok na podporu ani materske nevznikne ak sa prihlasis na UP budu za teba platit odvody na dochodkove a zdravotne

laska201
7. apr 2019

No co viem tak z cr podpora na sk nejde.a v cr aby ziskal podporu musi tam clovek zit a sami zda aj trvale bydlisko.takze s cechmi nerataj ale ta lehota tam je.No a jedine sa tu zamestnat a potom babo.ja som mala v cr zmluvu na neurcito aj rodicak mi doposielali k slovenskemu.takze som to tiez riesila.

veronikaszabova
7. apr 2019

@cica563 narok na podporu nemas.
Mozes ist na usvar, alebo sa zahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6r.
Narok na matersku budes mat az vtedy, ked splnis podmienku - 270 aktivne poistenie.

evittam
7. apr 2019

@cica563 Ako ti uz bolo napísané. Btw.z coho by si chcela podporu a nebodaj aj MD?

dudos
7. apr 2019

Nárok na podporu nemáš. Ani nárok na materskú. Ja som nastupovala na materskú august 2015. Pracovnú zmluvu som mala uzatvorenú na dobu určitú do septembra 2015. Zamestnávateľ mi pracovný pomer nepredĺžil. Október 2018 syn dovŕšil 3 roky a nastúpil do MŠ. Zaevidovala som sa na ÚPSVaR. Na "podporu" som nárok nemala. Aj keď som za celých 12 rokov pracovného života bola nezamestnaná len 1 mesiac. Nebolo to pre mňa ľahké prijať. Dva mesiace som bola úplne bez peňazí, nakoľko môj manžel pracuje, tak som nemala nárok na nič. Teraz som zamestnaná, odratavam dni z 270 bo chceme ešte ďalšie dieťa. Alebo poprípade aj vznik nároku na "podporu" ak by sa v zamestnaní niečo udialo.
Ja som si nevedela predstaviť ďalšie tri roky doma s 200 € a to môj manžel sa vie obracať a donesie domov dá sa povedať pekné €.

evittam
7. apr 2019

@dudos Si mohla vybrat podporu do dvoch rokov od skončenia PP -cize do septembra 2017 keď si mala na nu narok. Je to len tvoja chyba,ze si ju nechala tak.

ajka0207
7. apr 2019

@dudos tych 270 dni sa rata do porodu. Cize aj keby otehotnies dnes, tak na matersku narok mas.

evittam
7. apr 2019

@ajka0207 Ak ju vsak neprepustia.😉

dudos
7. apr 2019

@evittam v tejto dobe už viem o tom aj ja. V tej dobe som to netušila. Áno je to moja chyba, no tiež tu je priestor aj na diskusiu o zmene v legislatíve. Nemyslím tu na MK samozrejme.

cica563
autor
7. apr 2019

Ďakujem dievčatá, takže keď dovŕši 3 roka pôjdem sa evidovať na úrad a odvody si budem platiť ja alebo štát? A ako to je z neplateny rodičovský príspevkom?? alebo sa znova zamestnam v CZ co si však koli malému neviem predstaviť ako to budeme stíhať, škôlka a cestovanie do prace :( Dieťa teda odkladáme. Ak by náhodou som zostala tehotná počas toho ze budem na úrade práce tak co. Z čoho by mi počítali materskú ci nebudem mat na ňu nárok? Keďže práce na sk bieda jediná záchrana vrátiť sa nazad :(

evittam
7. apr 2019

@cica563 Ak sa evidujes ako nezamestnana tak si poistencom štátu. Na neplatenej RD tiez ale dieťa moze návštevovat skolku len na 4h. Na MD narok mat nebudeš. Skus pochopit, že hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom a ďalej musis mat NP aktívne alebo byt v OL. Ako uz pisem druhýkrát.

evittam
7. apr 2019

@dudos Zmena legislatívy? V tomto "bananistane"?! No to určite.😁😉