Podrží mi zamestnávateľ miesto, ak si predĺžim rodičovskú?

mata299
3. dec 2012

Aká je ochrana matiek, ktoré musia dlhodobo zostať na rodičovskej dovolenke, kvôli nepriaznivému zdravotnému stavu?Na materskú som odišla v 2010, synček bude mať v máji 2013 3 roky, avšak kvôli zlému zdravotnému stavu nemôže ísť do škôlky. Ako mám postupovať, potrebujem to oznámiť zamestnávateľovi, to chápem, ale môže ma vyhodiť, ak som predtým mala podpísanú v práci zmluvu na dobu neurčitú?

anjelicek26
3. dec 2012

@mata299 - nemoze ist maly k opatrovatelke? Ved to je alternativa oproti skolke... teda neviem, aky zly zdravotny stav maly ma. Ale toto bude asi skor na dobrej voli zamestnavatela, nie povinnost 😖

magic08
3. dec 2012

pocas trvania rod. dovolenky ta prepustit nemoze, no moze tvoje miesto preobsadit, a ked sa budes chciet vratit, nie je povinny ti dat spat tvoje povodne miesto a teda ta moze aj prepustit....

baklik
3. dec 2012

si v ochrannej lehote, pokial si na RD, nemoze ta vyhodit. druha vec je, ze moze zrusit miesto z organizacnych dovodov a ked sa budes chciet vratit, da ti vypoved. ale to moze kazdy zamestnavatel, aj keby si si nepredlzila RD. 100% istotu nikdy nemame, co uz... 😒

titkovamiriam
3. dec 2012

Na predlženej ti miesto drzat nemusi,je to skor o dohode... ☹

kika1111
3. dec 2012

presne toto zaujíma aj mňa. môj malý bude chodiť pravidelne k viacerým špecialistom a pochybujem, že mi môj zamestnávateľ bude tolerovať, že každý týždeň niekam pôjdem..a to nehovorím ak ochorie on alebo ja... aj som bola minulý týždeň v práci, ale nemala som odvahu sa na to opýtať šéfky..

bodka13
3. dec 2012

ak si dobre pamätám,tak tvoje pôvodné pracovné miesto je povinný ti držať iba počas MD- teda ten polrok, potom počas RD nemôže s tebou rozviazať pracovnú zmluvu pokiaľ ty nebudeš súhlasiť .....takže budeš stále zamestnaná,ale na akú pracovnú pozíciu ťa zaradí je v jeho potom jeho rozhodnutie

evabb35
3. dec 2012

Prepustiť tú čo sa vráti z RD zamestnávateľ nemôže. Len z organizačných dôvodov, teda ak by prepúšťal aj tú, ktorá nastúpila na zastupovanie, resp. ak by rušil celý útvar, či ak by zamestnávateľ sa rušil celý...teda tak to býva aj v praxi.

evita68
3. dec 2012

Vyhodiť ťa počas rodičovskej dovolenky /platí aj ked rod. dovolenka trvá do 6 rokov dieťaťa kôli nepriaznivému zdr. stavu/ môže len ak sa ruší prevádzka alebo firma..
Po skončení rodič. dovolenky podľa zákonníka práce platí nasledovné:
§ 157
...
(2) Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.
...

To znamená, že po návrate z rodičovskej /aj predlženej ,,platenej,,/ máte nárok na to, čo som citovala zo zákonníka práce. Samozrejme, ak by ste sa po ukončení RD stali nadbytočnými, platí pre vás to, čo aj na bežných zamestnancov - firma vám môže dať výpoveď.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz