Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa

violetka1
26. feb 2012

Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem

maznacik007
26. feb 2012

mozes sa nahlasit na soc. poistovni a na zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov stat za teba zaplati odvody...

narok nemas na nic ani keby si sa prihlasila na UP a co sa tyka davok v hmotnej nudzi tak si nemyslim ze ti vznikne narok cele to vybavovanie nie je tak jednoduche ...

co sa tyka platenej predlzenej RD tak na tie reci ze jedna znama atd reagovat hadam ani netreba... ja som od BA a teda to posudzovanie nie je take jednoduche a ani to schavalenie na predlzenu RD, rozhodne to neschavaluju z dovodu beznej chorobnosti dietata...

jedina rada ktoru ti mozem dat je znizit naroky na pracu a ist pracovat a inak tu nestaci posudok od psychologicky na predlzenie RD musi to byt bud od neurologa alebo od pedopsychiatra ...

jaja28
27. feb 2012

baby prosim, poraďte, keď som na predĺženej (neplatenej) RD do 6 rokov dieťaťa môžem mať dieťa v škôlke, alebo je tam nejaké obmedzenie napr. len na 4 hodiny, ďakujem.

sandrika1986
27. feb 2012

Ahojte, od minulého roku som na predĺženej neplatenej RD. Dcérka keď mi dovŕšila 3 roky, na ďalší deň som išla do soc.poisťovne a do zdravotnej. Okrem môjho OP, som mala so sebou prefotené rod.listy dcérky a papier z ÚPSVAR, ktorý som dostala,keď mi schválili rodičovský príspevok. V zdravotnej mi dali papier,že som na predĺž. RD. Sociálna poisťovňa platí za mna dôchodkové poistenie a zdravotná zase zdravot.poistenie. Je to do 6.rokov dieťaťa. Ak by som sa zamestnala, tak to musím do 3 dní nahlásiť, do soc. a do zdravot. poisťovne a ukončia mi predĺženú RD. Podmienkou na predĺženú RD je, že matka nebude pracovať a dieťa môže dať do škôlky na max. len na 4 hod. Nie na viac hodín, lebo zdravotné by si matka musela sama platiť. Keď dieťa zoberú do škôlky, nemusíte to hlásiť do zdravotnej poisťovne ani im nemusíte nosiť doklad o tom, lebo oni budú vedieť zo škôlky, že vaše dieťa tam chodí a na koľko hodín.

xlucia
27. feb 2012

@violetka1 u akych lekarov je evidovany syn?

violetka1
autor
28. feb 2012

@sandrika1986 ako si to myslela s tym, ze !len zdravotne si musi platit matka sama"- v ktorom pripade?? ked dieta da do skolky na tie 4hod.? Plati potom odvody za seba do zdravotky matka a nie uz stat?

Znizovat naroky na mojup rac. poziciu? 🙂 Mam ich znizene uz dost, praca mi nevadi, ale nemam z coho vyberat. Problem je v tom, ze nemam nikoho ku detom, ked ochoreju, prip. pri jedinych moznoych pracach tu, su prace na smeny- co nemozem- lebo ich nema kto vyzdvihnut zo skolky a postrazit ich kebyze nocne atd. Zijeme na dedine, praca je len v meste (min. preprava modrym busom + MHD) , skolka je u nas na dedine. manzel chodi na tyzdnovky, dvojtyzdnovky- som na ne sama.
Oporucite mi teda v nasej situacii ostat radsej na tej predlzenej neplatenej, ale radsej ako byt evidovana ako nezamestnana tak dlhu dobu (co mi realne hrozi) ?

A este som sa chcela spytat- co rpaca na polovicny uvazok, ako napr. brigady (dokladanie tovaru v obchodnych retazcoch a pod.?- na par hodin denne, prip. obdeň?)- mozem byt takto zamestnana aj popri tej neplatenej materskej?

Dakujem vam vsetkym velmi pekne.

kaktusik007
28. feb 2012

@violetka1 zo zakona mozes byt doma do 6 rokov veku dietata - dovtedy za teba bude stat platit odvody, ale pozor, ak nebudes na predlzenej RD, tak iba zdravotne poistenie. Na to, aby to tak bolo, zaroven musi byt splnena podmienka riadnej starostlivosti - definicia podla zakona o zdravotnom poisteni - a ta je, ze tvoje dieta do 6 rokov veku moze chodit do jasli, skolky, opatrovatelovi maximalne na 4 hodiny denne.
Ak toto splnis, a budes s dietatom bud cely den sama alebo ho das do skolky na tie 4 hodiny, tak za teba zdravotne odvody bude platit stat.

zuzulienka28
28. feb 2012

@violetka1 ja som v podobnej situacii. Mne tiez zaciatkom aprila konci materska dovolenka a syna mi zoberu do skolky az v septembri a dovtedy ho nemam kam dat, takze som sa rozhodla ze si predlzim do septembra rodicovsku dovolenku. Moj zamestnavatel sa o tom dozvie az buduci tyzden, tak mozno skoncim aj ja ako nezamestnana, ale s tym zial nic neurobim. No ale ja som sa bola popytat na uradoch a zvolila som si teda to predlzenie rodic.dovolenky. Nedostanem od statu ziadne peniaze, ale bude za mna platit zdravotne odvody a aj 2.pilier. Samozrejme ja mam dieta zdrave, takze to preto. Su mamicky, ktore maju dieta chore a preto s nim musia ostat doma dlhsie, vtedy dostavaju nadalej davky, ale musia to mat potvrdene od lekarov specialistov. Ale to je uz o inom. Teba sa to netyka.

Ale co sa stalo mne. Pocas behaciek po uradoch, ked som si zistovala tieto info, mi v socialnej poistovni hovori zenska, ze druhe dieta nemame nahlasene. Ja pozeram na nu, ze o com to tu hovori. Vsetky papiere sme odovzdali tak isto ako pri prvom, aj sme vsetky davky riadne dostavali a oni ho nemali zaregistrovaneho. Skoro ma vystrelo. Clovek vsetko odovzda a mysli si, ze je vsetko v poriadku a az uplnou nahodou zisti, ze nie. Jednalo sa o ten 2.pilier, ktory stat plati od narodenia dietata az do jeho 6. roku. Pre istotu si to chod skontrolovat do socialnej poistovne. Vsade maju bordel 😠

A k brigade len tolko, ze podla zakona brigadu moze vykonavat len osoba, ktora navstevuje skolu, cize student. Pre nas ostatnych dospelakov su tu uz len prace na dohodu, ale aj tam su tri druhy prace na dohodu. Je to obmedzene na odpracovane hodiny, na vysku zarobku atd. Vsetko sa da vygooglit na nete. Je lepsie to mam nastudovane, aby si sama sebe neurobila zle, ze podpises nespravnu dohodu.

jaja28
28. feb 2012

takže baby zhrnutie: dnes som bola na sociálnej poisťovni a bolo mi povedané keď je mamička na predĺženej RD zo zdravotných dôvodov dostáva peniaze (platená RD čo je samozrejmé 😉 ), dieťa môže byť na 8 hodín v škôlke a môžte aj pracovať, keď ste na neplatenej RD z akéhokoľvek iného dôvodu, každá máme ten svoj, tak samozrejme peniažky nedostávate žiadne (jasnačka 😀 ), dieťa môže byť v škôlke 8 hodín a pracovať môžte len na dohodu. Dúfam, že vám to pomohlo, pani na soc.pois. bola veľmi milá, stačí tam zavolať, alebo ísť osobne radi poradia 🙂

gapa
28. feb 2012

@jaja28
to čo ti povedala pani na soc.poisťovni platí, no nie je to úplné (čo sa týka vykonávania práce na prac.pomer) a ti odpovedela len z hladiska ich zákonov, nezohladnila, resp. ona nemusí ovládať zákon o zdravotnom poistení.
Takže čerpáš v zamestnaní neplatené volno po dosiahnutí 3rokov (lebo ak si čerpala RD do 3rokov súvisle, tak dlhšie nemôžeš čerpať RD, ak ide o zdravé dieťa), tak dieťa môže navštevovať škôlku na max. 4hodiny, ak chceš ostať zdravotne poistená štátom (z hladiska soc.poistovne môže chodiť do škôlky aj na 8hodin, môžeš nadalej byť dôchodkovo poistná štátom, ale zdravotne by si už podla zákona nemala byť poistencom štátu).

Čo sa týka práce na prac.pomer alebo dohodu, tam rozdiel čo sa týka dôch.poistenia štátom nie je.
- Ak trvá prac.pomer a dôch.poistenie zamestnanca (ak pracuješ na pp, čerpáš riadnu dovolenku), tak sa treba odhásiť ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Lebo podla zákona nemôžeš byť zároven povinne dôch.poistená ako zamestnanec a aj štátom.
- Ak ale pracuješ len na dohodu, tak pri dohode nevzniká dôch.poistenie, preto nadalej môžete byť dôch.poistné štátom.

No nerozoberám dohodu a zdravotné poistenie, pri poberaní RP to nie je problém, ale pri nepoberaní RP som počula aj iné názory, čo ale ak chodí dieťa do škôlky a vy zatial pracujete na dohodu, tak to vadiť nemôže.

jaja28
28. feb 2012

@gapa prosim ta ako zisti poistovna ci dieta chodi do skolky na 4 alebo na 8 hodin, ja som na predlzenej RD neplatenej ? vedia to nejako zistit? mala zatial chodi na 4 hod., ale od 1.3. chcem aby chodila na 8?

gapa
28. feb 2012

@jaja28
neviem

tatolu
28. feb 2012

@jaja28 Mám pocit, že raz jedna mamička písala, že chodia do škôlok námatkové kontroly 😔 A v súčasnosti je veľa "dobrých" ľudí, čo o niektorých veciach radi informujú príslušné úrady 😒

jaja28
29. feb 2012

@gapa prosim ta, ked to zhrniem tak ja som doma na RD neplatenej, nechystam sa zatial pracovat ani na stali PP ani na dohodu, som len rodic starajuci sa o dieta, mala chodi do skolky na 4. hod. denne, a na SP mi povedali, ze moze aj na 8, ze to je v poriadku, ale co sa tyka Zdr.poist. moze chodit len na 4 hod. inac mi nebudu platit odvody do zdrv.poist., ale neplati odvody do zdravotnej poistovne prave SP? prepac, ze sa pytam, ale absolutne nepoznam tieto zakony a nechcem nejaky porusit a mat problem. prosim nevies ako to teda je, som na RD nepracujem, nedostavam peniaze, zhladiska SP mozeme byt v skolke na 8 hod., len z hladiska ZDR.pois. nie, chapem to spravne? dakujem za odpoved

erinnuska
29. feb 2012

@jaja28 Aj ja teraz riešim podobný problém, akurát že mne asi predlžený rod. príspevok schvália, nakoľko dcérka má spomalený vývoj. chcem ju ale dať do súkromných jasiel, odporúča mi to aj logopéd a chcem ísť aj pracovať, mám momentálne celkom slušnú ponuku do práce. Môžem teda pracovať ( ešte nemám všetky papiere od doktorov, čiže som nebola sa informovať osobne na UP, potom si to preverím samozrejme u nich) normálne na 8 hodín? Dieťa asi súk. jasle môže navštevovať na celý deň.

jaja28
29. feb 2012

@erinnuska ja som bola min. rok na predlzenej RD platenej, lebo dcerka mala velke zdravotne probl., ale to je trosku o inom to spada pod upsvr, tam ti platia na RD, dieta mozes mat na 8 hod. v skolke a mozes pracovat kludne na plny uväzok a to viem na 100 percent, bohuzial neplatena RD uz nespada pod upsvr, ale pod SP (a ako som sa dozvedela od gapi tak aj pod zdrav.p.) a tam ma zaskocili tie 4 hod. v skolke, mala chodi do skolky len kratko a sme tam na skusku, lebo nevieme ako to zdravotne zvladne, ale chcem skusit aj tych 8 ale nechcem porusit zakon - co sa tyka zdr.poistovne, neviem som z toho naozaj mimo, ale co sa tyka teba, nemaj obavy, je to tak ako som napísala, drzim palce nech ti to s pracou vide 😉

gapa
29. feb 2012

@jaja28
soc.poistovna nemá nič so zdravotným poistením (na lekárov, lieky a pobyt v nemocnici). V soc.poistovni sa poistuje nemocnesky (pre materské, nemocenské, ošetrovné dávky), dôchodkovo (na dôchodky) a v nezamestnanosti (na dávku v nezam).

tj. ak chceš byť aj dôchodkovo poistená (ak si si podala prihášku bez nej to nejde) a aj zdravotne (to je jediné POVINNé POItenie, ktoré musíš mať celý život), tak dieťa môže navštevovať škôlku max. 4hodiny, lebo nie si poberatelom rodič.príspvku (vtedy by mohla aj na 8hod), ale osoba riaadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov.

jaja28
29. feb 2012

@gapa ahoj, prave mi volali naspat zo zdrav. poistovne a ano nesmieme chodit do skolky na viac ako 4 hodiny, v tomto state vylucuje jeden zakon ten druhy, absurdne, no nic, odhlasim sa z RD, lebo dcerka po 4,5 roku potrebuje skolku na cely den ako sol, dost zaostavame takze, toho musime vela dohnat, sice sa jej doma venujem, ale to co jej da kolektiv jej ja doma nedam... baby diky za rady

dai
29. feb 2012

@violetka1 prepac, ale trosku mi tvoj prispevok zvysil zlc - teda nie kvoli tvojej otazke ale tej tvojej znamej co si za uplatok vybavila posudky - ako sorry, ale vdaka takumto super matkam maju potom zvysne matky take RP ake maju... ale , skoda reci 😠

mery.maja
29. feb 2012

Ahoj-odpoviem na tvoju otazku.Mozes si vybavit predlzenie rodicovskej dovolenky tak ako som to urobila ja pred par tyzdnami.Sla som na UPSVaR povedala som ze si chcem poziadat o predlzenie rod.dovolenky.Dali mi tam veskere papiere co treba vyplnit+ su tam papiere ktore treba zaniest pediatricke dietata a po pripade specialistom ktorych navstevujete ( ocne,lokopedia,neurologia,ortopedia alebo co ja viem este co) -potom s papiermi pojdes k posudkovej lekarke ktora to prezrie povie co treba este doplnit-musis doniest cely zdravotny zaznam od pediatricky...vsetko podopisuje pripadne ta upozorni co treba este dolozit-ak to nebudes mat pri sebe,alebo to bude este nejake vysetrenie treba to potvrdene priniest do 7 kalendarnych dní !!!Potom ti to preberu na UPSVaR a uz ti len pride postou ci ti to schvaluju alebo nie na zaklade zdravotneho stavu dietata.Ma to prist do 30 pracovnych dní ,mne to doslo po nejakom tyzdni.Vzdy to predlzuju len na rok-ci sa da hned aj na dlhsie to neviem ale pochybujem....a po roku je znovu tato procedura 😒 .Ja somnedavala este nikdy ziadnemu doktorovi ani uradnicke "uplatok"ani v podobe kavy ,cokolady a podobne.Myslim ze takto by si to nemala riesit ani ty-nakolko nevies co ten posudkový lekar-ten je dolezity,ti nato povie-moze ta vo dverach hned otocit ze on tam nieje nato alebo co ja viem co. 😅 To mozes tak skusit napr.u pediatricky ktoru poznas a vies ze to prijme.Ale ja som to nikdy neurobila a ani neurobim nakolko zdielam nazor ze je to ich praca a napr.uradnicka je povinna podat mi vsetky veskere info.alebo papiere,ci dotazniky....lebo tam od toho je-nepojdem ich predsa pytat od upratovacky ked ta tam nato nieje 😀

violetka1
autor
29. feb 2012

@dai Ono to ani nie je moja známa, nevedela som, ako to klasifikovať ten vzťah- dozvedela som sa to úplnou náhodou od jednej tiež mamy, s ktorou som pracovala v BA, a je to jej známa (ale ako tu už jedna mamina písala- bohvie, či to je vôbec pravda a či to nie je len Jedna pani povedala). Mňa skôr zaujímal ten postup, a možnosti aké mám, ale keďže mi odvody zdravotná uhradí len do 4hod. mladšieho syna v škôlke, zrejme ho tam vôbec nedám, pretože by som musela tie cesty do/zo škôlky absolvovať niekoľko krát denne, je to škoda, že to nijako nevyjde ani s prácou na dohodu tým pádom, no neviem, ako to ešte poriešime, ale veľmi mi príspevky ostatných mamičiek pomohli sa zorientovať - aspoň už viem "kde je sever" 🙂

mery.maja
29. feb 2012

@violetka1 A este som zabudla pokial si chces vybavit tento druh rod.dovolenky ze byva dietatko chorlave,tak musi mat nepriaznivy zdrav.stav minimalne 12mesiacov-co znamena ze musis mat minimalne 12 mesiacov zdokladovaných v karte u nejakeho ineho doktora ako je pediater. 😝 Podla mna by i si mohla skusit vybavit tento druh rod.platenej dovolenky ak teda navstevujes nejakeho odbornika s malym a niesu okolo toho nejake siahodlhe vybavovacky,ked chces mas to za par dni obehane-ja napr.za 3 a to som medzitym bola s nim este na dvoch vysetreniach 😉drzim palce

A neviem kto to tu hovoril nieco o skolkach a ze ci kontroluju na ako dlho tam dietatko je alebo nieje.Tak mne sa zda ze vedenie skolky tiez niekam nahlasuje kolko a na ako dlho ma to ktoré dieta nahlasene....teda aspon u nas...

erinnuska
29. feb 2012

@jaja28 Vdaka za radu 😵 , dnes sme obehali súkromné jasle a ideme si zvykať, držte palce, som z toho na nervy úplne 😖 . S papiermi potom zájdem na Up a ešte doplním informácie, potom môžem sprostredkovať. 😎

gapa
29. feb 2012

@jaja28
ak sa zaevidujes na up, tak moyes byt zdr. poistena ako uchadzac o zamestnanie a dochodkovo ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (splnená podkmienka tym, že chodí do skôlky).

lebo zdrav. poistenie je cca 47 či 48eur na mesiac si platiť

jaja28
1. mar 2012

@gapa ano viem, určite nemám zvyšních 47 eur na zdr. poistenie, takže zostáva mi úrad, dakujem za rady 🙂

sandrika1986
2. mar 2012

@violetka1 : Prepáč,že tak neskoro Ti odpovedám, ale až teraz som si našla od teba správu. Zdravotné poistenie by si platila ako samoplatiteľ vtedy, ak by dieťa chodilo do MŠ na viac ako 4h. Ak to budú max len 4h štát za teba platí zdravotné. Ak to bude na viac hodín, matka si musí platiť zdravotné sama.

violetka1
autor
2. mar 2012

tak dievčatá, dnes som volala do 2 pracovných agentúr- v jednej osvedčenej agentúre, nemali ani jednu pracovnú pozíciu pre ženu (!!!)- rozumej v akejkoľvek oblasti, v druhej mali AŽ jednu (!!). Na celé ZA a okolie ZA je to pre mňa dosť šokujúce zistenie, že je to až takto zlé, utvrdzujem sa v tom, že ostanem asi doma s malým, toto ani nie je možné už ☹ 😒 Človek by tak rád pracoval, no nie je kde a keby aj, ja a ostatné ako ja (matky s malými deťmi) stoja na konci fronty ☹ Keď už nemám dostať nič, je úplne jedno, či ostanem naďalej na rodičovskej neplatenej, alebo chodiť na ÚP a nosiť tam papiere. Možno sa časom niečo náhodne vyskytne, som úplne znechutená na dnes, nemám na to slov.

mima22
10. júl 2012

ahojte
chcem sa spytat kolko trva schvalenie predlzenej materskej?
kde si mam ist pre tlaciva na upsvar alebo na socialnu poistovnu?

monika74
10. júl 2012

@mima22 podáva sa mesiac pred dovršením tretieho roku ak chceš platený RP zo zdravotných dôvodov

lucia2905
10. júl 2012

@mima22 ak má dieťa zdravotné dôvody, podaj si na schválenie aj 3 mesiace pred ukončením RD, majú na to síce 30 dní, ale ja som sa dostala k odpovedi až cca po 2 mesiacoch a niekoľkých urgenciách, nechcem tu písať, že až vyhrážkach. Skrátka úrady sa vyhovárajú na posudkových atd.... Nie som jediná s takouto skúsenosťou a to som ja povinná oznámiť zamestnávateľovi, že nenastúpim, štátna správa však termíny podľa všetkého dodržiavať nemusí. Pokiaľ to nebude kôli zdravotným dôvodom, stačí ti ísť krátko pred skončením na sociálnu poisťovňu, tam ti dajú potvrdenie pre zdravotnú poisťovňu a je to vybavené. S ÚSVR dovršením tretieho roku dieťaťa už nemáš okrem prídavkov na dieťa nič spoločné. Toto je len moja nedávna skúsenosť, takže vybavovať radšej v predstihu.

mima22
10. júl 2012

@lucia2905 moja mala ma uz tri a ol roka myslis ze teraz sa to uz neda vybavit.
ja si myslim teda dufam ze sa to da.sak doktorka mi sama povedala ze mi to vypise.
ano a ma zdravotne dovody