Schvália mi predĺženú rodičovskú, keď dieťa nezobrali do škôlky?

sonabart
29. okt 2013

Ahojte chcela by som spytat:
Som na rodicovskej, ale pracujem aj na dohodu, maly ma 2 roky a 7 mesiacov. Do skolky ho nezobrali. V marci bude mat tri roky a co som sa informovala, tak mi ho pocas roka do skolky nevezmu. Mozem poziadat a predlzenie rodicovskeho prispevku na zaklade oznamenia zo skolky, ze ho neprijali? Mam taketo tri oznamenia. Neprijali ho v troch skolkach. Predlzia mi rodicovsky aspon do toho septembra kym ho prijmu? Pracovat na dohodu koncim koncom tohto roka, takze nebudem mat prijem a ked maly dovrsi 3 roky, tak nebudem mat ani ten rodicovsky prispevok. A zostat uplne bez prijmu az kym maly nepojde do skolky nie je bohvieco : (
Dakujem. Sona

martinkah
29. okt 2013

Rodičovský príspevok po treťom roku je možné poberať iba pre dlhodobo nepriaznivý zdrav. stav dieťaťa..

matkamirko
29. okt 2013

mozes si predlzit max. neplatenu RD(vtedy za teba plati zdravotne, socialne stat), platena je iba pre matku, ktorej dieta ma dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav.

denkaajejdeti
29. okt 2013

Ahoj,
ako píšu žienky vyššie - rodičovský príspevok by si po dovŕšení 3. roku dieťaťa mohla dostávať v prípade, že donesieš potvrdenia o tom, že dieťa je dlhodobo choré (nejde však iba o jednorazové potvrdenie od jedného MUDr., ale spätne o rôzne nálezy napr. od imunológa, kardiológa,....aké lieky musí malý užívať, hospitalizácie v nemocnici,....toto všetko prinesieš na ÚPSVaR v mieste tvojho bydliska a oni to postúpia štátnemu posudkovému lekárovi, ktorý z tých lekárskych správ a výsledkov vyšetrení vydá rozhodnutie, či je dieťa tak vážne choré, že do MŠ nemôže nastúpiť zo zdravotných dôvodov. Ide však skutočne iba o tie detičky, ktoré sú chronicky choré, majú rôzne zdravotné komplikácie (napr. predčasne narodené - oslabená imunita, šelesty na srdiečku, neurologické diagnózy,...), ktoré sú často hospitalizované v nemocnici.
Ak tvoje dieťatko nezobrali do MŠ pre nedostatok miesta, tak žiaľ, rodičovský príspevok ti nikto nebude poskytovať po 3.narodeninkách dieťaťa.
Ak máš manžela/partnera, ktorý má príjem, tak to tých pár mesiacov (od marca do septembra) nejako vydržíte - skús už teraz odkladať "železnú rezervu".
Ak pracujúceho partnera nemáš (a teda žiaden iný príjem v rodine), tak môžeš požiadať o dávku v hmotnej núdzi na príslušnom ÚPSVaR.
Alebo hľadať aktívne zamestnanie už teraz a ak sa niečo pritrafí, tak k malému do septembra nájsť niekoho z rodiny alebo susedku či kamošku, ktorá je ešte na materskej a takto by si ona privyrobila a ty by si mohla zarábať v práci. Od septembra to už budeš mať ľahšie, pretože malinký normálne nastúpi do MŠ.
Držím palce 😉.
Drž

cherry1981
30. okt 2013

Ja co viem, tak predlzit sa da v pripade, dlhodobeho nepriazniveho zdravotneho stavu dietatka.

lucia20
30. okt 2013

Nechcem ti kazit iluzie, ale teraz som toto riesila... moje dieta sa narodilo s 2kg nadorom a v prvom kole to pre nich nebol dovod na predlzenu RD. az po odvolani, zistili, ze vlastne mam chore dieta.... takze neverim, ze kvoli tomu by ti predlzili RD. jedine neplatenu.