Dobrý deň,
dieťa onedlho dovŕši 3 roky, chodí do škôlky na pol dňa. Žiaľ mi ho škôlka odmieta zobrať na celý deň ( problémy s pytanim sa na toaletu).
Je možné požiadať o predĺžený rodičovský príspevok a pracovať na polovičný úväzok, keby je dieťa v škôlke?
Ďakujem
Ak máš na mysli platený predĺžený kvôli neprijatiu do škôlky od 1.9., tak nemáš nárok. Tam je podmienka neprijatia do spádovej škôlky z kapacitných dôvodov. Navyše do konca augusta je kopec času, problém s veľkou pravdepodobnosťou dovtedy vyriešite.
To, že sa dieťa nepýta na záchod nie je dôvod na predĺžený RP zo zdravotných dôvodov. Na to treba vážne ochorenie, diagnozu
No neviem malý má niekoľko diagnóz a neurologická a psychologická ho neodporúčajú dávať do škôlky. A komisia nám to zamietla.
Čo sa týka práce a rodicaku - není žiadne obmedzenie, pri predĺženom rod. Zo zdravotných dôvodov sa môže pracovať. Čo sa týka či to uznaju - predpokladám že nie, ja som napr odkladala papiere od 3 odborníkov s diagnózami, autizmus, plne plienkovany, atď atď a lepilo mi dosť či mi schvália. Ale záleží aj od okresu niekde schvaľujú viac v pohode
O predĺžený rodičovský príspevok s vyplácaním dávok môže požiadať rodič ak je dieťa choré,to znamená ak má diagnózu a komisia mu to uzná.Dieťa narodené do septembra ak sa nedostane do spádovej škôlky kvôli nadbytočnosti môže poberať dávku od štátu škôlkovné.Môžte si vo vašom prípade vybaviť do 6tich rokov predĺžené rodičovské bez nároku na dávku stým,že nedostanete nič len štát bude za vás platiť sociálne a zdravotné.Ale ak sa zamestnáte,tak to potrebovať nebudete.