Rodičovská dovolenka do 5 rokov. Čo potrebujem? Čo platí štát?

petrark
26. okt 2009

ahojte, končí sa mi materská,prácu zatiaľ nemám a tak uvažujem o predlžení materskej do 5 rokov (ale nie pre zdravotný stav), takže to bude neplatená materská, môžte mi poradiť kde to mám isť nahlásiť a čo budem k tomu potrebovať a či štát bude za mňa platiť odvody?

standa82
26. okt 2009

Takže to nebude materská, ale rodiovská - predĺžená.Zrejme to musíš ísť nahlásiť na odb.soc.vecí - kvôli rodičovskej a oni ti potom povedia čo ďalej.

gapa
26. okt 2009

petrark,
ak máš v soc.poistnovni podanú prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, tak potom treba zájsť len do svojej ZP a pravdepodobne budeš potrebovať potvrdenie o ukončení poberania rodič.príspevku alebo rodný list dieťaťa, ak dieťa nie je v tej istej ZP poistené. No to už si zisti na svojej pobočke ZP, nemajú rovnaké postupy. Ak nie si zamestnaná (tak som to pochopila), nič iné netreba. Budeš osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov po ukončení poberania rodič.príspevku.

andzi
27. okt 2009

Ja ešte dodám, že za takúto osobu platí štát poistné na zdravotné poistenie a dôchodkové poistenie, na nemocenské nie, to si môžeš platiť len sama dobrovoľne.

Nebudeš mať nárok na žiadny príjem, len prídavky na dieťa.

petrark
autor
27. okt 2009

dakujem babenky
gapa a to potvrdenie o ukončení poberania RP mi dajú v soc. poistovni?
a ešte jedna vec ak budem doma bez práce na predlženej rodičovskej, môžem dať 3-ročné dieťa do škôlky na 4 hodiny?

januska31
27. okt 2009

Ahoj petrark, ja mam take iste obdobie ako ty, prave vybavujem predlzenu Rd do 6rokov veku dietata. Budes potrebovat ist do zdravotnej poistovne tam ti daju dve tlaciva na ktorej vlastne zasnaciz ukoncenie rodicovskej dovolenky a potom na to druhe oznamebnie ze si osoba starajuca sa o dieta do 6rokov veku dietata. Budes potrebovat rodny list dietata a potvrdenie o ukonceni rodicovskej dovolenky a ukonceni poberania rodicovskeho prispevku. Ako som sa dozvedela niektore Urady prace a socialnych veci toto potvrdenie posielaju automaticky ja som si o to poziadala mailikom aj mi ho poslali. ja to uz mam vlstne vsetky papiere akurat musim ist dat este vypoved v byvalej praci pretoze by tam boli nejake koplikacie tak toto este zapoctovy list budem davat do socialnej poistovne. Takze ten doklad o ukonceni RD a ukonceni poberania rodicovskeho prispevku ti daju na Urade prace a socialnych veci a rodiny.a stou skolkou to ti neviem povedat lebo mne este zo zdravotnej poistovne napisali ze im mam poslat aj cestne vyhlasenie ze dieta nenavstevuje ziadne zariadenie tak asi nebude moct ist dos skolky ale co som pocula tak ak si na predlzenej Rd zo zdravotnych dovodov dietata tak dietat moze ist na 4hodky ale to ti neviem presne povedat ja len co som pocula.Tak snad som ti trosku pomohla ja to idem uz tento tyzden povybavovat mne konci RD 4.11. buduci tyzden. TAk vela stastia! januska

gapa
27. okt 2009

aby si bola zdravotne poistená štátom, tak dieťa môže navštevovať škôlku na max. 4hodiny denne. Ale ak chceš byť aj dôchodkovo poistená štátom, tak dieťa nemôže vôbec navštevovať škôlku ani iné zariadenie (jasle ...), lebo tam je povinnosť "osobne" sa starať o dieťa. Jedine ako píše januska, ak by bolo dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdr.stavom alebo obaja rodičia alebo osamelý rodič Zťp, tak vtedy sa pripúšťa návšteva škôlky na max. 4hodiny a bola by si aj nadalej dôch.poistená štátom.

Takže záleží od toho, či chceš byť aj dôchodkovo poistená štátom. Ak nie, tak si treba dať odhlášku, ked dieťa začne navštevovať škôlku.

petrark
autor
28. okt 2009

dakujem vám pekne zatiaľ dievčatá.pekný deň. 🙂

petrark
autor
28. okt 2009

ozaj ak ak by sa mi naskytla nejaká brigáda, mohla by som ísť či to vôbec nie je dovolené?

katinka201
29. okt 2009

Dobrý den, kedy vlastne končí rodičovská dovolenka? Dovršením 3 roku dietata alebo 3 roky od dna nastupu na materskú? A ešte sa chcem spýtať, či sa nejak ukončuje rodičovska? Mne 1.12 konci RD ale v práci dávam výpoved a budem si hladat novu pracu, kým si ju najdem chcela som sa prihlasit na urad prace, ale vobec neviem ako mam postupovat, stači ak dam vypoved a nahlasim sa na úrad práce? Dakujem, dufam že som to nepopisala ako madar.

standa82
29. okt 2009

Rodičovská končí dovŕšením veku 3 rokov dieťaťa. Tak ti treba dať výpoveď, no natvojom mieste by som sa asi dohodla, na výpovedi dohodou aby ťa akože oni prepustili, pretože (ak sa nič nezmenilo) keď dáš výpoveď sama, z UPSVaR nič nedostaneš, kým si nenájdeš inú prácu. Nedajú ti ani cent.(Možno je zmena, neviem.No bolo to takto). RP ti automaticky ukončia ku dňu 3 rokov veku dieťaťa, tam nemusíš chodiť. Alebo ešte si predĺž rodičovskú , no ak dieťa nemá zlý zdrav.stav, bola by to neplatená rodičovská.

gabika9176
3. nov 2009

Janocke ďakujem. Mám taky problém.Od 1.2.2001 sme boli prevzatí inou firmou, teda od toho dátumu mám aj platnú zmluvu. v novembri2004/presný dátum neviem, ale zistím/ som nastúpila na materskú dovolenku.od vtedy som na materskej s druhým dieťaťom.Narodilo sa 5.12.2006.Teda skôr, ako som nastúpila so práce.Teraz mi končí materská.S firmou je to dosť biedne Má prevádzky 2- mimo môj okres.Môžu ma preradiť na inú prevádzku? Tá moja pôvodná sa zrušila, tu sú už len ako živnostníci.Mám čakať kým ma oni vyzvú o nástup do zamestnania,alebo sa ja mám ozvať.Ešte chcem si dať žiadosť o predlženu mat.dovolenku. Skôr narodené dieťa.Ak podám neskôr žiadoť na úrad,nevadí?.A mám počkať, aby sa ozvali najskôr z firmya dali mi výpoveď? a môžem potom si dať žiadosť na úrad práce soc.vecí a rodiny/teda po tom termíne 5.12.200í.s. alebo si už teraz mám vybavovať tú predĺženú materskú.Riziko je tu ak firma padne,nedostanem nič, a za tie roky si myslím,že tých pár korún si zaslúžim.Neverím, že ma prijmu naspäť, ale je tam nový šéf, nerád rozdáva druhým, len keĎ jemu niečo z toho klapne.ďakujem.

icejane
9. nov 2009

🙂 ahojte viete mi niekto poradiť? v oktobri mi skončila materská a nastupila som na rodičovský príspevok ale neviem či to treba ist vybavovať, alebo to automaticky socialna robi sama?

gapa
9. nov 2009

musíš vybaviť sama. A podala si si prihlášku na dôchodkové poistenia štátom do SP??

majuska0
15. nov 2009

Ahojte, mne prave konci materska a neviem co dalej. Musim si podat ziadost o RP? Mam nejaku povinnost ist na soc. poistovnu ohladne poisteni? (myslim dochodkove a pod.). Ak som si sama platila nemocenske pred materskou, musim platit nemocenske aj po materskej, alebo sa treba odhlasit?
Dakujem

standa82
15. nov 2009

Majuska, treba ti zájsť na UPSVaR, aby ti bol priznaný RP a zájsť aj na Sp a dôchodkovo sa prihlásiť, je potrebný aj RL dieťaťa. Ak máš na mysli DNP, tak si ho môžeš znížiť na mnimum alebo ho zrušiť. Nepoznám presný tvoj stav s nemoc.poistením.

majuska0
15. nov 2009

standa82 - dakujem za informacie. Na DNP som si platila len preto aby som mala maximalnu matersku, bola som momentalne nezamestnana. Je potrebne nemocenske zrusit, aby som neplatila zbytocne?

gapa
16. nov 2009

majuska,
ak si nezamestnaná, tak predpokladám, už si si prihlášku na dôchod.poistenie štátom dávala po narodení dieťaťa, resp. ak ti PP skončil počas poberania materského, tak odo dna po ukončení PP. Ak máš podanú už prihášku na dôch.poistenie štátom, tak tá platí nadalej aj po ukončení poberania materského.

Treba si vytlačiť z netu alebo zobrať z UPSVaR ich tlačivo, ktoré potrebuješ ako prílohu k žiadosti o RP, ktoré si necháš potvrdiť v SP (dlžku a výšku poberania materského), odkial si poberala materské. Toto potvrdené tlačivo potom pripojíš k žiadosti o rodič.príspevok.

Tiež bude treba zájsť na ZP asi s potvrdením o poberaní RP, príp. o dobe poberania materského. To je najlepšie zistiť vo svojej ZP, nemajú rovnaké požiadavky.

majuska0
16. nov 2009

gapa - no este ziadnu prihlasku na doch. poistenie som si nepodala. Tak toto spravim co najskor. No mna stale zaujima, ci dobrovolne nemocenske poistenie zanika automaticky po ukonceni materskej, alebo musim dalej platit nemocenske? Mozno ho zrrusit?

gapa
16. nov 2009

majuska,
samozrjme, že ti DNP nezruší nikto "automaticky". Dobrovolne si sa prihlásila, tak sa musíš dobrovolne aj odhlásiť, ak už ho dalej platiť nechceš. Inak musíš platiť odo dna po ukončení poberania materského.

No a zober si kopiu rod.listu dieťaťa a chod si hned v stredu podať prihlášku na SP podla trv.pobytu. LEbo toto spätne vybaviť nejde, najskôr ťa prihlásia odo dna, kedy podáš prihlášku. No a radím urob si jednu kopiu pre seba (alebo vypíš prihlášku na RLFO 2x) a kopiu/rovnopis si nechaj opečiatkovať soc.poistonou. Toto si založ k zápočtovým listom do dôchodku, ak by náhodou boli problémy. NO a treba vedieť, že aj z tohto prihlásenia si potom musíš dať SAMA odhlášku, ked už podmienky nebudeš splnať (napr. nastúpiš do prac.pomeru, alebo dieťa dáš do škôlky, jaslí, varovať živnostníkovi, alebo dieťa dovrši 6rokov, so živnostou neviem, ako to je )

A ak máš druhý pilier, tak príloha k prihláške je aj oznámenie o účasti na dôch.sporení, časť B. Tiež si s neho urob kopiu a nechaj potvrdiť prevzatie. A najlepšie aj z čest.prehlásenia o riadnej starostlivosti, máš tam aspon približne podmienky, za ktorých sa musíš odhlásiť.

Vždy si treba zapamätať, že ked dávaš prihlášku, tak je samozrejmé, že podávaš aj odhlášku. Treba si popredu zistiť presné podmienky kedy, napísať si ich a byť pripravená. Neznalosť zákona neospravedlnuje. Takže radšej sa treba pýtať, ako potom zbytočne mať problém. Takže dobre, že sa pýtaš. 🙂

majuska0
18. nov 2009

gapa - dakujem za informacie. Manzel sa bol dnes informovat, ci som bola prihlasena na dôchodkove poistenie (nepamatame si to) a ta pani pri okienku mu povedala, ze takuto informaciu poskytnu len mne osobne. Manzel zuril a ta pani mu povedala, ze mu mozem napisat splnomocnenie a potom mu tu informaciu poda. Hlubpost co?
Inak, odhlasil ma uz z DNPO.

xpetka1x
19. nov 2009

aj ja mam otazocku 17.2. 2010 bude mat moja dcerka 3 roky a hned 17 aj nastupuje ndo skolky.. no a co ja?? co musim vsetko obehat??do roboty nejdem bo sa xystam na dalsiu matersku.. musim ist aj tam s kade mi vyplacaju rodicovsky prispevok?? viem ze sa musim ist aj zareg. na urad prace, na socialku nahlasit ze mala chodi do skolky..potrebujem aj potvrdenia zo skolky alebo co?? dakujem za info

standa82
19. nov 2009

Rodičovský príspevok ti pozastavia k dovŕšeniu veku 3 rokov dieťaťa, tam nemusíš chodiť. Keďže si asi nezamestnaná, musíš sa ísť nahlásiť na UP a informovať sa aj na odb.soc.vecí a požiadať o dávku v hmotnej núdzi ( k tomuto myslím budeš potrebovať sobáš.list, rod.list dieťaťa a určite aj nejaké potvrdenie o príjme manžela, ale bližšie ti povedia oni), musíš ísť aj do SP a odhlásiť sa s dôchodk.poistenia, ktoré za teba platil štát kým si bola na RD.

xpetka1x
19. nov 2009

davka v hmotnej nudzi?? to je co toprvy ktar pocujem.. kto ma na to narok? moj muz je zivnostnik

standa82
19. nov 2009

Xpetka, to som nevedela, že tvoj manžel je SZČO. Dávka v hmotnej núdzi je finančná pomoc štátu rodinám, ktoré nedosahujú živ.minimum. Takže keď je tvoj manžel SZČO, dávku ti nepriznajú.

monaart
19. okt 2010

@standa82
ahoj
ak vieš alebo niekto.poradte
ja som teraz ostala sama,nie som rozvedena ale uz s manzelom nezijeme v spolocnej domacnosti,mam priznane vyzivne na dve deti. pred nastupom na MD mi zrusili prac.miesto takze som vlastne nezamestnana. pri dvojickach mam narok na dlhsiu matersku....ale potom,mala by som nieco este ziadat pre seba resp. pre trojclennu rodinu,alebo osamely rodic na UPSVaR-e?vdaka.

standa82
20. okt 2010

@monaart ....myslím že áno. Podľa mňa by si mohla mať na niečo nárok. Informuj sa na UPSVaR

maznacik007
20. okt 2010

@monaart jedine co mozes ziadat je davka v hmotnej nudzi /narok na podporu po Rd ti nevznikne/

prvorada otazka je aky je vas prijem
predpokladam ze mas RP vo vyske 165 Eur + vyzivne na dve deti
zivotne minimum na vas je 354, 23 EUR ak je vas prijem nizsi mozes poziadat o davky v hmotnej nudzi /otazka este zneje kolko mas rokov t.j. viac ako 25 a ci zijete v samostatnej domacnosti.. atd/ treba zajst na socialku tam ti to presne vyrataju..
davka v hmotnej nudzi je max. 115 Eur v tvojom pripade plus je moznost ziskat nejake priplatky ale nic moc to neni...

skor by si mohla skusit dohodnut sa s manzelom /prip. dat na sud/ a poziadat o vyzivne na manzelku.. lebo na to mas zo zakona narok.

monaart
20. okt 2010

@standa82
dakujem urcite sa informujem....pri rozhovore s mojim"estemanzelom" somsi istaze dobrovolne neda ani cent navyse ani na malych...nie to este na mna.diky

maznacik007
20. okt 2010

@monaart moze mu to nariadit sud... navrh sa da podat este pocas trvania manzelstva

jaja64
20. okt 2010

Ahojte, mám tiež otázku k tejto téme, ešte mi síce nekončí RD, ale aj tak sa chcem spýtať, ak by som zostala po skončení MD doma, budem si hľadať prácu, a chcem dať dieťa do škôlky, môžem byť aj tak na predlženej rodičovskej ? Môžem si sama platiť tie odvody, poradte mi aké odovdy si treba platiť a v akej výške by som si ich mala platiť. Ďakujem.