Súbeh rodičovského príspevku a dávok v nezamestnanosti

rozala111
31. jan 2011

Dborý deň, píšem pod manželkiným loginom. Manželka mala nárok na rodičovský príspevok do 02.09.2010. Tento jej bol za september 2010 vyplatený v októbri 2010. Od 03.09.2010 je evidovaná na úrade práce ako nezamestnaná a od tohto dátumu má priznanú dávku v nezamestnanosti. Táto dávka jej bola vyplatená aj za september 2010 v septembri 2010, síce v nesprávnej výške, čo bolo v ďalšom mesiaci korigované, ale to je niečo iné. V októbri jej vlastne doplatili za september a potom išli dávky normálne mesiac pozadu. Niekde som čítal, že je zákonom zakázané vyplatenie dvoch dávok súčasne. V sociálnej poisťovni mi povedali, že je to v poriadku, lebo dávku v nezamestnanosti má vyplácanú od 03.09.2010 a rodičovský príspevok do 03.09.2010. To, že sa rodičovský príspevok platí v plnej sume, čo len za jeden deň nároku, to že je dané zákonom. To mi je jasné. Len si chcem overiť postup sociálnej poisťovne, či konala správne a dávku v nezamestnanosti nevyplatila v rozpore so zákonom, aby sme nemali zbytočné problémy. Teda, či mohla sociálna poisťovňa vyplatiť dávku v nezamestnanosti za september 2010, aj keď manželka za tento mesiac mala vyplatený rodičovský príspevok od úradu práce, sociálnych vecí a rodiny? Alebo jej mala byť dávka v nezamestnanosti vyplácaná až od októbra 2010, aj keď na ňu mala nárok od 03.09.2010. Ďakujem

Rado

masinka
31. jan 2011

@rozala111 rodicak sa vyplaca za cely mesiac aj ked ti nan vznikne narok len jeden den, takze ten ti urcite vyplatili spravne. neviem ako to je s davkami v nezamestnanosti - ale zrejme sa vyplacaju alikvotne - takze ked ich dostala za obdobie od 3.9. do 30.9, tak by to malo byt OK. (tak isto to mas aj ked konci MD koncom mesiaca - tak MD vyplatia alikvotne za takmer cely mesiac + RD za cely mesiac, aj ked narok vznikol len na posledny den v mesiaci 🙂)

gapa
31. jan 2011

ja poznám iný postup soc.poistovne. Z upsvar ste predpokladám dostali rozhodnutie o tom, že manželke onímajú rodič.príspevok od 1.10.2010 (aspon v r. 2007-2008 to tak bolo. Ak ste nedostali, tak ma oprav). Takže podla zákona bola manželka poberatel RP do 30.9. a nie len do dovršenia 3rokov dieťaťa.
A počas poberania RP nie je nárok na VYPLACANIE podpory v nezam.
A takto mi to asi dve mamičky písali, že im prišlo rozhodnutie o tom, že im vzniká nárok na dávku v nezam. od 3.9. a následne im prišlo rozhodnutie, že sa pozastavuje vyplácanie podpory v obd. 3.9.-30.9. z dôvodu poberania RP.

Ak by bola evidovaná na UP napr. do konca marca, tak je to matematicky jedno. Proste to, čo bolo vyplatené v sept. by sa už nevyplatilo do konca marca (teraz jej skončí vyplácanie podpory dnom 2.3. predpokladám). Ale tiež sa mi to nepáči, že nemajú rovnaké postupy. Ak by taktýto postup zvolili vo všetkých pobočkách, prosím. Ale nemalo by sa to robiť rôznymi spôsobmi. Ak vás to zaujíma, tak sa môžete spýtať na postup v poradni soc.poistonve. Nemusíte uviesť, že sa tak už stalo, len že ako to bude, ak viete, že máte nárok na podporu. Vaše dieťa dovrši 3roky na začiatku mesiaca, zaeviduje sa na UP odo dna po dovršení troch rokov. Odkedy jej začne byť vyplácaná podpora, ak RP za mesiac, v ktorom sa zaevidovala na UP dostane ešte vyplatený. Či odo dna zaevidovania na UP alebo od prvého dna mesiaca nasledujúceho po mesiaci, a ktorý ako posledný dostane RP.

rozala111
autor
31. jan 2011

@gapa ďakujem za odpoveď aj za radu. Napísal som do poradne a uvidíme, čo mi odpíšu. Najlepšie bolo, že najprv sme zbadali na účte, že prišli peniaze (v nesprávnej výške lebo pracovníčka si nevšimla, že si manželka platila dobrovoľné pripoistenie) a až potom chceli poslať rozhodnutie. Na náš podnet zmenili rozhodnutie a ešte som im aj bol zaniesť potvrdenie, že za september berie RP. Keď sme im hovorili, že dve dávky nesmú byť podľa zákona vyplatené, tak povedali, či nie sme radi, že máme peniaze. Aj dnes ma pracovníčka ubezpečovala, že je to v poriadku. Tak neviem, keď píšete, že iný úrad urobil presne to, čo sme my očakávali. Veď uvidíme, čo bude pravda podľa "špecialistov sociálnej poisťovne", ktorí zašlú odpoveď.

gapa
31. jan 2011

@rozala111
tiež mám nejaké také skúsenosti s inými dávkami. Je to niekedy ozaj hrozné s tými úradmi. Akoby sa oni nemohli radšej same informovať niekde u vedúcej a vedúca na ústredí, ak si nie su isté. No ved uvidíte. Zdá sa, že chcete len peniaze, na ktoré máte nárok, iné nechcete, čo je sympatické.
Tak dajte potom vedieť 🙂 a nech sa darí pri zhánaní práce.

predpokladám, že manželka má podanú prihlášu na dôch.poistenie štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (bez ohladu na to, že je evidovaná na UP a že dieťa do 6rokov chodí napr. do škôlky, môže byť, ak nie je napr. invalid. dôch., má trv. pobyt ona aj dieťa v SR..) pozor, nedá sa vybaviť spätne!

rozala111
autor
1. feb 2011

@gapa asi také niečo nemá podané. Na čo je to? Aby počas doby nezamestnanosti platil do poisťovne za ňu štát? Platí to, aj keď je v druhom piliery? Nie je to automaticky? Ak nie, prečo na to manželku nikto neupozornil? ďakujem

gapa
1. feb 2011

@rozala111
neviem, ako si podávala ona prihlášku do SP, predpokladám hned po narodení dieťaťa. Potom či dovršením 3rokov podala odhlášku. Ak podala odhlášku, tak od 1.1.2011 sa zmenil zákon a môže byť dôch.poistená štátom aj počas doby, ked dieťa chodí do škôlky. Ale ak nedala odhlášku, tak bola poistená nadalej. Ale ak nedala prihlášku vôbec, tek možno nebola ani počas RD dôch.poistená.
Teraz ani pracovníčky SP ešte velmi nevedia poradiť, lebo ten zákon vyšiel v zbierke zákonov až 28.12.2010 a je to definícia v zákone o rodič.príspoevku. A v tomto bolo dosť chaosu aj doposial.