Ukončenie pracovného pomeru cez rodičovskú dovolenku

vavka33
3. apr 2008

Ahojte.
Chcem sa opytat ci s tym niekto mate skusenost.
som na rodicovskej dovolenke a som zamestnana.Chcem dat ale vypoved,pretoze byvam v inom kraji ako som byvala pred nastupom na matersku,cize na svoje povodne pracovisko sa nevratim.preto chcem rozviazat prac.pomer.
neviem ci to staci napisat a poslat zamestnavatelovi,alebo to treba vybavit osobne a este neviem,ci sa mam potom nahlasit niekam na urad prace,alebo co treba urobit.
dakujem vam za vase prispevky

dadka212
3. apr 2008

Ahoj tu je taká téma o výpovedi počas rodičovskej 😉 https://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThrea...

vavka33
autor
3. apr 2008

dakujem,aj som si to dala vyhladat a toto mi nenaslo.

alexandra
3. apr 2008

vavka pokojne to posli az po skonceni RD, nemas sa kam ponahlat..

vavka33
autor
3. apr 2008

Alex,ale snad dostanem v septembri robotu tu,preto musim zrusit ten prac.pomer

gapa
3. apr 2008

Je dosť nevýhodné po RD ukončiť PP. Ak si si totiž počas RD neplatila príspevok v nezamestnanosti, nebudeš mať nárok na podporu v nezamestnanosti, ani na nemocenské dávky (PN, očr). Ak sa však prihlásiš na urad práce do tuším 7dní po ukončení PP, tak ta zaevidujú odo dna nasledujúceho po ukončení PP. A budú za teba platiť zdravotné poistenie, nič viac.

Ak už v pôvodnej práci nastúpiť nemôžeš, tak by som zamestnávatela požiadala o dohodu o skončení PP podla § 60 ZP bez uvedenia dôvodu posledným dnom rodičovskej dovolenky (teda v den, kedy tvoje dieťa bude mať 3roky). Ak ti zostala nejaká dovolenka, tak by som si ju nechala normalne vyčerpať (vzhladom na to, že nevieš, či budeš mať prácu, aj ak by si mala dva PP súčasne, nevadí), takže by som žiadala ukončiť PP o tých niekolko dní neskôr.
Zároven by som v žiadosti o ukončenie PP dohodou napísala, že v prípade, že nesúhlasia s dohodou k danému dnu, tak dávam výpoved podla § 67 (s dvojmesačnou výpovednou dobou, ktorá začína plynúť od prvého dna mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede).
Ak nebudú súhlasiť s dohodou a ty doručíš tento list v období od 1.6. do 30.6.08 (skôr sa ti neoplatí posielať výpoved, Predpokladám, tvoje dieťa bude mať 3 roky v septembri, nepíšeš, či na začiatku alebo konci), tak tvoj PP skončí uplynutím dvojmesačnej výpovednej lehoty 31.8.08. Ak list doručíš v období od 1.7. do 31.7.08, tak tvoj PP sa skončí 30.9.08. Ak s dohodou budú súhlasiť, samozrejme PP končí dohodnutým dnom.

List treba poslať doporučene, asi najlepšie s doručenkou, aby si mala doklad o tom, kedy list prevzali.

jaduska
4. apr 2008

Vavka, nastúpiš do novej roboty, a potom dáš výpoveď v starej. Stačí poslať doporučený list... 😉

vavka33
autor
5. apr 2008

Jaduska,dakujem 😉

katuska26
3. sep 2008

Baby viete mi poradiť? V októbri mi končí RD, ale teraz mi malá nastúpila do škôlky 2.9.2008. Pred aj počas MD a RD som bola zamestnaná u jedného zamestnávateľa ktorému chcem dať výpoveď na ktorej sme sa dohodli, on ma nepotrebuje a ja tam pracovať nechcem, už sa mi črtá niečo nové a lepšie.
Potrebujem mu dať nejaké potvrdenie o tom že som ukončila RD? Alebo nie? Ak áno tak aké? ďakujem 🙂

xixi7
3. sep 2008

Jaduska.
Ked nastupi do novej roboty a az potom da vypoved, tak bude zamestnana na dvoch miestach zaroven, kde od nej budu vyzadovat pritomnost na pracovisku. Preto je spravne to co pise Gapa.

zuzitka
1. okt 2008

baby, ja som dala vypoved k 1.9.2008.
na rodicovskej dovolenke budem do 24.01.2009 - vtedy ma moj syn 3 roky.

co si mam teda zacat platit sama aby bolo vsetko v poriadku voci statu a aby som o nieco neprisla?? 😅 😅
vdaka za rady
🙂

jaduska
1. okt 2008

xixi7, aj keď to už v prípade vavky nie je aktuálne, ale podľa mojich info môžeš mať viac zamestnaní súčasne. V takom prípade ako mala vavka, v starej robote čerpala RD, takže prítomnosť na pracovisku od nej vyžadovať nemôžu... 😉

gapa
1. okt 2008

zuzitka,
1. kedy ti vlastne končí PP???
Lebo výpoved k 1.9.08 vlastne nemožno podať. Bud dáš/doručíš 1.9.08 výpoved zamestnávatelovi a začne ti od 1.10.08 plynúť dvojmesačná VD alebo podpíšete dohodu o ukončení PP ku konkrétnemu dátumu, napr., že PP končí dnom 31.8.08
2. odkedy (konkrétny dátum) podla rozhodnutia Mš nastupuje syn do škôlky??? (uved či dotovanej štátom, či nedotovanej), resp. dokedy má prerušenie dochádzky, ak by bol podla roznodnutia prijatý od napr. 2.9.08
3. príp. uzatváraš nový PP?
4. podávala si si na SP sama prihlášku, aby si bola dôchodkovo poistená štátom, alebo to ešte urobil zamestnávatel?

zuzitka
1. okt 2008

gapa
proste v praci som skoncila 1.9.2008. syn nie je prijaty do skolky, len v marci pojdeme na zapis a bude chodit do statnej skolky. novu pracu si hladat zatial nebudem, cize budem dobrovolne nezamestnana... planujeme dalsie bejby, takze sa mi pracu moc neoplati hladat 😅

neviem, ci teraz pocas trvania RD sa mam ist niekam nahlasit a ci mam nieco platit 😅
a taktiez ked mi skonci RD, co dalej...... vdaka

gapa
1. okt 2008

zuzitka,
na poslednú otázku si neodpovedala, takže predpokladám, že možno ani nevieš, čo sa pýtam.
Takže práve toto ako prve si treba overiť, či si od ukončenia PP dôchodkovo poistená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov!!!!! Podla mna nie. Preto treba zájsť čo najskôr do SP asi najlepšie podla bydliska a overiť si to. Ak nebudeš poistená, treba si dať hned prihlášku na RLFO s prílohami, t.j. potrebuješ kopiou rodného listu dieťaťa+ vyhlásenie + oznámenie o sporitelelovi, ak si v II.piliery.
LEbo táto prihláška sa podať spätne nedá. Ak tam zájdeš 2.10.08, tak ťa prihlásia s dátumom najskôr 2.10.08. Štátom môžeš byť potom dôchodkovo poistená až pokial nenastúpi dieťa do škôlky alebo nenastúpiš do práce. Potom treba podať odhlášku do 8dní.

tiež podla mna treba zajsť na zdrav.poistovnu a predpokladám, že budú chcieť možno rozhodnutie o poberaní rodič.príspevku, ale možno sa mýlim. Ak zistíš niečo iné (napr. že nepotrebuješ toto potvrdenie), t.j. že sa mýlim, daj vedieť.

Ty vlastne už nie si na rodičovskej dovolenke, len poberáš rodičovský príspevok a riadne sa staráš o dieťa do 6 rokov.
Ak plánujete dalšie dieťa a chceš získať nárok na materské, tak je treba pouvažovať nad dobrovolným nemocenským poistením. O tom je však iná téma a tiež odkazy na články p. MIhála, príp. teraz bude 7.10.08 školenie bezplatné v Ba (vid www.porada.sk - školenia)
Ak by si dala syna do Mš a nepoberala materské, tak sa treba nahlásiť na úrad práce, ale nárok na podporu predpokladám mať nebudeš.

zuzitka
1. okt 2008

gapa
dakujem.... zistim si to dochodkove, aj zdravotne poistenie 🙂
ale mam v tom riadny gulas 😅

a akotoze niesom na rodicovskej dovolenke? ako sa to teda vola?

ked maly dovrsi 3 roky, prestane mi chodit prispevok, on ani v skolke nebude este...... ja mozem ostat doma ako dobrovolne nezamestnana, vsak?

mozno ti pripadaju tieto otazky detinske, ale ja sa v tom fakt nevyznam....... 😅 😅
som rada, ze nam tu na konikovi takto pomahas 😀

gapa
2. okt 2008

zuzitka, treba sa pýtať, zakial bábo nie je narodené, lebo potom asi stíhať nebudem a aj vela vecí mi vyfúkne z hlavy, čo sa mi tam ešte teraz drží 😀

ak ti nebude syn chodiť do škôlky a ty nebudeš mať prácu ani nebudeš evidovaná v evidencii uchádzačov o zamestnanie, tak môžeš byť nadalej poistená štátom:

1. dôchodkovo (ak máš podanú prihlášku), lebo si stále osoba "riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov" podla zákona o sociálnom poistení, ktorý sa odvoláva na zákon o rodičovskom príspevku
2. zdravotne (no to ak prestaneš poberať rodičovský príspevok po dosiahnutí 3-och rokov dieťaťa, tak by som si radšej zašla na ZP a popýtala sa, či netreba niečo prehlásiť, lebo možno dovtedy budeš poistencom štátu ako poberatel rodičovského príspevku a od času, ked ho už nebudeš poberať, tak ako "osoba osobne celodenne a riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov" - toto je definícia zo zákona o zdravot.poistní

Inak s tou rodičovskou dovolenkou sa to vlastne bežne používa aj u nezamestnaných (aj ked na nej môže byť len človek zamestnaný, lebo toto je pojem zo zákonníka práce, u nezamestnaných by sa teda malo hovoriť "o poberaní rodič.príspevku" do 3-och rokov dieťaťa). A potom sa hovorí o predlženej rodičovskej dovolenke nad 3-roky (aj ked na tú zase majú nárok podla zákonníka práce len zamestnaní s dieťaťom s dlhodobo nepriaznivým zdrav.stavom, takže pri nezamestnaných mamičkách s deťmi od 3-och rokov vlastne ide o "riadnu starostlivosť o dieťa nad 3-do 6rokov").
Ale vklude to používaj, je to bežné (to len pre info, že niekedy kvôli tomu môže dôjsť k nedorozumeniu). Takže ak sa pýtaš už konkrétne na rady niekoho napr. na úrade, kto ti chce poradiť, tak je dôležité povedať, že nemáš zamestnanie. 😉 .

siska_br
5. okt 2008

ty brdo, gapa, ty si teda poriadna sikula, predpokladam ze v podobnych sferach pracujes, mas teda prehlad....wow!

ak mozem, tiez by som sa chcela opytat... najprv toto - na MD nastupujem od 11.10, mam povinnost odovzdat zamestnavatelovi mimo potvrdenia o nastupe na MD od lekara aj nejake prehlasenie, ako dlho na materskej resp. rodicovskej planujem zostat? tusim nieco podobne som na fore niekde zachytila, vtedy to este nebolo aktualne a pozabudla som a teraz to neviem najst.

potom mam este jeden problem so soc. poistovnou, ak by si vedela poradit... mozem? vopred velmi pekne dakujem

vanilka2612
27. okt 2008

Ahojte baby,
neviete mi poradit?Nastupit na MD by som mala zaciatkom januara 09,pracovnu zmluvu mam vsak do 4/2/09.Neviete ako to je s vyplacanim MD? Budem mat narok este na vyplacanie MD z platu alebo dostanem tych cca 4500,-sk?? 😒
dakujem

katy2
27. okt 2008

ja som na tom podobne. TP mam v juni a prac. zmluva mi konci v polovici jula.... tiez ma to zaujima, ako to bude dalej 😒

jaduska
27. okt 2008

Baby, ak splníte všetky podmienky (270 dní poistenia atď), tak vám budú počítať materskú z platu, lebo na MD nastúpite ešte ako zamestnané. Rozhodujúce obdobie pre výpočet bude rok 2008.

vanilka2612
27. okt 2008

Dakujem Jaduska,
a nevies kolko presne je to % z platu a kolko mesiacov sa to vyplaca?

jaduska
27. okt 2008

Je to 55% z hrubej mzdy, prepočítava sa to na dni, takže v mesiaci, ktorý má viac dní, dostaneš trošku viac peňazí. Materské sa vypláca počas materskej dovolenky, takže 28 týždňov.

vanilka2612
27. okt 2008

A po tych 28 tyzdnoch je to ta klasika 4500,-sk?
dakujem
vanilka

gapa
27. okt 2008

ak vám zanikne prac.pomer (nemoc.poistenie zamestnanca) počas poberania materského (príp. nemocenského), tak riadne sa pokračuje v jeho poberaní ako keby prac.pomer trval. Dlžka poberania je ako píše jeduška obvykle tých 28týždnov. Po jeho skončení sa poberá rodič.príspevok t.č. v sume 4780,- mesačne.

Ak vám skončí PP počas poberania materského, tak treba len zájsť na zdrav.poistovnu a bude pravdepodobne treba doklad o poberaní materského (rozhodnutie soc.poistovne). Ak ste si samé podávali prihlášku do sociálnej poistovne ako osoby riadne sa starajúce o dieťa do 6rokov, aby za vás platil dôch.poistenie štát, tak nič iné nemusíte po ukončení PP vybavovať. Počas poberania rodič.príspevku ani materskej vás na úrad práce nezaevidujú.

možno treba pouvažovať o dobrovolnom poistení v nezamestnanosti, ak by ste chceli prípadne mať nárok na podporu v nezamestnanosti po ukončení poberania rodič.príspevku. Lebo ak si potrebnú dobu nebudete platiť toto poistenie, tak nárok na podporu mať nebudete.

hasky1526
27. okt 2008

Ahojte, potrebujem poradit. Mam v tom chaos a taky, ze mi v januari 2009 konci MD a ja som dala vypoved v praci dohodou ku dnu 31.8. 2008. Aka je moja povinnost ohlasit to, ked planujeme druhe babatko a chcem aby mi vznikol narok na matersku. 😉

gapa
28. okt 2008

hasky,
takže od 31.8.08 už si nezamestnaná, takže ani nie si odvtedy nemocensky poistená (ani poistená v nezamestnanosti). Predpokladám, dala si si po narodení dieťaťa prihlášku na SP, aby za teba platil dôch.poistenie štát a po ukončení prac.pomeru si bola na zdrav.poistovni, kde predpokladám chceli doklad o poberaní materského. Tam asi bude treba zájsť aj po ukončení poberania materského (neviem iste, predpokladám).

Ak chceš mať nárok na materské aj pri druhom dieťati, musíš splniť podmienku:
- aspon 270dní nem.poistenia v posledných dvoch rokoch "pred pôrodom" (do týchto dní sa ti zarátavajú aj dni ukončeného nem.poistenia zamestanca do 31.8.08, počas trvania PP). Ak predchádzajúci PP ti trval aspon od 1.12.07, lebo od 1.12.07 do 31.8.08 = 275dní, (predpokladám nemala si prerušené NP napr. z dôvodu neplat.volna alebo očr nad 10dní!!!), tak môžeš mať medzeru v nemoc.poistení cca 14mesiacov a stále budeš túto podmienku splnať.
- trvajúce nem.poistenie (príp. byť v ochrannej lehote z ukončeného NP, no to zo zamestnania nebudeš)

Ak chceš mať nárok na materské "z dobrov.nemoc.poistenia" a nechceš získať len minimum, tak
- musíš byť nepretržite poistená "pred nástupom na MD" aspon 26týždnov, t.j. prihlásiť sa na DNP najneskôr do 8týždna tehotenstva!!!, ak nastúpiš na MD obvyklých 6týždnov pred predp.termínom pôrodu.

Takže ak sa chystáte na druhé dieťa, treba si sledovať zistenie tehotenstva a do 8tt sa prihlásiť na DNP z maxima (resp. tebou zvoleného VZ) a platiť si ho do nástupu na MD. Ak by si však neotehotnela do cca do konca oktobra 2009, tak sa treba aj tak prihlásiť na DNP a platiť ho zo zvoleného VZ (to už potom podla schválenej novely zákona alebo okolností bud z minima alebo hned maxima počas prvých 6mesiacov, lebo zmena VZ bude pravdepodobne možná až po 6mesiacoch)

martinka17
28. okt 2008

ahojte
ja by soms a chcela opýtať...od 2.2.2009 by som mala nastúpiť na materskú...pôvodne som chcela byť doma asi 1,5 roka,ale zamestnávateľ mi oznámil, že moje pracovné miesto odchodom na materskú ruší a teda sa nám kam vrátiť. Viete mi poradiť, ako to má teraz riešiť? Je lepšie sa "vrátiť" do práce hneď ako mi skončí materská, alebo až keď to ja uznám za vhodné. Viem, že by som mala dostať odstupné, ale ja skôr potrebujem vedieť, ako to následne bude s úradom práce - budem slobodná mamička a bez príjmu nemôžem ostať, preto by som chela vedieť, či budem mať po ukončení rodičovskej dovolenky nárok na podporu alebo nie.

Dúfam, že somt o napísla zrozumiteľne 😒 😎

gapa
28. okt 2008

martinka,
v tvojom prípade je vlastne jedno, kedy sa vrátiš do práce, nárok na ostupné mať budeš a po splnení určitých postupov ti môže dať zamestnávatel výpoved z nadbytočnosti. Výpoved ti nemôže dať počas čerpania MD alebo RD. Ak sa však vrátiš do práce po 1,5roku, tak ti výpoved dať môže. Ak by si však počas plynutia výp.doby požiadala znovu o čerpanie RD, tak by ti prac. pomer nekončil uplynutím výp.doby, ale posledným dnom rodič.dovolenky.

NO od začiatku. Po ukončení čerpania materskej dovolenky by si mala požiadať zamestnávatela o čerpanie rodič.dovolenky. Kludne môžeš požiadať o poskytnutie rodič.dovolenky napr. do 1,5roku dieťaťa(najlepšie asi uviesť konkrétny dátum dokedy). POtom pred ukončením tejto RD v prípade potreby, ak zistíš, že chceš dlhšiu RD, napíšeš novú žiadosť s predlžením RD.
Ak tvoja prac.pozícia po návrate po čerpaní či už MD alebo až po čerpaní RD nebude existovať, tak ti musí zamestnávatel v zmysle zákonníka práce § 63 ods.2 písm a) ponúknuť najprv iné miesto v mieste výkonu pôvodnej práce aspon na kratší prac.úväzok (nehovorí sa o vhodnom mieste, takže ponuknuť ti môže rôzne pozície, je to jeho povinnosť). Ak nebudeš s týmto miestom súhlasiť(čo samozrejme môžeš, nestrácaš tým nárok na odstupné), tak sú dve možnosti. Bud sa dohodnete na ukončení prac.pomeru dohodou podla § 60 ZP (potom treba si ustriehnuť, aby bol v dohode uvedený dôvod ukončenia prac. pomeru "organizačné príčiny", napr. nadbytočnosť, inak by si nemala nárok na odstupné) alebo ak nebudeš s dohodou súhlasiť, tak podla terajšieho znenia ZP ti môže a vlastne ostáva jediná možnosť pre zamestnávatela, že ti dá výpoved z nadbytočnosti podla § 63 ods. 1 písm b).
Potom ti bude plynúť bud dvojmesačná alebo trojmesačná výp. doba (ak máš odpracovaných aspon 5rokov u neho, RD sa do odprac.doby neráta, tak 3mesačná) a budeš mať nárok bud na 2 alebo 3mesačné odstupné (ak trval tvoj PP u daného zamestnávatela aspon 5rokov, tak 3mesačné) To isté o odstupnom platí aj pri dohode o ukonč.PP z organiz.príčin.
Pre teba má výpoved výhodu v tom, že aj počas nej ti ide plat, vzniká nárok na dovolenku a aj stravné listky dostaneš. Ak by si však počas plynutia VD požiadala znovu o čerpanie rodič.dovolenky, tak samozrejme na plat nemáš nárok.

K otázke nároku na podporu. Myslím počas poberania rodič.príspevku (t.j. obvykle do 3-och rokov dieťaťa) nárok na podporu nemáš. Ak bol/je tvoj PP na dobu určitú, čo predpokladám, tak pri zaevidovaní sa na UP po dosiahnutí 3-och rokov dieťaťa musíš splniť podmienku byť v posledných 4-och rokoch pred zaevidovaním poistená v nezamestnanosti aspon 3roky t.j. 365dní x3. Ak sa však počas čerpania rodič.dovol. dobrovolne nepoistíš v nezamestnanosti, túto podmieku nesplníš. Na dobrovolné poistenie v nezam. sa môžeš prihlásiť najmenej z minimálnej mzdy a odvádza sa 2% z tohto vymeriavacieho základu. Samozrejme podla potreby sa môžeš aj odhásiť a znovu prihlásiť, nemusí to byť súvislé. POtom dávka sa ráta z VZ v posledných troch rokoch pred zaevidovaním a dávka na 1kalen den je 50% z denného vymer.základu.
Teda ak splníš podmienky a ak by si sa napr. poistila z VZ 10000,- a platila mesačne 200,- Sk, tak môžeš čerpať nem.dávku cca 5000,- mesačne po dobu 6mesiacov.

Ešte k materskému. Ak si nielen slobodná ale aj osamelá a toto bude platiť aj v tom 28týždni poberania materského, tak:_
- máš nárok na poberanie materského po dobu nie obvyklých 28týždnov ale 37týždnov (musíš to čestne prehlásiť na SP- odovzdať papier cca v tom 28týždni).
- Tak isto ak si osamelá a predpokladám to čestne prehlásiš aj v zamestnaní, tak ti musia poskytnúť MD tých 37týždnov, t.j. odhlásia ta zo všetkých poistení v soc.poistovni až po uplynutí 37týždnov (t.j. ešte týchto 37týtždnov budeš ako zamestnanec aj poistená v nezamestnanosti)

Ak nie si osamelá, tak máš nárok len na tých 28týždnov, a zamestnávatel ťa odhlási (musí) z poistení v SP už po ich uplynutí.
POtom si treba podla dovršenia 3-och rokov dieťaťa dobre prerátať dni poistenia v nezamestnanosti v posledných 4-och rokoch (ale pozor napr. počas neplat.volna, očr nad 10dní nie si poistená v nezam, počas MD, poberania nemocenského, ošetrovného áno)

A nezabudni sa sama prihlásiť na SP po narodení dieťaťa s potrebnými prílohami, t.j. k prihláške na RLFO pripojiť vyhlásenie + kopiu rod.listu dieťaťa +oznámenie o sporitelovi, ak si v iI.pilieri ...(najlepšie pozistovať popredu a pripraviť si). Lehota je t.č. 15dní po narodení, pri narodení dieťaťa od 1.1.09 už bude možno dlhšia.

katy2
28. okt 2008

gapa, ty sa v tom perfektne vyznas 🙂 dakujem za cenne info...
chcem sa spytat, ja som teraz na rizikovom, teda na dlhodobej PN. Do prace uz do porodu ani potom nenastupim. Prac. zmluvu mam do 18.7. a TP mam 19.6. Ako je to teda v mojom pripade, ked som uz na PN? Mam narok na mat. a rod. prispevok? Mam si podat do socialky nejake specialne ziadosti? Neviem v tom vobec chodit a nerada by som nieco presvihla.... A este, kolko budem asi teraz dostavat nemocensku? predpokladam, ze od zamestnavatela nedostanem nic.... Dakujem za odpoved....

martinka17
28. okt 2008

gapa
tak ty si perfektná, strašne Ti ďakujem...idem si to rovno vytlačiť a pekne odložiť...hlavne tú socialku nesmiem prešvihnúť🙂
ĎAKUJEM EŠTE RAZ VEĽMI PEKNE!!!! 😵 😀