Ukončenie rodičovskej dovolenky a výpoveď od zamestnávateľa

monikahz
13. feb 2016

Dobrý deň,
poprosila by som poradiť, môj problém spočíva v nastúpení do práce po rodičovskej dovolenke. Zamestnaná som od apríla 2009 a v októbri 2009 som otehotnela a nastúpila na MD a RD, v roku 2013 som ukončila RD a následne som nastúpila do zamestnania, kde som čerpala po dohode zo zamestnávateľom starú dovolenku, od augusta 2013 nástup na druhú MD,RD a nástup do práce by som teraz mala mať od okt. 2016. Volala som zo svojim zamestnávateľom ohľadom nástupu do práce ale bolo my povedané, že moje miesto je stále obsadené a nemá pre mňa aktuálne voľné miesto.
Moje otázky:
1. V prípade, že nastúpim do zamestnania ešte počas RD, môže my dať zamestnávateľ výpoveď alebo som v nejakej ochrannej lehote?
2. Ak by som nastúpila do zamestnania až po ukončení RD a následne by som dostala výpoveď, na čo mám nárok a aká je výpovedná lehota, odstupné?
ďakujem

misel0806
13. feb 2016

@monikahz ahoj ja ti poviem moj pripad. Od roku 2008-2009 som bola zamestnana v jednej nemenovanej firme. Zmluvu sim mala na hpp. Ale iba na rok. V roku 2009 som ostala tehotna samozrejme som ti musela oznamit zamestnavatelovi. Tym ze mi koncila ta zmluva na jeden rok mi ju nechceli viac predlzit lebo som otehotnela. Samozrejme este sim chodila do prace dokial mi ta zmluva neskoncila. Napriek ukonceniu prac.pomeru a nepredlzeny zmluvy mi bol zamestnavatel povinny platit po narodeni dietata pol roka materskej co aj dodrzali. Ja si myslim ze ked si robila riadne na hpp a ostala si tehu zamestnavatel ti musi aj po skonceny materskej dat pracu ktoru si robila a dokonca aj poziciu. Neviem ci si mala na dobu urcitu alebo neurcitu. Kazdopadne by ti to miesto mali dat...no viac ti neviem k tomu povedat ahoj

monikahz
autor
14. feb 2016

@misel0806 Ahoj..zabudla som doplniť, že mám zmluvu na dobu neurčitú..

loginexistuje
14. feb 2016

@monikahz ak nastupis do prace nie si v ochrannej lehote vypoved zo zakonnych dovodov ti dat moze

misel0806
14. feb 2016

@monikahz ked si na neurcitu dobu nemoze ty dat vypoved na to by si sa mala informovat..

evittam
14. feb 2016

@misel0806 A to si kde vzala, že ti zamestnávateľ nemôže dať výpoveď keď máš zmluvu na dobu nerčitú? Prepáč, ale najskôr si o tom niečo naštuduj a potom tu môžeš radiť.....Zamestnávateľ ti môže dať normálne výpoveď samozrejme s tomu prislúchajúcou výpovednou dobou a odstupným-obe sa viažu k dĺžke prac.pomeru - viď zákonník práce.

misel0806
14. feb 2016

@evittam aha tak ked som taka mudra tak si to vygoogli. Zena ma narok ked sa vrati do zamemestnania po rodicovskej dovolenke na svoje zamestnanie lebo je v ochrannej lehote. Vypoved jej moze dat jedine ak firma konci alebo ma problemy. Najprv si to zisti a potom sud cloveka.

evittam
14. feb 2016

@misel0806 Áno má nárok - ale napríklad nastúpi 1. a v ten istý deň môže obdržať výpoveď z takých a takých dôvodov z výpovednou lehotou a odstupným - to je normálne a nič ju nezachráni. Ani to, že nastúpila po RD. Nemáme pre vás prácu - hotovo. Nič googliť nemusím, poznám ZP a hlavne dnešných podnikateľov a firmy - česť výnimkám samozrejme.

monikahz
autor
14. feb 2016

Baby veľmi pekne ďakujem za rady, som rada že ste my pomohli 🙂 🙂 🙂

anickami
14. feb 2016

@misel0806 a este taka vec, zamestnavatel materske nevyplaca, vyplaca ho socialna poistovna, to len tak pre info 😉

evittam
15. feb 2016

@anickami Asi zle "googlila".... 😉

alcahelca
14. jún 2017

@evittam ahoj, prosím mohla by som sa opýtať, neviem či sa vyznáš do problematiky....
ide o to, že mi po 6-tich rokoch doma končí druhá rodičovská dovolenka, moje miesto je zrušení (resp. existuje, ale na opačnom konci republiky), čiže mi zamestnávateľ nemá čo ponúknuť - teda doteraz mi nič neponúkol.... RD mi končí 1.7., nastúpiť do práce by som mala 2.7, ide mi o to, čo je pre mňa lepšie - ukončiť pracovný pomer dohodou alebo výpoveďou ? (dva mesiace ma nemá kam dať, keďže celé oddelenie je zrušené a neexistuje) aký je v tom pre m§a rozdiel? podľa odpracovaných rokov by som mala dostať asi 2-mesačné odstupné, kedže k 3-mesačnému odstupnému mi chýba niečo cez mesiac.. (to asi neuhrám že na roky to sedí na 3mesačné odstupné, že (do práce som nastúpila 7.8, a teraz mi bude končiť 1,7) - mám sa pokúsiť to dáko uhrať v dohode na 3-mesačné odstupné?
Ak by mi aj ponúkli náhradu, nejakú inú pozíciu, mám problém, lebo dcéra nastupuje do škôlky až v septembri, syn je celé leto tiež doma lebo v škôlke skončil a pôjde do školy, čiže celé 2 mesiace mám obe deti doma.....
ďakujem krásne za odpoveď

evittam
15. jún 2017

@alcahelca No ak ti da vypoved je povinny ti vyplatit odstupne ak sa dohodnete a podpíšete dohodu o skonceni PP tak ti odstupné nemusí vyplatit ale len môže -je to o dohode a teda treba ho uviest v tej dohode. Ak si si nevycerpala dovolenku po MD tak je pre teba lepsie dohoda k 3.7.-vycerpes jeden den dovolenky a ostatnu ti preplatia a takto si zaistis max.podporu, teda ak si pocas RD nepracovala niekde na dohodu.

evittam
15. jún 2017

@alcahelca Ale inak ma napadlo, že v tvojom prípade by mal platiť §76 ods.2 ZP. 😉 Neviem koľko máš odpracovaných rokov. Tu máš pekne uvedené nárok na odstupné:
https://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/000011...

alcahelca
15. jún 2017

@evittam aha, Ďakujem krásne, čiže teoreticky by mi malo patriť 3m odstupné (mám odpracovaných bez 37 dní 10 rokov - akože fakt mi chýba 37 dní do 10 rokov, bývalá kolegyňa jedna dostala 3 mesačné odstupné, ale druhá len 2mesačné, tak som z toho jeleň, ale ona nemala presne 10r, čiže dosť možné že ani mne nebudú chcieť dať 3-mesačné...

A ešte taká blbá otázka - 1.7 mi končí RD, to je sobota, nastúpiť by som mala 2.7- čo je nedeľa ...čiže mám čerpať deň dovolenky v nedeľu a pracovný pomer ukončiť k 3.7. pondelok? - aby som mala nárok na podporu?

A pri výpovedi kde plynie výpovedná doba to by som musela reálne chodiť do práce asi, že? (lebo tam je problém, že nie je kam)

evittam
15. jún 2017

@alcahelca Dohodou k 3.7., dovolenka 3.7. No ano ak plynie vypovedna lehota tak pracujes al.dovolenka ak máš dosť. Ale ak chces max.podporu tak len tak ako som ti napisala.😉

alcahelca
15. jún 2017

@evittam Ďakujem 😘 dovolenku mám, ale len 17 dní, čiže to by som nevykryla ....čiže tá dohoda k 3.7. s tým že vtedy teda aj tá dovolenka (a nebude problém s tým jedným dňom čo je nedeľa?) .... no uvidím s čím na mňa vyrukuje personalistka keď sa jej konečne dovolám a dá mi aj termín na stretnutie ☹ lebo však už len 2 týždne a rada by som to konečne doriešila, doteraz sa tvárila že ma chce zamestnať a nič mi neponúkla....
ešte raz veľmi pekne ďakujem, aspoň srdiečko letí.... pekný deň

evittam
15. jún 2017

@alcahelca A dala si pisomne oznamenie,ze vtedy a vtedy nastupujes po RD do prace?

alcahelca
15. jún 2017

@evittam ano,dala,este v aprily ci v marci,len najskor sa tvarili ze mi nieco ponuknu,ale od zaciatku juna so mnou nekomunikuju

evittam
15. jún 2017

@alcahelca Aha. Tak to je v poriadku. No treba sa čím skôr dohodnúť aby si vedela na čom si. Držím prsty.😉

nelka0601
3. júl 2020

Viem ,je to stará téma ale chcem sa opýtať .Ak mi rodicovsky konci k 1.10 a chcem znovu nastúpiť do práce , mám zmluvu na dobu neurčitú ,ale zamestnávateľ má obsadenu moju pozíciu,inú mi nechce dať a trvá na výpovedi dohodou .Viete mi odporučiť čo spraviť? Aby som z toho aj ja vyťažila ..🥺