Z práce na rodičovskú dovolenku

zuzanka222
22. apr 2009

Ahoj, viete mi poradiť, v práci ma asi prepustia a preto by som sa potrebovala vrátiť na rodičovskú dovolenku (malý má len 20mesiacov) , neviem kedy tak mám urobiť a či to môžem urobiť vo výpovednej lehote.Chcela by som dostať výpoveď, až po skončení rodič. dovolenky.

gapa
22. apr 2009

Predpokladám, že tým "chcela by som dostať výpoved, až po skončení RD" si myslela, že chceš aby ti skončil PP až posledným dnom RD.

Ak ti napr. výpovedná doba začne 1.5.09 a napr. 4.5.09 požiadaš o čerpanie rodič.dovolenky od 1.6.09 do 3-och rokov dieťaťa(samozrejme treba mať potvrdené prevzatie tejto žiadosti zamestnávatelom na kopii), tak ti je zamestnávatel povinný vyhovieť.

Ak si dostala výpoved podla § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce napr. z nadbytočnosti, tak v tom prípade sa tvoj PP skončí až posledným dnom rodič.dovolenky.

Ak by si ale dostala výpoved podla § 63 ods.1 písm.a) ZP napr. zrušenie firmy, jej časti alebo jej premiestnenie, tak potom tvoj PP aj tak končí uplynutím výpovednej lehoty.

zuzanka222
autor
23. apr 2009

Ďakujem za odpoveď , ak som to správne pochopila,ak dostanem výpoveď k 1.5.09 mám nárok na trojmesačnú výpovednú lehotu,( lebo pracujem viac ako 5 rokov), a v tomto čase môžem hocikedy požiadať o čerpanie rodičovskej dovolenky.Najneskôr však z nástupom 1.8.09? Po skončení RD ak sa náhodou pre mňa nenájde miesto dostanem znova výpovednú lehotu 3 mesiace, alebo už nie.

A ak by som stihla požiadať o čerpanie RD do 3 rokov veku dieťaťa pred výpoveďou -výpovednou lehotou niečo sa zmení?

Kedy mám vôbec podpísať výpoveď?

miroslava72
23. apr 2009

Ahojte.
Ja by som tiez potrebovala poradit.

Ocitla som sa v podobnej situacii ako zuzanka.
Nastupila som do prace a dostala vypoved z organizacnych dovodov,nakolko situacia je velmi biedna.
Dali my dve moznosti vypovede-bud ostanem este tri mesiace vo vypovednej lehote alebo pojdem hned a vezmem platy.Rozhodla som sa pre druhu moznost a k 30.4.koncim v praci.
Viem,ze ked som nastupila,tak ma automaticky prihlasili spat do socialky i zdravotnej poistovne,okem uradu prace,som ja sama zmenu situacia nenahlasovala nikde.Neviem,ci to bolo spravne.
Chcela by som ale poradit,kde vsade je treba ist zahlasit,ze som ostala bez prace,tym padom aj bez zamestnavatela a budem opat doma sa starat o dieta do 3 rokov-dcerka ma 9 mesiacov.

Dakujem

gapa
23. apr 2009

zuzanka,
nepodpisuj žiadnu DOHODU o ukončení PP. Výpoved nemusíš podpisovať (myslím súhlas). Výpoved musíš len prevziať. T.j. najlepšie je tam napísať "prevzala dna xx.xx.xxxx a podpis" Ty s nou súhlasiť nemusíš.

Ak prevezmeš výpoved v 4/09 napr. aj 30.4.09 alebo dnes 22.4.09 (je to jedno), tak ti začne od 1.5.09 plynúť 3mesačná výpovedná doba (ak máš ODPRACOVANých aspon 5rokov, do odprac. sa neráta čas čerpania rodič.dovolenky!!!). V takom prípade, ak máš 3mesač.VD, ak nenastúpiš čerpanie rodič.dovolenky najneskôr dnom 31.7.09 t.j. "od 31.7.09"(t.j. 1.8.09 je už neskoro!!!!, lebo už by netrval tvoj prac.pomer). Ale vzhladom na to, že RD sa obvykle poskytuje v celých mesiacoch, tak by som to neriskovala a požiadala najneskôr od 1.7.09 a v určitom predstihu (aj ked zákonník práce nehovorí o žiadnej lehote), nie na poslednú chvílu, lebo aj zamestnávatel by si mohol nájsť nejaké dôvody, napr. vážne prevádzkové, z ktorých by ti mohol robiť problémy.

Ak teda dostaneš výpoved počas práce vo firme, tak tvoj prac.pomer sa skončí posledným dnom ochrannej lehoty, t.j. posledným dnom rodič.dovolenky (dosiahnutím 3-och rokov dieťaťa). Žiadna druhá výpovedná lehota už neplynie. Tá ti uplynie po 3-och mesiacoch.

Nárok na podporu mať pravdepodobne nebudeš, ak si si sama neplatila dobrovolne poistné.
Nárok na nemocenké, ošetrovné po ukončení PP posledným dom rodič.dovolenke s najväčšou pravdepodobnosťou tiež nie, lebo tvoj PP skončí počas prerušenia nem.poistenia (myslím jedine, že by PN vznikla "presne" v den po ukončení RD).

Ak však nedáš dieťa do škôlky a budeš sa on sama starať, tak môžeš ostať poistencom štátu na zdravotné a dôchodkové poistenie počas starostlivosti o dieťa až do jeho 6rokov.

Ak by si išla čerpať tú RD, tak si nezabudni podlať prihlášku na dôch.poistnie do soc.poistovne podla tvojho bydliska, aby si bola dôch.poistená štátom. Treba najneskôr v prvý den RD, ak chceš súvislé dôch.poistenie! A s potrebnými prílohami!

gapa
23. apr 2009

zuzanka,
Ak by si požiadala o čerpanie rodič.dovolenky a začala čerpať RD, tak nemôžeš dostať výpoved z nadbytočnosti (pred nástupom na RD ale áno, aj ked si už požiadala o čerpanie).

Výpoved napr. z dôvodu rušenia firmy, jej časti alebo z dôvodu sťahovania firmy môžeš dostať aj počas čerpania RD.

gapa
23. apr 2009

miroslava,
ak by si ostala vo firme, tak by si mala nárok aj na plat za čas výpovednej doby a aj na odstupné.

Po ukončení PP, ak sa sama budeš starať o dieťa, t.j. nechodí do škôlky. Predpokladám poberáš rodič.príspevok ešte od r.2008, takže možno treba na UPSVaR, kde poberáš rodič.príspevok nahlásiť, že nie si zamestnaná ale sa sama budeš starať o dieťa (predpokladám predtým si nahlasovala, že sa o dieťa stará napr. stará mama ...).

No a hlavne si treba podlať najneskôr 1.5.09, zájdi tam ešte skôr a uved začiatok poistenia od 1.5.09, na sociánej poistovni podla bydliska prihlásku na registr.liste fyz.osoby, ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Zober si na SP kopiu rodného listu dieťaťa a všetko si prefoť alebo vypíš dvakrát. Treba si na kopii nechať potvrdiť prevzatie soc.poistovnou a dobre si to odložiť.

Tiež zájdi na zdr.poistovnu a vybav si riadnu starostlivosť o dieťa.

zuzanka222
autor
23. apr 2009

Ďakujem, takže ak by som oznámila zamestnávateľovi , že chcem nastúpiť na RD 28.4.09 ( stačí len žiadosť, nemusím ju mať potvrdenú z nejakého úradu) a v tom čase by som ešte nemala od zamestnávateľa výpoveď( ani prevzatú ani podpísanú) po skončení RD ( 3 roky vek dieťaťa)dostanem výpoveď a s ňou aj 3 mesačnú výpovednú lehotu+ odstupné?

Ak teda po ukončení RD sa prihlásim na úrad práce budem dostávať podporu (6 mesiacov cca50% z bývalého platu)? Alebo počas RD si musím platiť poistenie v nezamestnanosti?

miroslava72
23. apr 2009

Ahoj Gapa.
Dakujem ti za rychlu odpoved.
Este mam par otazok na vysvetlenie.
To je tak,ked sa v tom clovek nevyzna.Este ze tu je niekto zdatny.

Mne bola ponuknuta aj taka moznost ako pises,to bola ta prva varianta,ale rozhodla som sa pre tu druhu.
Na UPSVaR som bola zahlasit,ze som nastupila do prace,podpisala som,ze sa o malu stara babka a to bolo vlastne vsetko a viem,ze tak isto tam mam prist nahlasit zmenu od 1.5.Na to som sa informovala.

Takze pre mna plati,ze na SP musim ist este pred skoncenim pracovneho pomeru? Myslela som,ze vsetky zmeny sa vsade nahlasuju do 8 dni.
A preco ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov,myslela som,ze do 3,ci nie?

Ja som sa si pre istotu pri nastupe na RD zacala platit a platim dobrovolne poistenie v nezamestnanosti,hoci to vyzeralo,ze sa ma to tykat nebude.No dobre som teda spravila.

gapa
23. apr 2009

miroslava,
do 3rokov máš nárok na rodič.príspevok, no starať sa o dieťa bez nároku na rodič.príspevok môžeš až do 6rokov (ak ide o dieťa s dlhodobo nepr. zdr.stavom, tak možno poberať RP do 6rokov a starať sa on bez nároku na RP do 18rokov). štát do tých max. 6rokov(/respl 18rokov, ak ide o dieťa s dlh.nepr. zdr.stavom) platí za mamičku zdr.poistenie a tiež dôch.poistnie, ak si podá prihlášku (pri dlhod.nepr. zdr.stave treba dať dosiahnutím 6rokov odhlášku ako osoba riadne sa starajúcej o dieťa do 6rokov a podať prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa .... do 18rokov s d.nzs)

Tých 8dní platí len pri zmenách, nie pri prihláške na SP. Tam ta poistia najskôr odo dna, kedy podávaš prihlášku, resp. jediná výnimka je do 45dní po narodení dieťaťa, no to sa ta netýka.

miroslava72
23. apr 2009

Vdaka Gapa.

Tak to som ozaj ani netusila.

miroslava72
24. apr 2009

Ahoj Gapa.

Prosim ta,mam na teba este dotaz.

Dnes som bola na SP vybavit co treba a tam prebehlo vsetko ok,od 1.5 budem naspat poistena statom.

Ale,isla som sa spytat aj do ZP,co mam spravit a tam mi tvrdili,ze ked poberam stale rodicovsky prispevok,tak som tam vlastne stale zahlasena,ze sa ani po 1.5. pre mna nic nemeni,ze len ma nesmie z rodicovskeho odhlasit zamestnavatel,comu celkom nerozumiem,ze co ma zamestnavatel spolocneho z rodicovskym prispevkom.
Ak mas nejake znalosti,prosim vysvetli mi to,nech som v obraze a nech nic nezanedbam.

pekny dnik

gapa
24. apr 2009

miroslava,
ak si zamestnaná a nečerpeš neplatené volno dlhodobo, tak nemusíš na ZP nič nahlasovať. Len v prípade, ak by ti dal zamestnávatel neplatené volno po dovršení 3-och rokov dieťaťa, tak vtedy sa treba hlásiť aj na ZP.

Som vyššie písala mamičkám, ktorým počas MD/RD skončil prac.pomer, to je tiež dôvod zájsť na ZP. Ak len čerpeš MD alebo RD ako zamestnanec, tak na ZP nemusíš chodiť vôbec (teda len dieťaťu vybaviť jeho kartičku v ZP ktorú mu vyberieš)

miroslava72
24. apr 2009

Gapa,ved praveze som aj vyssie pisala,ze mne konci 30.4 prac.pomer,cize od 1.5.som vlastne nezamestnana,ale sa vraciam spat na RD ako rodic starajuci sa o dieta do 3 rokov.

Prave na zaklade tvojej rady som sla dnes na SP ,tam som vsetko vybavila a potom do ZP a tam my bolo povedane,ze nic nemusim nahlasovat,
ale mi tam tvrdili,ze ked poberam stale rodicovsky prispevok,tak som tam vlastne stale zahlasena,ze sa ani po 1.5. pre mna nic nemeni,ze len ma nesmie z rodicovskeho odhlasit zamestnavatel,comu celkom nerozumiem,ze co ma zamestnavatel spolocneho z rodicovskym prispevkom.

Som z toho celkom mimo a uz vobec tomu nerozumiem.Kde teda zistit,co treba spravit,aby to bolo spravne.

Ak tam teda treba ist,tak este pred skoncenim prac.pomeru ako do SP alebo staci az od 1.5.ked uz budem opat na RD?

porad prosim este raz.

gapa
24. apr 2009

miroslava,
ty nesmieš tvrdiť, že sa vraciaš na rodič.dovolenku. Lebo ak by sme išli presne podla zákona, tak "len zamestnanec" môže čerpať rodič.dovolenku. Ani živnostníčka ani nezamestnaná mamička vlastne rodič.dovolenku nečerpú (to je výraz zo zákonníka práce a ten upravuje vzťahy v pracovnnoprávnej oblasti, t.j nie živnosti ani u nezametrnaných). Takže ty sa len budeš riadne starať o dieťa do 6rokov a poberať rodič.príspevok. No a z titulu poberania rodič.príspevku, resp. riadnej starostl. o dieť do 6rokov (po dosiahnutí 3-och rokov) budeš poistencom štátu na ZP.

Takže pokial im len povieš, že sa vraciaš na RD, tak ozaj nič vybavovať nemusíš.

TEba však zamestnávatel odhlási z čerpania RD, ako ti tvrdili (on nemá nič s poberaním rodič.príspevku, no len zamestnávatel ti poskytuje RD, nikto iný!!!!).

No a podla zákona to treba vybaviť do 8dní po ukončení PP, no v ZP podla praxe nie je problém vybaviť to aj neskôr.

Ja som písala predtým o soc.poistovni a dôch.poistení, že to treba najneskôr v den po ukonč.PP. Zdrav.poistenie som nespomínala. Tam platí tých 8dní.

ivec79
24. apr 2009

inak vedeli ste, ze sa da priplatit (do najvyssej moznej davky)do socialky 270-dni v kalendarnom roku pred nastupenim na matersku dovolenku a mate najvyssiu moznu matersku?

gapa
24. apr 2009

ivec,
je tu o tom viacero tém,
jedná sa o dobrovolné nemocenksé poistenie.

ivec79
24. apr 2009

inak ma sa to zmenit. dennik pravda o tom informoval.podla neoverenych info, ale v printovej podobe, nie v internetovej 😎

gapa
24. apr 2009

aj to už tu mamičky píslali. Sú tam niekde hodené aj linky na trend alebo sme, alebo myslím aj www.porada.sk, kde to spomínal p. MIhál

ivec79
24. apr 2009

OK, ale da sa to priplatit este v case, ked pracujes za kalendarny rok? to je dolezite?!

ivec79
24. apr 2009

dobre,mam najmensi plat, a chcela som to vyuzit, lebo nemam ziadne super odmeny, ibaze msto zmrnit nejaky dalsi zakon a tak som sa chcelaz toho vyrozpravat a zistit co dalej?!...

gapa
24. apr 2009

to je ťažká rada. Radšej teraz na takéto otázky neodpovedám, lebo ťažko povedať, čo bude dalej.

Ak by si ale mala súbežne s tvojim PP ešte druhý prac.pomer (pred otehotnením, aby si stihla tých 270dní do pôrodu) napr. aj len nejakú stovku mesačne. Pred nástupom na MD tento PP ukončila a uzatvorila nový PP s vyšším platom, tak to by bolo istejšie, teda v prípade, ak by obmedzilii možnosť DNP. Jedine že by zmenili spôsob určovania rozhodujúceho obdobia, z ktorého sa ráta materské, tak vtedy by ti to vela neprinieslo. No to neviem, či hrozí, to už by boli väčšie zmeny. No v tom by si sa musela trochu viac vyznať, lebo predpokladám, že asi ti to nič nebude hovoriť, čo som napísala.

Iná možnosť je predsa sa prihlásiť na DNP a v prípade, že by dovolili DNP len Szčo, tak si založiť živnosť (v jednom s tých linkov takto reaguje p.Mihál, no pre mamičky na RD, ktoré poberajú rodič.príspevok by to riešenie nebolo, lebo by stratili nárok na RP.

No to všetko sú len dohady, ťažko povedať čo a kedy zmenia.

miroslava72
25. apr 2009

Este raz vdaka Gapa.
Dobre,ze si tu,aspon nam ma kto poradit a vysvetlit nezrozumitelne veci.

Pojdem tam teda opat.Ja som im sice vravela,ze budem bez prace,lebo som dostala vypoved,ale asi sme sa so slecnou v ZP vzajomne nepochopili.

pekny dnik.

martinaema
1. okt 2009

ahojte ja by som sa ešte chcela spýtať ako je to s poistením v nezamestnanosti - som na RD, doteraz som si ho samozrejme neplatila ☹ , počas RD som nastúpila do zamestnania, ale teraz po 4 mes. som dostala výpoveď. Takže od 1.10. som doma a poberám iba RP a chcela by som si začať platiť to poistenie. Kde sa mám prihlásiť - na UPSVaR alebo socpoist? A aká suma sa platí? A ked sa zamestnám, tak sa musím odhlásiť, alebo tým, že ma prihlási zamestnávateľ sa to automaticky ruší? Ďakujem.

gapa
1. okt 2009

miroslava,
asi to ešte nemali nahlásené. No som sama zvedavá, lebo aj ja tam musím znovu nabehnúť a nič mi nespomínali na ZP, že treba doniesť (som iné vybavovala a na toto som akosi bozabudla, či netreba doniesť doklad o poberaní rodič.príspvku). Tak snád ta zbytočne neprehánam 🙂

Inak a tiež som došla na to, že zamestnávatel oznamuje ZP, že poberáš RP a nie, že čerpeš rodič.dovolenku. No a toto som zatial nestrávila, lebo ved zamestnávatel k tomu nemá absolútne žiadne podklady, že to môže tvrdiť. Predtým to bolo myslím inak. ☹

zuzanaca
14. okt 2009

pekný deň 🙂
Chcela by som sa opýtať, ak by som sa potrebovala z práce vrátiť na rodičovskú dovolenku, čo treba vybaviť?
Ďakujem. Zuzana

gapa
14. okt 2009

požiadať zamestnávatela,
podať prihlášku na SP
predpkladám asi oznámiť na UPSVaR, kde poberáš RP.

sstefi
19. okt 2009

dobrý večer,
neviem, či píšem do správnej témy, ale skúsim:
chcem sa opytať, bola som na materskej + rodičovskej (rodičovská presne 1 rok). vrátila som sa do práce, je tomu už rok.
Ak by ma náhodou zač. buduceho roka prepustili budem dostávať podporu v nezamestnanosti, keď dostávam ešte do júna 2010 rodičovsky príspevok?
Alebo ma z ÚP odkyvu, že sa mam vratit v juni, ked bude mat dcera 3 roky? 😨

za odpoved dakujem

gapa
20. okt 2009

stefi,
treba zistiť, či si bola v posledných štyroch rokoch pred zaevidovaním na UP aspon 3rokdy (3x365dní ) poistená v nezamestanosti. Počas MD, PN, prvých 10dní očr-ky toto poisenie trvá. Ale netrvá napr. od 11-teho dna očr, počas RD, neplateného volna.

sstefi
20. okt 2009

bola som len ten rok na rodičovskej a raz asi o nejakych par dni viac marod. max. tak do 10 dní nad tých 10, čo plati zamestnavatel.

sstefi
20. okt 2009

tých 3x 365 musí byť v kuse? akože tá 365-ka 😅