Z rodičovského na OČR

dany85
5. jún 2023

Dievcata ak viete poradit...v juli mi konci rodicak, starej dovolenky mam 27 dni. Vychadza to tak ze 31.8.by som mala nastupit do povodnej prace. (Po vycerpani dovolenky, v praci chcem normalne zostat, neplanujem vypoved, v praci somnou rataju).
Chcela by som vsak ten tyzden od 4.9. este nejakym sposobom byt doma - aby sme sa s malym aklimatizovali na skolku. Chcela by som ho rano vodit aj poobede brat. Keby pracujem, jedno alebo druhe nestiham.
Jedine co ma napada je nastupit po skonceni rodicaku na OCR na tyzden a dovolenku cerpat po skonceni OCR - tak by mi vysla aj na ten septembrovy tyzden. Je to blbost? 🤔

petamich
5. jún 2023

@lilinka88 tak ja potom nerozumiem, preco nam to nasa mzdarka radi a ospravedlnujem sa za mylne info 🤷‍♀️ kazdopadne ako to v tom pripade bude s tym predlzenym rodicovskym prispevkom, ked dieta nevezmu do skolky (ina tema len ma to zaujima), kedze v tom pripade mas narok na prispevok ale nemas narok na predlzenie dovolenky automaticky a musis sa dohodnut so zamestnavatelom

tam to bude ako, ak to zamestnavatel odsuhlasi? ak by si mohla poradit, kedze nasej mzdarky sa uz asi nepytam 🙂

lilinka88
5. jún 2023

@petamich už tu bolo viackrát v diskusiách spomenuté,že je to nárok iba na predĺžený RP, ale nie na predĺženú RD, čo sú dve rozdielne veci. Z predĺženého RP si máš uhradiť súkromnú škôlku alebo opatrovateľku, tak to prezentovali v tv.
Ešte je možné,že tvoj zamestnávateľ by ti odsúhlasil neplatené voľno a vtedy sa myslím môžeš prihlásiť do ZP ako osoba starajacu sa o dieťa do 6 rokov, čiže prácu máš ospravedlnení neplatenymi voľnom, ZP platí štát a v SP je poistenie prerušené. Ale toto si nie som úplne istá, viem že počas RD, keď je poistenie prerušené, je možné sa v ZP takto prihlásiť.

dany85
autor
5. jún 2023

@lilinka88 dakujem. Pandemicku som necerpala nikdy ani na jedno dieta tak netusim ci je rozdiel medzi tou a klasickou ocr, mne staci vykryt 5 dni. Zbytocne to zasa natahovat nechcem.

petamich
5. jún 2023

@lilinka88 dakujem! ja idem do prace urcite (kedze idem skor ako bude mat tri), len ma to zaujimalo, lebo nie kazdy ma sukromnu skolku ako my, ze v papuciach zbehnem a ked v statnej nebude miesto a teda budu asi chciet byt aj dlhsie doma, len ma to zaujimalo, ze ked sa teda uz so zamestnavatelom dohodnem, tak co potom

lilinka88
5. jún 2023

@dany85 v tomto prípade je pandemicka očr na dieťa, ktoré dovŕšilo 3 roky a nie je zapísané v žiadnom predškolskom zariadení (tvoje bude až od 1.9., čiže cez leto ešte nie). Čerpať sa dá od mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom dieťa dovrsi 3 roky, čiže u teba od 1.8. a teda Max do 31.8., potom už je zapísané v škôlke. Toto je možnosť iba posledné 3 roky ako je na Slovensku krizova situácia a rovnako platí iba počas obdobia krížovej situácie, resp do doby, kým ju vláda nezruší, čo by ale ešte do 31.8. malo byť aktuálne.
Žiadosť vypíšes cez stránku SP, odosiela sa elektronicky a na konci mesiaca opäť cez stránku SP pošleš cestné vyhlásenie, ktoré dní si dieťaťu poskytovala starostlivosť.
Pre teba by to asi aj bolo riešenie, v júli po RD čerpať dovolenku, od 1.8. napr na týždeň požiadať o pand očr a potom dočerpať dovolenku. Alebo čerpať celý august pand očr a starú dovolenku si nechaj na jeseň pre prípad choroby dieťaťa, nebudeš musieť byť na očr, čo je menej platené. Ak by takto zamestnávateľ súhlasil

dany85
autor
5. jún 2023

@lilinka88 dakujem, to nie, my ratame s tym ze dovolenku miniem tym ze ako som spominala v pripade potreby viem byt doma s dietatom a robit HO. Keby mozem hned ten septembrovy tyzden brat HO tak absolutne nic neriesim a dam ho len to mi neodsuhlasia kedze pridem po 3 rokoch ako "novacik". Preto hladam schodne riesenie ktore mozem prediskutovat so zamestnavatelom, on je pristupny pokial je clovek priamy a nejde mu poza chrbat - co teda naozaj nechcem. Cize aj to pripadne prerusenie dovolenky a prechod na par dni na ocr by bolo az po jeho suhlase.
Este ak mozemk tej pandemickej - to znamena ze tam neriesim nic s lekarkou? Iba priamo so socialkou + teda nahlasenie zamestnavatelovi?

lilinka88
5. jún 2023

@dany85 presne, ide to mimo lekára, len cez SP a oznámiť zamestnávateľovi

dany85
autor
5. jún 2023

@lilinka88 😂 prave som zistila ze to zmenili. Takze pandemicku by som mohla cerpat az od 24.8. 🤔 kedze 23.7. ma 3 roky. Ale v podstate mi je to jedno kedze tak ci tak mi staci par dni cize fo konca augusta a potom zvysok dovce. Skusim sa teda tak dohodnut v praci. Moc ti dakujem.

lilinka88
5. jún 2023

3 roky a jeden mesiac znamená od 1.8. v tvojom prípade

elanor
5. jún 2023

@petamich to ale tak plati pre nezamestnane zeny. Tie co maju pracu, musia zamestnavatels poziadat p neplatene volno, ak on suhlasi, potom sa mozu zaevidovat ako fo starajuce sa o dieta. Al nesuhlasi, tak smola. A nieke povinny suhlasit. Lebo ako fo starajuca sa dieta do 6 r. nesmies pracovat, teda nesmies mat ziadny prijem.

@dany85

dany85
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dany85
autor
5. jún 2023

@lilinka88 🙄 tomu nechapem, 3 roky a jeden mesiac je 24.8. nie?

petamich
5. jún 2023

@elanor dakujem!

lilinka88
5. jún 2023

@dany85 je to od nasledujú mesiaca, po mesiaci, v ktorom dieťa dovŕšilo 3 roky

dany85
autor
5. jún 2023

@lilinka88 tak to bolo, ano ale od 1.5. je ta zmena ze dieta musi mat 3 roky a 1 mesiac.

lilinka88
5. jún 2023

@dany85 nebudem sa s tebou hádať, urob ako už uznas za vhodné. Ja som ti vysvetlila možnosti

dany85
autor
5. jún 2023

@lilinka88 ved ja sa nehadam, absolutne nie, nemam o tom sajnu, ja som z tychto veci jelen 😁 naopak som ti vdacna za radu len mi podla toho prispevku vychadza, ze od 1.8. mi pandemicku nepriznaju ked je od 1.5. zmena.

lilinka88
5. jún 2023

@dany85 veď ja som to nemyslela v zlom, len tí tiez nebudem opakovať x-krát,že nárok je od 1.8.
Do 1.5. bolo pandemické očr priznané už od nasledujúceho dňa po 3 rokoch dieťaťa, čiže hneď po RD, od 1.5. je možné pandemické očr čerpať až od nasledujúceho mesiaca

dany85
autor
5. jún 2023

@lilinka88 ahaaaa dakujem uz chapem ☺️

anjelik2358
8. jún 2023

@dany85 ak máš detskú lekárku, ktorá je ochotná myslím, že nie je problém, aby si tých pár dní zobrala OCR.