8 ročný syn má psychický problém

darinkal
15. aug 2016

mile mamicky .,moj maly 8 rocny syn zacal robit nieco z coho som na psychiatriu ......neviem co to ma znamenat ...... posledne 4 dni .si zacal vsugerovavat ,ze mu nieco je .... zacalo to tym ,ze mi svokra zaavolala ,ze maly jej place ,ze sa nemoze nadychnut.. (kedze to sama poznam ,na sebe viem ,ze netreba panikarit.,.) tak som ho nejak upokojila a bolo vsetko v poriadku .stalo sa nam to raz ked mal asi 3 roky ..odvtedy nie ....do vecera bolo vsetko v poriadku aj spinkal dobre .. na druhy den .bol ako vymeneny .videla som proste ,ze mu nieco je .. doobeda sa zacal stazovat ,ze ma nieco v hrdielku a ze nemoze dychat .. poriadne ,upokojila som ho .. a vravim ,dobre ideme sa pozzriet ,pani doktorka popozera a uvidime .. u dr.sme boli pozrela ho .a vravi ,ze on nema nic ,vsetko je v poriadku .. odtial uz isiel v dobrej nalade.do vecera sa hral s detmi ..vsetko ok .. spinkal dobre .. na dalsi den ,maly spustil revy ze on si neciti vajicka .....strasne plakal . s muzom sme rychlo nasadli do auta a bezali na pohotovost ,kedze bola sobota .. na urologiu .. tam mu urobili sono ..a zasa nic .vsetko v poriadku .. dr ,akurat kazal kludovy rezim ...do vecera som na nom videla ,ze je velmi smutny .. snazili sme sa ho zabavat ..pomedzi tohoto vsetkeho ,ale maly stale kvazi vymysla ,alebo neviem co .ze ho boli jedna ruka .druha ruka .jedno rebro druhe rebro .hovori to takym dojmom ,ze mu to naozaj verime ,a nevieme si dat rady .trpezlivo mu vsetko potieram mastickou ...a snazim sa mu vysvetlit ,ze rastie a bolia ho kosticky ,a ze aj mna tak boleli ,zaberie to nachvilu a potom si znova nieco vymysli ..tak trpezlivo potieram vsetko na co si ukaze .....dnesny den bol uz uplne psycho ,ked mi svokra vola ,ze maly je krici a pomaly odpadava .,ze ma nieco v hrde,ze ho velmi skrabe v hrdle a ze nemoze dychat ...znova sme bezali na pohotovost na krcne ,dr zasa povedal .ze nic tam nevidi vsetko je ok .. maly bol potom znova normalny .ale stale na nom vidim ,ze ho nieco trapi ,a ja neviem co .som z toho zufala ,a strasne sa bojim .neviem co robit ..... dnes som to doobeda rozpravala jeho pediatricke ,,,a ona mu dala vitaminy .a nieco na upokojenie .. ze mu mam dat cas ....ja som mala v dectve nieco podobne .ale nie taketo ,co teraz zazivam.. je to strasne .. bojim sa co zas bude zajtra .. zazili ste niekto nieco taketo ? ( moj maly nie je rozmaznany ,je to krasne dieta ,ktore si uvedomuje vela veci , poslucha .. ja snim nemam ziadny problem .ale ma taku povahu ako ja dost utlocitnu a jemnu . )

darinkal
autor
15. aug 2016

este podotknem , ze moj maly ,ked si kedykolvek ublizil ,,spadol ,alebo nieco nikdy neplakal ,,oprasil sa isiel dalej .. ako chlap .. ale toto je nieco strasne co robi .

sardinka335
15. aug 2016

@darinkal smer kompletne vyšetrenie - mozno mu len chybaju nejake vitaminy - bečko, magnezium a mozno treba ist k detskemu psychiatrovi/psychologovi. Uzkosti a panika sa nevyhybaju ani malym detom, zial, pripadne psychár vyluči ine poruchy.

jasu90
16. aug 2016

Pozerám, že tvoj malý bude mať narodeniny, ako na chvíľu mi napadlo, či tým nechce nejako upútať pozornosť. Na druhej strane súhlasím skús zájsť na testy, krv, moč, komplexne vyšetrenie a sleduj ho dovtedy, potom možno počkaj ako to bude v škole, keďže zachvíľu začína, ak nie tak fakt skús toho psychológa, držím prsty 🙂

darinkal
autor
16. aug 2016

urcite nie . moj maly si nikdy takto nevydobijal pozornost .,auz vobec nie takto extremne .. maly sa mi nikdy nehadzal v obchode ,ze nieco chce . vzdy si len vyckal ,si sa mu nieco kupi . je skromny , nevyzaduje si stale nieco kupovat .. a uz vobec to nie je narodeninami ,kedze mu babka aj my povedali ,ze dostane kolobezku aj nerf zbran ,ale on si nepotrebuje takto vydobijat darceky , moj maly mal vzdy vsetko v ramci normy ,ziadne premaznavanie .

jasu90
16. aug 2016

@darinkal Jasné, ja rozumiem, nechcela som ťa uraziť. To mi len tak napadlo. Tak naozaj skús sa poradiť a vziať mu krv a moč, veď zato nič nedáš. Možno je to u neho len nejaké prechodné obdobie a prejde to. Nepočul v poslednom čase o niečom takom, napr. televízii alebo nebol niekto v rodine chorý, že sa začal báť? Naozaj skús vyčkať alebo sa s ním porozprávať, prečo ho to tak trápi. A ak to neustúpi a výsledky budú dobré, tak skús potom aj toho psychológa.

zuzigirl
16. aug 2016

to, ze si doteraz nevydobijal pozornost este neznamena, ze tomu teraz tak nemoze byt.

Nemozes vediet, co sa mu prihodilo, co ho ranilo. To, co pre teba moze byt banalnostou, moze pre neho znamenat velmi vela. Ja si myslim, ze by si si mala pre neho urobit cas a pokusit sa z neho dostat, co ho trapi. ze by si mu Rada pomohla, ale nevies ako, kedze nevies, o co ide. Ako 8rocny by uz mal vediet, co to v nom vyvolava.

Ja mam skusenost, ze ak sa clovek do niecoho vlozi, dokaze si vyvolat aj astmaticky zachvat, len aby tu pozornost mal. Nehovorim, ze je to pripad tvojho syna, ale myslienky dokazu nase telo dohnat az k takymto reakciam.

Prajem ti vela trpezlivosti a otvorenosti tvojho syna, aby si prisla na to, co sa s nim deje... drzim palce.

slivocka4
16. aug 2016

Hm asi by som skusila najprv uprimny rozhovor, sami dvaja v izbicke a skusit jemne milo z neho vymamit pravdu,
ci nepovie maminke ci ho nieco naozaj boli alebo ak nie, ze preco toto robi a nejak sa zaroven snazit ten rozhovor prisposobit jeho veku...v prvom rade asi zistit ci to hra alebo nehra a potom pripadne vysetrenia.. vyzera to akoby sa mu u lekarov pacilo teda ..

sardinka335
16. aug 2016

@darinkal inak píšeš, že si mala niečo podobne ako dieta (tu krasne vidno predispozicie a dedičnost) ako sa to potom vyriešilo? prestalo to samo?
Sama píšeš, ze ,,to,, poznáš...proste tieto panicke a celkovo neuroticke poruchy mozu byt aj dedične...tvoj maly ma predispozicie evidentne...
Nedavno som s astretla s priatelkou ktorej syn sa neustale stazoval na bolesti na hrudi a bolesti brucha. Išli na Kramare na ,,kompletku,, kde mu spravili gastro atd...nakoniec išli aj na psychiatriu a podla lekarov ma podozrenie na Aspergerov syndrom. Ale známa tvrdí, ze jej syn bol vzdy ,,iny,, ako ostatne deti. Kazdopadne ako su všetky vyšetrenia negativne tak nie je o čom - smer psychár.

zuzigirl
16. aug 2016

@sardinka335 v dnesnej dobe sa lahko nalepkuje nejakou vymyslenou diagnozou od psychiatra uz male deti. Dnes sa rodia "ine" deti... Nie je to na psychiatra a na lieky uz vobec nie. Su to citlive duse, ktore potrebuju pomoc, ale nie psychiatra...

sardinka335
16. aug 2016

@zuzigirl nechapem aku pomoc mas na mysli a ake ,,ine,, deti sa rodia.....Na druhej strane dnes je presne ako pišeš psychiatria ,,nalepka,, pritom je to medicinsky odbor ako kazdy iny. Keby moje dieta malo neviem cukrovku (moj oblubeny prikad) tak tiez nepoviem, ze je ,,ine,, a nepotrebuje diabetologa ale rozhovor ze? Ja netvrdim, ze toto dieta je stopro psychopacient, ale hovorim, ze aj deti maju problémy z uzkostou a panikou, nezvladanim strachu, stresu. Dobrý psychiater nedava len lieky, ale pomaha aj usmernit terapeuticky naučiť ako odolavat týmto veciam. Mnoho ludí zbytočne dlho trpí lebo sa boja ist k psychiatrovi lebo si myslia, ze tam chodia len ,,blázni,,a okolie tomu často nahrava tým, ze dotyčneho povzbudzuje asi tak ze ,,ved sa pozviechaj,, ved sa tomu nepoddávaj.. atd...je to ale len medvedia služba.

@darinkal ak trpiš panikou tak toto je link pre vas : https://www.lundbeck.com/upload/cz/files/pdf/Br...

elise
16. aug 2016

@darinkal nemate nejake vzne problemy, hadky, nic i nevypocul nahodou? Toje len uputanie vacsej pozornosti a lasky

indiankaindi
16. aug 2016

@darinkal myslím, že tu odpoveď nenájdeš, je namieste spýtať sa to tvojho syna. Je už dosť veľký, aby ti vedel povedať, čo je vo veci. Či je to fyziologické, alebo psychologické, či potrebuje pomoc odborníka, alebo pozornosť rodičov. Ja mám 7 ročnú, riešili sme rôzne problémy, ale teda vždy to vydiskutujem s ňou a potom riešim ďalej. A už v 5 rokoch vedela povedať, čo sa deje, nie že v 8. Určite to rieš v prvom rade s ním, porozprávaj sa s ním, vysvetli mu, že takéto správanie z jeho strany ťa desí a máš o neho strach. Podľa všetkého to vyzerá ako vymyslené zdravotné problémy, alebo psychický problém. Držím palce.

charity
16. aug 2016

@darinkal Ty si mala v detstve nieco podobne. Co take a preco si to mala? Popremyslaj, lebo to mohol podedit.

A uzkost a panika a smutok byva pri niektorych potravinovych intoleranciach...

vafinka
16. aug 2016

Napada ma jedno nesikanuju ho v skole?a toto moze byt zo stresu

sardinka335
16. aug 2016

@indiankaindi 8 ročne dieta vie povedat či potrebuje pomoc odbornika??? 😕 😕 😕 Myslím si ze to dieta ani netuší čo sa s nim deje.
Myslím si ze ani dospelák, ktoremu začnu tieto stavy spočiatku nevie ,,kolka bije,, lebo nechape čo sa s nim deje, mám znameho ktory koli panike v začiatkoch volal sanitku lebo mal pocit ze ma infarkt s psychikou si to nijako nespajal.
A reči o tom ako si to vymyšla - no...dajme tomu, ale vymyšlat si taketo stavy nie je jednoduche, to musi byt iny herec s vykonmi na oskara. Ale tak nepoznám dieta, nevidela som ho v akutnej faze.

indiankaindi
16. aug 2016

@sardinka335 nehovorím, že vie povedať, že potrebuje pomoc odborníka, ale vie povedať, čo sa s ním deje. A vie povedať, že či je to spôsobené niečim, alebo je to skutočne fyziologické. Už to samotné dieťa musí vidieť, že ak ho jeden deň bolí hrdlo, na druhý deň ruka, potom rebro a podobne, nie je to v poriadku. Nehovoriac o tom, že deti vo väčšine nevyhľadávajú stretnutia s lekármi, čiže v tomto prípade to chalan zjavne dosť baví, alebo je to potom skutočne niečo vážne, čo by som okamžite riešila s odborníkom. Moja dcéra má 7 a mala obdobie, kedy bola depresívna, smutná, chcelo sa jej plakať. Bolo to každý deň a boli sme z toho dosť mimo, že čo sa deje. Po pár dňoch sama prišla za mnou s tým, že nechápe prečo je stále smutná a že by sme mali nájsť lekárku na smútenie, ktorá by jej pomohla. Dieťa vie, čo potrebuje, to len my si myslíme, že je to dieťa a nechápe.

eliska13
16. aug 2016

@darinkal asibto nechces pocut, ale to su priznaky uzksti strachu...
Nezmenilo sa nieco, nepocul nejake katastrofy v telke...treba ho co najviac zabavit odputat pozornost vela sportovat...nepocul teba ci babku ze sa jej zle dycha, ma hrcu v krku? Deti su vnimave a malicky to bude mat po tebe geny sa nezapru.Magne a vitaminy len pomozu.Este by bolo fajn mat vysetrenie na stitnu zlazu.A psycholog, ak to nepomoze nie psychiater maly asi vsetko preziva viac ako je nugne mam podobneho doma a ano, ma to po mne🙂

eliska13
16. aug 2016

Viac ako je nutne....neboji sa, ze prazdniny koncia a pojde do skoly? Alebo mu je smutno za tebou, ked si v praci?alebo nenudi sa vtedy sa deti viac pozoruju...to stiahnute hrdlo je nevntilovany stres aj deti mozu byt frustrovane.Ked ma skolu kruzky nema cas rozmyslat nad "hlupostami"

romanadam1626
19. feb 2023

Moj synček mal takéto podobné problemy od 8 rokov tiež .
Teraz má 14 rokov a lieči sa na obsedantno kompulzivnu poruchu. Lieky mu velmi pomohli.
Ale začať môžte u detského psychologa, možno bude stačit to... Držte sa ! 🙂🙏

romanadam1626
19. feb 2023

Ahoj, teraz pozerám,že diskusia je už staršia...
Ako sa má Tvoj syn, uz je to lepšie?