Ako riešiť stereotyp v manželstve?

Zodpovedané
13. máj 2019

Dobrý večer,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej situácie. S manželom som 9 rokov, z toho 4 roky sme manželia. Máme trojročného a 8 mesačného syna.

Manžel pracuje na stavbách a robí na týždňovky. Teraz je 10 dní v práci a 4 doma.

Náš vzťah je v podstate bezproblémový, keďže je málo doma. Ale dlhšiu dobu vnímam fakt, a to stereotyp v našom vzťahu. Donedávna mi to až tak nevadilo, ale posledný rok je toho na mňa veľa. Nakoľko som s deťmi väčšinou sama, tak nemám čas na spoločenské vyžitie. Vždy, keď príde manžel domov dúfam, že mi dni trochu oživí. Pár dní dozadu sme mali štvrté výročie a čakala som, že ma niekam pozve. Že sa spolu odreagujeme. Zvolil si však pohodlnejšiu cestu. Kúpil mi kvietok a čokoládu. Dali sme si pohár vína a zaspal pri telke. A to ma už dorazilo, lebo takýchto situácií bolo už niekoľko.

Naposledy sme boli spolu niekde na naše tretie výročie. O tri mesiace sa narodil náš druhý syn a nedostala som ani kvietok ako poďakovanie. A narodeniny? Čokoláda s tým, že darček bude neskôr. Nebol.

Už mi pretiekla trpezlivosť, lebo doteraz som to nechávala tak. Myslela som, že nestíha. Ale už sa to nedá.

Mám pocit, že môj manžel je takto spokojný a vôbec ho nezaujímajú moje pocity. O mňa sa nezaujíma. Keď je doma, tak stále niečo robí, alebo sa venuje deťom. Na mňa mu ostáva čas až večer, a to väčšinou zaspí.

Tento problém sme už riešili viackrát, ale ja už nemám energiu mu všetko vysvetľovať a čakať na zázrak. Už nemám ani chuť na milovanie s ním. Akurát toto si všimol.

Čo mám robiť a ako sa k nemu správať?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

ak ste sa už niekoľkokrát s manželom o probléme rozprávali a máte dojem, že to nepomohlo odporúčam Vám vyhľadať odbornú pomoc.

Vnímam to tak, že manžel asi nepočuje, čo mu hovoríte alebo možno tomu neprikladá dôležitosť. Otázkou je či on vôbec tuší o tom, že by ste chceli na narodeniny alebo na výročie niečo „viac“ alebo si to vníma tak, že kúpil kvety a čokoládu vy sa tešíte, že nezabudol. Niekedy to je naozaj len o tom, že si navzájom do hlavy nevidíme. Príde domov na 4 dni a robí to, čo vždy. Podľa mňa vôbec netuší, čo a prečo je „zle“.

Je to len o tom, aby ste si vedeli navzájom efektívne odkomunikovať svoje potreby a predstavy o vzťahu, a vedieť upozorniť na veci, ktoré sú pre Vás dôležité. V čom vám veľmi dobre dokáže pomôcť vzťahový poradca.

Alebo ešte môžete skúsiť narušiť stereotyp vy. Robte veci inak, pozvite manžela von vy- robte to, čo očakávate vy od neho.

Prajem Vám veľa pochopenia a porozumenia jeden pre druhého a novú iskru do vzťahu.


Mgr.Veronika Rosinová
Poradenské a konzultačné centrum Nové Zámky, Súkromná poradňa psychológa
web: www.pkc-psycholog.eu
tel: 0917 022 755
mail: rosinova.pkc@gmail.com