Ako získať dieťa do opatery otca?

mirka777
27. dec 2008

prosím o radu. Môj kamarát z detstava - vzorný otec, vzdelaný, zastávajúci vysoký post, starostlivý o rodinu a dieťa - 3 roč. syn, venuje sa popri svojej náročnej práci synovi ako len môže.Rodinu zabezpečiil od nuly on sám. ženil sa pred 4rokmi preto, že čakali dieťa. Jeho manželka - jej jediná starosť aby vyzerala dobre, dieťa má pol dňa v škôlke, chodí k nemu aj ich suseda - opatrovať ho, ona zatiaľ nepracuje len na dohodu víkendy asi mesiac. pritom, keď jej príde domov muž, doma totálny bordel, dieťa má na obed kura na paprike - hotové zo sáčku, u nej kamarátky - robia si vlasy, po dieťati len vreští, obsah skrine je na zemi, lebo nóbl pani nevedela čo na seba..a podobne.O dieťa sa nestará, len po ňom vrieska. nevenuje sa mu. Keď je ich syn chorý, on s ním ide na pohotovosť a ak tam treba čakať, nechce sa jej a volá ich, aby išli radšej domov!!!!
On chce, len aby jeho dieťa netrpelo, preto zotrvával v tomto nefunkčnom manželstve, ale asi to nemá význam, lebo ona aj po mužovi vrieska pre všetko, reve, plieska sa o zem a pomaly si vlasy trhá pri každej hádke. Posledne na neho aj zavolala políciu - keď sa dozvedela, že sa rozhodol podať žiadosť o rozvod - chcela zahrať, že bol k nej násilnícky.zbuntošila o 5 ráno celý panelák, až sa zbehli všetci susedia, čo sa robí.
je totálne hysterická, o rozvode nechce ani počuť, vraví len, že ak k tomu príde pripraví ho o celý majetok a hlavne - o syna - že ho vraj nikdy viac neuvidí.
Prosím - poraďte, ako by sa dalo získať syna do opatery otca, existuje nejaká možnosť? Myslím, že na slovensku asi nie
☹ ☹
ale aspoň -ako získať syna čo najviac, aby ona nezariadila, že ho on bude vídať len pri sociálnej pracovníčke a podobne. Ak tiež neprísť o majetok, prípadne vyhnúť sa výživnému na matku -- keďže sa ešte nezamestnala po materskej, hoci dieťa malo v sept. 3 roky. Ale ide hlavne o syna - ako mu zabezpečiť čo najmenej traumatizujúce prostredie pre vývoj, pretože pri takejto matke má jeho otec o neho veľký strach. Viete niekto poradiť?
prosím, neraďte právnika - to je samozrejmosť, ale ano rady ľudí čo tým prešli nie sú na zahodenie, preto by som bola vďačná za každú vašu radu. Vopred ďakujem.

jaduska
27. dec 2008

Mirka, získať dieťa do opatery môže aj otec, ale na Slovensku je to ozaj veľmi, veľmi, veľmi ťažké. Bude musieť dokázať, že mu dokáže zabezpečiť lepšie podmienky - hlavne pre psychický rozvoj. Starostlivosť o dieťa si vyžaduje hlavne čas, bude si môcť zabezpečiť prácu tak, aby ho ráno odviedol do škôlky, poobede preňho prišiel? Nie je jeho zamestnanie príliš časovo náročné? Chce to spoluprácu so psychológmi, sociálnymi pracovníčkami, aj tak je to beh na dlhé trate. Mám kamaráta, ktorý chcel dcéru po rozvode, lebo jeho ex bola alkoholička, ale akonáhle sa to tá dozvedela, tak začala sekať dobrotu a dcéru jej nechali.
Čo sa týka majetku - všetko, čo nadobudli počas manželstva patrí do bezpodielového spoluvlastníctva, takže po rozvode to ide napoly. Jeho je iba to, čo získal pred manželstvom, alebo napr.počas manželstva zdedil. To, že bude ona chcieť výživné aj pre seba, s tým nech určite počíta a ak bude nezamestnaná, tak jej ho určitý čas aj platiť bude musieť. Myslím, že v zákone je určená nejaká maximálna doba, ale neviem to presne.
Čo sa týka návštev syna, ak ho zveria matke. Nech si hneď od začiatku žiada neobmedzený styk, hoci je jasné, že ex s tým súhlasiť nebude.
Toto bude chcieť veľa trpezlivosti a hlavne pokojné reakcie. Bolo by dobré mať svedkov, ktorý dosvedčia, ako sa matka o dieťa stará (nestará) a hlavne on bude musieť dokázať, že sa bude môcť synovi plne venovať, ak bude zverený jemu.
Úplne najideálnejšie by bolo, keby sa oni dvaja na podmienkach rozvodu dohodli, ale to je asi naivná predstava... 😒 Škoda, že v takýchto prípadoch niektorí ľudia myslia iba na seba a nie na vlastné dieťa ☹

mirka777
autor
27. dec 2008

jaduška ďakujem. Potom ma napadá ešte riešenie - rozviesť sa okamžite akýmkoľvek spôsobom a potom dokazovať to nevhodné prostredie, čo ty na to? lebo matka s ním pojde isto naspať k rodičom - otec totálny alkoholik stále v lieho, sestra s pocukanými nervami a histerická matka - tam by možno išo poslať sociálku a podobne...
prépadne - ak ešte pred rozvodom - ako myslíš spoluprácu s psychológom a soc. pracovníkmi. Ako sa dá dokázať, že nie je celkom "v poriadku" s psychol. vyš. by musela súhlasiť, nie?
Kamarát uvažuje aj nad manželskou poradňou pred rozvodom - čo by im tam navrhli, príp. tam sa robia psychotesty - tak že by tam snáď u nej niečo vyšlo - nezvládnutelná agresivita a podobne...mohlo by to nejakým spôsobom pomôcť? a ako? čo s tým ďalej? vieš poradiť? ďakujem

jaduska
27. dec 2008

No, predmanželská poradňa by bola super, len či tam manželku dotiahne. Aspoň by na súde mal dôkaz, že sa snažil manželstvo zachrániť. V tom lepšom prípade by im tam možno aj pomohli.
Rozviesť sa okamžite - to asi nepôjde, hlavne keď sú malé deti, tak sa sudcovia snažia manželstvo udržať.
Tú spoluprácu s psychológmi a sociál.prac. som myslela tak, že keď si dajú žiadosť o rozvod, tak by k ním mala chodiť na návštevy sociálna pracovníčka, aby zistila pomery v rodine a v podstate oni aj hovoria svoj názor, kto sa dokáže o dieťa lepšie postarať - nielen po stránke materiálnej, samozrejme. Ak si on bude žiadať syna do svojej starostlivosti, zrejme bude argumentovať aj psychickou nestabilitou matky (tá jej hystéria) a tam určite bude treba posudok psychológa. Ale s vyšetrením bude musieť manželka súhlasiť, alebo ak súd uzná za vhodné, tak to vyšetrenie nariadi. Zrejme aj synček bude musieť ísť k detskému psychológovi, aby sa zistilo, aký má vzťah k matke a aký k otcovi.

mamina27
7. jan 2009

ja som pocula aj o pripadoch, ked pridelili deti otcom z cisto ekonomickych dovodov. Mali by sa u optcov lepsie. Samozrejme sa moze argumentovat, ze otec moze platit vyzivne, ale co je logicke? Ma dat napr. polovicu platu, aby zabezpecil aj byvanie pre ecx na solidnej urovni, aj detom a stravu a pod. a aj tak nedosiahnu uroven otca? a obaja rodicia budu mat znizenu zivotnu uroven aj ich deti alebo maju leposie podm. u otca. Zvladne zena napr. ak jej zanecha dom a nejako sa dohodnu na vyrovnani, zvladne to splacat. skuste sa pozriet na to aj z tejto stranky... Mozno tam je riesenie.
Boli aj argumenty, ze dieta bolo etablovane v jednom meste, chodilo napr. do jednej skolky a zeny sa prestahovali do ineho mesta, kde by dieta muselo zacinat od nuly a bolo by tych zmien velmi vela na nich. Kde byvaju jej rodicia. nemusel by si zvykat na nove prostredie? novu skolku?
je to par veci na zamyslenie, co by mohlo tiez pomoct.
to s tym vozenim a zabezpecovanim vsetkeho je velmi dolezite. Ja som mala kontrolui z kurately, kde sa ma pytali na vsetko, ci vozim dceru, ci si ju vyzdvihujem z jasliciek, co ma kolko stoji, a pod.

dveronika
7. jan 2009

Uffff, zapletená situácia, myslím, že je šanca mať dieťa v opatere, ale asi to bude "beh na dlhé trate" ako píše jaduška. Myslím, že najlepšie by bolo sa s manželkou dohodnúť. (asi to nie je ľahké) Spolupráca s psychológom, soc. pracovníkom... áno, ale myslím, že je to pre dieťa záťaž navyše. Možno manželka keď vychladne, bude uvažovať inak 🙂 . A si si istý, že chceš mať dieťa v opatere ty? Vieš, budú ti v práci tolerovať práceneschopnosť, skoršie odchody a tak??? Prajem aby sa to vyriešilo čo najmenej bolestne pre všetkých, najmä pre malého 🙂 🙂 🙂 . Informuj ako pokračujete

andzi
9. jan 2009

mirka777: ja osobne som mala prípad, kedy sa podarilo dieťa zveriť otcovi, lebo matka bola taká ako ty píšeš...sebecká, dávala mu jesť len klobásy a sáčkové polievky, flákala sa po vonku, pila, fajčila, chodila s kamarátkami. Dá sa to. A čo sa týka majetku, to je už iná kapitola, Ak ona nerobí, tak pre muža je najvýhodnejšie sa čím skôr rozviesť. Vyživovaciu povinnosť má k nej len do rozvodu. Po rozvode už nedostane ani cent. Výživné na rozvedeného sa priznáva skôr výnimočne, skoro vôbec.

sonja3k
13. jan 2009

ahoj mirka 777 máš pravdu,na slovensku otec nemá žiadne práva ohladom dietata,aj moj syn sa staral sám 2a1/2roka o dcéru,jej matka sa jej dobrovolne vzdala a teraz jej ju súd prisúdil,už sme ju nevideli od 14.11.2008 a asi ani viac neuvidíme,také dobré zákony sú na slovensku voči otcom.Tvojho kamaráta je mi lúto,ale ak príde o dieta,bude len platit výživné,dieta neuvidí,lebo on nemá právo,nech je akokolvek dobrý otec,ale matka má právo na všetko.To je náš vynikajúci štát

andzi
15. jan 2009

sonja3K: to nie je vôbec pravda, súdy sú v tomto smere už liberálnejšie, nie je problém zveriť dieťa aj otcovi, ja osobne som taký prípad mala. No a prečo zobrali dieťa tvojmu synovi má svoje dôvody, súdny spis nepoznám, ale určite to nebolo "len tak" ako ty píšeš.

mirica
15. jan 2009

andzi - jasné - podľa zákona sú si rodičia pred súdom rovný 😒 .......tak povedz v akom pomere je pridelenie dieťaťa otcovi ku prideleniu dieťaťa matke....pretože súd by mal prihliadať na všetky podmienky(aj prostredie aj financie ) - cha-cha , dokonca aj sociálne pracovníčky by mali byť nestranné (to iste 😝 )...len je záhada , že ak sa matka rozhodne odniesť dieťa(z miesta bydliska) a nedať ho otcovi - tak pri žiadosti otca o predbežné opatrenie na styk - ho sudca odmietne stanoviť (nie je dôvod)......a vrámci rýchleho riešenia je právoplatný rozsudok až po viac ako roku( podotýkam , že na každom pojednávaní boli všetci prítomný)....pričom ak otec urguje a chodí , píše a pýta sa u sociálnej pracovníčky - tak tá s kľudným svedomím na súde povie , že otec nejavil žiaden záujem....stranda , že keď jej to otec na súde dokáže aj tými listami a výpisami z tel účtu(pre istotu si ich odkladal) ....tak sa nad tým nepozastaví ani tá príslušná sudkyňa - proste sa to prejde mlčaním
taká je spravodlivosť v praxi 🙄

sonja3k
15. jan 2009

milá andzi,synovi zobrali malú,lebo vraj nemáme dobré podmienky,ale dva a pol roka boli dobré,nikto nebol zistovat aké naozaj sú.socialna pracovníčka nakričala na syna,že sa nemá čo starat o dieta,ale má robit,to je podla teba správne,kde to žijeme,je 21.storočienie doba kamenná,tak o čom hovoríš?Matka dietata sa jej dobrovolne vzdala,za celý čas nejavila nejaký velký záujem o nú,tak čo je to za matku a aká je to spravodlist pre otca,a čo viem na Slovensku je vela takýchto prípadov.Otcovia nie sú nič,len matka.Ja som tiež matka,syna som vychovala sama,bolo to tažké,ale aj tak by som sa ho nevzdala,ako sa jej vzdala ona,A vraj "matka"haha

ivca82
15. jan 2009

andzi, prepáč, ale súdy sa mi nezdajú liberálnejšie ani len čo sa týka úpravy styku s detmi, soc. pracovníčky sú s veľkej časti všetko iné, len nie nestranné, otec môže dokladovať do aleluja čo chce, ale pokiaľ nieje matka detí vo väzení alebo na nejakom liečení, tak má otec v podstate šancu na nič. A môže to byť slušný človek, ktorý zarába, stará sa o deti, má ich rád, deti s otcom vychádzajú dobre, dokonca sa môžu aj vyjadriť, že by boli radšej u otca, a aj tak súd ani prstom nepohne aby obhajoval aj záujmy detí a otca. Určite sú aj výnimky, a otec sa dočká svojich práv, ale nechce sa mi veriť, že by to bolo čo i len 1% 😔 možno tvoria výnimku aj veľmi veľmi bohatý otcovia 😒

andzi
15. jan 2009

ivica: ty pracuješ na súde, keď máš taký prehľad?

mirica
15. jan 2009

andzi - ja si dovolím tvrdiť , že ja prehľad mám ......a ďaleko bližšie k pravde je ivca a sonja ako ty

sonja3k
15. jan 2009

andzi,nemusí preto že je v obraze pracovat na súde,ivca aj mirica majú pravdu,taká je realita,tak sa preber.

mirica
15. jan 2009

a ešte andzi - podľa info čo mám , tak okrem prípadov , že matka už nežije , vzdala sa dieťaťa dobrovolne , je narkomanka alebo alkoholička(samozrejme dokázateľne) alebo je prostitútka(tiež dokázateľne) tak takmer jediný dôvod keď dajú dieťa do výchovy otcovi - je práve to , že sa o neho stará dlhodobo on - a ako som sa práve tu dozvedela , ešte ani to nie vždy -podľa príbehu sonji

sonja3k
15. jan 2009

mirica,máš pravdu,je to tak podla našich zákonov má jedine matka právo starat sa o dieta,otec má právo len ho splodit a platit nan,ak neplatí,tak ho zatvoria a ak sa chce on starat,tak mu to neumožnia,lebo taký je zákon.
ak máš záujem pzri na www.dukelc.sk,tam najdeš niečo o našom prípade,tuto stránku založil syn,snážíme sa robit všetko aby sme malú dostali spet alebo aspon ju mohli vidiet

andzi
15. jan 2009

sonja: ty poznáš slovenské zákony? Pokiaľ ja viem, tak rovnaké práva na dieťa majú obaja rodičia. Čo sa týka praxe súdov, je to už inak, ale ja mám praktické skúsenosti a viem, že nie vždy sa dieťa zverí matke. Vo väčšine prípadov áno, pretože ak ide o dieťa útleho veku, tak poznatky medicíny a psychológie jednochucho nepustia, je tu silná citová väzba na matku.

andzi
15. jan 2009

čo si budeme navrávať jednoducho chlapi z 80% o dieťa nejavia záujem, ten zvyšok sú výnimky, čo sa starať chcú. Preto taká štatistika.

mirica
15. jan 2009

no andzi - pre príklad si nemusíme ďaľeko . pamätáš si medializovaný prípad chlapca , ktorý má otca v taliansku , chcel s ním bývať...tak sa uchýlil na ambasádu?
lebo je to typický príklad , keď náš súd promptne rozhodol a okamžite dieťa zveril matke . a to napriek tomu , že mal 12 rokov ,a vyjadril jednoznačné prianie bývať s otcom , rozhodol bez toho aby sa psychológ ku chlapcovi čo i len priblížil - ale zrejme usúdil , že je určite viazanejší na matku ......stačí , keď si pozrieš tvár toho chlapca , keď musel ísť z ambasády k matke - v rámci toho ako ju zbožňuje - sa jej on ani nedotkol a výraz tváre hovorí za všetko - toľko k spravodlivosti

sonja3k
15. jan 2009

Aká silná citová vazba?keď sa matka nestará o dieta od 4 mesiacov,dieta je do 30mesiacov len s otcom.prečo máš taký názor na chlapov,asi nemáš dobré skúsenosti.možno tie tvoje poznatky medicíny a psychlogie sú také,ale život nie je kniha,ani štatistika.Aj psychologička v našom prípade bola za to aby malá ostala u otca,a predsa.....
Zákony síce nepoznám,ale zo života viem,že tie práva nie sú rovnaké.

mirica
15. jan 2009

andzi - zákonov máme veľa , dokonca takých , aby sme sa rovnali Eu - super sa čítajú , ale do praxe sa uviesť nedajú - lebo samotný sudcovia sa nimi neriadia....a žiaden postih im za to nehrozí

andzi
15. jan 2009

mirica: no tak také niečo napísať je fakt odvaha. Vraj sudcovia sa zákonmi neriadia. To by som si netrúfla, pritom zákony poznám.

andzi
15. jan 2009

Len tak pre zaujímavosť, som sa dobre zasmiala nad týmto príspevkom v inej téme:

arieska • 1d • Dnes o 14:57
Ktoré pravidlá porušuje: | Zruš
mucino, gratulujeme! dve hodiny, to vás teda riadne žmýkali. tie alimenty sú celkom OK. každý druhý víkend sobota, nedeľa, to je také normálne, nie? Tak sa to väčšinou robí alebo mýlim sa

no teda...ako kde...drahého exmanželka nám pchá deti každý víkend, a ešte aj tak zo 2 poobedia cez týždeň, lebo ju otravujú...krkavica!

Z toho jasne vyplýva, ako sa muž "veľmi" chce starať o svoje deti. Vraj exmanželka mu ich "pchá"!!!!!!!

sonja3k
15. jan 2009

mirica má pravdu, a čo táké povedala,nič iné jedine pravdu,zdielam jej názor.andzi nie si ty náhodou právnička???mám taký pocit z tých tvojích rečí,

andzi
15. jan 2009

sonja: som

andzi
15. jan 2009

a práve preto ma takéto reči rozčuľujú. Vieš koľko prípadov som už mala, kedy sa otec o dieťa nestaral? Našiel si inú ženu, s tou mal iné decko a na dieťa s predchádzajúceho manželstva zabudol. Výživné platí len v určenej výške ale dieťaťu na Vianoce nekúpi ani korčule. Proste ani omrvinku navyše.

andzi
15. jan 2009

Dnes mi napr. volala jedna pani, matka mal. dieťaťa, že jej exmanžel kúpil deťom svojej frajerky vianočné darčeky za 10 000sk a vlastnému synovi !!!!! ani omrvinku. Nevravím, že aj ženy nie sú hyeny /niektoré/, ale väčšinou nie.

mirica
15. jan 2009

andzi - ja som si preskákala veľa - a nech ma za to zažalujú - sú zákony , ktoré existujú -a napriek tomu , že na ne poukážeš priamo na súde - sudca ich do úvahy nevezme ....jednoducho ich odignoruje ...a za tým si stojím
podľa zákona môžeš do spisu pri spore dodávať dôkazy - prax: keď ich na súd donesieš - sudca ich neprrijme -a to napriek tomu , že na tie papiere ani nepozrel.......a kopa iného

andzi
15. jan 2009

mirica: ak dôkaz neprijme, musí v odôvodnení rozsudku uviesť prečo. Som presvedčená, že si na 100% dávala dôkaz s vecou nesúvisiaci. Ale nepoznám obsah spisu, takže sa nevyjadrujem.

mirica
15. jan 2009

andzi - tvoja citácia je super -" drahého ex" - to teda písala žena nie ten ex - nie je teda možno povedať , že on ich nechce