Čo robiť, keď otec neakceptuje syna - autistu?

lindalancetti
14. júl 2011

Zdravím, môj starší syn je vysokofunkcný autista, diagnostika potvrdená na 2x, u Mgr. Jánošíkovej v Andrease. Podozrenie na Aspergerov syndróm. Skúsim vám stručne a zrozumiteľne načrtnúť môj problém, ktorý z 99% tkvie v mojom exmanželovi. O synovej diagnóze hovoriť nebudem, všetky poznáme záchvaty, nervy, trhanie plagátov na uliciach, čítanie všetkých možných oznamov, fixovanie na svetlá semafory a pod, ukladanie kníh presne podľa čísiel, nesúhlas vyjadrený napísaním slova Zákaz na všetko s čím nesúhlasí...k tomu len pevné nervy a nadhľad. A kašľať na to, čo si myslia ostatní (ja diagnózu nosím na papieri so sebou, ak niekto začne pindať, páči sa prečítajte si). Hlavný problém s mojim ex je ten, že diagnózu neakceptuje, neuznáva, pritom sám je nezdiagnostikovaný asperger a tvári sa, že synov autizmus je môj výchovný problém a moje výchovné zlyhanie, dôsledok mojej nedbanlivosti a nedoslednosti. Pri poslednom raze ho vystavil psychicky náročnej situácii aj pre zdravé dieťa, syn neznáša zmeny a mal s ním ísť na týždeň mimo BA na chalupu a s cudzími ľuďmi. Odmietol a keďže moj ex sa choval vzhľadom k jeho diagnóze nátlakovo a nekorektne a neprimeranými spôsobmi ho nútil a naliehal aby povedal že prečo nechce nikam ísť a že sa má mňa opýtať či môže ísť (z čoho mne osobne došlo zle), nechápal, že syn nerozumie prečo má ísť na týždeň niekam preč, nechápe význam slova prázdniny. Došlo to tak ďaleko že držal pred ním zatvorené vchodové dvere, plakal, kričal a svedkom všetkého bola moja suseda lekárka,ktorá sama mala slzy na krajíčku. Po 1,45 hodine môj syn ostal doma a ex odišiel preč s druhým zdravým dieťaťom. Napriek tomu, že som dala na súd diagnózu a navrhla súdu ab zostal styk len cez víkend, od soboty 9:00 do nedele 18:00, tak ako je syn autista zvyknutý, sudkyňa mi návrh na predbežko zamietla, je možnosť sa samozrejme odvolať, ale je mi z toho smutno, lebo nechcem brániť synovi v kontakte s otcom, ale zároveň ho nechcem vystavovať tomu, aby sa jeho stav zhoršoval a aby bol psychicky zdekompenzovaný. prosím o názor, prípadne o postup čo sa vám v tejto situácii osvedčilo a čo vám pomohlo. vdaka vopred.

sisaha
15. júl 2011

asi by som na sud dokladovala nielen diagnozu, ale aj kompletnu psychologicku analyzu dopadu spravania sa tvojho ex na dieta. To by uz hadam sudkyni malo stacit. A zobrala by som si so sebou aj pravnika, ktory jej jasne vysvetli, ze koname tak, aby sme hajili zaujmy a zdravie dietata a nie to co si predstavuje rodic, ze by tak malo byt.. drzim palce, aby si dosiahla pre svojho syna optimalne podmienky na jeho vyvin..

zeleny_cajik
15. júl 2011

HM, ťažké, ale inak oko cez súd to asi nepôjde, s týmto typom ex nepochopíš žiadnym rozumným dohovorom. A predpokladám, že na nejakú konzultáciu ku psychológovi sa ex nedostaví a ak náhodou áno, bude to jedným uchom dnu, druhým von. Čiže iba využiť všetky právne prostriedky k tomu, aby súd upravil styk tak, ako odporúča psychológ. Nešetri na dobrom právnikovi. Želám pevné nervy 😒

lenka311
17. júl 2011

skús požiadať súdne o umožnenie Tvojej prítomnosti pri styku s otcom. Daj si to častejšie a na nejaké hodiny - 2-3, vydokladuj to posudkami od lekárov a takýto návrh pošli na súd, ja si myslím že toto by Ti mohlo prejsť, proste žiadaj Tvoju prítomnosť pri jeho návštevách vzhľadom na zdravotný stav dieťaťa..

xlucia
16. apr 2013

ako ste to poriesili nakoniec??